.

.

KARTiKEL

Khamis, 24 Disember 2015

80 Hari di Korea

Selesai sudah penggembaraan saya selama 80 hari di Korea sebagai guru pertukaran di Daegu Girls Commercial High School. Sepanjang tempoh hampir 3 bulan ini juga, misi saya untuk mendokumentasikan pengalaman setiap hari di Korea, bagi dikongsi dengan pembaca blog saya, telah berjaya diselesaikan menerusi siri penulisan "80 Hari di Korea" dan juga melalui siri vlog "80 Days in Korea" di Youtube. 


80 Hari di Korea | 80 Days in Korea

Tidak lah niat saya supaya kita meniru bulat-bulat apa yang diperhatikan daripada Korea. Sebaliknya, pertimbangkan mana yang baik dan selaraskan dengan budaya dan agama di negara kita. InshaAllah semuanya akan baik-baik saja. Selamat mengembara bersama saya di Korea! ;)



Temuduga
Daripada 300 guru yang memohon, 40 telah dipanggil temuduga


Persediaan

Bahan mengenai Malaysia sumbangan daripada Tourism Malaysia


Orientasi di Malaysia
Ceramah Korporat dan Pengantarabangsaan

Kenangan bersama team orientasi di IPG Kampus Bahasa Antarabangsa
 Bertemu Cikgu Korea di Malaysia



Local Adjustment di Korea
Hari 02 : Malam Kebudayaan

Pasukan Guru Malaysia mempersembahkan tarian rampaian 1 Malaysia
Hari 03 : Khwanghwamun dan Insa-Dong



Daegu Yeosang
Hari 07 : Love Day dan Adab Makan

Sambut pelajar dengan high five dan ucapan 'Saranghamnida'
Hari 08 : Hujan, Buang Sampah, Papparich
Hari 11 : Latihan Pertama Teater Muzikal

Hari sukan sekolah yang penuh kemeriahan



Seoul Holiday
Hari 28 : Buku Teks Sains di Korea
Hari 29 : Laptop Rosak dan Video Promo Sekolah
Hari 30 : Masjid Daegu / Daegu Islamic Center
Hari 31 : Pertandingan Teater Muzikal Sekolah
Hari 32 : Latihan Muzikal
Hari 33 : Festival Kelab Untuk Pelajar Daegu

Kuih keria di Korea
Hari 34 : Masakan Malaysia di Korea
Hari 35 : Lawatan ke Hosan High School
Hari 36 : Latihan Fire Drill versi Korea
Hari 37 : Lawatan ke Gyeongju
Hari 38 : Video, Instagram dan Twitter
Hari 39 : Lagi Latihan Muzikal
Hari 40 : Test Pentas Muzikal
Hari 41 : Kunjungan Wakil dari APCEIU

Nangang Festival dalam usaha mengantarabangsakan warga sekolah
Hari 42 : Persiapan Untuk Nangang Festival
Hari 43 : Nangang Festival (Day 01)
Hari 44 : Nangang Festival (Day 02)
Hari 45 : Bercuti ke Busan

Kenangan di Gamcheon Cultural Village, Busan
Hari 46 : Majlis Perkahwinan Korea
Hari 47 : Eksperimen Sains di Korea
Hari 48 : Open Class dan Koperasi Sekolah Malaysia
Hari 49 : Ke Seoul Untuk Mid Term Review



Mid Term
Hari 52 : Piknik Musim Autumn dan Shoping di Gangnam
Hari 53 : Balik Daegu dan Latihan Muzikal



Back to Daegu
Hari 54 : Latihan Muzikal Buat Kali Terakhir
Hari 55 : Persembahan Muzikal Untuk Daegu Arts in Education Festival

Persembahan pembukaan untuk Daegu Arts in Education Festival
Hari 56 : Lawatan ke Gosan Middle School
Hari 57 : Daegu Science Education Center
Hari 58 : Jalan Kaki ke Bukit Apsan
Hari 59 : Hanbok di Seomun Market
Hari 60 : Lawatan ke Daegu Literatue Museum
Hari 61 : Lawatan ke Daegu Hanggyo Confucian Academy

Mengajar Sains kepada anak-anak Korea merupakan satu cabaran
Hari 62 : Duipuri (Sambutan Kejayaan Muzikal)
Hari 63 : Mengajar Sains dan Hari Pepero
Hari 64 : Peperiksaan Awam Korea Yang Dahsyat
Hari 65 : Cuaca Makin Sejuk dan Jatuh Sakit
Hari 66 : Koperasi Sekolah Malaysia Yang Hebat
Hari 67 : Hiking Dari Sorigil ke Haeinsa Temple

Hiking merupakan antara satu aktiviti kegemaran orang Korea
Hari 68 : Dipuri Kedua Dengan Team Muzikal
Hari 69 : Promote Sekolah di Wolam Middle School
Hari 70 : Beli Cenderamata di Seomun Market
Hari 71 : Tukang Masak Yang Baik Hati
Hari 72 : Lawatan ke Saeron Elementary School

Fasiliti di Sekolah Sains Korea yang cukup mengkagumkan
Hari 72 : Lawatan ke Daegu Il Science High School
Hari 73 : Pentaksiran Amali Sains di Korea
Hari 74 : Beza Konsep Guru Penyayang di Korea dan di Malaysia
Hari 75 : Rombongan Malaysia di Hyeosung Girls High School
Hari 76 : Pos Barang Dari Korea ke Malaysia




Semoga juga dengan perkongsian ini akan memberi manfaat kepada semua pembaca blog saya, khususnya warga pendidik dalam membuka minda dan menganjakkan sistem pendidikan Malaysia ke arah yang lebih baik. 









10 ulasan:

  1. All days perfect for 80 days at Korea! Congratulation! I really like Korea because of their uniqness, dicipline and honest at doing their work. Saya setuju bahawa, kita boleh ikut cara mereka tetapi mengikut budaya dan acuan kita. Mana amalan yang baik dan boleh diikuti, adalah tidak rugi sama sekali tetapi membantu negara kita ke arah yang lebih baik. Thanks for the sharing and it really helps my motivation in teaching up :) God bless u Cikgu Hailmi

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ Joo Ensen! Lets keep inspiring other teachers! :)

      Padam
  2. walupun saya tak.jadi pergi ke korea....dgn pengalaman yg dikongsikan seakan pergi juga ke korea

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah.. tQ cikgu Kellwin KOng. Memang itu tujuan saya berkongsi pengalaman melalui blog ini. Semoga yang tak berpeluang juga akan mendapat ilmu dan manfaat dari pembacaan. Semoga bermanfaat! ;)

      Padam
  3. Macamana nak sertai...adakah tahun 2016 masih ada peluang yang sama? Saya berminat untuk ke Ke jepun, adakah program seperti ini?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Program ini dianjurkan oleh APCEIU UNESCO yang berpusat di Seoul Korea dan merupakan program di bawah Kementerian Pendidiakn Korea.
      Sekiranya tidak ada masalah kewangan pada tahun 2016, saya rasa pasti KPM akan teruskan lagi program ini.
      Program ini hanya untuk ke Korea.
      Kalau ke Jepun, untuk sambung belajar ada saya rasa.

      Padam
  4. Terima kasih atas perkongsian cikgu hailmi.. walaupun sudah ke korea, tapi tak pernah tau sedalam ini tentang sistem pendidikan dan budaya mereka.. selama ni tengok dalam drama saja.. nasib baik cikgu share.. banyak ilmu dapat saya pelajari.. lepas ni nak p korea lagi sekali lah.. 😊

    BalasPadam
  5. Mcm bminat pulak nk ikuti program ni, nk mncri pnglmn, cri ilmu yg blh mmbntu ank2 didik trutama msyrkt luar bndr n masyrtk org asli ditempt sy yg kurang mnitikberatkn ttg pndidikn, nk jgk try ubah mentaliti....

    BalasPadam
  6. Daebak Seonsaengnim!saya pon teringin nak pergi sana

    BalasPadam