.

.

KARTiKEL

Ahad, 13 Januari 2013

Kelas Makanan dan Khasiatnya

Makanan yang kita makan sebenarnya dapat dikategorikan kepada kelas makanan yang tersendiri. Setiap kelas makanan ini mempunyai kebaikan dan  fungsi yang tertentu kepada tubuh badan kita. Ada 7 semuanya kelas makanan, iaitu Karbohidrat, Protein, Lemak, Vitamin, Mineral, Serat dan Air. Jom kita lihat satu persatu kelas makanan tersebut dan juga fungsi beserta contoh makanan. Semoga bermanfaat!


KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi : Membekalkan tenaga
Contoh : nasi, roti, coklat, ubi


 Kelas makanan : protein 
PROTEIN
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen dan kadangkala sulfur serta fosforus
Fungsi : membina sel baharu, baiki tisu rosak
Contoh : Daging, Ikan, Putih Telur, Susu dan Kacang Soya
  

Kelas makanan : lemak
LEMAK
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen, oksigen, tetapi dalam nisbah berlainan
Fungsi : Memanaskan badan, mengekalkan suhu badan, membekalkan tenaga, melindungi organ dalaman daripada gegaran
Contoh : Mentega, Kuning Telur, Minyak Ikan, Lemak Daging

   
 VITAMIN
Sebatian organik yang penting untuk badan
Terbahagi kepada Vitamin Larut Lemak (A,D,E,K) dan Vitamin Larut Air (B,C)
Fungsi : Penting untuk kesihatan badan
Contoh : Tomato, Susu, Limau, Telur, Ikan Kod


Kelas makanan : garam mineral
GARAM MINERAL
Sebatian organik yang penting untuk memelihara kesihatan badan
Diperlukan dalam kuantiti yang sedikit sahaja
Fungsi : Penting untuk kesihatan badan
Contoh : Ikan Bilis, Garam, Tomato, Limau, Telur, Ikan Kod


Kelas makanan : pelawas
 PELAWAS
Bahan bergentian yang tidak dapat dicernakan badan
Merangsang pengecutan otot di sepanjang salur pencernaan
Fungsi : Mencegah sembelit
Contoh : Nangka, Nenas, Betik, Jagung

Kelas makanan : Air
 AIR
67% daripada badan manusia terdiri daripada air

Fungsi : Mengangkut bahan terlarut ke seluruh badan, mengawal suhu badan dan kepekatan darah
Contoh : Air minuman


Tengok Video Ujian Makanan

31 ulasan:

  1. nak huraian yang lebih padat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau nk huraian yang lebih padat ada kat Dr Google. search sahaja

      Padam
  2. nak kepentingan ?

    BalasPadam
  3. kepentingan tuh sama dengan fungsi kelas makanan.. ;)

    BalasPadam
  4. geram betul lah dengan pbs ni

    BalasPadam
  5. sabar separuh dari iiiimaaaaann... ;)

    BalasPadam
  6. cikgu....cikgu kenal x saya??

    BalasPadam
  7. ringkas,padat,tepat dan senang difahami~~

    BalasPadam
  8. assalamualaikum cikgu,mempraktikkan amalan pemakanan yg betul tu mcm mne ye nak buat?sye kurang faham tntang tu cikgu..harap cikgu bole jelaskan..sekian terima kasih :)

    BalasPadam
  9. assalamualaikum cg,saye ain boleh x cg tolong bgi sdikit pemulaan untuk mulakan esei nie???...sye x thu nk mulakan mcm mne... :)

    *harp cg dpt tolng...

    BalasPadam
  10. assalamualaikum cg,sye ain..boleh x cg tlong sye buat permulaan untk memulkn esei nie??? sye x fhm nk mula mcm mne..

    *sye hrp cg dpt tlong... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm ain.. ain boleh rujuk contoh2 esei yang dah cikgu bagi pada link kat bawah nih yer

      http://www.cikguhailmi.com/2013/03/pbs-contoh-kerja-murid-untuk-pbs.html

      Padam
    2. ain nk berkenalan

      Padam
  11. ape lagi contoh air cikgu

    BalasPadam
  12. assalam .. cikgu sye kene buat artikel amalan pemakanan yang sihat . harap cikgu dpt tolong sye ...

    BalasPadam
  13. Asalamualaikum

    BalasPadam
  14. fibre tk da kaaa ...

    BalasPadam
  15. cikgu waduh waduh saya ngak ngerti apa yg lo ngomong dong bilang yang betol masss
    gua mahu berkenalan sama mass siih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. pebende sihh..waduh2 lo ni...bodoh ka??

      Padam
  16. mass saya tidak mengerti apa yang mass bilang.. boleh tak terang sama gua lebih terperinci dong. anak murid saya tidak mengerti. boleh translate didalam bahasa indonesia. waduh waduhh...

    BalasPadam
  17. Hamba Allah...orang la31 Ogos 2015 12:11 PTG

    cikgu, boleh bgtau ttg apa kesan2 klau kurang salah satu dripadanya

    .trima kasih

    BalasPadam
  18. Cikgu ape kelas makanan utk bubur asyura??

    BalasPadam
  19. Assalm cikgu ape kelas makanan utk bahan yg jenis ubi-ubian

    BalasPadam
  20. Ape kelas makanan utk bawang,halia dan jagung??

    BalasPadam
  21. Assalm cikgu ape kelas makanan utk bahan yg jenis ubi-ubian

    BalasPadam
  22. Cikgu ape kelas makanan utk bubur asyura??

    BalasPadam
  23. Boleh kongsi kan soalan kbat untuk bab nutrisi /

    BalasPadam
  24. Terima kasih cikgu atas info di atas

    BalasPadam