.

.

KARTiKEL

Selasa, 10 Februari 2015

Idea P&P Sains : Membina Rantai Makanan dan Piramid Makanan

Perkongsian idea pdp Sains mengenai rantai makanan dan piramid makanan ini adalah idea asal daripada Cikgu Khairunnisa Mohd Amin. Beliau ada kongsikan di group Cikgu Sains Kreatif dengan rakan - rakan guru yang lain bagi membantu pengajaran dengan lebih mudah mengenai topik ini. Jom kita tengok bagaimana cara beliau melaksanakan pdp bagi topik ini.



Letakkan cawan bergambar di atas meja.. 
Then minta pljr susun cawan mengikut rantai makanan yang mungkin.. 
Pastikan pengeluar di bhgn paling bawah.. 
The top should be the last consumer..






Drpd tindanan cups, pljr akan bina rantai mknn dan piramid mknn.. 

Kalo ada bnyk cup, cikgu leh letak gambar lain dan minta pljr bina rantai mknn lain yg mungkin.. 

Then leh campur rantai2 mknn menjadi siratan mknn.. 
Emotikon smile







Done! Ini hasilnya! 

Cup utk pengeluar sy colour hijau (tp xbrp nampak dlm gambar), 
utk setkan kt minda pljr bhw, tumbuhan adalah pengeluar 
dan pengeluar perlu berada di bawah@ pemula rantai makanan..






Hasil keseluruhan.. Pljr saaangat enjoy!! 
Emotikon smile
 selamat mencuba!! 
Emotikon smile




Amacam? Hebat tak perkongsian daripada Cikgu Khairunnisa Mohd Amin nih?. Saya sendiri merasakan idea pdp ini adalah sangat menarik dan boleh digunakan dengan berkesan dalam pdp Sains.

Sekadar penambahbaikan, catkan dulu semua cawan kertas yang merupakan Pengeluar dengan warna hijau. Guru-guru Sains di luar sana, Selamat mencuba!



5 ulasan:

  1. seronoknya bile tgk student..teringat ms belajar kt sekolah dulu2. Tp dulu xde plk cikgu sains ajar piramid makanan mcm ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah... setiap guru ada cara masing2 nye.. ;)

      Padam
    2. piramid makanan (bab 2 : nutrisi)
      piramid nombor (bab4 : saling bersandaran...)

      atau,
      adakah piramid makanan = piramid nombor ?

      mohon pencerahan cikgu..hehe

      Padam
  2. Cikgu....dah buat projek ko sek baru..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha... kena cepat2 berjalan.. kalau berhenti lama2 nanti jammed plak otak nih.. ;)

      Padam