.

.

KARTiKEL

Rabu, 16 April 2014

Format PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3)

Berikut adalah format Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi kesemua subjek yang mempunyai Ujian Bertulis dan Ujian Lisan (Mendengar dan Bertutur)


Format PT3 Bagi Subjek KHB Kemahiran Hidup (Ujian Bertulis)

Klik untuk lihat format bagi subjek di bawah
Bahasa (Ujian Bertulis)
Bahasa (Ujian Lisan - Bertutur)
Bahasa (Ujian Lisan - Mendengar)
Matematik (Ujian Bertulis)
Sains (Ujian Bertulis)
Pendidikan Islam (Ujian Bertulis)
Kemahiran Hidup (Ujian Bertulis)
Geografi (Pelbagai Instrumen)
Sejarah (Pelbagai Instrumen) 


Bagi memahami PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) dengan lebih lanjut, boleh baca artikel mengenai Jadual dan Pelaksanaan PT3. Rujuk juga jadual pelaksanaan PT3 supaya dapat bersedia lebih awal.


112 ulasan:

  1. Dengar kata PT3 ni belum tentu yang final lagi. betul ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. belum final?... hmmm.. harapnya yang terakhir lah.. senang nak atur langkah

      Padam
    2. CIKGU HAILMI , SAYA BANYAK TAKUT FINAL PT3 SAYA FAIL . WALAUPUN SEMUA PASS , KALAU BM TAK LULUS SEMUA SUBJEK AKAN TAK LULUS PUNYA MACM MANA ????

      Padam
    3. Relax la. Bukannya penting sgt pun ujian ni. Pmr lebih teruk berbanding ujian pt3 ini. Masa Saya pmr 2012, org fail bm pun pegi tingkatan 4. Ini bukannya spm pon.

      Padam
    4. snang ke pt3 ni?

      Padam
  2. Betul ke ujian PAFA ting.3 sdh ditiadakn?

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. mcm mne niiiiii !!!!!!!!!!!! STRESNYE AAAAAAAAAAHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Padam
  4. ikut taklimat y d smpai kn kpd Su pbs,PAFA.. ULBS..PL BS..PEKA ttp on mcm biase slagi xde surat arahan suh stop..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Su pbs ada dipanggil taklimat ke?

      Padam
  5. Subhanallah..cikgu ckp soalan dia sama macam soalan Spm..btul ker??

    BalasPadam
  6. Balasan
    1. mana susah pun yg penting study by the way awk comel

      Padam
    2. Hanya yang mengalaminya mengetahui keperitannya ;) -Batch PT3-

      Padam
  7. boleh bagi tis tak ???

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh. tawakal jer la

      Padam
  8. please jgn cuakkan kami plajar yg akn mnghdapi PT3 ney~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu lar pasal .. huh . haritu PBS pastoe , PT3 , Pastu PPPMR ap ney ?? ingt kmi ney bhan uji ker haa ?? pada2 arr smpi nk mnyusahkan .. duit mak bapak pun bnyak kluar tau . jng fikir diri sndiri jea . LOL -_-

      Padam
    2. kite kan tikus makmal~

      Padam
    3. tnya la sama itu najib

      Padam
    4. die bangang.. sedap die je

      Padam
  9. So Sekarang Ada Pbs Bagi Semua Subjek?

    BalasPadam
  10. bingung la . sekjap PT3 , skjap lgik PPPMR . =( .

    BalasPadam
  11. Redha je lah

    BalasPadam
  12. sngttttttttt susahhh ! :( !

    BalasPadam
  13. yes ! im knw about PT3 ! bt i think i can do it ! :)

    BalasPadam
  14. jgn ckp ssh ,cube ckp senang,senang la jadinye

    BalasPadam
  15. due2 ade jgn risau

    BalasPadam
  16. skg tngktan 3 format drg mnggunakn GRED ,, jd gred apa yg d gnakan ... gred ABC atau 123 ???

    BalasPadam
  17. susah aa format pt3 math tk boleh guna kalkulator

    BalasPadam
  18. Susah la PT3 ni . Stress

    BalasPadam
  19. i think its so difficult to do sir.......
    try our best guys.!!

    BalasPadam
  20. salam.. saya dah tgk soalan PT3 yang JPN kedah sediakan .. soalannya mirip KBAT.. betul ke PT3 sebenar nant soalan berbentuk KBAT??

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak susah pun kannnn yg ngri Kedah tu.lebih kurang begitula. apapun pelajar harus bersedia dengan semax mungkin. Cikgu NAR

      Padam
    2. Kalau Bace mesti tak susah punyer..... Nk berjaya kene lah usaha dulu..... Allah dh rancg yg terbaik...

      Padam
  21. soalan sedrhana x dew kew????

    BalasPadam
    Balasan
    1. x tau la....aq rase x de kot.....

      Padam
    2. pembuat soalan biasanya akan ikut kaedah ??? (dah lupa namanya) iaitu setiap soalan ada kategori Senang Sederhana dan Sukar

      Padam
    3. nak mudh wat sndri

      Padam
  22. Tolong bagi soalan . Exam saya next week ......

    BalasPadam
  23. susah lah PT3 ni...
    semua tukar menjadi bertulis ,takut...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yalo...susah sangat ni..

      Padam
    2. hhmmmm.......

      Padam
  24. apa gunanya PBS kalau tak termasuk dalam markah PT3???

    BalasPadam
    Balasan
    1. nanti ada juga result yang band tu . setahu saya la

      Padam
  25. mnyeksa bdk btoll laa..nsib baik aritu kitorang dh bkr 5 gmbr menteri pelajaran..puas jgk laaa hti ni..tp papep0n kne wat yg trbaik lh tuk exam ni..

    BalasPadam
  26. baguslah...cikgu

    BalasPadam
  27. tolang bagi contoh saolan untuk Kami wat rujukan

    BalasPadam
  28. Takut sebab tidak pernah biasakan diri menjawab soalan aras tinggi..KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi) - Kemahiran Asas yang mudah untuk KBAT adalah menganalisis.. rata-rata yang komen ni semua dah pandai menganalisis soalan PT3..maka, anda semua telah mula memahirka diri menganalisis situasi yg berlaku di sekeliling..cuba aplikasikan kemahiran anda ini menjawab soalan-soalan yang diberikan..InsyaAllah berjaya..

    BalasPadam
  29. KBAT?? nk jwp soalan KBAT mestilh kna ade pngthuan. tpi, adkh soalannya berdasarkan buku teks 100%? kami, pelajr ting.3 prlkn lbh pnrgn mngenai bentuk soalan. jika pihak kementerian mhkn yg trbaik utk kami, tlglh buat kptsn dgn segera krn masa sdh suntuk dan tlg bincangkn mngenainya scra terang lagi nyata. TOLONGLAH!

    BalasPadam
  30. assalam cikgu ...saya nak tanya ...ujian bertulis tu bukan peperiksaan pusat kan ?pihak skolah ke yg menyelia ?bkn pentaksir luar ?boleh bgi penerangan tak tentang ujian bertulis pt3 ni ?

    BalasPadam
  31. tgok contoh mcm susah..mcm mne nk trget klau conth soalan x de..bnyk pelajar hrap dpt buat..insyaallah soalan nye senang #..amin..mcm mne klau soalan KBAT x dpt jwb..msti sedih..knp pmr x de??

    BalasPadam
  32. errr/..kenape tahun kami sangat kritikel....

    BalasPadam
  33. boleh dpt contoh soalan x ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Contoh soalan ada kat sini >>> Contoh Soalan PT3.

      Padam
  34. pt3 susah betul ,, format tak tahu lagi ..

    BalasPadam
  35. kenapa perlunya pt3...memanglah tujuanya untuk remaja sealiran dgn negara asia yg lain....tapi berikanlah kemudahan kpd kami sbg pelajar yg nak mghadapi pt3 ni

    BalasPadam
  36. pt3lh... pbslh... sshkn kmi je sbgi pljar, sya rsa pmr lg ok...

    BalasPadam
  37. berdasarkan pt3, apa syarat kelayakan minima utk memohon sbp dan mrsm?

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalunya minimum 6A 4B(Sains dan Math WAJIB A) :P

      Padam
  38. PT3 susah ker

    BalasPadam
  39. kenapa la tukar pmr jadi pt3 hmm.....

    BalasPadam
  40. terimah kasih atas pemberitahuan maklumat ini awal-ll lg cikgu HailMi ..... ianhya sangat berguna...

    BalasPadam
  41. Salam cikgu.. maaf brtnya saya dari mrsm merbok.. sy nak cari guru yg dapat bg seminar kepada student mengenai pt3 ni.. kalau encik xde masalah boley hubungi sy nadia 0133706457

    BalasPadam
  42. pelajar melayu terlampau manja!

    BalasPadam
  43. ni pt3 susah tak??

    BalasPadam
  44. pt3,ramai ckp soalannya mcm soalan spm...

    BalasPadam
  45. dalam web site lembaga peperiksaan dah ada cth2 soalan bertulis bagi setiap subjek....pelajar dah boleh tengok dan cuba jawab, berbicang dgn guru2... klau utk bm, mmg agak susah dan berbentuk KBAT...spt yg dikehendaki dlm pelaksanaan PISA

    BalasPadam
  46. Is it the PMR exam change to PT3 BM format?

    BalasPadam
  47. Cikgu hailmi blh tak bagi tips utk jawab kertas sains utk pt3...

    BalasPadam
  48. Sblum pt3 Apa yg hrus kta buat

    BalasPadam
  49. kita mesilah belajar dengan bersungguh-sungguh..

    BalasPadam
  50. contoh soalan takde ke cikgu ?

    BalasPadam
  51. bende ni menyusah kan aq je

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalamualaikum..soalan pt3 kebnyakan nya menguji minda?? tapi tu semua bukan halangan utk generasi 99 for success!! by the way ... do the best!! chaiyokk!! chaiyokk!! we can do it guyss!! من جد وجد !!

      Padam
  52. assalamualaikum,,nk tnye,betul ke ni formatnye??

    BalasPadam
  53. Asskumm,mcm mn dh dpt format pt3? Sya pun sbg ibu teruja jg.Tugasan yg d beri lbh kpd fakta dan jwpn brbntk esei..itu yg sya lihat lh..

    BalasPadam
  54. akhirnya.. kita akn dibedah mulai esok.. haha..
    #just do the best

    BalasPadam
  55. aq dh mlas dengan pt3 nie dh boring wow..mlas nak study lantak ah nak jadi aper
    #hrap berjaya

    BalasPadam
  56. aq dh mlas dengan pt3 nie dh boring wow..mlas nak study lantak ah nak jadi aper
    #hrap berjaya

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalamualaikum, saya nak beretahu awak ,jangan nak malas-malas sbb awak tak kesian ke dengan orang tua awk yang kasih sekolah awak..awak harus tau bahawa masa depan tu penting ..awak nak ke masa depan awak tu musnah????sebelum melakukan sesuatu berfikirlah dahulu.. saya doakan awak supaya dapat keputusan yg cemerlang.you have to study-from intan ...

      Padam
  57. # I hope I can do the best for pt3 - shahrul

    BalasPadam
  58. knpa mesti ada PT3 ???

    BalasPadam
  59. tak kecian ker kat batch 99 :'( kejap pbsmr kang tukr ppmr pas tu pt3 :'( huhu duit mak ayh kuar jer ade yg kne mrh ..sdg kn ckgu nk duit beli bku nk bt latihan ... knp tak laksana kn dri awal biar btul-ii bru bg thu ....pening kepala nk pikir ...exm dh x lme ujian lisan pun dh dekat ... ya allah hrap-ii ujian untk batch 99 tahun nie result ok ... tpi exam dh sush sgt dh .. #doakancalonPT3 :'(

    BalasPadam
  60. i hope i can do the best too.

    BalasPadam
  61. SAYA MENDOAKAN AGAR PELAJAR YANG MENGHADAPI PT3 MENDAPAT KEPUTUSAN YANG LULUS DAN CEMERLANG.JIKA SEKALI KITA JATUH TIDAK BERMAKNA KITA BOLEH BANGUN SEKALI LAGI.KEJAYAAN TIDAK AKAN DATANG DGN SENDIRI TANPA USAHA.INSYAALLAH JIKA KITA BERUSAHA PASTI BERJAYA.HADAPI DGN HATI YG TENANG.

    BalasPadam
  62. I hope i can do tiz cikgu

    BalasPadam
  63. setiap yg berlaku ade hkmahnye..kerajaan nk lhirkn pelajar yg berfikir aras tinggi remember vthat

    BalasPadam
  64. assalamualaikum,semuanya, disini saya nak beritahu bahawa kita boleh dapat keputusan cemerlang sekiranya kita berusaha dan tidak berputus asa.ingat lah pesanan saya ini kerana jika kita terus belajar kejayaan pasti akan datang jadi teruskanlah belajar dan berusaha.and please remember allah.

    BalasPadam
  65. Sya tkot dpt trok je......ya allah,bntulah hmba mu ini....

    BalasPadam
  66. Kenapa BI tak ada

    BalasPadam
  67. Sekolah saya boleh guna calculator bila pt3..sekolah korang x boleh ke? If x boleh..itu masalah sekolah masing masing..jangan gaduh k

    BalasPadam
  68. Harap pt3 nie xsusah lha.,..

    BalasPadam
  69. Saya x reti la wat ulasan yg bahagian C punya....

    BalasPadam
  70. Cikgu..karangan selalunya naik mcm mana....saya cukup x reti wat pendahuluan....

    BalasPadam
  71. gila susah soalan pt3 nie , klau ada objektif tkper la juga , boleh tmbak , haha . . tpi mistake smua soalan subjektif , pning kpla . .

    BalasPadam
  72. Btl..btl..btl....hehe,,relax n be chill always..,we can do it,all is well...hehe....

    BalasPadam
  73. kenapa kami dibuat sebagai uji kaji kamu :(
    kembalikan lah soalan PMR semula.. supaya kami mudah menjawab soalan .. ;''(
    saya turut berasa bimbang akan keputusan pelajar yg dikelas bawah.. pasti mereka tidak dapat keputusan yg mereka impikan... mereka iaitu sahabat saya pasti akan berasa sedih.. ibu bapa mereka juga pasti memarahi anak-anak mereka walaupun ibu bapa tidak tahu konsep PT3.. kalau sudah begini nasib kami.,. tidak mengapa lah.. doakan supaya kami berjaya.. hope you will pray for me
    # Exam PT3
    # Batch 1999
    doakan kejayaan kami

    BalasPadam
  74. best...soalan nya senang sangat terutama bahasa inggeris(88%)...masa pt3 diumumkan sekolah kmi buat percubaan selepas guru kursus....alhamdulillah memang senang...cuma kerja kursus je yg susah sikit..apa pun all the best pt3 next year...#batch00_2015

    BalasPadam
  75. Cikgu,ade format pt3 bahasa arab

    BalasPadam