.

.

KARTiKEL

Selasa, 15 Januari 2013

Sistem Pencernaan Manusia

Sistem pencernaan manusia
SISTEM PENCERNAAN MANUSIA
(Human Digestive System)


PERINGKAT 1 - MULUT
Percernaan secara fizikal - mengunyah
Pencernaan secara kimia - Kanji akan ditukar kepada maltosa bila bercampur dengan enzim Amilase dalam air liur

PERINGKAT 2 - ESOFAGUS
Gerakan Peristalsis akan menggerakkan bolus (makanan yang dikunyah) ke arah perut 

PERINGKAT 3 - PERUT
Pencernaan secara kimia
- Jus Gastrik bagi membunuh bakteria dan mengaktifkan enzim protease
- Enzim Protease bagi menguraikan protein
- Menghasilkan kim (makanan separa pepejal)

PERINGKAT 4 - DUODENUM
Pencernaan secara kimia
- Hempedu akan mengemulsikan lemak dan meneutralkan kim
- Jus pankreas : enzim Amylase, enzim Protease, enzim Lipase

PERINGKAT 5 - USUS KECIL
Pencernaan secara kimia
- Jus Usus : enzim Maltase, enzim Protease, enzim Lipase



Lalua makanan ketika proses pencernaan dalam Sistem pencernaan manusia


32 ulasan:

  1. nice info sahabat.
    header sgt cool.
    tpi terlalu banyak wigget yg menyesakkan mata kiri dan kanan.
    hanya akan memberatkan blog.
    tulisan bawah header GTO tu gelap, elok cerahkan sebab tak boleh baca.

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ untuk nasihat.. masih dalam proses pembelajaran lagi nih.. banyak benda sangat nak kena tahu.. he3.. Anyway, tq untuk advice.. saya akan cuba baiki!

      Padam
  2. info menarik wahai rakan blogger :)
    untuk pertanyaan saudara , apakah niche blog saudara,
    saya boleh katakan ia adalah pendidikan. Moga-moga saudara terus berblog untuk memberi ilmu dan jangan lari daripada niche pendidikan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ Syaifuddin... harap2 dapat maintain lah semangat berblog nih.. skrang nih mmg rajin lagi, sbb baru masuk 2 bulan bukak blog.. ;)

      Padam
  3. wahh bagus infomasi nie ..syukran :) dah lame tinggalkan sekolah dah lupa

    BalasPadam
  4. hak3.. sains form 2 nih... balik check buku teks k.. ;)
    Anyway, semoga beroleh manfaat dari sedikit ilmu nih..

    BalasPadam
  5. hah.. bagus2..hhehe..nice entry..kalau kta makan scra berdiri..efek tak kat mana organ?? ^^ soalan cepumas..

    BalasPadam
  6. huhu..cikgu sains ni...salam kenalan

    BalasPadam
  7. salam cikgu...minta maaf rasanya en3 akak yg akak copy tu akak copy dari blog http://petunjukzaman.blogspot.com/2011/07/amaran-2012-dalam-ar-rahmaan.html

    dan kat bawah en3 tu akak ada sertakan kredit skali...terimakasih krn mengingatkan...

    BalasPadam
  8. hye cikgu ! enjoy ur blog.. dan sgt membantu ! terima kasih ! :)

    BalasPadam
  9. hye cikgu ! enjoy ur blog.. dan sgt membantu ! terima kasih ! :)

    BalasPadam
  10. tq kak long.. ada masa singgah lagi.. ;)

    BalasPadam
  11. cikgu :) apakah kegunaan usus besar ?

    BalasPadam
  12. kena salin semua :o cikgu sains suruh ;)

    BalasPadam
  13. contoh soalan HOTS x dak?

    BalasPadam
  14. i'm looking for biologi chapter 6 for form 4 syllbus but this is too simplystic......so sorry,,,,,need to improve or make information details

    BalasPadam
    Balasan
    1. sorry I cannot help you dear. since this blog provide info about lower form Science, so maybe you can search the right blog for Biology.. tq

      Padam
  15. mantap note2 dlam blog nih.. folio sains pon dpat band 6.ni nak ambil note ni pulak,,buku tinggal di skolah......hehehe3

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan.. ;)

      Padam
  16. Best nye join blog cikgu hailmi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jemput selalu datang bertandang ke sini yer

      Padam
  17. memang membantu lh blog cikgu ni . syukran :))

    BalasPadam
  18. Saya exam esok and got no time to study.. so before tido..Saya belajar mlalui blog cikgu :)))). Mmg ohsemmmmmmmm!!!!! Sya calon pt3 2015 ;)saya harap sgala ilmu yg sya dpt dri blog ini dihalalkan oleh cikgu . Tqq

    BalasPadam
  19. assalamualaikum.. encik hailmi, saya nak tanya apakah enzim yang berada dalam sistem pencernaan?

    BalasPadam
  20. assalaumualaikum cikgu..
    knp kanji dikondensasikan sbnyk dua kali..
    iaitu yg pertma pda mulut..
    iaitu kanji dikondensasikan oleh ezim amilase liur mnghasilkan maltosa..
    kemudian pda bhagian usus kecil kanji dikondensasikan lagi sekali tetapi oleh enzim amilase pankreas mnjadi maltosa.. knp yea cikgu?

    BalasPadam
  21. cikgu .pencernaan makanan di perut .makanan bercampur dgn jus gaster atau jus gastrik .dalam buku sns tigkatan 2 dia tulis makanan bercampur dgn jus gaster .atau jus gaster dan jus gastrik adalah benda yg sama ? mohon penjelasan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jus gaster dengan jus gastrik benda yang sama cuma nama saja yang berbeza.kalau nak jawab dlm peperiksaan guna nama yang mana mana pun boleh sama ada nak tulis jus gaster atau gus gastrik.kedua duanya mempunyai fungsi yang sama iaitu mengandungi asid hidroklorik dan enzim renin serta pepsin.harap dpt apa yang saya sampaikan☺

      Padam
  22. Assalamualaikum , boleh terangkan lg tak pasal enzim contoh enzim maltase ditukar ke apa ???? Terima kasih

    BalasPadam
  23. saya suka laman ni,sangat ringkas dan senang faham.Theme nye pun cantik tg cikgu Hailmi

    BalasPadam
  24. Tebaekk lah blog ni... Semua jelas. 😊

    BalasPadam
  25. Tebaekk lah blog ni... Semua jelas. 😊

    BalasPadam