KARTiKEL

Rabu, 14 Ogos 2013

Tajuk Fokus Penting Sejarah SPM 2013

Di sini saya senaraikan beberapa tajuk fokus SPM 2013, yang juga merupakan tajuk-tajuk penting yang perlu diberi perhatian oleh para pelajar. Secara tak langsung boleh juga kita sebut sebagai soalan spot atau soalan ramalan SPM 2013. Walau bagaimanapun, saya nak ingatkan, ramalan tetap ramalan. Bila dah nama pun ramalan, maka kena redha lah yer kalau soalan ramalan nih tak keluar dalam SPM nanti. Tapi... Sekurang-kurangnya kita akan berusaha untuk meramalkan dengan SEBAIK MUNGKIN bagi membantu pelajar supaya lebih fokus. Selamat mencuba!


Soalan spot ramalan sejarah spm 2013

Tajuk Fokus Penting Sejarah SPM 2013
1. Kerajaan Kedah Tua & Srivijaya
2. Perang Dunia Kedua
3. Adat Pepatih
4. Peranan Tulisan Jawi
5. Zaman Gelap di Eropah
6. Laporan Barnes 1950
7. Falsafah Pendidikan Kebangsaan
8. Warisan Kesultanan Melayu Melaka
9. Kedatangan Islam & Kesusasteraan Melayu
10. Pembentukan Malaysia Awal abad ke-19
11. Pembentukan Kerajaan Islam di Madinah 622M
12. Nasionalisme di Tanah Melayu abad ke-20
13. Zaman Neolitik & Sistem Barter
14. Zaman Jahiliah di Semenanjung Tanah Arab
15. Penghijrahan Nabi Muhammad
16. Perjanjian Hudaibiyah
17. Kerajaan Funan
18. Hulagu Khan
19. Viking
20. Hukum Kanun Melaka
21. Adat Perpatih
22.Malayan Union
23.Proses Dekolonisasi British
24. Raja Berpelembagaan
25. Zaman Pemerintahan Pericles

Sumber

# TERKINI (7/11/2013) : Mohon calon-calon SPM 2013 untuk ke entri terbaru saya : Analisis Terkini Soalan SPOT Sejarah SPM 2013 yang saya hasilkan selepas membuat analisis terhadap komen perkongsian di bawah. Mudah-mudahan boleh membantu.. ;)
 


Boleh klik juga untuk Tajuk Fokus Penting SPM 2013 bagi subjek berikut:
Tajuk Fokus Penting Sejarah SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Sains SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Fizik SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Kimia SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Biologi SPM 2013

55 ulasan:

  1. alamak! beza giler dengan pakcik ceramah tue kasi -____- kimia pon sikit jee same.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau camtu, buat tambahan.. semoga beroleh kejayaan yer.. ;)

      Padam
    2. boleh tak senaraikan apa yg pk cik ceramah tu bg..list kn kat sini please...bley tgok2 dua2 list topik

      Padam
    3. betul 2 bgy lhaaa....sharing ngn kite...

      Padam
  2. Tajuk fokus ni untuk semua negeri k cikgu?

    BalasPadam
  3. boleh guna untuk buat rujukan..
    cuba bandingkan juga dengan soalan spot yang kamu dapat daripada sumber lain juga

    BalasPadam
  4. lain je -..-

    BalasPadam
  5. Cikgu , btul2 ke ini yg keluar nti .. hehe

    BalasPadam
  6. Cikgu, tajuk ni semua keluar dlm paper brape?

    BalasPadam
  7. cikgu aku sangat tekankan gerakan islah, zaman gelap, dan hijrah. alah... belum tentu keluar. buat lexx sudah

    BalasPadam
  8. cikgu, boleh tanya tamadun hwang ho ada keluar tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu aku kata tamadun hwang ho kemungkinan akan keluar tu ramalan cikgu aku .:)

      Padam
    2. Memg keluar pon~

      Padam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. sedkit sebanyak membantu,terima kasih cikgu :) !

    BalasPadam
  11. Sedikit membantu walaupon banayk yang lari dari tajuk yg target masuk spm , btw terima kasih cikgu :)

    BalasPadam
  12. assalamualaikum... cikgu, sistem birokrasi barat x target ke? btw, terma kasih ats perkongsian..

    BalasPadam
  13. terima kasih, cikgu.. banyak manfaat kepada saya dan kawan2... mohon copy, ya..

    BalasPadam
  14. TAK SAMA LANGSUNG!!

    BalasPadam
  15. alamak, sikit je lah yang kene :) yg spot hwang ho, tamadun yunani, gerakan islah, Malaysia, asean, nasionalisme di thailand,filipina,indon, kedatangan islam, hijrah, sistem ahli, wawasan 2020, institusi kewangan,zaman gelap,piagam madinah, pembukaan semula kota mekah,tamadun china, tamadun yunani, tamdun rom, tamadun india. niy analisis daripada soalan trial drpd negeri terengganu, kedah, pulau pinang, perak, n9, johor, kelantan. tq. moga2 perkongsian niy dpt membantu . :) jazakillah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tumpang tanye, ada tak kertas trial soalan sej tahun ni dari kelantan? kalau ade boleh tak share?

      Padam
  16. ya iya lah.ape pasai x sme lgsug.tnsion je.blurrrr

    BalasPadam
  17. ni yang cikgu saya spot; hwang ho, hijrah, khalifah, pengaruh islam dalam pentadbiran/perundangan... zaman gelap, perbandaran/akta tanah, sistem pentadbiran barat, gerakan islah/akhbar/persatuan(PASPAM/KMS/KMM) ciri-ciri negara bangsa malaysia, suruhanjaya reid, isi perjanjian persekutuan TM, bab 6 semua aspek pembentukan malaysia, perlembagaan/makhamah/pilihan raya, rukun negara, dasar pendidikan keb..., bab 9 dasar luar. harap dapat membantu

    BalasPadam
  18. thanks ckgu..... ^_^

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum, maklumat dekat atas ni sangat membantu dan saya ada sedikit pekongsian disini. Sekolah saya ada menjemput salah seorang yang bakal check paper kita.

    -Perluasan kuasa/ pertanian dan pendidikan di China dan India (Tingkatan 4)
    -Hijrah/ pembukaan kota makkah( Bab 5, tingkatan 4)
    -Kesan kedatangan Islam dalam bidang pentadbiran dan perundangan ekonomi( bab 8, tingkatan 4)
    -Akta Tanah/ pembandaran ( Bab10/ Tingkatan 4 )
    -Sistem biokrasi barat
    -Persatuan Melayu ( bab2, tingkatan 5)
    -Negara bangsa Malaysia/ n.9 Warisan Melaka
    -Makamah bab7 tingkatan 5 (perlembagaan /pilihan raya)
    -Dasar pendidikan / akta bahasa/ dasar kebudayaan kebangsaan/ sukan (bab8, tingkatan 5)
    - Dasar luar(bab9, tingkatan 5)
    -Khalifah abu bakar/ umar al khattab/ khalifah ali
    -Wawasan 2020, bab8Tingkatn 5

    Saya hanya berkongsi... mana tahu sedikit sebanyak dapat membantu. Insyallah kita semua batch 96 tahun ni dapat perolehi kejayaan ya

    - Pelajar dari Langkawi-

    BalasPadam
  20. saya konfius lah .. soalan mana yang keluar ini ??? hurm ... btw thanks atas perkongisan itu...

    BalasPadam
  21. saya siti safawani bt haznan nak berkongsi tajuk yang kemungkinan akan keluar dari sekolah saya smk syed mansor ;
    TINGKATAN 4
    -maksud dan ciri tamadun (bab 1)
    -tamadun hwang ho (bab 1)
    -peningkatan tamadun *ekonomi & pendidikan* *perundangan* (bab 2)
    -kerajaan argana dan maritime di asia tenggara (bab 3)
    -piagam madinah (bab 5)
    -penyebaran islam semasa di mAdinah (bab 5)
    -pembukaan semula kota madinah (bab 5)
    -pengaruh islam terhadap system ekonomi masyarakat melayu tradisional. (bab 8)
    -kesan dasar ekonomi british di Tanah melayu *pembandaran di Tanah melayu dan kemunculan masyarakat majmuk* (bab 10)
    TINGKATAN 5
    -pengenalan birokrasi barat di asia tenggara (bab 1)
    -akhbar, majalah dan novel : penggerak nasionalisme di Tanah melayu (bab 2)
    -pakatan murni (bab 5)
    -reaksi dan langkah pembentukan Malaysia (bab 6)
    -dasar untuk perpaduan *bahasa kebangsaan, kebudayaan kebangsaan & sukan untuk perpaduan* (bab 8)
    -Malaysia dalam hubungan serantau *ASEAN dan ZOPFAN* (BAB 9)
    selamat mencuba kawan2 yang bakal menduduki spm......

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok,saya pon dapat tajuk ramalan cm nie,dri penceramah mrshimnoor..

      Padam
  22. terima kasih atas perkongsian..
    boleh bandingkan antara tajuk2 yang dikongsikan

    BalasPadam
  23. terima kasih untuk info2 yg berguna ini... :) 5 hari lagi nak hadapi paper sej..harap2 la boleh buat yg terbaik
    -SmKAh-

    BalasPadam
  24. terima kasih atas info yg korg bagi..sgt brguna..:)

    BalasPadam
  25. cikgu thanks
    tpi mcam mna nii ada dua info dlam ramalan nii
    mne yg betul punyaa?

    BalasPadam
  26. insyaallah, saya rasa tamdun hwang ho. akta Tanah. pembukaan kota mekah dan hijrah. nasionalisme(t5).

    BalasPadam
  27. kalau kertas 3, bab 9. hubungan antarabangsa :)

    BalasPadam
  28. waa aq haraf ne dapat membantu..!!! kertas 3 memang btul larr ..hubungan serantau malaysia antara negara luar !!!!!

    BalasPadam
  29. ape2 hal koll ..untuk awek semenanjung only ya..!!! 0198715854 ..kami budak sabah..!!!! 0138575010 < 0128429766 hehehehe Ridzman & Radzwan !!!!

    BalasPadam
  30. thanks for the info... semoga berjaya untuk semua BATCH 96! all da best...

    BalasPadam
  31. SEJARAH:
    Sejarah Paper 2 Spot Questions by Kementerian Pelajaran Malaysia.
    FORM 4
    Bab1-Maksud & ciri tamadun
    -Tamadun Hwang
    Bab2-Peningkatan Tamadun(Bidang ekonomi & pendidikan/perundangan)
    Bab3-K.Agraria & maritim
    -Monumen
    Bab4-rujuk soalan SPM 2012
    Bab5-Hijrah
    -Pgm Madinah
    -Penyebaran Islam
    -Pembukaan semula kota makkah
    Bab6-rujuk soalan SPM 2012
    -Pertembungan tmdn Islam dgn tmdn lain
    Bab7-Penyebaran Islam di Asia Tenggara
    -Faktor penyebaran Islam
    -Teori kedatangan Islam
    Bab8-Pengaruh Islam terhadap sistem ekonomi masyarakat Melayu tradisional
    -Pengaruh Islam dari segi gaya hidup
    Bab9-Zmn Gelap
    -Zmn Reformation
    -rujuk soalan SPM 2012
    -revolusi perindustrian
    Bab10-Ekonomi dagangan bijih timah
    -Dasar british terhadap pertanian
    -Undang2 tanah
    FORM 5
    Bab1-Pengenalan birokrasi barat di Asia Tenggara (thailand,philipines)
    -Imperialisme di Asia Tenggara
    Bab2-Peranan akhbar,majalah dan novel
    -Pengerakan Nasionalisme di Asia Tenggara
    -Nasionalisme persatuan melayu
    -Gerakan Islah
    Bab3-Latar belakang pembinaan negara bangsa
    -Sistem jemaah negara di kelantan
    -Adat pepatih Negeri Sembilan
    Bab4-rujuk soalan SPM 2012
    Bab5-Pakatan Murni
    -Sistem Ahli
    -Perlembagaan persekutuan Tanah Melayu (suruhanjaya reid)
    Bab6-Reaksi dan langkah pembentukan Mala
    Sambungan:
    Bab6-Reaksi dan langkah pembentukan Malaysia
    Bab7-Pilihanraya di Malaysia
    Bab8-Dasar untuk perpaduan (bahasa kebangsaan,kebudayaan,sukan)
    -Wawasan 2020
    Bab9-Malaysia dalam hubungan antarabangsa (asean-zopfan)
    -ASA/MAPHILINDO
    -Cabaran masa depan
    -Kemunculan blok dunia & perang dingin
    -Dasar luar Malaysia
    -Malaysia dalam hubungan antarabangsa (PBB,Commonwealth,OIC)

    -SmkSbu-

    BalasPadam
  32. Hahaha...sama sama , gud luck.. doa kan budak spm agar berjaya ;) SmkSbu

    BalasPadam
  33. Terima kasih ats perkongsian semua . Good Luck all batch of 96 =)

    BalasPadam
  34. TAJUK RAMALAN PANAS SEJ 2013 1.Imperialisme barat d asia tenggara 2.birokrasi barat di asia tenggara 3.gerakan islah 4.pakatan murni 5.perjanjian persekutuan tanah mlayu 1957 6.pembentukan mlaysia 7.perlembagaan mlaysia 8.kemunculan blok dunia dan perang dingin 9.dasar luar mlaysia 10.tamadun hwang ho 11.peningkatan tamadun (pendidikan)/ (perundangan) 12.kerajaan agraria dan maritim 13.hijrah 14.piagam madinah 15.penyebaran islam d asia tengara


    good luck ALL ^_^ yg terbaru ni

    http://cikguzaharisejarah.blogspot.com/

    folowww yep

    BalasPadam
  35. terima kasih semua atas perkongsian yang bermakna..
    ada beberapa tajuk nampak seperti SANGAT2 perlu diberi perhatian..

    mudah-mudahan perkongsian di sini dapat membantu memudahkan..
    all da best yer!

    BalasPadam
  36. yg pasti kluar maksud & ciri-ciri tamadun fokus k...good luck 1996......

    -student from "SMK TEBEDU"-
    Jalan Pangkalan Amo
    94760,TEBEDU
    SARAWAK

    -NGAP SAYOT- ENCANG 1996

    BalasPadam
  37. kebanyakannya semua membntu

    BalasPadam
  38. TAJUK TUMPUAN PANAS SEJARAH SPM 2013

    TINGKATAN 4

    BAB4- HWANG HO(PERTANIAN)
    BAB5- HIJRAH
    BAB6- KHALIFAH(CARA PELANTIKAN,TUGAS,SUMBANGAN)(UMAR DAN UTHMAN)
    BAB8-PENGARUH ISLAM DALAM PENTADBIRAN DAN PERUNDANGAN, PERDAGANGAN, MATA WANG, PERCUKAIAN
    BAB9- ZAMAN GELAP EUROPE
    BAB10- PERBANDARAAN/AKTA TANAH/PENGANGKUTAN

    TINGKATAN 5

    BAB1- SISTEM PENTADBIRAN BARAT/BIROKRASI/KESAN
    BAB2- GERAKAN ISLAH/AKHBAR/PERSATUAN(PASPAM,KMS DAN KMM)
    BAB3- CIRI NEGARA BANGSA MALAYSIA
    BAB5- REID
    BAB6- SEMUA ASPEK
    BAB7- 1.PERLEMBAGAAN
    2.MAHKAMAH
    3.PILIHAN RAYA
    BAB8- WAWASAN 2020
    BAB9- DASAR LUAR

    NOTE!! JNGN TUMPU NI SAHAJA TUMPUKAN TAJUK2 LAIN SAMA. SEMOGA BATCH 96 MERAIH KEJAYAAN DAN KEPUTUSAN YANG CEMERLANG !!

    BalasPadam
  39. esok dah paper sejarah laaa . huhuuhuu :(

    BalasPadam
  40. aduhh bnyk sggh nmpknyer kan tajok2 yg ptot kita kena bce.. tp sebaik2nyer.. bce tjok yg agk2 comfirm msok ler..

    BalasPadam
  41. boleh juga rujuk topik2 penting untuk Kertas 2 yang dikongsi oleh cikgu2 Sejarah dan dari Andrew Choo dalam blog cikgu Laili :

    http://www.ciklaili.com/2013/11/topik-penting-sejarah-kertas-2-spm-2013.html

    All the best buat calon SPM 2013

    BalasPadam
  42. terima kasih banyak2 cikgu laili..
    semoga yang terbaek untuk esok!

    BalasPadam