.

.

KARTiKEL

Jumaat, 4 Januari 2013

Tajuk-tajuk bagi Sains Tingkatan 2

Berikut adalah tajuk-tajuk bagi matapelajaran Sains Tingkatan 2 mengikut sukatan KBSM. Sukatan terdiri daripada 5 tema, dengan 10 bab yang perlu dikuasai oleh pelajar. Lihat juga Senarai Lengkap Contoh dan Panduan Tugasan PBS Band 6
 
Nota bergambar Sains Tingkatan  2 di cikguhailmi.com


BAB 1 : DUNIA MELALUI DERIA KITA
1.7 Memahami cahaya dan penglihatan.
1.8 Memahami bunyi dan pendengaran.

BAB 2 : NUTRISI

BAB 3 : BIODIVERSITI

BAB 4: SALING BERSANDARAN ANTARA ORGANISMA HIDUP

BAB 5: AIR DAN LARUTAN

BAB 6:  TEKANAN UDARA

BAB 7 : DINAMIK

BAB 8: SOKONGAN

BAB 9 : KESTABILAN

BAB 10 : MESIN RINGKAS

81 ulasan:

  1. kita manusia harus berusaha untuk capai kejayaan, seperti genggam bara api biar jadi arang taauu

    BalasPadam
    Balasan
    1. okkkkkkkkkk

      Padam
    2. tau x pelh...................................ni hdup xda pdoman

      Padam
    3. gile ke pegang api....:p

      Padam
    4. Loya Buruk lah dia ni.. -_-

      Padam
  2. kita perlu berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Usaha itu tangga kejayaan,
      Meniru itu lif/eskelator kejayaan.
      -Panda

      Padam
  3. cikgu....mana ni...tajuk utk buat folio...takde jumpa pun....

    BalasPadam
  4. Cuba copy n paste link kat bawah nih.. ;)

    http://www.cikguhailmi.com/2013/03/pbs-sains-alatan-mengatasi-had-deria-pendengaran-penglihatan.html

    BalasPadam
  5. terima kasih Cikgu Hailmi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu, cita-cita saya ialah doktor tapi saya tdak memahami bahasa sains dengan lebih mendalam boleh cikgu terangkan pada saya.

      Padam
  6. cikgu, manusia merupakan organism yang kompleks

    BalasPadam
  7. terima kasih banyak banyak cikgu!!!!

    BalasPadam
  8. muvent.. sama2.. semoga beroleh kejayaan yer

    BalasPadam
  9. Cikgu..ada x folio B6D2E1? saya nak sikit idea sebelum cuti ..
    Boleh x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada... boleh rujuk di sini untuk contoh dan juga sampel tugasan yang lain.. ;)

      http://www.cikguhailmi.com/2013/03/pbs-contoh-kerja-murid-untuk-pbs.html

      Padam
  10. ckg...ade x B6D4E1???

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  12. Cikgu , ade ta contoh atau rujukan bagi soalan B6D6E1 tngkatan 2 , tentang rekaan inovatif berdasarkan prinsip tuas

    BalasPadam
  13. cikgu ada tak buku skrap sains ting 2 bab8

    BalasPadam
  14. kenapa bab 9 dgn 10 yg last tu x boleh tkn cikgu?

    BalasPadam
  15. sangat berinformasi! barakallahu fik! :)

    BalasPadam
  16. shallom ,syukur lah..saya dapat sikit nota...walaupun hahaahhaa

    BalasPadam
  17. Terima kasih atas nota cikgu... mohon izin untuk dikongsi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya.. dipersilakan cikgu dayang lelawati..
      semoga bermanfaat!

      Padam
  18. cikgu,kenapa subtopik
    ♥memahami bunyi dan pendengaran
    ♥memahami cahaya dan penglihatan
    tiada ? :/

    BalasPadam
  19. cikgu,saya minta izin nk copy paste yer,
    daebak blog cegu ☺♥♥♥

    BalasPadam
  20. dipersilakan.. jom kongsi ilmu ;)

    BalasPadam
  21. salam cikgu...mohon kongsi nota cikgu ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam cikgu saya ismail pelajar sekolah menengah ...saya nak minta sedikit nota daripada cikgu sebab tahun ni saya ada ujian timss di sekolah tu ,saya harap cikgu boleh kongsi nota ngan saya tajuk gerakan dan peroses hidup.......!!!....?

      Padam
  22. salam.. dipersilakan...
    jangan lupa letak kredit ye.. ;)

    BalasPadam
  23. salam cikgu saya x paham lah tentang memahami organ tu cikgu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam..
      boleh jelaskan lagi tak kat mana nya yang tak faham tu.. ?

      organ adalah anggota badan yang mempunyai fungsi tertentu..
      contohnya hidung untuk menghidu

      manusia pula ada 5 deria untuk mengesan perubahan di sekeliling.
      bagi setiap deria tersebut, ada 5 organ yang khusus..

      Ini membantu?.. ;)

      Padam
  24. mohon untuk kongsi nota di dalam blog ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bole je......!!!

      Padam
    2. saya nak tahu juga notanya macam mana tapi kalau boleh tajuk gerakan...............!!!

      Padam
  25. wah alhamdulilah .......nasib baik dapat jugak sedikit nota........

    BalasPadam
  26. cikgu blh kah cikgu masukkan tajuk menghubung kait kan gerak balas tumbuhan dan kemendiriannya

    BalasPadam
  27. bagus ciKgu!!

    BalasPadam
  28. adakah ciKgu soalan ???

    BalasPadam
  29. Salam sejahtera Cikgu, Mahu bertanya, adakah Sains sekarang mengajar monosakarida, disakarida dan polisakarida, benedict test dan perlukah pelajar mempelajari setiap enzim yang berfungsi dalam salur alimentari badan?

    Mohon nasihat Cikgu, terima kasih

    BalasPadam
  30. cikgu,folio sains tingkatan 2 bab 2 ?

    BalasPadam
  31. Salam mohon izin untuk kongsi blog, terima kasih

    BalasPadam
  32. Cikgu , apkah objektif dan konklusi untuk tajuk Nutrisi (Tingkatan 2)???

    BalasPadam
  33. Hai cikguu knpa x da nota ↓ ? :(
    1.7 Memahami cahaya dan penglihatan.
    1.8 Memahami bunyi dan pendengaran.

    BalasPadam
  34. salam cikgu saya x paham bab 3.Biodiversiti..Boleh cikgu terangkan?

    BalasPadam
  35. CIKGU ..ADAKAH SKRIN SESENTUH DALAM ALAT ELEKTRONIK SEKARANG NI SAMA DENGAN RESEPTOR PENGESAN DALAM KULIT KITA NI

    BalasPadam
  36. Assalamualaikum.Penghasilan bahan untk Pdp yang bermanfaat.Mohon izin untuk download cikgu.Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam cikgu.. Dipersilakan.. ;)

      Padam
  37. dok dap gle sains gne nok suh kitew jdi minat sains

    BalasPadam
  38. jangang arrr beci saing exgy alu beci saing oxleh idup...

    cyunk caing

    BalasPadam
  39. terima kasih cikgu hailimi coz masukkan web ni..
    banyak manfaat nya...
    syukran jazilan.......

    BalasPadam
  40. cikgu hailmi.. terima kasih banyak2 kerana byk membantu saya dlm blog cikgu.. byk jugak cara2 mudah ingat,, dan bersyukur kepada Allah mempertemukan sy dgn blog cikgu ni.. terima kasih cikgu Hailmi.. Selamat Hari Guru dan semoga panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih atas doa yer.. ;)
      semoga ilmu bermanfaat

      Padam
  41. terima kasih!huhuhu esok periksa

    BalasPadam
  42. Cikgu,boleh tak cikgu terangkan macam mana untuk buat folio B4D8E1?Please,cikgu,saya kena nnti buka sekolah ni..

    BalasPadam
  43. timeeeeeeeerrrrr kaseeeeeh ......

    BalasPadam
  44. Terbaik! sgt membantu;)

    BalasPadam
  45. benda ini banyak membantu

    BalasPadam
  46. assalamualaikum cikgu.. sye nk tnye.. mengapakah air suling yg sgt tulen tidak sesuai dijadikn bekalan air kepada pengguna? klau bleh secept mungkin..

    BalasPadam
  47. nk tolong jawabkan...ini kerana air suling adalah sangat tulen,maksudnya tidak mengandungi sebarang unsur mineral atau zat yg sewajarnya diperlukan untuk perkembangan badan yg sihat..,

    BalasPadam
  48. terima kasih,cikgu!

    BalasPadam
  49. hai , saye amoi cantek dkat singapore :)

    BalasPadam
  50. assalamualaikum ckgu , ckgu apa khabar ?

    BalasPadam
  51. cikgu..sy nk tanya bleh?? ape ciri2 kestabilan bangunan tempatan,perabot,radas makmal dan kenderaan??sy cari tk de pon kt internet..
    penat sy cari dan pikir..tolong ye cikgu ye.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk perkara yang berkaitan dengan kestabilan, kaitkan dengan 2 faktor yg mempengaruhi kestabilan, iaitu pusat graviti objek tersebut dan juga luas tapak objek tersebut.. ;)

      Padam
  52. Salam cikgu saya fateah dari smkss..

    BalasPadam
  53. Macam mana nak buat kertas soalan bahagian 2

    BalasPadam
  54. cikgu minta tajuk-tajuk penting pt3 sains

    BalasPadam