About Me

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online

Ingat tak dulu pernah viral bila ada ramai rakyat Malaysia yang mula buat tuntutan terhadap Wang Tak Dituntut (WTD). Yer lah, tak sangka ada duit, tiba-tiba bila semak ada banyak pula wang yang entah dari mana boleh dituntut. Sapa tak suka kan? Tapi prosedur nak tuntut masa tu menyebabkan ramai jer yang give up dan biar je tak teruskan. Apatah lagi kalau nilai Wang Tak Dituntut (WTD) tu pon kecil, lagi lah tak semangat. 


10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online

Tapi jangan risau, sekarang sistem online yang disediakan Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) adalah sangat mudah dan tidak menyusahkan. Jom saya kongsikan 10 langkah mudah untuk anda dapatkan semula Wang Tak Dituntut (WTD) anda secara online. Kalau takdak duit pun, takpe kita semak dulu mana tau ada rezeki jatuh dari langit. Ayuh!


Maksud Wang Tak Dituntut (WTD)

Untuk yang belum tahu apa maksud Wang Tak Dituntut (WTD), ini adalah wang yang sepatutnya dibayar kepada anda, tetapi tak dibayar dalam tempoh lebih dari satu tahun. Lambat bayar lah nih ceritanya. Contohnya macam gaji, dividen etc. 

Atau pun wang dalam kredit akaun yang tak aktif lebih daripada 7 tahun. Tak kisahlah sama ada simpanan, semasa atau simpanan tetap. Selain itu juga, wang dalam kredit akaun dagangan yang tak aktif lebih daripada 2 tahun. 

Korang nak maklumat lanjut boleh rujuk terus kat Definisi Wang Tak Dituntut (WTD) oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia.


10 Langkah Mudah Tuntut Wang Tak Dituntut (WTD)

LANGKAH 1 : Buka website https://egumis.anm.gov.my/ 


LANGKAH 2: Klik SEMAKAN, pastu pilih PENDAFTARAN

(Boleh skip kalau korang dah pernah buat akaun kat sini)

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 3: Lengkapkan MAKLUMAT anda, dan tekan DAFTAR

(Mudah saja nak buat akaun dengan diorang nih. Just masukkan nama penuh, nombor kad pengenalan, emel dan pilihan nama pengguna serta password)


LANGKAH 4: Lepas tu dah boleh terus ke https://egumis.anm.gov.my/login untuk DAFTAR MASUK dan tekan MASUK

(Gunakan lah Nama Pengguna dan Kata Laluan yang anda dah set masa awal tadi tu) 

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 5: Dah masuk ke akaun anda, maka terus klik KLIK DI SINI UNTUK CARIAN WANG TAK DITUNTUT

(Anda hanya perlu masukkan nombor kad pengenalan dan tekan butang CARI. Giler senang!

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 6: Terus terpampang WANG TAK DITUNTUT (WTD) anda!

(Memang masa nih tak sangka langsung nak ada WTD sebanyak ini. Rasanya pernah check masa zaman viral dulu, tak lah banyak sangat pun. Dengan proses yang rumit pada ketika tu, maka biar saja lah. Tapi bila tengok nilai kali nih, terus rasa excited nak cari jalan macam mana nak claim balik duit-duit tu.. ;)

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 7: Tekan NEXT untuk BORANG PERMOHONAN

Kat sini ada dinyatakan 1. PERIHAL PEMOHON dengan ada maklumat Pemohon, 2. PERIHAL EMPUNYA yang ada senarai Wang Tak Dituntut(WTD) lengkap dengan tahun dan entiti yang bayar kita tu dan bahagian akhir sekali ada 3. PERIHAL PENERIMA.

OK kat bahagian nih kita kena update dulu siapa yang nak terima duit tu. Hhehehe. Biasanya diri sendiri lah kan. So tekan butang TAMBAH PENERIMA dan lengkapkan maklumat kat situ. Kalau diri sendri yang terima lagi senang! 

Siap update semua jangan lupa tekan butang SETERUSNYA.


LANGKAH 8: Kena MUATNAIK Dokumen

(OK, sampai langkah ini, korang dah sket lagi nak dapat duit korang. Tapi sebelum tu kena MUATNAIK atau UPLOAD dulu dokumen yang diminta. 


10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


Tapi, jangan risau sebab bukan semua kena upload. Hehehe ye lah nak cari surat lah apa lah yang lama-lama punya mesti dah tak tahu mana letak kan? So semak dulu, sebab ada perkataan MANDATORI kat situ. Kalau dia tulis situ TIDAK, so korang tak perlu pun muat naik. Kalau dia tulis YA, baru lah korang WAJIB upload dokumen tu.

Macam kes saya nih, untuk nak claim duit-duit tu takdak dokumen pun yang kena upload kecuali SALINAN KAD PENGENALAN dan PENYATA AKAUN BANK sahaja. Lepas dah upload semua korang tekan saja butang SETERUSNYA. Senang kan? 


LANGKAH 9: Buat PENGAKUAN/ PENGESAHAN

(Part nih korang boleh semak semula segala maklumat tentang Wang Tak Dituntut (WTD) anda, termasuk dokumen yang korang dah siap upload tadi. Jika tak ada masalah, korang boleh klik butang pertama untuk mengakui semua maklumat betul dan butang kedua untuk bersetuju dengan terma dan syarat. 

Lepas siap semua tu dah boleh tekan butang HANTAR.


LANGKAH 10: Rekod berjaya dihantar!

OK, sampai sini dia akan maklumkan bahawa rekod dah dihantar dan bayaran akan dilaksana setelah semua dokumen lengkap diproses dan disahkan. Satu salinan permohonan kita tadi tu dalam bentuk PDF juga akan dihantar ke email yang didaftarkan. So, lepas dah habis nih boleh je tunggu duit terus masuk ke akaun anda. ;)

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online



Dua hari bekerja selepas saya submit borang, saya dapat emel daripada JANM menyatakan bahawa dokumen yang dimuatnaik berjaya dan urusan pembayaran sedang diproses. Pembayaran akan dilaksanakan dalam tempoh 30 hari bekerja selepas kita terima emel pengesahan ini katanya. Tak sabar!

Sekadar perkongsian dengan rakan pembaca, tuntutan Wang Tak Dituntut (WTD) saya mengambil masa lebih kurang XXX hari untuk masuk ke akaun bank. Boleh lah kan, rezeki yang tak diduga-duga. Alhamdulillah syukur kepada Allah atas nikmat Nya. 


Tak lupa, Jutaan Terima kasih juga kepada Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) menerusi inisiatif eGUMIS yang sangat memudahkan rakyat Malaysia buat tuntutan Wang Tak Dituntut (WTD). Serious terbaik! Saya bagi 5 bintang!

So rakan-rakan yang belum lagi semak, ayuh kita tuntut Wang Tak Dituntut (WTD) kita dengan segera. Jangan lupa kongsi maklumat berguna nih dengan keluarga dan rakan-rakan kita juga. Mana tahu ada rezeki yang boleh membantu mereka survive saat sukar macam ekonomi sekarang nih. Saya doakan semoga kita semua murah rezeki dan dipermudahkan segala urusan ya. 


Catat Ulasan

58 Ulasan

  1. Duit masuk akaun brp lama ya slps submit permohonan?

    BalasPadam
  2. Do you claim to require hire statistics class help? Is it? Not to worry. You're in good hands with top course takers. For our students, we create the study schedules. We give everything a priority, including attendance and grades. to cover everything. Our staff of knowledgeable online course takers will attend your classes on your behalf and assist you in finishing them with A+ grades. These authors can help you ace your classes because they have the necessary training and experience. For our tutors to be able to assist you in the best way possible, we have a stringent screening and training process in place. You are welcome to use our services and benefit from learning with us.

    BalasPadam
  3. The article on how to recover unclaimed money is very informative. As we prioritize our finances, it's also essential to take care of ourselves. Learning how to groom yourself is one way to boost self-confidence. Additionally, medical services such as Meri Sehat can be a convenient option for quick consultation.

    BalasPadam
  4. The article on how to recover unclaimed money is very informative. As we prioritize our finances, it's also essential to take care of ourselves.

    BalasPadam
  5. Berapa lame masuk dlm acct. Sya buat 27/3

    BalasPadam
  6. I find this so interesting. Thanks for sharing! Niche Market Analysis

    BalasPadam
  7. Salam..kenapa egumis i tak jumpa langkah 7, iaitu tekan next utk ke borong pemohonan slp i dah buat semakan? i cuma boleh nampak senarai WTD.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul..takde pun button NeXt

      Padam
    2. ada klik dekat 3 garisan atas

      Padam
  8. Nice post thank you Randy

    BalasPadam
  9. "I'm so grateful to have stumbled upon your blog. Your articles are a breath of fresh air, offering practical tips and uplifting messages. Your blog truly makes a difference in my life." Nueva Jersey Orden Protección Riesgos Extremos

    BalasPadam
  10. This is so cool. This very helpful and very informative to everyone. pool screening North Port, FL

    BalasPadam
  11. how to reupload document when there is query on document?

    BalasPadam
  12. Akaun2 simpanan sy ada 10-11 akaun xguna lama. Tp lgsg xde dlm rekod egumis tu. Yg ada cuma 1 je terbayar lebih bil maxis dulu. Dlm online tu bkn boleh jadi panduan pun sbb tak detail. Abg sy mcm tu la kat online sikit je belas2 ringgit, dia xpuashati pegi walk in, rupamya ada rm100 lebih.

    BalasPadam
  13. Thanks for sharing this post! I found it eally informative. I read this post while my car was getting a ceramic coating duluth ga job

    BalasPadam
  14. Nak masok gbr ic x boleh max gbr upload 2MB

    BalasPadam
    Balasan
    1. Edit gambar bagi filter black & white. Kalau lebih 2mb jg, boleh compress jpeg secara online. Google je

      Padam
  15. terima kasih pada en kerana share maklumat ini secara detail..saya baru dapat buat pemohonan..terima kasih yer

    BalasPadam
  16. mane nak dapatykan dokumen yg ade mandatori

    BalasPadam
  17. Thanks for spreading this knowledge to us.

    BalasPadam
  18. Your blogs are really good and interesting. It is very great and informative. I got a lots of useful information in your blogs truck accident lawyers near me. Jom saya kongsikan 10 langkah mudah untuk anda dapatkan semula Wang Tak Dituntut (WTD) anda secara online. Keeps sharing more useful information in your blogs..

    BalasPadam
  19. Terima kasih Encik. Sangat membantu

    BalasPadam
  20. Da cal unit tuntutan wtd td..bkn 30 hari tp dlm masa sebln hingga 3 bulan br boleh dpt duit.. Patut sampai sekarang chek duit x masuk-masuk.. Pencerahan da clear tq wtd.

    BalasPadam
  21. Abogado DUI Charlotte VA
    This article provides clear and easy-to-read instructions for completing a test online. However, it is important to read the article with a clearer understanding to make the test more engaging and understandable. The main purpose of this article is to help people understand the test process. The use of government or agency-provided web resources is crucial for this process. The article may be helpful if it provides clear and concise language or visual content to help understand the test. It may be more useful if it provides context for the test situation. The article's structure is good and easy to read, but some subjudicements may make the text more engaging. The article also provides information about the test and provides resources to help the test. Overall, the article offers clear instructions but can be improved with more visual and concrete content.

    BalasPadam
  22. Ley Accidentes de Camiones
    The review of the content "10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online" focuses on the quality and informativeness of the guide on how to reclaim unclaimed funds online. The review includes assessing the title clarity, introduction effectiveness, step-by-step instructions, online platforms, documentation requirements, safety and security, verification process, eligibility criteria, support resources, user engagement, language and clarity, user-friendly layout, conclusion and key takeaways, feedback and improvement, references and sources, timeframe and expectations, legal considerations, privacy protection, case studies, and responsiveness to reader inquiries. The title clearly communicates the content's topic, engaging readers and providing a clear overview of the purpose and importance of reclaiming unclaimed funds online. The step-by-step instructions are clear, complete, and relevant to the topic. The online platforms or websites where readers can initiate the process are specified. Documentation requirements are also discussed, emphasizing the importance of online safety and security measures when providing personal information or financial details. The verification process is explained, and readers should be aware of eligibility criteria to successfully reclaim unclaimed funds. Support resources are provided for readers who encounter difficulties during the process. The review also encourages user engagement, language clarity, and a user-friendly layout. The content should conclude with a summary of key points related to reclaiming unclaimed funds online, and readers should be encouraged to share their experiences or ask questions related to the process.

    BalasPadam
  23. Famous dishes and recipes of Turkish culture | Recipeland.net

    Food Recipe

    BalasPadam
  24. This article is informative and well-written, with clear and easy-to-read language. It emphasizes the importance of using language to prevent others from wasting time to achieve their desired outcome, highlighting the importance of understanding the language.New York State No Fault Divorce

    BalasPadam
  25. Navigating a divorce can be challenging, but your blog offers valuable insights and guidance. Your content is a helpful resource for anyone going through this difficult process.
    ¿Cuánto es un Divorcio en el Estado de Nueva York?






    BalasPadam
  26. This article is useful and elegantly composed, with clear and simple to-understand language. It stresses the significance of utilizing language to keep others from with nothing to do to accomplish their ideal result, featuring the significance of grasping the language.||How Much Does A Divorce Cost in New York State||How Much Divorce Cost in New York


    BalasPadam
  27. It is pretty normal to dream about active shooter while pregnant. You know, in pregnancy, our minds are very active.

    BalasPadam
  28. "WTD" can stand for "What the Deuce," an expression expressing surprise or confusion. It is also an acronym for "Workforce Training and Development," indicating programs or initiatives related to employee skill enhancement. Additionally, "WTD" is commonly used as an abbreviation for "What To Do," often seen in casual online communication.
    motorcycle accident in virginia beach
    big truck accident lawyer

    BalasPadam
  29. Wow, Hop Jam Weekend sounds like an incredible event! I love the combination of hops and music - what a unique concept. I can just imagine the vibrant atmosphere and the aroma of delicious craft beers filling the air. It's so inspiring to see communities coming together to celebrate local breweries and enjoy fantastic live music at the same time.
    I've always been a fan of the craft beer scene, and it's events like these that make me appreciate it even more. The opportunity to try unique hop-infused brews and mingle with fellow beer enthusiasts sounds like a dream come true. I'm sure there will be no shortage of amazing beers to sample and great bands to rock out to.
    I can't wait to check out Hop Jam Weekend next year and experience all the hoppy goodness it has to offer. Cheers to celebrating the perfect blend of hops and music in such a fun and festive way!

    abogado Baltimore flsa


    BalasPadam
  30. Semula Wang" translates to "money back" in Malay. This term is commonly used to indicate a refund or the return of money in various contexts, such as retail transactions, warranty claims, or customer satisfaction guarantees. It signifies the reversal of a financial transaction, where the customer receives a refund or the restoration of the initial payment.
    abogado por accidente de camion
    truck driver accident

    BalasPadam
  31. Maintain copies of all communications, suika game forms, and documentation related to your claim. This can help in case of any issues or further inquiries.

    BalasPadam
  32. Chat ve Sohbet topluluğumuz size yeni arkadaşlar edinme ve diğer insanlarla güzel anları paylaşma fırsatı verir.Sohbet
    Mobil sohbet
    Sohbet odaları
    Chat

    BalasPadam
  33. Kalo walk in terus ke jabatan akauntan boleh kan

    BalasPadam

  34. Chat ve Sohbet topluluğumuz size yeni arkadaşlar edinme ve diğer insanlarla güzel anları paylaşma fırsatı verir.İstanbul Sohbet
    İzmir sohbet
    Ankara Sohbet
    Bursa sohbet
    Diyarbakır sohbet

    BalasPadam
  35. reckless driving by speed in virginia fine
    The text is a summary of a conversation about a new product that helps users learn how to create a simple video clip. It highlights the benefits of using this product, such as clear instructions, easy navigation, and the ability to create videos online. The text also praises the new tutorials and the fact that the product is easy to use. It also mentions the practicality of the product, which doesn't require technical knowledge, making it easier for users to create videos quickly. The text concludes with a positive feedback on the product's functionality and effectiveness.

    BalasPadam
  36. Super informative and facts website that impress me alot , I wish to visit here many times in future

    BalasPadam
  37. การใช้งาน singha66 สำหรับธุรกิจของคุณที่ต้องการเข้าสู่การขายสินค้าออนไลน์ การใช้งาน singha66 PG SLOT จะเป็นตัวเลือกที่ดีอย่างแน่นอนครับ ด้วยความสะดวกและคล่องตัวในการใช้งาน

    BalasPadam