.

.

KARTiKEL

Ahad, 12 Januari 2014

Bina Model Sistem Respirasi Manusia

Seperti yang saya telah janjikan, saya akan sediakan cara dan langkah bagi membina model sistem respirasi manusia. Ini adalah tugasan PBS Sains Tingkatan 3 bagi B6D1E1 bagi menunjukkan proses tarikan dan hembusan nafas. Sebagai percubaan pertama, maka saya cuba hasilkan dalam bentuk video. Diharap pelajar dapat memanfaatkan ilmu daripada video tersebut dengan lebih mudah. 

Boleh tengok cara dan langkah membina model tersebut melalui video di bawah. Senarai bahan yang diperlukan dan juga 8 langkah dalam membina model sistem respirasi juga dapat ditayangkan dengan lebih mudah. Kos yang diperlukan pula tak sampai RM10!


[ Suka dengan video ini?. LIKE dan SHARE banyak2! ;) ]

Jutaan terima kasih juga buat pelajar-pelajar saya yang bertungkus lumus membantu dalam penyediaan video ini. Mereka adalah Jane Vanessa, Joedexpher dan juga Roland. Kalau tak ada mereka, tentu blom siap lagi video ini. Terima kasih banyak!


Membina Model Sistem Respirasi Manusia

Oleh sebab ini juga adalah cubaan pertama saya menghasilkan video untuk membantu tugasan PBS bagi pelajar, maka saya sangat mengalu-alukan sebarang maklum balas mengenai video ini bagi membolehkan saya menghasilkan video yang lebih baik pada masa hadapan.

Jangan lupa juga untuk SUBSCRIBE channel saya kat Youtube bagi mendapatkan video-video terbaru selepas ini dengan lebih mudah. So, selamat mencuba!

90 ulasan:

  1. Assalamualaikum..
    yeayy!!! ckgu tepati janji ;P
    best la ckgu. saya tak terfikir pun nak bwt cam nie
    TAHNIAH !!! boleh nisa bwt untuk pbs

    BalasPadam
  2. Waalaikumsalam Nisa.. alhamdulillah dapat juga cikgu siapkan video nih.. Kalau tak sempat, memang habis kena bambu.. he3.. apa pun, all da best k!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum cikgu, terima kasih banyak banyak sebab tolong saya, saya tak tahu bagaimana cara membuat tiub y itu...��

      Padam
  3. urm..tapi kan bahan dia yg paip tu cam susah jekk... mana nak dapat paip tu ;(....kena guna duit dan masa lg,,, nisa bwt yg simple jak la ... ckgu tengok bhn2 yg nie ok (klu ad nak di + ckgu bimbing la nisa
    1. belon (2) - satu utk peparu n satu untuk diafragma : utk diafragma nisa potong bahagian atas belon
    2. botol mineral 500ml ( di potong ) - model tu akn jadi kecil
    3. plastisin
    4. straw besar sebagai trakea (klu tkder straw besar,,kecik pun jadila)
    5. pita pelekat
    6. gelang getah

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum ,,
    ckgu sains saya bagi tugasan folio - ada satu satu tajuk tu dia mintak cam nie
    apa yg dia mintak tu ?? saya tak faham..;(

    BalasPadam
  5. cikgu kalau saya nak buat guna straw sebagai trakea boleh kan? tapi macam mana nak buat cabang dia?

    BalasPadam
  6. Sangat membantu cikgu , saya ucapkan terima kasih kerana sudi membuat video seperti ini dan diharapkan cikgu akan terus membantu pelajar tingkatan 3 2014 yang sekarang ini mempunyai tugasan yang semakin susah dan mencabar :)

    BalasPadam
  7. InshaAllah.. Doakan juga cikgu ada masa dan kelapangan untuk sama2 membantu dan berkongsi ilmu.. ;)

    BalasPadam
  8. Baiknya teacher ni :) Tiba2 jatuh cinta dgn education field, lagi2 lepas jadi kindy teacher nii.. Hmm..

    BalasPadam
  9. best Vee jadi cikgu nih.. jom apply jadik cikgu pasnih.. ;)

    BalasPadam
  10. hoho..rajin betul hang eh.

    BalasPadam
  11. TERIMA KASIH LAH CIKGU HAILMI
    blog ni TERAMATLAH BAGUS untuk menyelesaikan tugasan2 PBS!!! Especially for US the 1st Victim of PBS ;p
    - From Sabah, Malaysia
    p/s : satu jak saya mau bagitau, boleh ka cikgu kalau orang minta petunjuk atau benda2 yg kami tidak faham dan kami bagitau di sini cikgu tolong balas soalan yang kami tanya boleh ???
    ok... NO OFFENSE

    BalasPadam
  12. ;)

    yer.. saya persilakan untuk anda kongsikan dengan kawan2 yer..
    lagi banyak yang dapat manfaat, lagi bagus!
    oke bah kalau kau... ;)

    BalasPadam
  13. yeahh dah dapat terima kasih cikgu :)

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum cikgu . =) terima kasih .. bila dapat je tugasan utk buat pbs sains, mesti blog cg yg first saya dn rakan2 kunjungi bgi mengumpulkan maklumat . yeahhh

    BalasPadam
  16. Waalaikumsalam.. sebar banyak lagi dengan kawan2 lain ye.. jom kita terus berkongsi ilmu.. inshaAllah bermanfaat! ;)

    BalasPadam
  17. terima kasih cikgu.....ia sngat membantu

    BalasPadam
  18. Terima Kasih Cikgu !!! saya hargai usaha cikgu :)

    BalasPadam
  19. TQ.. semoga beroleh manfaat yer.. ;)

    BalasPadam
  20. awak semua dah mula buat band 6..sy belum lagi

    BalasPadam
  21. cikgu..pbs sc untuk tingkatan 3 memang banyak ke cikgu???stress la kami cikgu..apa pun kena bawa bersabar kan cikgu...cikgu,,lps buat band 6 d1..kena buat laporan ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak perlu buat laporan.. arahan tugasan adalah untuk membina model..
      jangan rajin sangat k.. ;)

      Padam
  22. cikgu, itu semua anak murid cikgu ke??

    BalasPadam
  23. video yang cikgu buat memang terbaik..terima kasih cikgu..assalamualaikum. ^_^

    BalasPadam
  24. cikgu terbaik... i like ur blog

    BalasPadam
  25. cikgu,wajib ke buat nasyid,ceramah band 6 ni???sy x brpa pandai nak buat..lagipun sy ni jenis pemalu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk tugasan band 6, adik pelajar perlu ikut arahan pada tugasan yang diberikan..

      perlu lah buang perasaan malu tu sket yer... ;)

      Padam
    2. Saya nak tanya guru saya suruh saya buat model respirasi manusia,jadi saya sudah menyiapkan model itu.tapi saya x tahu cara nak menerangkannya.blh x cikgu bantu saya.

      Padam
    3. Ok, untuk penerangan, adik pelajar boleh mulakan dengan pengenalan kepada apa itu sistem respirasi manusia (organ terlibat dan fungsi). Kemudian teruskan kepada bagaimana cara adik hasilkan model tersebut. Terangkan juga kegunaan beberapa bahan yang disamakan dengan organ sebenar dalam sistem respirasi manusia.. Akhir sekali boleh akhiri penerangan dengan menjelaskan kenapa perlu kita jaga sistem respirasi kita..
      Membantu? ;)

      Padam
    4. Kamsahameda cikgu kerana membantu saya.. saya akan cuba yang terbaik semasa pembentangan dibuat.. terima kasih sekali lagi..

      Padam
  26. terima kasih banyak banyak cikgu. ini membantu saya membuat pbs sains

    BalasPadam
  27. terima kasih cikgu...sebab membantu pelajar tingkatan 3 2014buat pbs ni..:)

    BalasPadam
  28. sama-sama semua... terima kasih juga sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan.. semoga kita sama-sama mendapat manfaat!

    BalasPadam
  29. assalammualaikum cikgu .. saye nk tanye ni.. paip pvc tu memang biarkan ade lebihan ke atas dan tak tutup die dengan ape2 ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.. bahagian PVC yang berlebihan tu tak perlu nak ditutup..
      bahagian tersebut perlu dibiarkan terbuka untuk menunjukkan ada udara masuk dan keluar

      Padam
  30. thanks a lot I tak fikir pon nak buat cam 2

    BalasPadam
  31. Assalamualikum cikgu,,smoga sihat selalu :)

    Nak tanya, selain belon,,bahan lain apakah yg boleh menggantikan bronkus? Cikgu kata kena pakai bahan kitar semula,jadi belon tidak dibenarkan,,boleh beri idea tak? huhuhu

    BalasPadam
  32. Waalaikumsalam Firdaus.. terima kasih untuk doa yer..
    Untuk belon tu, sebenarnya belon bukan mewakili bronkus dalam model tersebut.
    Belon mewakili peparu kita, Sambungan T tuh yang mewakili bronkus..
    Jika mahukan bahan kitar semula,bagi menggantikan belon, Firdaus boleh gunakan plastik bungkusan..
    Ikat dengan kemas dan pastikan ada ruang untuk plastik tadi tu mengembang dan mengecut.. Selamat mencuba!

    BalasPadam
  33. assalamualaikum sya nk tnya paip PVC tu bahan kitar semula ke?Cikgu sya sruh buat guna bahan kitar semula.Bahan ape selain paip PVC?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam..boleh juga gunakan straw.. tapi kena adjust sket ler dia punya produk tu.. ;)

      Padam
    2. assalamualaikum cikgu. kalau kita tukar paip pvc kepada straw, macam mana nak sambungkan?

      Padam
  34. assalamualaikum cikgu, saya nak tanya. apa kegunaan model dalam kehidupan seharian serta kaitakn dgn prinsip tekanan udaraa?

    BalasPadam
  35. terima kasih,cikgu! :D
    jasa cikgu amat dihargai :))))

    BalasPadam
  36. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  37. Selain kena buat model, cikgu saya juga menyuruh buat laporan tapi tak tahu mcm mana, boleh cikgu ajar kan

    BalasPadam
  38. NUR SYAHIRAH AMIRA21 Januari 2014 7:32 PTG

    cikgu kalu x guna paip pvc tapi guna straw boleh x cikgu
    langkah langkah die same ke lain ?

    BalasPadam
  39. assalamualaikum , terbaik la cikgu ape je saya cari pasal pbs sain b6 ade je kat sini

    BalasPadam
  40. assalammualaikum ckg,
    saya nak tanya mcm mna nak buat laporan tentang respirasi manusia ni ya?

    BalasPadam
  41. Wow...at first its kinda funny sbb tgk muka ko kan hahaha...but then fren, im very very very proud of you. and from the comments, i can say u are truly an inspiration to all of us.

    BalasPadam
  42. terima kasih waw mmg terbaikk

    BalasPadam
  43. terima kasih waw mmg terbaikk

    BalasPadam
  44. Assalamualaikum cikgu.
    wah ada pun model sistem respirasi ni. sangat membantu cikgu. terima kasih!

    BalasPadam
  45. mane nak dpt pvc tu??

    BalasPadam
  46. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  47. aslm , cikgu sye dri TRGNU , dgn video cg , sye buat kputusan untk mngikut cara2 yg cg buat . sye juga salah seorang ahli sofbol , sye bermain sebagai catcher ,

    BalasPadam
  48. Salam Nabilah... wah! player sofbol jugak ek?..
    semoga dapat manfaat dari blog cikgu nih ye.. ;)

    BalasPadam
  49. selamat sejahtera cikgu. botol minyak tu yang berepa litre punya

    BalasPadam
  50. cikgu boleh saya dapat no telefon cikgu?

    BalasPadam
  51. yeayy cuti thun bru cina sya kne wat pbs ni.. sya suka sbb dh ade video psl cra2 nk bina model sistem respirasi ^^ thankss cikgu hailmi xD

    BalasPadam
  52. asslm .. urmm nak tanya ni, klau guna straw cm mne eh??

    BalasPadam
  53. Wow , Its Very Useful For Me and My Group Members ! I was Shocked when teacher gave the project but finally got a strength to do it after see Cikgu Hailmi's Blog , Terima Kasih Cikgu :) !!

    BalasPadam
  54. ok video nie,tp x tulis bahan dan cara2 la ~ :(

    BalasPadam
  55. assalamualaikum...klau saya pakai straw menjadi x cikgu???

    BalasPadam
  56. ASSALAMUALAIKUM
    video ni membantu saya nak buat model sistem respirasi utk band 6 saya..thanks a lot ya cikgu ;) tapikan cikgu, cikgu saya nak ada tulang rusuk sekali.. boleh tak saya gunakan botol mineral saiz kecik dan saya potong bahagian bawah botol tu..agak2 menjadi tak cikgu.. harap cikgu balas ;)

    BalasPadam
  57. Waalaikumsalam Putri..
    TQ sebab layan video cikgu tuh yer.. ;)
    Hmm.. kalau nak tambah tulang rusuk skali, kamu kena adakan struktur khas yg boleh bertindak sebagai tulang rusuk
    Perlu ingat bahawa, botol minyak yg kta gunakan tu akan bertindak sebagai ruang tanpa lubang seperti rongga torasik..
    Kalau ada lubang dan udara boleh masuk, camna nak tengok udara yang keluar masuk dari lubang PVC tu?..
    OKe.. harap jawapan cikgu nih dapat membantu Putri yer.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. oohh ye ke.. ok ckg terima kasih... :)

      Padam
  58. ASSALAMUALAIKUM
    # cikgu , paip PVC tu memang muat betul ker dgn lubang botol minyak bahagian atas?
    # pastu , ader kwn sye cakap boleh guna picagari kalau boleh ,,,,,,boleh cikgu tunjukkan atau terangkan?
    harap cikgu boleh tolong *-*

    BalasPadam
  59. Cikgu, terima kasih sebab buat video ni... Cikgu sains saya dah la baru bagi homework ni untuk Chinese new year.... Banyak betul... Tq yer :)

    BalasPadam
  60. straw tu radas ke bahan? nak buat laporan sains ni. cikgu suruh

    BalasPadam
  61. nak tnya !! apakah kegunaan model respirasi manusia, ?
    bagaimana model berfungsi ?
    apakah kebaikan atau kelebihan model tersebut?
    cikgu please bgi cdgn jwapan,, .. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Rindidana..
      Untuk pertanyaan tadi, boleh rujuk dengan artkel di bawah ini ya
      http://www.cikguhailmi.com/2013/03/sains-menganalisa-mekanisma-pernafasan.html

      Semoga membantu ;)

      Padam
  62. cikgu mmg antara orang yg x kedekut ilmu, mmg terbaek

    BalasPadam
  63. Asslamualaikum. Terima kasih sangat-sangat. Semoga video ini sedikit-sebanyak membantu saya dan ahli kumpulan yang lain.

    BalasPadam
  64. Terima kasih cikgu . Tetapi saya nak contoh membuat laporannya cikgu

    BalasPadam
  65. Cikgu Hailmi, tumpang tanya. Harap cikgu boleh balas.

    Boleh saya tahu, berapa panjang paip tu ? hehehe

    BalasPadam
  66. tak perlu panjang sangat... 1 kaki pun dah ok..

    BalasPadam
  67. Salam. Ni cuma nak tolong kepada sesiapa yg taktahu nak buat lagi.

    Video di atas ni mungkin tk mmbantu sbb sstengah cikgu nak bentuk Y, bukan T. so alternatif dia pakai staw/ tiub air dalam akuarium ikan tu. nak supaya udara tak keluar/bocor boleh ganti pakai tanah liat atau pelekat yg macam tanah liat tu. untuk tutup bawah, pakai plastik yang lembut dan jangan ketatkan dengan dia punya tepi. harap membantu. panjang straw/tiub ikut saiz botol/balang.

    BalasPadam
  68. Terima kasih untuk yang bagi idea kat atas nih yer.. Sharing is caring! ;)

    BalasPadam
  69. budak baju oren tu cute lah.. :)

    BalasPadam
  70. budak baju oren tu cute lah.. :)

    BalasPadam
  71. macam mane pulak dengan pembentangan nye ?

    BalasPadam
  72. Sebab nie la...kami semua sayang cikgu~heheh

    BalasPadam