.

.

KARTiKEL

Selasa, 7 Januari 2014

5 Bahan Cemar Udara

Udara yang kita sedut mungkin mengandungi bahan yang berbahaya yang boleh memberi kesan kepada sistem pernafasan kita. Bahan pencemar ini memberi kesan besar kepada kita jika tidak ambil langkah penjagaan yang baik. Antara bahan-bahan pencemar yang boleh membahayakan sistem respirasi kita adalah:


Asap Rokok
Asap rokok mengandungi banyak bahan yang membahayakan. Antaranya adalah nikotin, tar, karsinogen dan karbon monoksida.

Asap Rokok

Nikotin - dadah beracun yang menyebabkan ketagihan dan merosakkan tisu otak
Tar - bahan lekit yang membunuh sel dan menyebabkan kanser peparu
Karsinogen - agen penyebab kanser
Karbon Monoksida - gas beracun tanpa bau dan warna yang menghalang hemoglobin daripada angkut oksigen ke seluruh tubuh
Perengsa - bahan yang menyebabkan rasa tak selesa pada laluan pernafasan

*Info lanjut : Dapat ini jika anda merokok? Cemburunya...


Karbon Monoksida
Gas ini biasanya diperolehi daripada asap kenderaan. Gas beracun ini tidak berwarna dan berbau. Kesan gas karbon monoksida akan menyebabkan hemoglobin gagal mengangkut oksigen ke seluruh badan 

karbon monoksida

 
Sulfur Dioksida
Biasanya gas sulfur dioksida ini datangnya daripada asap kilang. Gas ini juga beracun. Tidak mempunyai warna namun mempunyai bau yang menyesakkan! Gas sulfur dioksida menyebabkan rasa tak selesa pada laluan pernafasan, batuk, sukar bernafas, bronkitis dan kanser peparu. 
*Gas sulfur dioksida juga adalah gas yang sama yang menyebabkan hujan asid 

sulfur dioksida


Jerebu
Jerebu terhasil daripada wasap eksoz kenderaan, pembakaran terbuka dan juga kebakaran hutan. Jerebu terdiri daripada zarah pepejal yang sangat halus, seperti habuk dan asap. 

jerebu


Toksin
Toksin dibebaskan ke udara melalui asap rokok, wasap ekzos kenderaan dan juga pembakaran bahan api. Contoh toksin yang membahayakan adalah sebatian plumbum dan juga oksida nitrogen yang ada dalam udara. Toksin ini menyebabkan keracunan yang boleh membunuh sel, merosakkan otak dan peparu, batuk dan juga penyakit peparu seperti emfisema.

toksin


Oleh kerana kandungan bahan tersebut yang sangat kecil, maka langkah sewajarnya perlu kita ambil bagi memastikan udara yang kita sedut adalah bersih dan tidak tercemar. Langkah berjaga-jaga ini juga boleh mencegah kita daripada mendapat penyakit yang berkaitan dengan sistem pernafasan.


Selamat beramal!

130 ulasan:

  1. terima kasih cikgu untuk maklumat ini... ni baru 5, saya akan cuba untuk cari lagi jawapan untuk buku skrap nanti~ ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. cari nanti kongsi2 la --'

      Padam
    2. buku skrap tuh nk brape maklumat??

      Padam
    3. terima kasih

      Padam
  2. tahniah.. itu yang kita nak.. cuba tmbahkan lagi maklumat.. yang ini sekadar membantu

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu cam mna yer, klu di copy p Microsoft back round tulisannya hitam cam di bloq ugak ni... cam mne nak kasih hilang nyer yaaa?

      Padam
    2. klik kiri je la. cari tulisan "paste". tak payah paste kat icon yang ada kat atas dlm microsoft tu. hee sorry menyampuk ^_^

      Padam
    3. buat ayat sendiri la..senang :P haha

      Padam
    4. betul tu a barulah Nampak sikit usaha kita tak kan nak copy pastu print terus sementara tu kita boleh tambah apa-apa yang patut :p ^-^

      Padam
    5. senang la ...aiyoh..ennama ippadi panreengalema

      Padam
  3. Dari tingkatan 1 - 3 ni blog cikgu la yg saya lawat untuk melengkapkan buku skrap saya ni ^^ terima kasih cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. btul3...sy pon camtu...ringkas n padat

      Padam
  4. he3.. terima kasih gak sebab jadikan blog saya sebagai rujukan.. ;)
    semoga terus bermanfaat yer

    BalasPadam
  5. cikgu...x boleh copy ke???

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu betol ke ni

      Padam
  6. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  7. hihihihihihi terima kasih :3

    BalasPadam
  8. wah , boleh la tiru sikit2 untk buat buku skrap .. hehe .. hrap tk marah kalu amek sikit2 dripd blog seorng guru ni ye !

    BalasPadam
  9. Terima kasih atas maklumat yang di kongsi kan daripada cikgu Hilmi.

    BalasPadam
  10. saya harap cikgu tambah lagi makllumat bahan cemar udara niiiii........

    BalasPadam
  11. tima qseh cgu cyunx cgu................

    BalasPadam
  12. Terima Kasih cikgu!!!

    Pulau Pinang, Malaysia

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks cikgu......

      Padam
  13. Terima kasih cikgu Helmi..saya cadangkan anak-anak didik saya melayari web ini sebagai bahan rujukan. terima kasih byk. maklumat yang amat berguna

    BalasPadam
  14. terima kasih juga buat Kak Min Min sebab sudi kongsikan blog saya ini dengan anak-anak didik akak. Semoga semua beroleh manfaat dari blog yang tak seberapa ni .. ;)

    BalasPadam
  15. terima kasih cikgu. maklumat nie amat membantu sy dlm menyiapkan projek buku skrap sy B6D2E1. terima kasih banak-banyak cikgu. harap-harp dpt band 6 utk sains tahun nie. tahun nie PPMR -Miftahul Jannah,JB

    BalasPadam
  16. Terima kasih cikgu sebab saya dapat hapiskan buku scrab saya dengan sempurna, menggunakan maklumat cikgu di blog ini.....

    BalasPadam
  17. terima kasih cikgu dgn nota dan semuanya .ia sangat membantu

    BalasPadam
  18. terima kasih for this note :)

    BalasPadam
  19. cikgu juga ucapkan terima kasih banyak2 kepada semua kat atas sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan yer.. belajar rajin2! ;)

    BalasPadam
  20. TQ CIKGU! banyak maklumat yg cikgu bg dri saya f1 until f3. mprcepatkan urusan saya!

    BalasPadam
  21. Terima Kasih Cikgu . saya akn selalu membuat rujukan di blog cikgu ye :) Blog cikgu ni Complete Habis hehehe .

    BalasPadam
  22. thanks ckgu..tapi sya harap cikgu menyediakan lebih banyak maklumat tentang bahan cemar udara

    BalasPadam
  23. TQ jugak sebab support blog cikgu yer..
    Jom kita kongsi lagi banyak ilmu.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. time kasih cgu...sbb bantu sy untuk siapkan bku skrap sains sy...

      Padam
  24. harap halalkan ilmu yg tlah d ajar

    BalasPadam
  25. thanks for the information teacher....it is very useful for doing PBS...:)

    BalasPadam
  26. awesomeee :') been dying searching for this thing __' PBS though. thank you so very muchh :'D you made my job easier. the notes are easy to understand too :'3

    BalasPadam
  27. tq ckg... noteni mmng bergna sngt :-)

    BalasPadam
  28. blog pling daebak

    BalasPadam
  29. terimar kasih untuk maklumart ya cikgu rawkkk

    BalasPadam
  30. Cikgu, takdeke penyakit yg ada hubung kait dgn respirasi?

    BalasPadam
  31. Alhamdulillah jumpe jugak, terima kasih bnyk 2 cikgu

    BalasPadam
  32. alhamdulillah , blog Ckg Hailmi bnyk membantu ^_^ !

    BalasPadam
  33. Thanks Cikgu ! (y) Saya Akan recoment kt kengkawan :3

    BalasPadam
  34. Thanks ,,Dapatlah saya lengkapkan buku skrap saya ni ..Dalam bahasa inggeris punya tak ada ke? sebab saya kat sekolah medium bahasa=bahasa inggeris

    BalasPadam
  35. Cikgu boleh saya ambil isinya untuk buat buku skrap ? blog cikgu banyak membantu ^^

    BalasPadam
  36. Alhamdulillah . saya jumpa blog cikgu . Ia memudahkan kerja saya . Terima kasih :)

    BalasPadam
  37. Baru jumpa ke?.. he3.. semoga mendapat manfaat yer.. ;)

    BalasPadam
  38. hehehehehe terbaik la cikgu baru frst time jumpa blog yg btol2 faham ttg PBS.......minta izin jadikan panduan nak buat buku skrp......

    BalasPadam
  39. tq bebanyak....:)

    BalasPadam
  40. cikgu, apakah amaln untuk mengekalkan udara yang bersih? dan apa bezanya dengan memperbaiki kualiti udara?

    BalasPadam
  41. terima kasih cikgu...

    BalasPadam
  42. alhamdulillah....memang sama mcm cikgu suruh...terima kasih for this

    BalasPadam
  43. trima kasih ! banyak membantu .. :-)

    BalasPadam
  44. Terima kasih cikgu....:-)

    BalasPadam
  45. FIRST BATCH -
    Bahan Eksperiment Kerajaan

    BalasPadam
  46. Terima kasih sangat Cikgu! Bila buat bende lagi cepat senang faham dari belajar dlm kelas , pastu terus buat PBS. Thank you so much! May Allah Bless You :D The bad thing is that , It's only the first month we are in form 3 and , to much presentation we have to do..Ayoo! Manyak paning! Cikgu lagi manyak paning. Anyway , thank you! Alhamdullilah

    BalasPadam
  47. my tasks gotta be easier with these notes. thanks a lot !

    BalasPadam
  48. Thank you sebab share entri nie :) memang banyak membantu saya untuk siapkan evidens dan instrumens nie :D tapi saya tak copy 100% ^^ Thank you sangat yee cikgu :D

    BalasPadam
  49. terbaiklah!!!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  50. terima kasih cikgu :D banyak membantu..

    BalasPadam
  51. Balasan
    1. kesah plak aq...poi mampoh

      Padam
  52. Terima kasih cikgu atas maklumat ini. Lengkap sudah buku skrap saya. Cikgu lah penyelamat mangsa mangsa PBSMR seperti kami. Terima kasih sekali lagi, cikgu! ;)

    BalasPadam
  53. apa kesan yang berbahaya bagi bhan karsinogen???

    BalasPadam
  54. Karsinogen adalah bahan yang boleh menyebabkan kanser

    BalasPadam
    Balasan
    1. ouh,yeke...xtnye pon.....hahaha

      Padam
  55. Tugasan buku skrap kali kedua blog cikgu jadi panduan
    terima kasih
    may allah bless you

    BalasPadam
  56. Terima kasih cikgu ^___^ ! Sama! Saya dari form 1 sampailah form 3 sekarang ini mesti lawat blog cikgu ini untuk dijadikan sumber maklumat untuk lengkapkan PBS jenis buku skrap saya =D ! B| ! ^___^ !

    BalasPadam
  57. saya faham sangat tentang cara nak buat tugasan ni.terima kasih

    BalasPadam
  58. thanks a lot...
    cik sab

    BalasPadam
  59. terima kasih !!!

    BalasPadam
  60. bagos tepat....time kasih.....

    BalasPadam
  61. Terima Kasih ...info yg sgt berguna

    BalasPadam
  62. Cikgu Hailmi , thanks ye . Kerja saya jadi mudah sedikit . Maklumat yang terbak (y) Pbs jadi mudah sikit . Masehh cikgu . Setia nihh ! Hahaha :p tu je cikgu . Sekian . Assalammualaikum :)

    BalasPadam
  63. terima kasih utuk nota

    BalasPadam
  64. Terima kasih cikgu, cikgu nie terbaikk

    BalasPadam
  65. CIKGU MEMANG TERBAEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  66. Tentang karsinogen mane??? Ni la yg nk wat dlm band 6 ni tpi tk buat tentang karsinogen!! -,-

    BalasPadam
  67. tq,,, atas perkongsian ni cikgu... boleh gunakan untuk band 6 ni... buku skrap..

    BalasPadam
  68. cikgu pbs saya suruh jelaskan tentang bahan cemar, sama ke?

    BalasPadam
  69. terima kasihh :) hehehe

    BalasPadam
  70. terima kasih cikgu... blog ini banyak membantu saya dlm pembuatan buku skrap saya... terima kasih..

    BalasPadam
  71. maklumat untuk power point nanti..

    BalasPadam
  72. terbaik....from:3 ibnu sina,smk seri tualang

    BalasPadam
  73. thanks teacher:)

    BalasPadam
  74. Jika ada english punya lagi bagus cikgu^^

    BalasPadam
  75. hawa hamdi (smadi kupang kedah)17 Februari 2014 3:43 PTG

    anak2 didik Malaysia akan bertambah cermelang dengan berkat blog cikgu ni............PERGH MEMANG TERBAIK LA....

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya sokong.....

      Padam
    2. betul tu betul...:3

      Padam
  76. terima kasih cikgu ... lepas ni saya tak payah pening2 ...

    BalasPadam
  77. terima kasih cikgu ! best sgt blog ni, sangat membantu.

    BalasPadam
  78. inilah blog sains yg terbaekkkk

    BalasPadam
  79. hak3.. TQ Faez dan Liyana..
    InshaAllah, mudah2an berguna.. ;)

    BalasPadam
  80. cikgu mngajar di skolah mna

    BalasPadam
  81. trima kasih cikgu... banyak yg sya blh dpt dr blog cg...

    BalasPadam
  82. trima kasih cikgu... banyak yg sya blh dpt dr blog cg...

    BalasPadam
  83. Trima kasih cikgu.... idea yg terbaik.....

    BalasPadam
  84. terima kasih cikgu...saya tulisan cikgu sebagai bahan kertas kerja saya..

    BalasPadam
  85. CIKGU BLOG NIE X BERAPA LENGKAP AAAAAHHHHHHHH......SYE FRAST GILER CIKGU ESOK NAK KENE HANTAR BUKU SKRAP TAPI MAKLUMAT X CUKUP.....SORY KLAU KASAR BAHASA......

    BalasPadam
  86. cikgu thanks lbiu

    BalasPadam
  87. best la blog ni,terima kasih

    BalasPadam
  88. terima kasih cikgu.saya dapat siapkan buku skrap dengan rujuk blog ini.thanks. :)

    BalasPadam
  89. Terima kasih semua sebab jadikan blog Cikgu Hailmi sebagai rujukan untuk menyiapkan tugasan PBS.. semoga bermanfaat!

    BalasPadam
  90. blog ni sangat amat teramat membantu
    blog cikgu ni popular kat sekolah saya
    jutaan terima kasih diucapkann :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha3.. dah sangat amat teramat tu, dah berat benar dah tu.. ;)
      anyway , TQ sebab gunakan blog cikgu sebagai bahan rujukan

      Padam
  91. terima kasih cikgu.....muahh..cikgu bantu sy wat pbs..moga-moga cikgu murah rezki and panjang umur

    BalasPadam
    Balasan
    1. muahhh jugak untuk kamu... terima kasih kembali.. ;)

      Padam
  92. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  93. terima kasih..amat membantu pada anak saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih juga menjadikan blog Cikgu Hailmi sebagai rujukan

      Padam
  94. THANKS..THIS BLOG HELP ME WITH A LOT OF PROBLEMS..ONLY THANKS I CAN REPAY YOU ;)

    BalasPadam
  95. boleh kah saya ambil maklumat ini sebagai rujukn utk buku skrap saya

    BalasPadam
  96. saya harap cg halalkn ye saya ambek maklumat ini

    BalasPadam
  97. Bole d jadikn sbg nota yg ringks.he3

    BalasPadam
  98. assalamualaikum...boleh saya tanya...apakah bahan cemar udara 'Tapak Pembinaan'?

    BalasPadam
  99. ALHAMDULILLAH,NASIB BAEK LHA ADA BLOG NI...DAPAT JUGAK SAYA SIAPKN FOLIO SAINS NI

    BalasPadam