.

.

KARTiKEL

Rabu, 14 Ogos 2013

Tajuk Fokus Penting Kimia SPM 2013

Di sini saya senaraikan beberapa tajuk fokus SPM 2013, yang juga merupakan tajuk-tajuk penting yang perlu diberi perhatian oleh para pelajar. Secara tak langsung boleh juga kita sebut sebagai soalan spot atau soalan ramalan SPM 2013. Walau bagaimanapun, saya nak ingatkan, ramalan tetap ramalan. Bila dah nama pun ramalan, maka kena redha lah yer kalau soalan ramalan nih tak keluar dalam SPM nanti. Tapi... Sekurang-kurangnya kita akan berusaha untuk meramalkan dengan SEBAIK MUNGKIN bagi membantu pelajar supaya lebih fokus. Selamat mencuba!



Soalan spot ramalan kimia spm 2013

Tajuk Fokus Penting Kimia SPM 2013
Kertas 2
Section A
1. Formula empirik (langkah keselamatan, lukis gambarajah, pemerhatian, pengiraan)
2. Jadual berkala unsur
3. Sebatian karbon (alkana, alkena, alkana vs alkena, alkohol)
4. Garam
5. Redoks dan elektrolisis (definisi)
6. Sabun dan detergen (penyediaan sabun, kebaikan, keburukan)
7. Proses Sentuh dan Proses Haber
8.  Termokimia

Section B
1. Penyediaan garam terlarutkan / tak terlarutkan (kenalpasti anion / kation)
2. Kadar tindak balas (mangkin, luas permukaan, kepekatan)
3. Gabungan (Alloi / Kaca / Polimer + Getah Polimer / Pemvulkanan)
4. Pengaratan besi 

Kertas 3
1. Eksperimen kesan logam lain terhadap pengaratan besi

Sumber



# Untuk nota ringkas berkaitan dengan tajuk-tajuk di atas, saya mengalu-alukan juga anda mendownload MODUL SUPER RINGKAS KIMIA SPM 2012. InshaAllah membantu...

Sila kunjungi entri ini dari masa ke semasa untuk kemaskini nota bagi tajuk-tajuk di atas



Boleh klik juga untuk Tajuk Fokus Penting SPM 2013 bagi subjek berikut:
Tajuk Fokus Penting Sejarah SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Sains SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Fizik SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Kimia SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Biologi SPM 2013

31 ulasan:

  1. spm 2013 candidate26 September 2013 11:12 PTG

    As salam bole sy thu cg dpt smua tajuk spot utk subjek-subjek dari mana ?

    BalasPadam
  2. cikgu pasti keluar ke?

    BalasPadam
  3. sekadar perkongsian.. boleh cuba dengan mengecilkan skop pembacaan..
    kalau rasa kurang yakin dengan tajuk yang disediakan, boleh besarkan lagi
    skop pembacaan.. ini hanya sekadar sedikit cadangan..
    semoga membantu yer.. ;)

    BalasPadam
  4. thanks cikgu,cikgu la harapan....ahaha....

    BalasPadam
  5. Cikgu untuk prinsip akaun ada tak topik yang perlu difokus????

    BalasPadam
  6. Prinsip Akaun blom ada sumber..
    Kalau ada, nanti saya kongsi ye

    BalasPadam
  7. saya dengar rusting experiment taun nie :O....betul ker ???hehe

    BalasPadam
  8. tq,,sy mmg hampir sama dgn tajuk sp0t sklh sy. . :D

    BalasPadam
  9. Maaf mencelah ciku, saya ada dengar rusting pun insyallah masuk tahun ni.. dan yang lain semua lebih kurang sama dengan penekanan cikgu sekolah saya bagi. terima kasih ya cikgu ;D moga segala usaha ini diberkati

    BalasPadam
  10. salam cikgu ,boleh tak tolong bagi senarai jwpn semua eksperimen kertas3 bio,kimia & fizik .pleease ....
    terima kasih

    BalasPadam
  11. cikgu ...ada soalan matematik dan matematik tambahan? harap cikgu dapat berkongsi sumber dengan kami semua :)

    BalasPadam
  12. kertas 3 rusting eh ? voltaic cell konfem masuk kan ?

    BalasPadam
  13. untuk bio ada x?

    BalasPadam
  14. Untuk kertas 3 kimia teda tajuk difokuskan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas idea
      Cikgu dah updatekan..
      SPOT eksperimen kesan logam lain terhadap pengaratan besi

      Padam
  15. Cikgu ekonomi asas xde ke???

    BalasPadam
  16. Lukisan kjuruteraan ada tak cikgu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf.. tak ada.. cikgu lebih fokuskan kepada subjek Sains.. sekali lagi, cikgu mohon maaf yer.. ;)

      Padam
  17. assalamualaikum.. cikgu, boleh tak cikgu sediakan latihan pengiraan untuk subjek kimia ni? sbb sy lemah bhgian pengiraan ni.. trima kasih =)

    BalasPadam
  18. assalamualaikum.. cikgu, boleh tak cikgu sediakan latihan pengiraan untuk subjek kimia ni? sbb sy lemah bhgian pengiraan ni.. trima kasih =)

    BalasPadam
  19. Yer Iqah.. InshaAllah cikgu akan kongsikan di sini dari masa ke semasa..
    Sentiasa berkunjung ke sini yer

    BalasPadam
  20. assalam..utk 2014..? n bleh x sy tahu..definisi apa sj yg prlu d hafal..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam.. inshaAllah ada sumber nanti cikgu update yer

      Padam
  21. cikgu hilmi ada what's app ke ?...nak mintak?..snng nak contact

    BalasPadam