.

.

KARTiKEL

Ahad, 3 Februari 2013

Tajuk-tajuk bagi Sains Tingkatan 3

Berikut adalah tajuk-tajuk bagi matapelajaran Sains Tingkatan 3 mengikut sukatan KBSM. Sukatan terdiri daripada 4 tema, dengan 10 bab yang perlu dikuasai oleh pelajar.   

Nota Bergambar Sains Tingkatan 3 di www.cikguhailmi.com


BAB 1 : RESPIRASI


BAB 2 : PEREDARAN DARAH DAN PENGANGKUTAN


BAB 3 : PERKUMUHAN


BAB 4 ; PEMBIAKAN


BAB5 : PERTUMBUHAN


BAB 6 : TANAH DAN SUMBERNYA


BAB 7 : KEELEKTRIKAN
7.9 Memahami keelektromagnetan


BAB 8 : PENJANAAN ELEKTRIK
8.1 Memahami penjanaan tenaga elektrik
8.2 Memahami transfomer
8.3 Menganalisa penghantaran elektrik dan sistem pengagihan
8.4 Memahami bekalan elektrik dan sistem pendawaian di rumah
8.5 Menganalisa kos penggunaan tenaga elektrik
8.6 Memahami fungsi fius dan wayar bumi.


BAB 9 : BINTANG DAN GALAKSI
9.2 Memahami bintang dan galaksi dalam alam semesta


BAB 10 : PENEROKAAN ALAM SEMESTA
10.1 Memahami Perkembangan dalam bidang astronomi dan penerokaan angkasa lepas.


51 ulasan:

  1. cikgu, minta upload nota form 3 dr bab1 dlm versi bm...tq

    BalasPadam
  2. farisha, cikgu sedang usaha kan update dari masa ke semasa.. teruskan menyokong blog nih yer.. ;)

    BalasPadam
  3. sama-sama farisha.. kalau ada nak nota apa2 lagi, boleh request kat sini yer..

    BalasPadam
  4. thank cikgu untuk nota nim.... banyak membantu sye untuk study dlm cuti nim..... mntx copy.... :)

    BalasPadam
  5. Sama-sama Atiqah.. moga-moga bahan dalam nih boleh bantu Atiqah belajar serba sket masa cuti sekolah ni. Gunakan masa terluang dengan bijak k!

    BalasPadam
  6. assalamualaikum ckgu,trim kasih ats nota ni. tp knp ad yg tak boleh klik ckgu?

    BalasPadam
  7. waalaikumsalam.. yang lain belum cikgu update sebab tu tak dapat nak klik..
    InshaAllah sentiasa follow blog nih dari masa ke semasa k..

    BalasPadam
  8. ohh.baik cikgu. harap ckgu dpt update secepat yg mungkin ckgu :)

    BalasPadam
  9. ye.. inshaAllah cikgu akan update sebelum masuk bab tu.. cikgu cuba yer.. ;)

    BalasPadam
  10. t/kasih cg. sy buat sbg rujukan

    BalasPadam
  11. TERIMA KASIH LAH CIKGU HAILMI
    blog ni TERAMATLAH BAGUS untuk menyelesaikan tugasan2 PBS!!! Especially for US the 1st Victim of PBS ;p
    - From Sabah, Malaysia
    p/s : satu jak saya mau bagitau, boleh ka cikgu kalau orang minta petunjuk atau benda2 yg kami tidak faham dan kami bagitau di sini cikgu tolong balas soalan yang kami tanya boleh ???
    ok... NO OFFENSE

    BalasPadam
  12. cikgu, boleh tak cikgu buat nota berbentuk nota i-think?

    BalasPadam
  13. cikgu apakah bahan pencemaran udara cikgu? bab 1 Sistem Respirasi

    BalasPadam
  14. hii!! smuaa..
    Cikgu Hilmi terima kasih kerana beri nota yg ringkas.
    Cikgu kalau boleh buatlah bentuk i-think.:)

    BalasPadam
  15. cikgu. bagi explanation yg jelas tentang kesan bahan cemar and contoh dia. tq

    BalasPadam
  16. tq,ckgu dgn nota ne sy dpt bljar dgn baik,..ehee

    BalasPadam
  17. cikgu nape bab lain ade yg takde ?

    BalasPadam
  18. As salam, Tq cikgu banyak membantu dlm p d p

    BalasPadam
  19. assalamualaikum cg.boleh tlng update pasal pembiakan vegatatif

    BalasPadam
  20. T.kasih cikgu, nota yg diberi sgt berguna. Tapi ada banyak bab tak dapat diakses.

    BalasPadam
  21. Alhamdulillah.. yang tak dapat diakses tu sebab blom dikemaskini.. inShaAllah cikgu akan usahakan dari masa ke semasa..

    BalasPadam
  22. Cikgu, boleh tak update yang pasal pembiakan vegetatif tuh
    Syana nak buat sbg rujukan untuk buat PBS syana

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ syana.. cikgu sedang usaha kan yer.. ;)
      Teruskan ikuti blog cikgu yer..

      Padam
  23. cikgu hailmi , boleh update pasal memahami perkembangan buah dan biji benih pada tumbuhan tu ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ Fazirah untuk cadangan.. inshaAllah .. cikgu sedang usahakan sebelum sekolah bukak yer.. ;)

      Padam
    2. Tk byk2 cikgu hailmi di atas nota2 yg sgt membantu. Semoga di beri balasan pahala oleh Allah Taala.

      Padam
  24. Terima kasih..blog ni sgt membantu..

    BalasPadam
  25. boleh tak kalaucikgu hailmi terangkan tntg sifat-sifat kalsium karbonat untuk tingkatan 3 bab 6

    BalasPadam
  26. saya hamizah dari sarawak.. sya yg minta cikgu terangkan tntg sifat-sifat kalsium karbonat untuk tingkatan 3 bab 6 itu. sya brhrp cikgu dpt membantu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Hamizah.. cikgu sedang usaha kan untuk bab 6..
      InshaAllah dalam hujung minggu nih boleh diselesaikan..
      Datang check dari masa ke semasa yer

      Padam
    2. ye... trima kasih cikgu... blog ini sgt membantu sya dri dahulu lagi... trima kasih banyak ye cikgu... :)

      Padam
    3. sama-sama... semoga dapat ilmu yang bermanfaat yer Hamizah.. ;)

      Padam
    4. ye... hrp2nye begitu lh cikgu... assalamualaikum :)

      Padam
  27. Cikgu ! Sye sedang mempelajar Bab 6 : TANAH DAN SUMBERNYA . Dan cikgu sekolah sye membuat 1 ujikaji tentang kalsium karbonat . apa yg cikgu sye tnyer pd kmi ialah 2 soalan berikut .

    1) Mengapakah wayar nikrom yang panas kemerahan menjadi warna asal selepas digunakan ?

    2) Apakah fungsi KALSIUM KARBONAT ?

    BalasPadam
  28. cikgu boleh habiskan nota bab 6 tingkatan 3 tak ? terima kasih....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu cuba yer hujung minggu nih..
      InshaAllah.. ;)

      Padam
  29. cikgu,cikgu saya ada suruh buat bentuk planet,orbit tu semua sebagai band 6,tapi kenapa dekat sini tidak disenaraikan,saya tidak tahu macam mana nak buat,boleh cikgu bantu saya?dan betulke kerja ni ada disenaraikan dalam band 6?

    BalasPadam
  30. cikgu tentang medan magnet ada tak ?

    BalasPadam
  31. assalamualaikum , cikgu
    mohon update tajuk2 baru . nak study , doakan kami semua dalam pt3

    BalasPadam
  32. saya nak tajuk tentang bab9 please cikgu update, senang nak study nanti. Thanks cikgu. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. inshaAllah.. sedang diusahakan.. ;)
      harap bersabar yer

      Padam
  33. cikgu,i am from sweden.i just move here from sweden to malaysia....i study in form 3...what i don't understand is the exam at sweden and at malaysia is a very different thing..can you told me the format of exam in malaysia???

    JOHN CARTER

    BalasPadam
    Balasan
    1. hye John Carter.. send me email.. i'll try my best to answer your question..
      my email, miecaprio@yahoo.com

      Padam
  34. Barakallah hu fik cikgu Hailmi... Banyak betul cikgu memudahkan hidup saya dlm memberi nota kpd pelajar..Saya doakan ia menjadi ilmu yg berkekalan.. sampai cikgu ke syurga..Amiin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas doa.. Semoga ilmu dapat dimanfaatkan

      Padam
  35. apa kesan buruk petroleum cikgu????

    BalasPadam
  36. Cikgu sya nak model sistem suria yang diperbuat daripada bahan terpakai ,.
    #smkdse3p1

    BalasPadam