.

.

KARTiKEL

Rabu, 14 Ogos 2013

Tajuk Fokus Penting Sains SPM 2013

Di sini saya senaraikan beberapa tajuk fokus SPM 2013, yang juga merupakan tajuk-tajuk penting yang perlu diberi perhatian oleh para pelajar. Secara tak langsung boleh juga kita sebut sebagai soalan spot atau soalan ramalan SPM 2013. Walau bagaimanapun, saya nak ingatkan, ramalan tetap ramalan. Bila dah nama pun ramalan, maka kena redha lah yer kalau soalan ramalan nih tak keluar dalam SPM nanti. Tapi... Sekurang-kurangnya kita akan berusaha untuk meramalkan dengan SEBAIK MUNGKIN bagi membantu pelajar supaya lebih fokus. Selamat mencuba!



Soalan spot ramalan sains spm 2013

Tajuk Fokus Penting Sains SPM 2013
Kertas 2
Section A
1. Faktor yang mempengaruhi pertumbuhan bakteria - Kesan bahaya / penyakit
2. Alloi - kekerasan / struktur
3. Ciri-ciri bahan / logam dan bukan logam
4. Tekanan - Bernoulli / Momentum

Section B
1. Sistem Saraf / Proprioseptor
2. Pewarisan - Mekanisma pewarisan / mutasi / penyakit
3. Bahan radioaktif dan kegunaan
4. Sabun / alkohol
5. Gelombang radio / satelit
6.
7.
8. Warna cahaya / elektrolisis / Kaedah pemprosesan makanan / label

Sumber

Boleh klik juga untuk Tajuk Fokus Penting SPM 2013 bagi subjek berikut:
Tajuk Fokus Penting Sejarah SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Sains SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Fizik SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Kimia SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Biologi SPM 2013

38 ulasan:

  1. Cikgu, Untuk Kertas 2 BHG A. Faktor yang mempengaruhi pertumbuhan bakteria boleh ditanya tetapi kesan bahaya dan penyakit lebih sesuai untuk BHG B.

    BalasPadam
  2. Terima kasih banyak 2 kerana sudi memberi ilmu yg penting......jika ada subjek lain untuk spm 2013 ...boleh tk beri lebih banyak lagi....

    BalasPadam
  3. hate sejarah

    BalasPadam
    Balasan
    1. hate x hate pn..klau fail..xleh sijil..:)

      Padam
  4. tenaga dan perubahan kimia, koodinasi badan, bahan sintetik dalam industri perlu focus kah untuk ini tahun?

    BalasPadam
  5. ckgu, blehh tnya.. knapa tajuk nie msti fokus ? mmg sure ade kuar ker?
    maaf tnya .. trima ksh . sye daa bca sdikit sbnyk tjuk tu ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf la mencelah .. niii kan ramalan ..
      cikgu tu hnye ckp soalan2 yang mungkin akan keluar dan patut ditekan . ta semestinya akan keluar .. :)
      terima kasih :)

      Padam
  6. sekadar berkongsi maklumat. boleh rujuk dengan klik pada 'sumber'..
    boleh jadikan ramalan ini sebagai panduan.. ;)

    BalasPadam
  7. Tahun lps cikgu spot kluar tk?

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. trima kasih yeww,,sdiki8t sebanyak dpat juga membantu saya

    BalasPadam
  10. camne dengan tajuk yang lain?plu baca jgk ka?

    BalasPadam
  11. aik.. jangan camtu bibiana.. mesti fokus juga pada topik lain.. ini hanya sebagai panduan sahaja untuk mengecilkan skop.. bagi perhatian juga pada yang lain yer.. ;)

    BalasPadam
  12. assalamualaikum cikgu, nk tnye, soalan no 10, pp2... cikgu target tajuk ape yg kuar?

    BalasPadam
  13. terima kasih atas aklumat di atas. byk manfaat keod saya dan rakan2. mohon copy n share...

    BalasPadam
  14. cikgu! soalan nie mcm mne boleh jijangka kluar eh?
    soalan yg dijangka kluar taon2 lps kluar tk?

    BalasPadam
  15. harap2 keluar la ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. harap2 cm2 la..hehehe

      Padam
  16. thnk u ... sama2 kita mnjawab paper sains...:)

    BalasPadam
  17. oke terima kasih atas perkongsian cikgu . gudluck korang . buat rilek je, sains semudah kacang, hee =)

    BalasPadam
  18. harap2 lh soalan ramalan tu btul kluar..amen..

    BalasPadam
  19. Boleh tulis tajuk-tajuk spot science in inggeris, because my science is teaching in inggeris~~~
    Thank you so much...

    BalasPadam
  20. Insyaallah bole dpat A nii lw nii yng kuar sains

    BalasPadam
  21. jka tpic2 nie yg keluar alhamdulillah lah kan .. tpi klau yg lain kluar allah wualam jew lah kan..

    BalasPadam
  22. InshaAllah mudah2an boleh membantu

    BalasPadam
  23. amin............hrap2lh msuk tpic2 ni...

    BalasPadam
  24. Terima kasih . .

    BalasPadam
  25. cikgu , soalan ne hampir-hampir sama dengn soalan spm @@ kan bgus klau awal2x tgk sni. x pe lahh, nak tgk blog ckgu lah hehe :D God bless

    BalasPadam
  26. owh ye ke?.. bagus lah.. semoga ada yg dapat skor kali nih.. ;)

    BalasPadam
  27. tengss :') . antara spot ni ada keluar tu ari . syukur :')

    BalasPadam
  28. Cikgu spot tahun nii xdew ke ?

    BalasPadam