.

.

KARTiKEL

Rabu, 16 April 2014

Format PT3 Bagi Subjek Bahasa (Ujian Lisan - Mendengar)

Berikut adalah format Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi subjek Bahasa (Ujian Lisan - Mendengar)


Format PT3 Bagi Subjek Bahasa (Ujian Lisan - Mendengar)

Penerangan
Tugasan memerlukan murid untuk mendengar rakaman audio dan memberikan respon  secara bertulis

Tempoh
30 minit

Konstruk
Kemahiran mendengar dan memahami
Kaedah Penskoran
Analitik

Jenis Item
Respon terhad / respon terbuka / objektif pelbagai bentuk

Tajuk
Tugasan dibangunkan dalam lingkungan sukatan perlajaran tingkatan satu hingga tiga

Pelaksanaan
Berjadual dan dalam tempoh yang dibenarkan

Pemeriksaan
Dilakukan oleh guru berpandukan panduan penskoran

Mode
Murid memberikan respon secara individu


Bagi memahami PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) dengan lebih lanjut, boleh baca artikel mengenai Jadual dan Pelaksanaan PT3. Rujuk juga jadual pelaksanaan PT3 supaya dapat bersedia lebih awal.

Bagi format untuk subjek lain, boleh baca kat artikel Format PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3).


33 ulasan:

  1. bila ujian mendengar ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ujian mendengar adalah pada 6 - 29 Ogos..
      Jadual bergantung kepada sekolah masing-masing

      Padam
  2. kenapa cikgu nak buat ujian mendengar dan bertutur ni?

    BalasPadam
  3. Cikgu yg berjadual tu mcm buat geo dan sejarah ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mne lah same..geo dan sej punya tu lain..Yg tu hanya kerja kursus je...

      Padam
  4. boleh sendkan tajuk2 utk pt3 bertutur bahasa melayu??? please esok dh ujian bertutur

    BalasPadam
  5. saya ingat susah lahhhhhh :)

    BalasPadam
  6. hrap2 la senang

    BalasPadam
  7. ala..... telinga ni dahlah susah nk dengar :(

    BalasPadam
  8. sudah dapat tajuk tak?

    BalasPadam
  9. Terima kasih cikgu! Semoga cikgu dan keluarga sentiasa dirahmati Allah swt :)

    BalasPadam
  10. Cikgu boley tk kasi tajuk ujian bertutur . nti hari jumaat dah get ready nk buat dh

    BalasPadam
  11. Hari nie dah start ujian mendengar tu, hope anak saya dapat buat ...selalu tengok Cikgu punya blog, kot2 ada info untuk disampaikan untuk anak saya, berapa hari cikgu ujian mendengar n bertutur tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih puan sebab selalu berkunjung ke blog ini.
      Moga mendapat manfaat.. ;)

      Padam
  12. Selepas habis mendengar dan bertutur ,ada lagi ujian untuk semua subjek, boleh cikgu bagi info sikit..T.Kasih

    BalasPadam
  13. Berapa markah boleh dapat A?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya la, nak tau juga berapa markah utk A. Ada yg kata utk PT3 ni, 90 baru boleh A... Ye ke....

      Padam
    2. Saya rasa ya susah lah.harap2 dpt jawab.

      Padam
  14. Salam Cikgu Halimi,

    Seandainya seorang pelajar itu:-

    1) Gagal menyiapkan atau menyerahkan tugasan amali pt3 sejarah dan geografi beliau

    2) Tidak menghadirkan diri untuk ujian lisan bertutur untuk kedua-dua bahasa

    bagaimanakah ini akan mempengaruhi keputusan PT3 pelajar tersebut secara keseluruhan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak saya mendapat serangan asma betul2 pada tarikh Ujian Mendengar BM smlm. Langsung tak dapat bangun nak ke sekolah. Nak aje suruh dia merangkak gi sekolah supaya 20 markah utk ujian mendengar ini tak hilang...Hari ni saya ada bertanyakan ke PPD, Katanya ibubapa kena buat surat disertakan dgn dokumen2 sokongan i.e MC ke sekolah, beritahu akan masalah ketidakhadiran anak dan kemudian sekolah akan foward surat itu ke PPD, and PPD akan bawakan ke LP. Itu bergantung pada discretion LP samada boleh atau tidak pelajar membuat ujian ulangan mendengar... bagi saya, PT3 ini baru tahun ini aje dilaksanakan. Minta pihak LP ada kelonggaran pada mana2 pelajar yang tidak dapat hadir atas sebab2 yang munasabah & pelajar diberi peluang untuk melakukan ujian yang tertinggal itu.... sbb kekadang pelajar sendiri pun mmg agak keliru dgn PT3 ini...

      Padam
  15. Pt3 mendengar BM sngt senang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya salah seorang yang duduk hampir kebelakang dewan. Haaiii...susahnye la nak dengar... Dah nasib...

      Padam
    2. senang ke??? tajuk apa u dapat???

      Padam
  16. bila ujian mendengar?????????

    BalasPadam
  17. Ujian BM-Mendengar ialah pada 12 Ogos 2014, katanya buat serentak satu Malaysia..

    BalasPadam
  18. salam cikgu...kalau ada apa-apa info dan tips utk ulasan dan karangan bhgn D share la kat sini. Sy mengajar di pedalaman sabah. selalu rujuk blog cikgu ni...bnyk memudahkan sy. Tq

    BalasPadam
  19. cikgu blh bagi 1 video ujian mendengar atau lisan 2014 ?

    BalasPadam
  20. Assalam. Ada tak rakaman ujian mendengar 2014?

    BalasPadam
  21. Ulang dua kali ke?

    BalasPadam