About Me

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online

Ingat tak dulu pernah viral bila ada ramai rakyat Malaysia yang mula buat tuntutan terhadap Wang Tak Dituntut (WTD). Yer lah, tak sangka ada duit, tiba-tiba bila semak ada banyak pula wang yang entah dari mana boleh dituntut. Sapa tak suka kan? Tapi prosedur nak tuntut masa tu menyebabkan ramai jer yang give up dan biar je tak teruskan. Apatah lagi kalau nilai Wang Tak Dituntut (WTD) tu pon kecil, lagi lah tak semangat. 


10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online

Tapi jangan risau, sekarang sistem online yang disediakan Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) adalah sangat mudah dan tidak menyusahkan. Jom saya kongsikan 10 langkah mudah untuk anda dapatkan semula Wang Tak Dituntut (WTD) anda secara online. Kalau takdak duit pun, takpe kita semak dulu mana tau ada rezeki jatuh dari langit. Ayuh!


Maksud Wang Tak Dituntut (WTD)

Untuk yang belum tahu apa maksud Wang Tak Dituntut (WTD), ini adalah wang yang sepatutnya dibayar kepada anda, tetapi tak dibayar dalam tempoh lebih dari satu tahun. Lambat bayar lah nih ceritanya. Contohnya macam gaji, dividen etc. 

Atau pun wang dalam kredit akaun yang tak aktif lebih daripada 7 tahun. Tak kisahlah sama ada simpanan, semasa atau simpanan tetap. Selain itu juga, wang dalam kredit akaun dagangan yang tak aktif lebih daripada 2 tahun. 

Korang nak maklumat lanjut boleh rujuk terus kat Definisi Wang Tak Dituntut (WTD) oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia.


10 Langkah Mudah Tuntut Wang Tak Dituntut (WTD)

LANGKAH 1 : Buka website https://egumis.anm.gov.my/ 


LANGKAH 2: Klik SEMAKAN, pastu pilih PENDAFTARAN

(Boleh skip kalau korang dah pernah buat akaun kat sini)

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 3: Lengkapkan MAKLUMAT anda, dan tekan DAFTAR

(Mudah saja nak buat akaun dengan diorang nih. Just masukkan nama penuh, nombor kad pengenalan, emel dan pilihan nama pengguna serta password)


LANGKAH 4: Lepas tu dah boleh terus ke https://egumis.anm.gov.my/login untuk DAFTAR MASUK dan tekan MASUK

(Gunakan lah Nama Pengguna dan Kata Laluan yang anda dah set masa awal tadi tu) 

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 5: Dah masuk ke akaun anda, maka terus klik KLIK DI SINI UNTUK CARIAN WANG TAK DITUNTUT

(Anda hanya perlu masukkan nombor kad pengenalan dan tekan butang CARI. Giler senang!

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 6: Terus terpampang WANG TAK DITUNTUT (WTD) anda!

(Memang masa nih tak sangka langsung nak ada WTD sebanyak ini. Rasanya pernah check masa zaman viral dulu, tak lah banyak sangat pun. Dengan proses yang rumit pada ketika tu, maka biar saja lah. Tapi bila tengok nilai kali nih, terus rasa excited nak cari jalan macam mana nak claim balik duit-duit tu.. ;)

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


LANGKAH 7: Tekan NEXT untuk BORANG PERMOHONAN

Kat sini ada dinyatakan 1. PERIHAL PEMOHON dengan ada maklumat Pemohon, 2. PERIHAL EMPUNYA yang ada senarai Wang Tak Dituntut(WTD) lengkap dengan tahun dan entiti yang bayar kita tu dan bahagian akhir sekali ada 3. PERIHAL PENERIMA.

OK kat bahagian nih kita kena update dulu siapa yang nak terima duit tu. Hhehehe. Biasanya diri sendiri lah kan. So tekan butang TAMBAH PENERIMA dan lengkapkan maklumat kat situ. Kalau diri sendri yang terima lagi senang! 

Siap update semua jangan lupa tekan butang SETERUSNYA.


LANGKAH 8: Kena MUATNAIK Dokumen

(OK, sampai langkah ini, korang dah sket lagi nak dapat duit korang. Tapi sebelum tu kena MUATNAIK atau UPLOAD dulu dokumen yang diminta. 


10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online


Tapi, jangan risau sebab bukan semua kena upload. Hehehe ye lah nak cari surat lah apa lah yang lama-lama punya mesti dah tak tahu mana letak kan? So semak dulu, sebab ada perkataan MANDATORI kat situ. Kalau dia tulis situ TIDAK, so korang tak perlu pun muat naik. Kalau dia tulis YA, baru lah korang WAJIB upload dokumen tu.

Macam kes saya nih, untuk nak claim duit-duit tu takdak dokumen pun yang kena upload kecuali SALINAN KAD PENGENALAN dan PENYATA AKAUN BANK sahaja. Lepas dah upload semua korang tekan saja butang SETERUSNYA. Senang kan? 


LANGKAH 9: Buat PENGAKUAN/ PENGESAHAN

(Part nih korang boleh semak semula segala maklumat tentang Wang Tak Dituntut (WTD) anda, termasuk dokumen yang korang dah siap upload tadi. Jika tak ada masalah, korang boleh klik butang pertama untuk mengakui semua maklumat betul dan butang kedua untuk bersetuju dengan terma dan syarat. 

Lepas siap semua tu dah boleh tekan butang HANTAR.


LANGKAH 10: Rekod berjaya dihantar!

OK, sampai sini dia akan maklumkan bahawa rekod dah dihantar dan bayaran akan dilaksana setelah semua dokumen lengkap diproses dan disahkan. Satu salinan permohonan kita tadi tu dalam bentuk PDF juga akan dihantar ke email yang didaftarkan. So, lepas dah habis nih boleh je tunggu duit terus masuk ke akaun anda. ;)

10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online
10 Langkah Mudah Dapatkan Semula Wang Tak Dituntut (WTD) Anda Secara Online



Dua hari bekerja selepas saya submit borang, saya dapat emel daripada JANM menyatakan bahawa dokumen yang dimuatnaik berjaya dan urusan pembayaran sedang diproses. Pembayaran akan dilaksanakan dalam tempoh 30 hari bekerja selepas kita terima emel pengesahan ini katanya. Tak sabar!

Sekadar perkongsian dengan rakan pembaca, tuntutan Wang Tak Dituntut (WTD) saya mengambil masa lebih kurang XXX hari untuk masuk ke akaun bank. Boleh lah kan, rezeki yang tak diduga-duga. Alhamdulillah syukur kepada Allah atas nikmat Nya. 


Tak lupa, Jutaan Terima kasih juga kepada Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) menerusi inisiatif eGUMIS yang sangat memudahkan rakyat Malaysia buat tuntutan Wang Tak Dituntut (WTD). Serious terbaik! Saya bagi 5 bintang!

So rakan-rakan yang belum lagi semak, ayuh kita tuntut Wang Tak Dituntut (WTD) kita dengan segera. Jangan lupa kongsi maklumat berguna nih dengan keluarga dan rakan-rakan kita juga. Mana tahu ada rezeki yang boleh membantu mereka survive saat sukar macam ekonomi sekarang nih. Saya doakan semoga kita semua murah rezeki dan dipermudahkan segala urusan ya. 


Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Terima kasih untuk cerita yang hebat Borangnya sangat menarik. Walau bagaimanapun, saya ingin mengesyorkan laman web tersebut. ดูหนังออนไลน์2023

    BalasPadam