KARTiKEL

Jumaat, 8 Mac 2013

Kandungan Darah Manusia

   
Mengapa darah berwarna merah?
 dan 
 Apa yang ada dalam darah anda?


kandungan darah manusia

Darah sebenarnya terdiri daripada 4 jenis bahan iaitu sel darah merah, sel darah putih, platlet dan plasma. Darah berwarna merah kerana ada pigmen merah yang disebut sebagai hemoglobin. Jom tengok satu persatu kandungan dalam darah!



kandungan darah manusia : sel darah merah

 Sel darah merah merupakan sel yang berbentuk cakera dan cembung. Sel ini berwarna merah kerana mengandungi pigmen (pewarna) merah yang juga dikenali sebagai hemoglobin. Sel ini tidak bernukleus. Fungsi untuk sel darah merah adalah untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan. Jangka hayat bagi sel darah merah adalah selama 120 hari.





kandungan darah manusia : sel darah putih

Sel darah putih pula adalah sel yang tidak mempunyai bentuk yang tetap. Bentuk macam-macam. Namun begitu, sel darah putih mempunyai nukleus. Sel darah putih berfungsi untuk melawan jangkitan penyakit dengan membunuh bakteria dan juga mikroorganisma dalam badan dengan penghasilan antibodi. Selain daripada itu, sel darah putih juga menghasilkan antitoksin. Jangka hayat bagi sel darah putih adalah selama 2 hari hingga 2 bulan.




kandungan darah manusia : platlet

Platlet pula adalah kepingan sel pecah yang sangat kecil. Platlet tidak mempunyai nukleus. Oleh kerana ia nya adalah sel-sel yang pecah, maka ia tidak mempunyai bentuk yang tetap. Platlet berfungsi untuk membantu dalam pembekuan darah. Selain daripada itu, platlet juga memulakan proses penyembuhan dan membaiki luka-luka pada sel.




kandungan darah manusia : plasma

Akhir sekali adalah plasma, iaitu bendalir yang ada bersama-sama bahan lain untuk membentuk darah. Plasma sebenarnya adalah 90% air dan 10% bahan terlarut. Antara bahan terlarut yang ada dalam plasma adalah nutrien, garam mineral, bahan kumuh, protein terlarut dan juga hormon. Selain daripada itu, plasma juga mengangkut bahan yang tidak larut dan haba keluar dari badan.


75 ulasan:

  1. aku ijin posting ulang ya..!

    BalasPadam
  2. jika saya nak ambik nie boleh kah cikgu ?? untuk sye membentangkan pda kelas

    BalasPadam
  3. boleh.. apa salahnya.. dipersilakan.. ;)

    BalasPadam
  4. banyak membantu pelajar yang stress dgn pbs

    BalasPadam
  5. terima kasih.. semoga bermanfaat.. ;)

    BalasPadam
  6. terima kasih sangat2 cikguu. saya dapat masa 2 minggu tapi dengan maklumat ni, dapatlah saya siap dalam masa 3 hari :)

    BalasPadam
  7. terima kasih cikgu... hilang stress PBS.....

    BalasPadam
  8. terima kasih cikgu ,,, walaupun ini shj yg sudah ckgu update utk B6D3E1,,,, saya ttp bersyukur...

    p/s : heheh,,, tp klu ckgu update lg pasal B6D3E1,,, lg saya bersyukur ;D

    BalasPadam
  9. terima kasih cgu sbb sediakan smue PBS ni ??

    BalasPadam
  10. Blog Cikgu Helmi nie amat berkesan kepada pelajar PBS . Terima kasih .

    BalasPadam
  11. yeo bo seyo....gam sahamnida mr.hailmi..

    BalasPadam
  12. thanks for the information...it's really helpful to me and my friends... with this information..it can reduce our stress against PBS...

    BalasPadam
  13. Terima kasih cikgu...
    semua blog saya search x menepati ,
    tp nasib baik ada blog cikgu ni..

    BalasPadam
  14. Sensei...klw gna bku skrap ble ker?sbb sy x de power point : )

    BalasPadam
  15. Cikgu, kepentingan mengekalkan jantung yang sihat macam mana?

    BalasPadam
  16. cikgu saya nk minta izin untuk gunakan guide-guide band 6 yang cikgu sediakan

    BalasPadam
  17. cikgu,izinkan sy nak ambil maklumat dr blog cikgu ni skit..utk pbs sains... :)

    BalasPadam
  18. TERIMA KASIH..

    BalasPadam
  19. cikgu hailmi.com bnyak mmbantu saya menyiapkan tugasan band yang diberi oleh guru .. tq cikgu hailmi ..

    BalasPadam
  20. Salam cikgu Hailmi, terima kasih atas maklumat yang cikgu bagi.. cikgu lah penyelamat saya..

    BalasPadam
  21. Terima Kasih cikgu Hailmi , sangat mmbantu

    BalasPadam
  22. terima kasih sangat membantu..

    BalasPadam
  23. terima kasih cikgu........

    BalasPadam
  24. cikgu.. b6d3e1 nii buku skrap kan??

    BalasPadam
  25. cikgu untuk yg ni kan artikel , so kena buat karangan ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup ni buat dalam bentuk artikel :-)

      Padam
  26. Terima kasih cikgu,... blog ini sangat membantu saya :D

    BalasPadam
  27. Thx! blog ini memang berfaedah!

    BalasPadam
  28. Terima kasih cikgu...blog ini sgt bantu saya utk buat pbs..

    BalasPadam
  29. cikgu terima kasih,tanpa cikgu dimana kami cari bahan-bahan PBS ^_^

    BalasPadam
  30. wah bagusla,dengan adanya semua ini dapat membantu murid2 macam saya,(dapat menjadi rujukan).

    BalasPadam
  31. TERIMAKASIH....

    BalasPadam
  32. Assalamualaikum cikgu nk tnye utk b6d3e1..mesti dibuat dlm bentuk penulisn kreatifkn..jadi boleh tk kite ltk gmbr ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh je takde masalah :) Lagi kreatif. Buat lain daripada yang lain ok. Taknak letak pun takpe tak paksa pun :)

      Padam
    2. Ok terima ksh..:) :) :D

      Padam
  33. Terima kasih atas pertolongan cikgu.......harap2 cikgu saya terima :D

    BalasPadam
  34. Terima kasih!!!!!!cikgu awak dah menyelesaikan banyak masalah saya!!

    BalasPadam
  35. BAGUS ! SAYA BERI CIKGU 5 BINTANG DAIA!!

    BalasPadam
  36. Thank you cikgu :)

    BalasPadam
  37. Cikgu Setar :3

    -S99-

    BalasPadam
  38. boleh kopi pasta jew :v

    -s99-

    BalasPadam
  39. menarik dan bagus....
    i am sure many students like it.

    BalasPadam
  40. terima kasih cikgu! blog cikgu banyak bantu saya dan rakan2 dalam mencri mklumat utk pbs sains.. cikgu dh femes dlm kelas saya..haha

    BalasPadam
  41. Terima kasih cikgu... ^_^!

    BalasPadam
  42. cikgu boleh tulis ini sebagai artikal , bolehke

    BalasPadam
  43. Terima kasih cikgu^^

    BalasPadam
  44. Izinkan sy ambil utk diberikan kpd student2 sy ye,

    BalasPadam
  45. dipersilakan cikgu... ;)
    semoga bermanfaat

    BalasPadam
  46. Wah ni mmg bagos btl la hehe boleh pakai bentangkan dkt sk..

    BalasPadam
  47. cikgu, yang pada tajuk sel darah putih, ada ayat ''Selain daripada itu, sel darah merah juga menghasilkan antitoksin.'' tapi, dia dalam tajuk sel darah putih. sepatutnya sel darah putih atau sel darah merah?

    BalasPadam
  48. owh.. typo tu.. cikgu baru perasan..
    dah cikgu betulkan.. tq yer.. ;)

    BalasPadam
  49. buat dalam bentuk mcm mne ye? folio?

    BalasPadam
    Balasan
    1. awak kena pandai pandai bahagikan dia. macam saya buat. cikgu hailmi bagi dalam bentuk perenggan, awak kena tukarkan dia dalam bentuk folio. saya dah buat dah dalam bentuk folio :)

      Padam
    2. terima kasih atas cadangan untuk Adnin..
      boleh cuba buat dulu.. ;)

      Padam
  50. oh.. welcome. tq cikgu.. blog cikgu ni banyak dah bantu saya buat kerja pbs :)

    BalasPadam
  51. alhamdulillah ,, terima kasih cikgu :)

    BalasPadam
  52. Cikgu..

    saya ambil untuk PBS saya.. halalkan ilmunya dan doakan saya menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat

    terima kasih

    Najihah Johor Bahru

    BalasPadam
  53. cikgu boleh x bagitau objektif untuk pbs ni??

    BalasPadam
  54. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  55. Assalamualaikum,cikgu...
    halalkan semua ilmu yang saya ambil dalam blog nie eh ..
    terima kasih sgt,Cikgu Hailmi =)

    BalasPadam
  56. INshaAllah. Mudah2an jadi ilmu yang berguna.. ;)

    BalasPadam
  57. Thank You....Info yang sangat berguna....saya doa cikgu terus dimajukan :)

    BalasPadam
  58. thanks cikgu

    BalasPadam
  59. izinkan saya guna untuk pbs ye cikgu :) terima kasih cikgu, cikgu banyak membantu kami yang menghadapi pbs ini. semoga panjang umur murah rezeki cikgu hailmi :D may Allah bless you always

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih juga atas doa.. Semoga dipermudahkanNya.. ;)

      Padam
  60. yang nie yang skang punye ???

    BalasPadam