.

.

KARTiKEL

Sabtu, 28 Disember 2013

PBS Sains Tingkatan 3 : Senarai Tugasan Band 6

Bagi memudahkan urusan adik-adik pelajar menyiapkan tugasan PBS Sains Tingkatan 3, terutamanya bagi Band 6, maka saya kumpulkan kesemua tajuk di sini. Ada 9 tugasan Band 6 yang perlu disiapkan untuk tingkatan 3. Entri ini lengkap dengan soalan dan juga senarai semak bagi membantu adik-adik pelajar memahami kehendak tugasan dan juga lengkap beserta contoh. Semoga menjadi panduan yang berguna dan dimanfaatkan oleh kita bersama. Sila SHARE dengan kawan-kawan lain juga ya! Rujuk juga dari masa ke semasa bagi update terkini.. ;)


PBS Sains Tingkatan 3 : Senarai Tugasan Band 6

B6D1E1


B6D2E1
Pembentangan hasil buku skrap dalam pelbagai bentuk persembahan bertajuk “Kepentingan sistem respirasi yang sihat”:


B6D3E1
Pembentangan hasil penulisan artikel dalam pelbagai bentuk persembahan mengenai:


B6D4E1
Membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk persembahan mengenai:


B6D5E1
Memberi ceramah atau membahaskan mengenai:


B6D6E1
Membuat pembentangan risalah yang dihasilkan mengenai PETROSAINS/ Planetarium/ Pusat Sains Negara/ Loji Penapisan Minyak

atau

Membuat pembentangan risalah yang dihasilkan mengenai
 Sifat dan kegunaan pelbagai pecahan petroleum.
 Sumbangan petroleum dan gas asli kepada pembangunan ekonomi negara; dan
 Penggunaan yang cekap petroleum dan sumber bahan api semula jadi yang lain 


B6D7E1
Mereka cipta peralatan menggunakan tenaga alternatif 


B6D8E1
Memberi ceramah mengenai:
 langkah keselamatan yang perlu diambil apabila menggunakan elektrik.
 memerihal langkah yang perlu diambil apabila berlakunya kemalangan yang melibatkan elektrik,
 mewajarkan keperluan adanya langkah-langkah keselamatan dan ciri-ciri keselamatan di rumah bagi mengelakkan kemalangan elektrik

atau 

Memberi ceramah mengenai:
 Aktiviti yang menyebabkan pembaziran elektrik.
 Memerihal cara memulihara elektrik.
 Mewajarkan keperluan memulihara elektrik.
 meramal masalah yang akan dihadapi oleh negara jika berlakunya kekurangan elektrik. 


B6D9E1
keunikan, ketertiban, keindahan dan keharmonian alam semesta sebagai satu tanda keagungan Tuhan 

281 ulasan:

  1. wah macam banyak jer senarai tugasan

    BalasPadam
  2. memang banyak pun! tingkatan 2 kena buat 6 je..
    naik form 3, dah ler ada exam, dia bagi lagi banyak plak tu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu terima kasih atas pertolongan cikgu sebab dpt mengurangkan beban dan tekanan saya dalam pbs . sy doakan cikgu dipanjangkan umur dan dilimpahkan rezeki... amin ~NURUL NABILA~

      Padam
    2. Cikgu Hailmi. I like your blog. Sangat padat dengan info terkini. Tertarik dengan Band 6 Sains ting. 3. Saya guru pedalaman Sarawak mengajar Matematik ting. 2 dan 3. Ada tak contoh aktiviti band 6 untuk Matematik.? Kalau ada please share. God bless you

      Padam
    3. TQ cikgu... sekadar perkongsian saja.. ;)
      Saya hanya mengajar Sains dan Kimia saja, jadi saya tak ada bahan untuk Matematik.. Maaf yer cikgu tak dapat nak membantu..
      Cikgu ble like page kat facebook.. mungkin kita boleh bertukar idea dan pendapat dengan lebih mudah.. ;)

      Padam
    4. Wah cepatnya reply. Terima kasih atas perkongsian khasnya jadual pelaksanaan PPMR 2014. Takut saya melihatnya. Memang guru guru akan dibebani dengan pelbagai tugasan nanti.

      Padam
  3. mesti stress tahun depan.dahlah duk asrama

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu laa psal....form 2 pon dah stress...asrama x da msa sngat nk abeskn band yg brapa subjek tuu...thun dpan x thu laa...nk study ntok ppmr lgi...nasib..nasib.....

      Padam
    2. macam mana nk bukak blog cikgu ek kalo dok kat asrama??

      Padam
    3. seludup handphone..laptop xleh sebab terlalu besar

      Padam
  4. mesti stress tahun depan.dahlah duk asrama

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum,
    Cikgu Hailmi, saya mohon izin untuk linkkan entri cikgu ini di blog subjek.
    Terima kasih di atas perkongsian.

    BalasPadam
  6. dipersilakan Cikgu Diana.. semoga beroleh manfaat!

    BalasPadam
  7. kena buat persiapan awal la nmpknya

    BalasPadam
  8. cikgu saya nak tanya soalan band 6 ni semuanya sama ke ?

    BalasPadam
  9. Yer... memang sama je Aisyah..
    1 Malaysia pakai sukatan yang sama..
    Semoga membantu..

    BalasPadam
  10. macam banyak je.. ape-ape pon kene prepare awal nie.. tq cikgu

    BalasPadam
  11. yup.. memang banyak.. sedih cikgu tengok.. dah ler ada exam lagi.. blom pasti lak tu.. semoga dipermudahkan..

    BalasPadam
  12. Allhamdulilah apa yang saya cari untuk buat buku skrap B6D2E1 jumpa jugak :>

    BalasPadam
  13. Tahniah Atiqah.. Semoga membantu yer.. ;)

    BalasPadam
  14. ckgu sy fatin.. ap yg sya cri smua sy jmpa kt sni.. trima ksih krna bnyk membntu

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah Fatin.. gembira cikgu dengar sebab blog nih dapat membantu Fatin.. mudah2an jadi ilmu yang berguna.. ;)

    BalasPadam
  16. hi.. saya ingat band 6 bab 1 ada belajar CPR dan heimlich manuever.. :)

    BalasPadam
  17. oh no....! tak sanggup nak hadap....>o<

    BalasPadam
  18. salam,nk tnye..mcmne nk reka alat menggunakan tenaga alternatif (b6d7e1)???
    boleh tolong sye....

    BalasPadam
  19. Banyak membantu.. kalau boleh tolong bgi sekali jawapan evidens tu skali ..hehe ..jazakallahu khair (:

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah. . . .dpat lhar sya buat b6d1e1 niey. . .makasih cikgu

    BalasPadam
  21. terima kasih. banyak membantu anak saya. mohon izin print yer semua tu.

    BalasPadam
  22. sama-sama.. dipersilakan.. inshaAllah sama-sama kita mendidik anak2 kita dengan sebaiknya.. ;)

    BalasPadam
  23. Bagusnya cikgu buat macam ni,tapi kan saya nak tanya boleh ke kalau buat band 6 ni macam buat buku skrap ke apa ke kan,guna sepenuh nya bahasa melayu?

    BalasPadam
  24. boleh Farhah, tak ada masalah.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ouhh yeke,terima kasih cikgu.emm cikgu saya nak tanya yang projek buat model respirasi manusia tu kan,selain guna botol minyak boleh guna apa eh?

      Padam
    2. farhah,awak bleh guna botol mineral juga

      Padam
  25. hahahah ,, thank youu bagi bahan kat kita orang ..

    BalasPadam
  26. boleh tolong bgi contoh untuk buat b6d7e1??sebab saye kene siapkan projek ni dalam mase satu minggu ni je..

    BalasPadam
  27. senag la pasni tp klu yg KEPENTINGAN SISTEM RESPIRASI YANG SIHAT tu dye mintak pengenaln nak wat cam ne???

    BalasPadam
  28. Kalu camtu, Chip COmot ble letakkan apa yang dimaksudkan dengan sistem respirasi dan organ yang terlibat.. Sekadar cadangan.. ;)

    BalasPadam
  29. Terima kasih Cikgu Hailmi

    BalasPadam
  30. Errgghh... Frust betulla :'( kene selalu Layan blog cikgu jela nampaknya hehe >_<''

    BalasPadam
  31. he3.. xpe.. lagi selalu Zana singgah sini, lagi bagus .. ajak kawan2 sama.. ;)

    BalasPadam
  32. cikgu..tolong la bagi saye contoh untuk buat b6d7e1..tolonglah cikgu..saye dah tak ade banyak mase dah ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba reka kincir yang gunakan angin sebagai sumber tenaga..

      Padam
    2. cikgu xde model yg dah siap utk b6d7e1???kalau ade tolong lah share..

      Padam
  33. cikgu, minta izin nak share maklumat ni di blog sye ye^^

    BalasPadam
  34. Gikgu kalau hantar macam cikgu ajar nie boleh dapat Band 6 ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau Syed Afiq Halimi siapkan semua tugasan dari Band 1 sampai Band 6 dengan sebaik mungkin, inshaAllah boleh dapat Band 6.. ;)

      Padam
  35. Nak salin tau! sama pulak tajuk pembentangan ni. TQ!

    BalasPadam
  36. MAAKK!! banyaknyaaa tugasan fom 3 2014 >.< . Huuuhuhuu.. memang solan HOTS betul laaa

    BalasPadam
  37. assalamualiakum cikgu,cikgu ade tak contoh buku skrap instrumen band 6 PBS sains?

    BalasPadam
    Balasan
    1. contoh bagi buku skrap instrumen boleh rujuk dengan contoh buku skrap yang kamu buat semasa di tingkatan 2.

      1) Muka depan
      2) Pengenalan
      3) Bahan
      4) Kesimpulan
      5) Lampiran (jika ada)

      Padam
    2. okay,terima kasih cikgu..

      Padam
  38. saya nak cari maklumat .nk ltakkan dlm buku skrap
    B6D2E1

    BalasPadam
  39. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  40. cikgu entri ni sangat berguna. terima kasih atas segala maklumat :))

    BalasPadam
  41. asslammualaikum cikgu, blog cikgu telah banyak membantu sy mengenai pbs sains dr tingkatan 1 hingga 3 tapi sy ada satu solah adakah Cara untuk memperbaiki kualiti udara sama dgn Amalan mengekalkan udara yang bersih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.. terima kasih sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan. Semoga beroleh manfaat..

      Cara memperbaiki kualiti udara adalah lebih kepada langkah2 bagi nak memulihkan semula kualiti udara yang dah tercemar kepada lebih baik

      Amalan mengekalkan udara bersih pula lebih kepada langkah2 yang kamu boleh lakukan untuk maintain / memelihara udara yang sedia ada bersih supaya tidak tercemar..

      Berbeza kan?. ;)

      Padam
  42. salam cikgu hailmi... pengenalan tu same macam pendahuluan ke..

    BalasPadam
  43. cikgu pbs buat saya pening laa rasa macam menyusahkan je...tapi dengan bantuan cikgu menerusi blogni bolehlaa saye buat ... terima kasih cikgu...

    BalasPadam
  44. cikgu band 6 d 9 tu..mmg kena buat mcm tu ke??wajib ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena buat lah.. sebab dah ditetapkan dalam dokumen rujukan bagi band 6.. selamat mencuba yer

      Padam
  45. cikgu nak tanya,,cikgu buat blog cikgu untuk matapelajaran sc je ke???

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer.. untuk sains sahaja..
      kimia pun ada sebenarnya
      tapi tak sempat nak update sangat
      ;)

      Padam
  46. strees lh banyaknye pbs

    BalasPadam
  47. thank you sbb share kt sini.senang sikit keje saye nk buat b6 ni...terima kasih sgt2..

    BalasPadam
  48. terima kasih sbb share kt sini...x tanya sikit yer,
    boleh x cadangkan cara utk buat B6D1E1?
    sa x da idea langsung utk buat TT

    BalasPadam
  49. kenapalah batch 99 yang kena jadi mangsa pbs dahlah 2 kerja band6 subjek sains nak kena hantar sebelum Tahun Baru China

    BalasPadam
  50. Semoga semua beroleh manfaat yer.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. harap juga begitu,dah nasib kami nak buat macam mana lagi ,terima sahajalah

      Padam
  51. banyaknya.. ni klau ade yg x lpas mmg x dpt band 6 lah jwb nye..

    BalasPadam
  52. Bleh x cikgu bagi contoh b6d3e1...trime kasih

    BalasPadam
  53. sama cikgu..boleh cikgu bagi contoh b6d3e1

    BalasPadam
  54. O.o bile taip dekat google... cari info untuk pbs... semua information yang kluar mesti dari blog Indon~ pening kepala... semua blog melayu dah pupus ke? o.O cume jumpe blog cikgu ni jelh satu2nye blog melayu~ thanks cikgu!!

    BalasPadam
  55. haah.. selalunya bahasa indon.... cis. sebab tu blog ni memang bermanfaat =)

    BalasPadam
  56. terima kasih,cikgu
    bukan cikgu video ni saya pun tak tahu macam mana buat model ni...

    BalasPadam
  57. cikgu,nasib baik ada blog ni...
    tak ada blog ni tolong,saya pun tak dapat lepas BAND 6-B6D1E1
    terima kasih,cikgu

    BalasPadam
  58. Assalmualaikum cikgu...
    cikgu ade x gambar bahan yg memudaratkan sitem respirasi...

    BalasPadam
  59. assalamualaikum cikgu .. ;)
    murah rezeki cikgu nampaknya ....
    cikgu ble tak ckgu tolong update B6D3E1... bole la cikgu,,, please.. next week dah nak kena hantar dah :( ....klu cikgu buat KPM up gaji .. hehehe gurau jer....;D

    BalasPadam
  60. Terima kasih atas bantuan untuk mnyiapkan tugasan ini .

    BalasPadam
  61. Teriam kasih Cikgu. :D

    BalasPadam
  62. Nak buat objektif macammane?

    BalasPadam
  63. Assalamualaikum.
    Boleh tak kalau cikgu tolong panjangkan tambahkan lagi gambar untuk cara memperbaiki kualiti udara dengan amalan mengekalkan udara yang sihat?
    Maaf lah kalau saya tak patut cakap macam ni walaupun saya tak kenal cikgu.
    Terima kasih juga untuk blog yang sedikit membantu saya. n_n

    BalasPadam
  64. tq for help me

    BalasPadam
  65. wow!! banyak dan susah nya T^T

    BalasPadam
  66. thnkzz alot helps alot ;)

    BalasPadam
  67. terima kasih cikgu . I really need this . may Allah bless you . haha . terima kasih once again .

    BalasPadam
  68. cikgu, boleh tunjukkan contoh pengenalan yang cikgu cakap tu?

    BalasPadam
  69. terima kasih cikgu..wlaupun saya tak kenal cikgu...

    BalasPadam
  70. Tahniah sebab dah siapkan tugasan PBS Band 6..
    Terima kasih sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan ;)

    BalasPadam
  71. cikgu nie cikgu sekolah mana?kwn -kwn saya semua dpt info drpd cikgu..tp kwn-kwn saya tak kenal cikgu...thanks a lotlah...

    BalasPadam
  72. Saya mengajar di SMK Luar Bandar No.1 Sibu, Sarawak..
    Semoga dapat manfaat daripada blog ini
    Kirim salam dengan kawan2 kamu k.. ;)

    BalasPadam
  73. assalamualaikum. terima kasih kerana cikgu telah banyak membantu anak saya menyiapkan tugasannya.

    BalasPadam
  74. makes my work easier :D

    BalasPadam
  75. yes..im agree with you...thank you very much because your blog help my sons do he homework...congratulation mr.hailmi

    BalasPadam
  76. Assalamualaikum cikgu macam mna nak buat komunikasi data dan mentafsir data cikgu saya x tahu nak buat mcm mna

    BalasPadam
  77. Assalamualaikum cikgu , pengenalan topic dia apa ya ? sebab buku pbs yg saya beli mengatakan harus mengandungi pengenalan topic .

    BalasPadam
  78. Terima kasih cikgu ats mklumat yg diberikan...B6D1E1 sudah selesai...skrang kelas saya perlu buat B6D2E1...mklumat cikgu sama mcm mklumat cikgu saya...terima kasih..ini amt membantu saya...

    BalasPadam
  79. Terima kasih cikgu ats mklumat yg diberikan...B6D1E1 sudah selesai...skrang kelas saya perlu buat B6D2E1...mklumat cikgu sama mcm mklumat cikgu saya...terima kasih..ini amt membantu saya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes u r right.....in this case........

      Padam
  80. this is helping me in my PBS science this year Form 3.........i love this web.....tq.

    BalasPadam
  81. ASSALAMUALAIKUM CIKGU,
    utk pembentangan hasil buku skrap, kenapa saya dpt tajuk berlainan? saya kene buat tentang 'kepentingan menjaga sistem respirasi'..saya dah cuba rujuk mana2 blog termasuklah blog cikgu ni..tapi saya tetap tak jumpa.. boleh tak cikgu bantu saya..apa yg perlu ada utk tajuk ini? harap cikgu sudi membantu ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ASSALAMUALAIKUM CIKGU,
      utk pembentangan hasil buku skrap, kenapa saya dpt tajuk berlainan? saya kene buat tentang 'kepentingan menjaga sistem respirasi'..saya dah cuba rujuk mana2 blog termasuklah blog cikgu ni..tapi saya tetap tak jumpa.. boleh tak cikgu bantu saya..apa yg perlu ada utk tajuk ini? harap cikgu sudi membantu ;)

      Padam
    2. waalaikumsalam.. jangan kata putri, cikgu pun pelik nape tajuk boleh jadi berlainan. tapi xpe, mungkin itu kehendak cikgu putri, so turutkan saja.
      sedikit panduan untuk 'kepentingan menjaga sistem respirasi'
      1. supaya dapat menjalani hidup dengan lebih selesa tanpa gangguan
      2. terhindar daripada penyakit sistem respirasi
      3. dapat hidup dengan lebih sihat dan gembira

      Padam
  82. ZzZzz.....mengapa mesti 1999~~dahla math nanti tahap aras tinggi

    BalasPadam
  83. Asalamualaikum, saya tak faham B6D3E1 tu...die nk penulisan artikel tp dlm plbagai persembahan..mcm mane tu?

    BalasPadam
  84. makes my work easier ;)

    BalasPadam
  85. Terima kasih atas maklumat diatas.selesailah tugasan pbs sains. Ssemks the best!

    BalasPadam
  86. Assalamu'alaikum cikgu..boleh terangkan tak mcm mna nk buat B6 D3 E1 tuh..? nk buat dlm bentuk artikel yg mcm mna erk..jazakallahu khair ! :)

    BalasPadam
  87. trimaa kasehh bnyk2 ckg..sgala nota ckg amat menolong sya dlam menyediakan buku skrap.. Cikgu Hailmi.. ;)

    BalasPadam
  88. cikgu cmne nk wat penenalan kepentingan sistem respirasi yang sihat

    BalasPadam
  89. *pengenalan*

    BalasPadam
  90. cikgu..mcm mne nk buat b6d6e1...???x thu nk cri idea kt mne???nk buat pusat sains negara...

    BalasPadam
  91. terima kasih cikgu !! saya jadikan blog cikgu sebagai rujukan..

    BalasPadam
  92. Cikgu! Terima Kasih Sebab Bgi info2 yang berguna =D

    BalasPadam
  93. sir, my teacher ask me to do in malay version. need your help....

    BalasPadam
  94. alahai banyaknya, hmm lgipun "belajar x rugi"... redha je lah :'D

    BalasPadam
  95. susahnya band 6 ni

    BalasPadam
  96. cikgu,mcmna nak buat ksimpulan tntg bab nie...

    BalasPadam
  97. cikgu pnat la nk wt pbs nieh....dh mcm exam tiap2 hry

    BalasPadam
  98. JOM TENGOK
    KRITERIS MENDAPAT BAND 6
    http://fahimakmal.blogspot.com/2014/01/kriteria-mendapat-band-6-pbsmr.html

    BalasPadam
  99. Terima kasih cikgu. Susah betul nak buat semua PBS ni terutamanya kalau asrama. Habis la, raya Cina terus PBS je buat.

    BalasPadam
  100. assalamu'alaikum cikgu facebook cikgu pernah x kena blog

    BalasPadam
  101. semoga ilmu yang ada kat sini bermanfaat kepada kita semua..
    facebook saya tak pernah kena block lagi.. nape ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. facebook saya sudah kena block

      Padam
  102. cara membuat pengenalan?

    BalasPadam
  103. buat malulah kalau kena buat research pasal taju bab 4.. kalau tak buat, tak dpt band 6.. knap masa tingkatan 3 kena belajar ttg penjagaan pranatal, all that benda yang tak patut lg kita belajar.. -_-

    BalasPadam
  104. Aslmkm,cikgu... nk tmpg tanya bagi band b6d3e1 tu kn kita kene buat kesimpulan jadi kesimpulan tu kalau buat dalam bentuk point boleh ke? tq

    BalasPadam
  105. Assamualaikum cikgu , kalau yg b6d2e1 tu... kalau die mintak objektif, nk buat cane?

    BalasPadam
  106. Cikgu, apa lagi ya kepentingan sistem respirasi? utk bernafas shj ke?

    BalasPadam
  107. terima kasih cikgu,.. cikgu banyak membantu saya dalam menyiapkan Band 6 :) untuk sains

    BalasPadam
  108. aduhai pbs pbs~~~

    BalasPadam
  109. terima kasih cikgu !!! blog ni banyak membantu sye..

    BalasPadam
  110. assalamualaikum.. ckgu sy nk tnya tgasan b6d31.. point no 5 kna bt smua yg mcm ckgu tnjk ke? sbb dlm bku teks ad sikit je

    BalasPadam
  111. saye form 3... banyak betul tugasan kene buat.. tapi kawan saye bagitau laman web cikgu.. It really helps.. thank you

    BalasPadam
  112. thankyou cikgu! hampir semua pbs saya culik info dari blog cikgu hihi. :D really helpfull and make my work easier. :) banyak info tambahan yang tak boleh nak jumpa dalam buku teks tetapi dalam blog ckg ada. keep it up cikgu! ^0^ tq again. ;) may allah bless your kindness. :)

    BalasPadam
  113. semua peljar pbs memang semuanya singgah blog cikgu bila ade je projek yang nak kena buat lagilagi kalau bab band 6. Memang salute cikgu, banyak membantu para peljar tin 1-3 yang macam tak cukup masa dan nari nak buat. Thanks for the tip and info for us to use it, really helpful.

    BalasPadam
  114. Alhamdulillah terima kasih cikgu kerana permudahkan kerja pbs saya :))

    BalasPadam
  115. ( B3D3E1 )

    Menjelaskan kesan bahan cemar kepada sistem respirasi

    boleh berikan contoh kepada soalan tersebut cikgu ?

    BalasPadam
  116. salam, cikgu...
    boleh tak bagi saya idea untuk buat pengenalan/pendahuluan tentang 'darah manusia' (b6d3e1)???

    BalasPadam
  117. berguna betul larh blog cikgu nie..klau nk buat folio utk pbs ni,sye trus bukak blog ni jer..senang sket keje..it really help me a lot :)

    BalasPadam
  118. assalamualaikum cikgu. Saya Athirah. Dimanakah saya boleh mendapatkan graf statistik penyakit asma, bronkitis, dan juga emfisema? Terima kasih juga kerana daripada blog cikgu ini sy dapat memperoleh banyak maklumat yang berguna sebagai rujukan untuk saya menyiapkan folio. Harap cikgu dapat membantu ;)

    BalasPadam
  119. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

  120. assalamualaikum cikgu.saya amirul dari sekolah batang kali saya ingin tahu macam mana nak membuat pendahuluan B6D2E1 UNTAK TINGKATAN 3

    BalasPadam
  121. Mcm susah je nk buat .. Nseb bek ckgu bg tmpoh 2mnggu buat bnde ni .

    BalasPadam
  122. thanks cikgu ..... :D

    BalasPadam
  123. Saya dalam proses nak buat B6D2E1 yang folio dan B6D3E1 iaitu artikel. Model sistem respirasi alhamdulillah dah pas ^^

    BalasPadam
  124. saya nak tanya B6D3E1 tu kena buat folio juga ke....atau presentation power point saje.boleh tak bantu saya cikgu.thanks

    BalasPadam
  125. Thanks cikgu ;)

    BalasPadam
  126. assalamualaikum cikgu , saya nurul akhma dari smk tersang, raub , pahang .. saya suka sangat baca blog cikgu nie .. ia membantu saya melaksanakan pbs dengan mudah .. lagi-lagi band 6 .. terima kasih cikgu hailmi ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam akhma.. terima kasih yer sebab jadikan blog cikgu nih sebagai rujukan.. semoga membantu akhma yer.. jangan lupa kongsikan juga dengan kawan2 kat sekolah yang lain ye... ;)

      Padam
  127. tenkiu cikgu hilmi . blog ni memang bnyk membantu :")

    BalasPadam
  128. hi cikgu macam mana nak buat b6d5e1

    BalasPadam
  129. Tq so much. Banyak membantu. Tapi major kawan sekelas saya buat band 6 berpandukan blog cikgu.

    BalasPadam
  130. ALHAMDULILLAH, AKHIRNYA SAYA JUMPA BLOG YANG BOLEH TOLONG SAYA BUAT PBS

    BalasPadam
  131. Terima Kasih Cikgu. Alhamdulillah. Akhirnya, jumpa jugak blog cikgu. Banyak membantu. Majoriti rakan kelas saya, mengikuti blog cikgu :)) syukran.

    BalasPadam
  132. Trima kaseh cikgu....dngan adenye blog ini lagy mudah untuk sye wat eje....trima kaseh bnyk2.....

    BalasPadam
  133. stress habis search pasal band 6. tgk blog cg, perfect abis, lengkap smua. blog cg sgt2 berguna...

    BalasPadam
  134. sy ucpkn terima kasih bnyk2 kpd ckgu krna setiap pa yg kmi cari dpt jgk djumpai d blog ckgu ini..ia sngt membntu dan mudh kpd kmi yg bru first time mnghdpi pbs..

    BalasPadam
  135. ckgu leh tnya kh? mcm mna mw buat microsoft offer point bagi band 6 tu??

    BalasPadam
  136. B6D4E1 dua jeke cikgu

    BalasPadam
  137. B6D4E1 duaje ke cikgu???

    BalasPadam
  138. SENANG LA MACAM NI :)
    semue ade..

    BalasPadam
  139. InshaAllah membantu.. yang belum ada tu, sentiasa lah kembali ke blog nih untuk tengok yang terkini.. cikgu akan sediakan dari masa ke semasa..

    BalasPadam
  140. Assalamualaikum. Thxs to cikgu hailmi saya dpat buat band6 saya dngan mudah. it has a lot of informations here. Btw, thxs again kepada cikgu :D

    BalasPadam
  141. cikgu yg b6d3e1 mcm mn nak tulis article

    BalasPadam
  142. tq teacher....4 the information..that help me s0 much in pbs...yunie mohamed

    BalasPadam
  143. hello..ckgu boleh tnya sdkit? sbnrnya pa mksd soalan yg d dlm bhn cemar udra tu iaitu "sediakn sebuah jdual yg mngndngi bhn2 yg memudrtkn sistem respirasi"....boleh ckgu bgi cntoh?

    BalasPadam
  144. tolong update B6D4E1.

    BalasPadam
  145. assalamualaikum, cikgu. kalau nak buat artikel, kena buat isi kandungan tak?

    BalasPadam
  146. ni sangat membantu . but, B6D5E1 bila nak ade isi nya ?

    BalasPadam
  147. cikgu amat mengurangkan tekanan saya... terima kasih cikgu ^^

    BalasPadam
  148. cikgu macam mana nak buat artikel (b6d3e1) ?

    BalasPadam
  149. Assalamualaikum

    Cikgu, terima kasih. Senang sy nak ajar anak saudara sy. Sy pun dah pening dengan sistem pembelajaran sekarang. Lebih membebankan pelajar. Zaman sy belajar lebih mudah.

    Terima Kasih sekali lagi.

    BalasPadam
  150. Waalaikumsalam.. Semoga bahan yang ada kat sini membantu.. Tahniah kerana bersama-sama bekerjasama membantu guru mendidik pelajar.. ;)

    BalasPadam
  151. AWAK BOLEH BUAT CONTOH PENDAHULUAN

    BalasPadam
  152. Assalamualaikum~
    sye Shaheera
    banyak sgt membantu dgn kerja2 kursus sye.....Terima kasih cikgu^^

    BalasPadam
  153. asalammualaikum.. boleh saya tau carta alir tu bagaimana ya

    BalasPadam
  154. terima kasih !!!!!!!!! Cikgu buat saya lagi bersemangat untuk belajar sains.

    BalasPadam
  155. argh...bnykne....dh bleh ready ni klu ckgu dh bg projek....

    BalasPadam