KARTiKEL

Rabu, 8 Januari 2014

Amalan Mengekalkan Udara Yang Bersih

Perlakuan dan amalan kita yang betul dapat menjamin mengekalkan udara yang sihat. Seperti yang kita sedia maklum, udara yang sehat dan tidak tercemar juga memberikan kesihatan kepada sistem respirasi kita. Antara beberapa amalan yang boleh mengekalkan udara yang sihat adalah dengan:


Amalan Mengekalkan Udara Yang Sihat


1. Tidak melakukan pembakaran terbuka
2. Tidak merokok di tempat terbuka
3. Mengharamkan penggunaan bahan toksin dalam penyembur
4. Mengurangkan penggunaan penghawa dingin
5. Penguatkuasaan undang-undang yang berterusan


110 ulasan:

  1. terima kasih ats ilmu yg bermanfaat ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. cinta diri sendiri yg membawa erti cinta udara bersih alam ciptan tuhan ini.

      Padam
    2. syukran jazilan....

      Padam
    3. SYUKRAN ATAS MAKLUMAT YANG DIBERIKAN...MAY ALLAH BLESS YOU..










      Padam
    4. thx u selamat pbs saya...!!!

      Padam
  2. Balasan
    1. cikgu..yang ni tak perlu buat huraian ke?

      Padam
    2. thanks cikgu.....!

      Padam
    3. trimas cikgu
      you make my work more easy \

      Padam
    4. klau nak wat huraian pon boleh klau saya,saya tambah setiap satu tu ada huraian untuk padatkan lagi saya punya buku skrp.

      Padam
  3. Trima kasih kepada awk krna tlah mmbuat page yg brguna nie...

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. cikgu dh senangkan kerja kursus saya...trimas...cikgu utk amalan mengekalkan udara yang sihat tu tiada penerangan ke?blh bagi tak?once again tnx....

      Padam
    2. cikgu makasih ..bab bwat page nie dan memudahkn sy tuk cari maklumat...

      Padam
  5. yes!
    saya boleh dapat band 6!
    t kasih cg!!

    BalasPadam
  6. Cgu...sye minx copy.. Trime kseh Cikgu..

    BalasPadam
  7. terima kasih. senang kerja kami cikgu. harap cikgu tambah lagi maklumat dalam ni...

    BalasPadam
  8. Woowww awesome !

    BalasPadam
  9. thanks..for this input..but how to save this...

    BalasPadam
    Balasan
    1. cahaya sakura just make it bookmarks on ur computer.bila2 masapun u blh buka dan tengok.....

      Padam
  10. wow mmng bgus betul lah.. cikgu telah memuji sya kerana isi kandungan bku skrap band6 yg sya buat sangt menarik.. tanpa adanya maklumat ini sya xkn dpt buat dngn baik.. terima kasih xD

    BalasPadam
  11. Tahniah sebab dapat buat yang terbaik...
    Semoga ilmu bermnafaat ;)

    BalasPadam
  12. dengan maklumat ini,saya dapat siapkan pbs saya,terima kasih cikgu

    BalasPadam
  13. Trimas , cikgu :')

    BalasPadam
  14. ASSALAMUALAIKUM CIKGU!!!
    amalan mengekalkan udara yg bersih nie ckgu ble tak klu ckgu tmbah huraian sket2 ??? please la ckgu,,, next week dah nak kena hantar dah .... :(

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum cikgu hailmi boleh ditambahkan sikit huraiannya?
    kalau poin saja tak best lah.

    BalasPadam
  16. thank you cikguuuuuuuuuu T^T

    BalasPadam
  17. Waalaikumsalam...
    Untuk bab huraian bagi poin di atas cikgu serahkan kepada kreativiti anda..
    Cubalah huraikan dengan kreatif, inshaAllah dapat

    BalasPadam
  18. thanks ckguu..

    BalasPadam
  19. Cikgu saya amik eh nota atas tu.Thanks cikgu ! :D

    BalasPadam
  20. Yer... dipersilakan.. Semoga bermanfaat.. ;)

    BalasPadam
  21. Tabik hormat lh cikgu hailmi :-))))))))))))))...
    Pbs sye mesty grade a punyer...
    Thanks cikgu...
    Untuk subjek laen x de ke???hehehe...jangn mrh yerr ;-D

    BalasPadam
  22. cikgu ape kesimpulanya untuk topic kentingan sistem respirasi yang sihat

    BalasPadam
  23. cikgu hailmi memang gempak larhh

    BalasPadam
  24. Blog ni membantu saya membuat nota saya......Terima kasih....

    BalasPadam
  25. Terima Kasih Banyak2 Cikgu Hailmi Kerana Dapat Membantu Saye Dengan Lebih Mudah...

    BalasPadam
  26. assalammualaikum ckg,
    trima ksih banyak2 sbb bantu saya
    tapi bleh x ckg tmbh huraian skit.

    BalasPadam
  27. cikgu hailmi! You save my life! thanks for the infos!

    BalasPadam
  28. Terima kasih cikgu sebab bwat blog nie... senang je nk wat keje skang... hehehe

    BalasPadam
  29. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  30. cikgu hailmi best

    BalasPadam
  31. saya mengucapkan ribuan terima kasih atas nopta yang lengkap ini. terima kasih cikgu.

    BalasPadam
  32. trma ksh ckg..lps ny sya dan kwn2 sya ley dpt band 6.. yesss!!!!!!!!

    BalasPadam
  33. Woowww awesome !

    BalasPadam
  34. sape tahun nie die form 3

    BalasPadam
  35. best bangat...... (y) :)

    BalasPadam
  36. best bangat...... (y) :)

    BalasPadam
  37. waaa!!! best nya blog ckg ^^... ske sgt.. sgt mmbantu sya nk wat keje kursus ni. wehee,happy nya :) thanks ckg :)

    BalasPadam
  38. alam persekitran cuma dpt dikekalkan kebertsihannya melalui hati yg bersih, dan displin diri bermula dari rumah

    BalasPadam
  39. cg tiada huraian ke utk amalan mengekalkan udara yang bersih ni..

    BalasPadam
  40. terima kasih, cikgu sebab membantu saya.

    BalasPadam
  41. cikgu, saya nk tanye. tujuan mengurangkan penggunaan penghawa dingin tu mcm mane? kalau kite tk kurangkn apa akn jadi? harap cikgu dpt terangkn :)

    BalasPadam
  42. terima kasih cikgu...

    BalasPadam
  43. cikgu ,,, boleh tak tambahkan sedikit huraian ,,, please cikgu ,,, hari rabu ni dah kena hantar dah ,,

    BalasPadam
  44. TERIMA KASIH BANYAK BANYAK CIKGU :) banyak maklumat yg saya ambil dari sini untuk band 6..blog ni sgt bgus :)

    BalasPadam
  45. cikgu ni benar2 membantu budak sekolah izzuddin shah

    BalasPadam
  46. ckgu,,,...cm ne nk wat penutup dy,..tlong kasi contoh skit,..

    BalasPadam
  47. terima kasih cikgu hailmi..:)

    BalasPadam
  48. terima kasih ckgu hailmi tanpa ckgu saya tak dapat nak siapkan folio band 6

    BalasPadam
  49. cikgu,pendingin hawa bukan penghawa dingi.Anyway trimas

    BalasPadam
  50. ckg mmg baik,,,thanks krna melengkpkn folio b6 saya,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. btul tu,,ckg mmg byk mmbntu pljr,,,

      Padam
  51. Amalan mengekalkan udara yang bersih ni memang sikit je ke cikgu?

    BalasPadam
  52. Sye dpt menyiyapkan skrap nie dgn segera..tq cikgu

    BalasPadam
  53. terima kasih cikgu...blog cikgu telah membantu saya menyiapkan buku skrap mengikut masa yang ditetapkan...

    BalasPadam
  54. Terima Kasih Cikgu Hailami ! hohoho saya sayang cikgu

    BalasPadam
  55. i mean hailmi hehe my bad

    BalasPadam
  56. Terima kasih Cikgu hailmi !!!!!!

    BalasPadam
  57. terima kasih cikgu.snang krja saya.....

    BalasPadam
  58. terima kasih cikgu . kerana cikgu insyaallah saya boleh dapat band 6.thank you!!! you are the best

    BalasPadam
  59. Sayangnya blog ini bukan menjadi rujukan lagi buat pelajar-pelajar.Sekarang blog ini dah menjadi bahan tiruan.Tinggal copy-paste je lepastu hantar kepada guru.Saya jeles jugak dengan kawan2 saya.Diorang dapat cepat siap sebab copy paste manakala saya buat kajian sampai 2 minggu.Pujian daripada guru pun hampir sama sebab guru2 tak tahu kawan2 ambil dari internet. <3

    BalasPadam
  60. salam cikgu,boleh saya tanya?bagi pendapat cikgu apa cadangan tentang mengekalkan udara yang bersih.

    BalasPadam
  61. SAYA X BERAPA PASTI SBB,SAYA RASA SAYA MEMBERI CADANGAN YANG SAMA DGN AMALAN MENGEKALKAN UDARA YANG BERSIH

    BalasPadam
  62. terima kasih . :)

    BalasPadam
  63. alhamdulillah buku skrap saya dah siap :D
    blog cikgu menjadi rujukan untuk saya siapkan buku skrap saya :)
    terima kasih cikgu

    BalasPadam
  64. Terima Kasih, Cikgu! Sekarang saya dapat menyiapkan Buku Skrap saya!
    Tanpa bantuan cikgu saya mesti tidak dapat siapkan dengan sepenuhnya.
    Kepada yang meminta huraian untuk yang di atas,
    Add saya di facebook (UNTUK MENDAPATKAN HURAIAN YANG SAYA REKA SENDIRI)

    Nama saya Shivedhassen Balasingam
    Nama Facebook Havoc Shiva ( Gambar Yg Memakai Baju Berwarna Putih)
    PM Untuk Dapatkan Huraian Ya!
    Terima Kasih

    BalasPadam
  65. buku skrap doneee... thnx ckgu! :)

    BalasPadam
  66. thankz very much cikgu

    BalasPadam
  67. Terima kasih :) Akhirnya siap jugak skrap saya ni :D

    BalasPadam
  68. Cikgu kalau saya just copy paste je tak pe ke? Yg lain2 tu saya akn tambah juga nanti. Btw,terima kasih cikgu kerana memudahkan proses untuk saya buat buku skrap ^_^

    BalasPadam
  69. love u najihah <3

    BalasPadam
  70. cikgu ni best la.. terbaik ah.. semua budak klass saye Suma guna blog cikgu nak buat PBS ni.. thanks cikgu..

    BalasPadam
  71. Thanks cikgu ...

    BalasPadam
  72. I really have to say.. you really help us with our band 6, thanks very much and may god bless you...

    BalasPadam
  73. Terima kasih cikgu :)

    BalasPadam
  74. cikgu . takpe ke kalau takde huraian sikit yang amalan tu ?

    BalasPadam
  75. Buat lah sedikit huraian bagi menerangkan perkara di atas dengan lebih lanjut.. Yang point cikgu bagi kat atas tu sekadar panduan dan rujukan.. ;)

    BalasPadam
  76. thank'z for the infa..may g0d bless you...

    BalasPadam
  77. terima kasih atas panduan yg diberikan... terima kasih cikgu.. :)

    BalasPadam
  78. Terima kasih cikgu , blog ni banyak membantu dan berguna untuk saya .

    BalasPadam
  79. Adoi..pning kpla bt bku skrp ni

    BalasPadam
  80. Terima kasih cikgu .tanpa blog nih ,tak siap lah sy punye buku skrap

    BalasPadam
  81. Terima kasih cikgu
    ..tanpa blog nih tak siap la buku skrap sy

    BalasPadam
  82. terima kasih....blog ni tlh bnk mmbntu saya.....

    BalasPadam
  83. Salam, sebelum tu maafkan sy cikgu... Cikgu, kenape sikit sangat points? By the ways thanks sebab dpt jugak points untuk pbs sy.

    BalasPadam
  84. U MAKE MY WORK EASY... Tq

    BalasPadam
  85. THX SO MUCH!~DIS HELP ME A LOT!!

    BalasPadam