.

.

KARTiKEL

Jumaat, 16 Ogos 2013

Tajuk Fokus Penting Fizik SPM 2013

Di sini saya senaraikan beberapa tajuk fokus SPM 2013, yang juga merupakan tajuk-tajuk penting yang perlu diberi perhatian oleh para pelajar. Secara tak langsung boleh juga kita sebut sebagai soalan spot atau soalan ramalan SPM 2013. Walau bagaimanapun, saya nak ingatkan, ramalan tetap ramalan. Bila dah nama pun ramalan, maka kena redha lah yer kalau soalan ramalan nih tak keluar dalam SPM nanti. Tapi... Sekurang-kurangnya kita akan berusaha untuk meramalkan dengan SEBAIK MUNGKIN bagi membantu pelajar supaya lebih fokus. Selamat mencuba!



Soalan spot ramalan fizik spm 2013

Tajuk Fokus Penting Fizik SPM 2013
Kertas 2
Section A
1.    Micrometer screw gauge / vernier calipers  
2.    Latent heat fussion / vaporization / specific heat  
3.    Burnoulli  
4.    Refraction of light / glass index  
5.    Young concept / interference of light / water  
6.    CRO and rectification / diode  
7.    Logic gate  
8.    Half-life / rays / radioactive

Section B
9.   Momentum / Boat or plane modification  
10. Electromagnet / transformer  
11. Gas Law / Gas pressure  
12. Projector / lens

Kertas 3
Section A - Extension of spring / Hooke law / Object distance on image size / focal length
Section B - Resistant over wire diameter / temperature / Inertia


Sumber

Boleh klik juga untuk Tajuk Fokus Penting SPM 2013 bagi subjek berikut:
Tajuk Fokus Penting Sejarah SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Sains SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Fizik SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Kimia SPM 2013
Tajuk Fokus Penting Biologi SPM 2013

33 ulasan:

  1. Terbang melayang dari blog & mendarat di sini ('',) Salam Ziarah, & jemput ke blog ya : Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. salam cikgu. Cmana cikgu boleh list kan tajuk fokus penting ni ye? Saya amat menghargainya cuma nak tahu caranya aje. Sbb saya pun cikgu. TQ

      Padam
    2. salam.. bahan ini saya kongsikan daripada sumber.. boleh klik untuk lihat sumber..

      sekadar berkongsi pengalaman, bagi spot soalan dengan baik, cikgu boleh bandingkan soalan percubaan daripada negeri2 lain dan juga analisis daripada spm tahun2 lepas.. lihat tajuk mana yang paling banyak ditanya oleh percubaan negeri, dan yang belom ditanya dalam spm2 yang lepas.. selamat mencuba!

      Padam
  3. ngehhh~ cikgu fizik amik kat sini rupanya.. sejibik

    BalasPadam
  4. ramalan ni berdasarkan analisis soalan tahun-tahun lepas ke ?

    BalasPadam
  5. maaf saya tak pasti lak.. saya cuma kongsi kan di blog ini saja.. boleh rujuk sumber

    BalasPadam
  6. ni dah analisis ke ?

    BalasPadam
  7. thanks a lot, ckigu..
    cikgu untuk ramalan bi ada tak? tq.

    BalasPadam
  8. so far belum ada.. kalau ada, inshaAllah saya akan kongsikan kat sini ;)

    BalasPadam
  9. terima kasih atas rujukan tersebut, thx :) Ill visit this blog always!

    BalasPadam
  10. cikgu .. saya betul2 harapkan apa yang diramalkan ini ,, akan betul2 masuk .. bukan apa cikgu .. cikgu kelas tambahan saya pun ada meramalkan sub topik yang hampir sama ..

    BalasPadam
  11. nama pun ramalan, jangan bergantung harap sangat.. boleh dijadikan panduan, sebagai motivasi menggalakkan lagi nak belajar.. back up jugak yer dengan topik2 lain.. inshaAllah, pasti anda akan berjaya!

    BalasPadam
  12. thanks, cikgu :)

    BalasPadam
  13. Sri Nila Pahlawan18 Oktober 2013 5:57 PTG

    Samoga wijaya dalam SPM!!!

    BalasPadam
  14. i hope... it will be come out Tq a lot

    BalasPadam
  15. thanks i really appreciate it. :)

    BalasPadam
  16. thanks a lot ckgu, xtau nk stdy tjok ap da nieh. :)

    BalasPadam
  17. assalamualaikum..terima kasih cikgu atas info....bwu dpt stdy...galau jugak.....hehe

    BalasPadam
  18. terima kasih cikgu sy dh tgk sume info kimia,bio dan fz harap2 sume tjk yg dinyatakan keluar....:)

    BalasPadam
  19. Bleh percaya ka ni?

    BalasPadam
  20. sekadar membantu.. dah nama pun ramalan.. ;)

    BalasPadam
  21. salam..thanks..ckg Hailmi..

    BalasPadam
  22. Terbaik...hrp dpt keputusan fizik yg cermelang kelak..

    BalasPadam
  23. yup.. semoga berjaya yer Mel Bleacx.. ;)

    BalasPadam
  24. soalan fokus FIZIK dan KIMIA tu ada keluar tak?

    BalasPadam
  25. good for the students who need these.last minute study type..pity the students who work very hard to understand the concepts.

    BalasPadam
  26. Cikgu soalan lazim yang slalu ditanya akhir tahun form 4 apa . Harap cikgu dapat membantu :)

    BalasPadam
  27. Cikgu saya pun fanatik dengan softball . Saya wakil sekolah dalam softball . Hehe

    BalasPadam