.

.

KARTiKEL

Rabu, 8 Januari 2014

Cara Memperbaiki Kualiti Udara

Bagi memastikan kita sentiasa menggunakan udara yang sihat, kita perlu mengambil langkah bagi memperbaiki kualiti udara yang sedia ada. Antara langkah yang kita boleh ambil untuk memperbaiki kualiti udara adalah dengan:


Cara Memperbaiki Kualiti Udara



1) Mewajibkan semua kilang menggunakan penapis asap
Pihak berwajib harus memastikan kilang dan syarikat yang terlibat dengan aktiviti membebaskan asap kilang ke udara agar memasang penapis apas pada cerobong kilang masing-masing. Ini adalah bagi memastikan tiada bahan berbahaya yang disebarkan bersama-sama asap kilang tadi dan juga mengurangkan kuantiti asap yang dikeluarkan.
 

2) Menganjurkan kempen kesedaran kepada masyarakat
Kempen kesedaran boleh dianjurkan bagi mendidik masyarakat dalam menangani isu ini dengan lebih baik. Sekurang-kurangnya kempen cinta alam sekitar seperti ini dapat meningkatkan lagi kesedaran masyarakat mengenai perihal pentingnya menjaga alam sekitar.


3) Gunakan kenderaan yang diselenggara dengan baik
Kenderaan yang digunakan seharusnya diselenggara dengan lebih baik. Ini bagi memastikan kenderaan yang kita gunakan dapat meminimumkan pengeluaran gas yang terhasil. Kenderaan yang kerap diselenggara lebih sedikit menghasilkan asap berbanding kenderaan yang jarang diselenggara.


4) Gunakan petrol tanpa plumbum
Penggunaan petrol tanpa plumbum juga dapat meminimumkan pembebasan logam berbahaya ke udara. Sekalipun petrol tanpa plumbum adalah lebih mahal berbanding petrol berplumbum, namun sekiranya kesemua kita mempunyai kesedaran yang tinggi terhadap alam sekitar, kita boleh bekerjasama bersama-sama mengurangkan pencemaran.

 
5) Berkongsi kenderaan
Amalan berkongsi kenderaan juga merupakan amalan yang dapat mengurangkan pencemaran udara. Dengan jumlah kenderaan yang sedikit berada di jalanraya, sudah tentu jumlah bahan cemar yang dibebaskan ke udara juga adalah lebih sedikit. Selain dapat mengurangkan pembebasan bahan cemar ke udara, amalan berkongsi kenderaan ini juga dapat menjimatkan wang.


6) Menggunakan pengangkutan awam
Penggunaan kenderaan pengangkutan awam juga mampu meminimumkan penghasilan bahan cemar udara. Seperti berkongsi kenderaan, penggunaan pengangkutan awam jelas mengurangkan bilangan kenderaan persendirian yang berada di jalanraya. Sekaligu ini dapat mengurangkan bahan cemar yang terbebas ke udara.


7) Tanam lebih banyak pokok 
Usaha menanam lebih banyak pokok juga dapat memperbaiki kualiti udara kita. Dengan jumlah pokok yang lebih banyak, bermaksud kuantiti gas karbon dioksida dapat dikurangkan. Malah kuantiti gas oksigen yang dibebaskan oleh tumbuhan juga dapat diperbanyakkan lagi.


8) Denda yang tinggi bagi yang melanggar undang-undang
Sebagai satu lagi langkah mendidik masyarakat agar bertindak dengan lebih baik, denda yang tinggi boleh dikenakan kepada mereka yang melanggar undang-undang. Sikap mereka ini seharusnya dijadikan pengajaran kepada pihak lain agar lebih berhati-hati dalam menangani hal yang melibatkan kualiti udara.


101 ulasan:

  1. paling tension org yg suka bakar sampah

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang betul kucing hitam tension gilerr aku....

      Padam
    2. hawa hamdi (smadi kupang kedah)17 Februari 2014 3:49 PTG

      yang paling tak tahan yang bakar sampah depan umah orang ikut sedap dia ja..........

      Padam
    3. sabar je....bile dh dpt kesannye baru tau....

      Padam
  2. hak3.. jadik sesak nafas yer?...

    BalasPadam
    Balasan
    1. blog ini sangat membantu saya dari ting 1-ting 3.syukran

      Padam
    2. blo yang ckg. hailmi buat ni sangat membantu la.. semoga saya lepas band sains ni

      Padam
    3. Kita mestilah kumpul barang terpakai untuk di recycle

      Padam
    4. YUP AGREED

      Padam
  3. Alhamdulillah .. Cikgu Hailmi sangat membantu dalam pembikinan buku skrap band6 saya nii ^^ . thanks .. may Allah bless you all the time ;D

    BalasPadam
    Balasan
    1. band 6 yang mane nie? sains ke? form 3 ke?

      Padam
    2. YA .INI ADALAH B6 D2 E1 BAGI MATA PELAJARAN SAINS FORM 3

      Padam
    3. btul tu... trima ksih cikgu

      Padam
  4. Terima kasih juga sebab sudi jadikan blog cikgu sebagai rujukan.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. info yg berguna utk bku skrap saya. syukran cikgu. jazakallahu khairan kathira :)

      Padam
    2. Info dalam buku skrap adalah sangat penting kepada kita semua

      Padam
  5. Alhamdulillah :) Terima Kasih Cikgu Hailmi . Senang saya nak buat kerja saya :)

    BalasPadam
  6. Terima kasih cikgu. Entri begini sangat membantu. Jazakallah

    BalasPadam
  7. tima qseh ckgu!!!!!!!!!!!!!!!!! stress btoi! pbs ni penig pala....................................

    BalasPadam
  8. syukran...kerana memasukkn entri ini ia amt membntu sye dlm menyediakn maklumat untuk b6d2e1

    BalasPadam
  9. cikgu .amat amat berguna kepada saya blog ni .btw xdak point bwah ke slpas tjuk besaq nya? statistik pyakit mcm mna ckgu?

    BalasPadam
  10. tahniah sebab berjaya buat tugasan ini dengan baik.. INshaAllah cikgu akan updatekan huraian bagi setiap point di atas.. Tunggu.... ;)

    BalasPadam
  11. bersyukurnya saya kerana ada nya blok ini saya dapat banyak maklumat pelajaran.trimas....

    BalasPadam
  12. Terima kasih cikgu :') Sangat membantu

    BalasPadam
  13. terima kasih cikgu! :)

    BalasPadam
  14. terima kasih cikgu. dengan adanye blog cikgu nie tugasan untuk sains lebih mudah bagi saya. tinggal taip dah dpt jawapan. terima kasih cikgu kerana berkongsi maklumat2 yg memudahkan kami semua pelajar form 3 untuk menyiapkan tugasan2 PBS nie. shukran jazi ya cikgu Hailmi. yg susah kini menjadi senang dengan blog cikgu nie. cikgu sains saya-->PN. azuraya yg share2 kan kat kami untuk tengok blog cikgu nie. lagi senang katanye. TERIMA KASIH CIKGU HAILMI -Miftahul Jannah,JB

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama... ;)
      TQ jugak yer Cikgu Azuraya yang share pasal blog saya nih..
      Semoga Miftahul Jannah dan rakan2 dapat ilmu yang bermanfaat kat sini..

      Padam
    2. thanks cikgu

      Padam
  15. syukran byk2 cikgu, jazakallahukhairan kathiran :D

    BalasPadam
  16. Cikgu saya amik tau maklumat tu untuk band 6 saya :D

    BalasPadam
  17. minta izin copy paste meyhh ..

    BalasPadam
  18. terima kasih cikgu saya dapat siap kan pbs dalam mas 1 jam...... yeahh i 'did it....

    BalasPadam
  19. seronok tengok kamu semua dapat siapkan tugasan PBS dengan baik.. ;)
    Semoga berjaya yer..

    BalasPadam
  20. Banyak membantu saya membuat kerja Sains saya......Terima kasih......

    BalasPadam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  22. thanks for everything......senang keje saye...:D

    BalasPadam
  23. thanks cikgu...just nak adu tentang minor spelling errors

    BalasPadam
  24. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  25. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  26. Terima kasih cikgu !

    BalasPadam
  27. thank you,sir!!!!

    BalasPadam
  28. alhamdulillah...terima kasih cikgu hailmi.. cikgu bnyk memudahkn kerja saya...semoga rezeki ckgu melimpah ruah :)

    BalasPadam
  29. finally i've done my scrapbook yeay! thank you so much sir :)

    BalasPadam
  30. Thankyou so much cikgu. Blog cikgu banyak membantu saya buat Band6 sains.

    BalasPadam
  31. terbaek cikgu...

    BalasPadam
  32. TERIMA KASIH CIKGU HAILMI !!!

    blog ni banyak membantu saya melaksanakan buku skrap band 6 'KEPENTINGAN SISTEM RESPIRASI YANG SIHAT'

    RESPECT

    BalasPadam
  33. Terima kasih semua yer..
    Semoga semua mendapat manfaat
    Kongsi2 juga dengan kawan2 yer.. ;)

    BalasPadam
  34. terima kasih cikgu hailimi,blog ni banyak membantu saya melaksanakan band6 ni.terima kasih sekali lagi cikgu.

    BalasPadam
  35. Saya dari sekolah Menengah kebangsaan tinggi port Dickson.. Ni banyak membantu saya melaksanakan pbs band 6.. terima kasih cikgu Hailmi. :)

    BalasPadam
  36. Saya dari sekolah Menengah kebangsaan tinggi port Dickson.. Ni banyak membantu saya melaksanakan pbs band 6.. terima kasih cikgu Hailmi. :)

    BalasPadam
  37. terima kasih ckgu hilmi,,

    BalasPadam
  38. alhamdulilah saya dri sekolh smkptj betul amat terima kasih kpda kerana cikgu kami dpt buat band 6 mula mula saya buntu nk cri lepas jumpa blog cikgu alhamdulilah syukur kpda Allah dlm masa 2 hri sahaja saya dpt siap 2 tjuk folio nie kepentingan dgn kompenen darah alhamdulilah terima kasih bnyk bnyk bnyk sebanyaknya Allah sahaja mampu balas kebaikan cikgu

    BalasPadam
  39. TQ juga sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan yer.. ;)

    BalasPadam
  40. Blog paling berguna di alam semesta ini!!

    BalasPadam
  41. teriMa KasIh!!!!!
    blog ini amat Berguna.............

    BalasPadam
  42. terima kasih cikgu ! blog ini sangat membantu .. akan saya manfaatkan sebaik mungkin .. semoga cikgu diberkati selalu .. trima kasih banyak2 ! :-)

    BalasPadam
  43. Terima kasih cikgu !!! semoga Allah selalu memberkati cikgu dan memudahkan urusan cikgu. Blog ni banyak membantu saya membuat PBS...

    BalasPadam
  44. TERIMA kasih ..cikgu !! snang gle sye buat bku skrap dng bantuan blog ckgu ni ..truskan usaha!!

    BalasPadam
  45. THANKS A LOT Cikgu Hailmi .... Ia membantu saya buat Nota Dan Buku Skrap

    BalasPadam
  46. THANKS...sng btol nk wat keje kursus lau ada blog ni...

    BalasPadam
  47. thanks a lot cikgu .. this really helped with the pbs band 6 ... keep up the good work cikgu saya doa kan cikgu ... murah rezeki krna menolong mangsa pbsmr

    BalasPadam
  48. Thanks bebanyak cikgu.May Allah bless you.Amin

    BalasPadam
  49. Terima kasih cikgu.. :)

    BalasPadam
  50. thanks for the information sir :))

    BalasPadam
  51. thank...we love u

    BalasPadam
  52. terima kasih banyak banyak cikgu untuk info nie suma,,,,,

    BalasPadam
  53. Cikguuu , teacher sekolah saya bagi kerja macam ni , tapi dia nak kenal pasti sumber-sumber pencemaran . Sumber dia ape eh cikgu ? Saya nak tahu 4 je . Harap cikgu dapat reply komen saya ni :)

    BalasPadam
  54. Thanks cikgu. Cikgu sangat2 membantu. =)

    BalasPadam
  55. dari form 1 sampai form 3 sy rujuk blog cikgu Hailmi..terima kasih cikgu.!!

    BalasPadam
  56. thaks a lot...coz memudahkan kerja saya.... :)

    BalasPadam
  57. cikgu hailmi, apa beza cara membaiki kualiti udara ni dengan amalan mengekalkan udara bersih ?

    BalasPadam
  58. blog cikgu banyak membantu saya..terima kasih cikgu hailmi

    BalasPadam
  59. Thank You Cikguu :) . Blog Cikgu dah banyak tolong saya .

    BalasPadam
  60. senang kerja......tq cikgu....

    BalasPadam
  61. nice job ckgu... :D

    BalasPadam
  62. terima kasih bnyak2...

    BalasPadam
  63. Thanx cikgu... saya dapat siap kn folio saya dgn pantas...

    BalasPadam
  64. Terima kasih rujukan yang diberi cikgu...
    saya akan melayari laman ini jika perlunya rujukan^^
    thank you ~~

    BalasPadam
  65. NICE ONE !!! CIKGU HALIM !!

    BalasPadam
  66. untung buat dlm b.melayu...sekolah sy dlm english..

    BalasPadam
  67. Terima kasih cikgu , blog ni banyak membantu dan berguna untuk saya .

    BalasPadam
  68. mcm mane kalau semua org dlm klas aku pun folionya sama mcm aku kalau aku tiru ni?

    BalasPadam
  69. haha nak buat folio sains,nampak blog,cikgu nak simple folio saje,jadi ambik jelah mana-mana,masa kat sekolah aku cuba tanya semua yang ambik maklumat daripada blog ni,hampir semua sama! XD

    BalasPadam
  70. akhirnya,siap jga buku skrap yng maw buat..thank;s teacher hailmi..

    BalasPadam
  71. klayrina_airin (GiRl 1999020 Februari 2014 5:35 PTG

    yes...band 6 sya lulus..

    BalasPadam
  72. Terima kasih cikgu , blog ni banyak membantu dan berguna untuk saya .

    BalasPadam
  73. TERIMA KASIH

    BalasPadam
  74. TQ cikgu blog cikgu adalah yg terbaik.....

    BalasPadam
  75. Thanks cikgu,akhirnya siap jugak B6 ni

    BalasPadam
  76. terima kasih cikgu, entri-entri cikgu sangat membantu

    BalasPadam
  77. tQ cikgu kerana post ni... bynk memebantu sy dlm pbs b6d5e1 ting 1 sy

    BalasPadam
  78. Tq cikgu... Ini boleh membantu saya dlm menyiapkan tugasan pt3 geografi saya...

    BalasPadam
  79. terima kasih ckgu....sebab dgan blog ckgu ini sya lbih mdah membuat kerja khusus sains band 6...

    BalasPadam
  80. terima kasih ckg..blog ini amat membantu saya dlm mata pelajaran sains..^_^

    BalasPadam
  81. terima kasih cikgu ia sgt mmbantu sya untk mmbuat folio

    BalasPadam
  82. Terima kasih banyak-banyak kepada cikgu hailmi . Saya rasa lebih senang saya mencari maklumat di blog ini dan ia sangat membantu saya .

    BalasPadam