.

.

KARTiKEL

Selasa, 7 Januari 2014

4 Penyakit Sistem Respirasi

Penyakit sistem respirasi berpunca daripada bahan-bahan berbahaya yang kita sedut daripada udara. Bahan-bahan cemar udara yang tidak kelihatan ini dengan mudah akan memasuki sistem respirasi kita jika kita tidak mengamalkan langkah dan gaya hidup yang sihat. Jom kita lihat 4 penyakit yang boleh memberi kesan kepada sistem respirasi manusia.

4 Penyakit Sistem Respirasi


Asma
Penyakit asma berpunca daripada habuk, asap rokok dan juga wasap industri. Simptom bagi asma adalah sesak nafas, pernafasan yang berbunyi kuat dan juga batuk. 

Asma

Asma


Bronkitis
Bronkitis pula adalah radang pada bronkus yang disebabkan oleh tar dan bahan perengsa lain dalam asap rokok. Antara gejala bagi sakit ini adalah batuk yang berterusan, sering tercungap-cungap dan tidak dapat tidur.

Bronkitis

Bronkitis


Emfisema
Emfisime adalah penyakit di mana alveoulus pesakit menjadi besar dan rosak. Keadaan ini disebabkan oleh bahan pencemar udara yang tercemar terutamanya asap rokok. Gejala bagi sakit emfisema adalah sesak nafas, sakit ketika bernafas dan keletihan walaupun selepas kerja ringan. 

Emfisema

Emfisema


Kanser Peparu
Kanser paru-paru disebabkan oleh karsinogen ataupun agen penyebab kanser pada asap rokok. Antara gejala kanser peparu adalah batuk yang berterusan, kahak berdarah dan rasa sakit ketika bernafas.

Kanser Peparu

Kanser Peparu


Semoga dengan maklumat ini, kita akan lebih berhati-hati dan mengamalkan gaya hidup yang sihat bagi menjamin kesihatan yang berterusan. 

92 ulasan:

  1. cikgu,selain dari penyakit bronkutis ,asma,emfisema dan kanser paru paru , boleh tak bagi maklumat tentang penyakit repirasi pneumonia,batuk kering (TB) dan juga selsema ? sy kena buat folioo , thanks

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu, mcm mne nk cari diseases related to respiratory system = diseases statistic ....? boleh tak cikgu update kan sebab saya kene buat folioo ...

      Padam
    2. Aslmlkm ckgu . Sye nk brterima kasih kat ckgu sbb mmbantu sye mnyiapkan pbs ni . Thank you very much !

      Padam
    3. Salam.. TQ jugak sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan.. ;)

      Padam
  2. terima kasih untuk cadangan.. inshaAllah cikgu akan cuba update yer.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cikgu, sy mohon cikgu update segera, sy kne hntar folio esok... Sy mohon sesangat cikgu...

      Padam
  3. thank ckgu banyak bantu kami untuk siapkan pbs kami

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu , cikgu dah banyak membantu kami untuk persiapkan pbs kami , trima kasih cikgu :)

      Padam
    2. Thanks......!

      Padam
  4. Thanks cikgu sbb buat blog ni..yg memudahkan kami untk mndapatkan maklumat.

    BalasPadam
  5. sama-sama.. semoga beroleh manfaat yer.. ;)

    BalasPadam
  6. terima kasih cikgu!!!

    BalasPadam
  7. terima kasih cikgu !! maklumat ni membantu sgt , sekarang ni kena buat buku skrap pula , memang senang sangat-2 , terima kasih ckgu !

    BalasPadam
  8. http://syahruslan.blogspot.com/
    saya ada buat sikit pasal pbs b6d2e1.jemput lihat ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu dah tengok tadi.. bagus!
      semoga kita sama2 terus berkongsi ilmu yer.. ;)

      Padam
  9. tu dia!!!!!! cap dh keje.............

    BalasPadam
  10. semua kerja PBS sya..semua sya rujuk kat blog ni.. terima kasih ;)

    BalasPadam
  11. penyakit selain drpd asap rokok xd ke cikgu ?

    BalasPadam
  12. semoga jadi ilmu yang bermanfaat yer..

    BalasPadam
  13. tengs cikgu , memudhkn tugsn folio sayaa :')

    BalasPadam
  14. sama-sama.. tengs juga sebab memanfaatkan bahan kat blog saya ni.. ;)

    BalasPadam
  15. cikgu,agaknya ape sebab peparu itu hitam,adakaah disebabkan asap rokok?

    BalasPadam
    Balasan
    1. peparu menjadi hitam sebab kesan tar (bahan yang sama untuk buat jalan) yang terkandung dalam asap rokok

      Padam
  16. cikgu,macam manakah cara untuk memperbaiki kualiti udara bagi kita bernafas dengan selesa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh rujuk dua lagi entri yang berkaitan

      1) http://www.cikguhailmi.com/2014/01/amalan-mengekalkan-udara-yang-sihat.html

      2) http://www.cikguhailmi.com/2014/01/cara-memperbaiki-kualiti-udara.html

      Padam
  17. terima kasih cikgu,kerana membantu dengan maklumat ni...harap cikgu boleh beri lebih banyak maklumat untuk pbs akan dtg nanti

    BalasPadam
  18. terima kasih cikgu. jasamu amat dihargai :)

    BalasPadam
  19. inshaAllah.. cikgu akan usahakan yang terbaik bagi membantu para pelajar menjalankan tugasan PBS dengan sebaik mungkin

    BalasPadam
  20. Hari selasa minggu depan sye kene hntr folio ni and pbs yng buat struktur peparu . Blog cikgu ni amat membantu saya, terima kasih banyak2 cikgu :) klau ade pbs sains yng sye tidak dpt fhm atau tidak thu mcm mne nk buat. sye akn tgk blog cikgu je ye hehehe, Boleh ke cikgu klau sye slalu tgk and tiru kt blog cikgu ni xD

    BalasPadam
  21. He3.. tak da masalah.. jemput je datang ye..
    Kita kongsi ilmu ramai2.. ;)

    BalasPadam
  22. kepada cikgu,terima kasih banyak2..maklumat ini memang membantu! thanks cikgu !
    # PBS CANDIDATES

    BalasPadam
  23. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  24. Assalamualaikum , cikgu .
    Sy kena bwat satu folio mengenai penyakit yang berkaitan dgn respirasi. Boleh tak cikgu bagi 3 penyakit lain selain asma, bronkitis, emfisema, kanser peparu, pneumonia, batuk kering n selesema ? :) TQ

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum,cikgu . Terima Kasih banyak-banyak

    BalasPadam
  26. lebih bagus kalau ada statistik penyakit

    BalasPadam
  27. Terima kasih Cikgu :)

    BalasPadam
  28. good ....I like it

    BalasPadam
  29. Tq cikgu ats mklumat nie.. Mklumat byk mmbantu sya dlm mnyiapkam folia pbs sains.. Terima kasih sgt..

    BalasPadam
  30. assalammualaikum cikgu . saya ingin bertanye . bagaimana ubtuk saya melakukan statistik bgi pbs band6 D2 e1?

    BalasPadam
  31. buat folio copy paste je yess thank you

    BalasPadam
  32. Terima kasih sangat cikgu sebab bagi informasi ni,semoga saya berjaya buat BAND6 dengan bantuan cikgu ni ^_^

    BalasPadam
  33. Tahniah semua yer sebab dapat siapkan tugasan band 6.. Moga dapat ilmu yang bermanfaat

    BalasPadam
  34. thanks ckgu..sy dapat menyiapknnya dalam masa 1 hari sahaj

    BalasPadam
  35. maafkan saye....tapi boleh sye tanye selain drpd penyakit yang ada di atas,penyakit apa lagi yg boleh menyebabkan sistem respirasi kite terganggu...kat mana sye bleh cari maklumat tu ye cikgu

    BalasPadam
  36. alhamdulillah...harap2 cikgu diberikan balasan yg bagus
    blog cikgu banyak bantu saya

    BalasPadam
  37. salam..cikgu saya nak mnta tlong ...mcm mne nk buat folio tentang sistem respirasi yang sihat dengn lengkp

    BalasPadam
  38. salam... untuk contoh folio, boleh tengok contoh buku skrap yang kamu buat masa form 2.. lebih kurang je.. tapi ikut keperluan yang sesuai lah.. bahan semua dah ada di blog cikgu nih.. so selamat mencuba yer

    BalasPadam
  39. Cikgu mcam mna nk buat komunikasi data dan mentafsir data tentang punca pencemaran (bahan cemar), penyakit respirasi dan cara mengatasi punca pencemaran
    Cikgu sekolah saya suruh buat format cmtu boleh cikgu ajar kan? Minggu depan kena hantar

    BalasPadam
  40. blog ni sngt membantu kmi pbs candidates .. harap lpas ni dah tkder problem buat pbs ..

    BalasPadam
  41. terima kasih banyak banyak cikgu

    BalasPadam
  42. cikgu, statistik penyakit macam mana nak buat ye ?..

    BalasPadam
  43. Cikgu nak statistik penyakit, boleh tak?

    BalasPadam
  44. u are the best cikgu..tq for this blog

    BalasPadam
  45. YOU ARE THE BEST THECHER IN THE WORLD...

    BalasPadam
  46. Terima kasih cikgu untuk maklumat ini. You're the best :) I'm really appreciate it. Thankyou so much.

    BalasPadam
  47. macam maa-na nak wat band6 sains ni

    BalasPadam
  48. cikgu! Terima kasih byak2.. buleh jd amal jariyah ni.. mungkin sbab cikgu sy berazam buat cm ni gak.. cikgu sy terharu ade org mcm ni., hehe..

    BalasPadam
  49. seronoknye dpat cikgu cmni..Terima kasih CIKGU!

    BalasPadam
  50. Terima kasih banyak2 cikgu sebab tolong kami.. mudah sikit nak buat ..

    BalasPadam
  51. Terima kasih jugak yer utk kamu semua di atas sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan.. Moga jadi ilmu yang bermanfaat.. ;)

    BalasPadam
  52. Terima kasih cikgu Hailmi,saya dapat siap PBS saya dengan pertolongan cikgu!

    BalasPadam
  53. Cigu!! Ma'kasih bebanyak!!!!! Hehe ngan bantuan blog cigu neii dapat jugak saye siap buku skrap pbs sains >:D ....

    BalasPadam
  54. PBS saya dapat band 6 terima kasih cikgu

    BalasPadam
  55. thank you cikgu..blog cg sgt membantu

    BalasPadam
  56. assalamualaikum...terima kasih cikgu.saya senang faham dan senang siapkan pbs

    BalasPadam
  57. Again cikgu . Masehhh . Saya copy okayy . :)

    BalasPadam
  58. tq cikhu haimi pbs saye semua senang nk buat

    BalasPadam
  59. cikgu, makasih.. ckg byk kasi info kt sya utk buat folio... best sgt!!

    BalasPadam
  60. terima kasih cikgu di atas maklumat pasal pbs form 3 ni,saye byk dapat info yg berguna kat blog cikgu ni.

    BalasPadam
  61. Saya baru nak start buat folio harini. Tq so much! Dah la b6 haiyaaa~

    BalasPadam
  62. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  63. terima kasih cikgu..

    BalasPadam
  64. macam mana pula dengan statistik penyakit??

    BalasPadam
  65. assalamualaikum cikgu, macam mane nak mengatasi penyakit tersebut?

    BalasPadam
  66. terima kasih cikgu :) ia memudahkan saya untuk membuat folio tugasan yang diberi :D

    BalasPadam
  67. t.ksh bnyk2 cikgu ! :)

    BalasPadam
  68. salam, cikgu trima kasih byk2 sebab sy dpt siapkan folio sy dgn ilmu yg cikgu bagi.

    BalasPadam
  69. Cikgu, saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab blog cikgu ni dah banyak tolong saya. Terima kasih ye :)

    BalasPadam
  70. Slam...sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser..tahap 1 tahap 2 tahap 3 tahap 4.memusnahkan dan mematikan sel sel kanser..herba warisan ini terlalu berkesan...akar kayu warisan...merawat dan membaik pulih...jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia...herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi...

    sy cma bntu membantu...sy tidak sangup tngok org dpn mata sy sengsara xpun di ragut nyawa...penawar nya telah ada...hubungi sy secepat munkin

    Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh...jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid...orang ada kanser...saya akan membantu merawat hingga sembuh

    NAMA SYARIKAT SAYA.....JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

    BalasPadam
  71. ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

    KANSER PARU-PARU
    KANSER USUS BESAR
    KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
    KANSER PUNDI KENCING
    LEUKIMIA
    KANSER REKTUM/DUBUR
    KANSER TULANG
    KANSER OTAK
    KANSER OVARI
    KANSER HATI
    KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
    KANSER PAYUDARA
    KANSER RAHIM
    KANSER PROSTAT
    KANSER PERUT
    KANSER PANKREAS
    KANSER PITUITARI
    KANSER KELENJAR LIUR
    KANSER VAGINA/FARAJ
    KANSER KULIT
    KANSER MULUT
    KANSER HIDUNG
    KANSER TIROID
    KANSER TEKAK
    KANSER TESTIS
    KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
    KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
    DAN LAIN-LAIN KANSER

    BalasPadam
  72. Saya ingin mengucapkan terima kasih kerana blog cikgu memudahkan saya untuk membuat folio.

    BalasPadam
  73. Kesan ke atas sistem respirasi manusia.
    Tar:
    Jerebu:
    Asap:
    Terangkan

    BalasPadam
  74. First time dpt tgsn mcmmcm ni mmng serius srabut kple.tpi lps trjumpe ckgu punye blog mcm x de ape² mslh klu sye nk buad tgsn sains ��blog ckgu banyak mmbntu saya ��

    BalasPadam