.

.

KARTiKEL

Rabu, 16 April 2014

Format PT3 Bagi Subjek KHB Kemahiran Hidup (Ujian Bertulis)

Berikut adalah format Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi subjek Kemahiran Hidup Bersepadu KHB (Ujian Bertulis)


Format PT3 Bagi Subjek KHB Kemahiran Hidup (Ujian Bertulis)

Penerangan
Tugasan memerlukan murid untuk memberikan respon  secara bertulis dalam bentuk ujian objektif atau subjektif.

Tempoh
Dua jam

Konstruk
Pengetahuan, Kefahaman dan Kemahiran

Kaedah Penskoran
Analitik atau holistik

Bentuk Ujian
Objektif atau subjektif

Jenis Item
Respon terhad / respon terbuka / berstruktur / objektif pelbagai bentuk

Tajuk
Tugasan dibangunkan dalam lingkungan sukatan perlajaran tingkatan satu hingga tiga

Pelaksanaan
Berjadual dan dalam tempoh yang dibenarkan

Pemeriksaan
Dilakukan oleh guru berpandukan Panduan Penskoran

Mode
Murid memberikan respon secara individu


Bagi memahami PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) dengan lebih lanjut, boleh baca artikel mengenai Jadual dan Pelaksanaan PT3. Rujuk juga jadual pelaksanaan PT3 supaya dapat bersedia lebih awal.

Bagi format untuk subjek lain, boleh baca kat artikel Format PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3).


49 ulasan:

  1. s.sandrakanthan@gmail.com3 Mei 2014 7:02 PTG

    kami tak tahu format PT3

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak faham .. cube bagi jawapan skali

      Padam
  2. Balasan
    1. tk fhm aq pun x fhm

      Padam
  3. confius...

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan confius sangat lah......

      Padam
    2. jangan tunjuk belagak boleh tak !!!!

      Padam
  4. sangat keliru dgn pt3...ada contoh instrumen tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://www.slideshare.net/jk-johin/pt3-khb-ptn

      Padam
  5. salam cikgu saya tak faham format pt3 bagi subjek khb

    BalasPadam
  6. tolonglah bantu saya !!!! saya tak faham

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya memang pening tiada buku rujukan,tiada contoh soalan?????

      Padam
    2. i hate PT3 .Banyak susah saya tak tahu macam mana . Ada dua bulan lagi sudah nak exam pt3.

      Padam
  7. CIKGU HAILMI SELAMAT HARI GURU CIKGU !!!!!!

    BalasPadam
  8. saya tak faham..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun tak fahamlah

      Padam
  9. hm esok periksa :( tapi masih tak faham soalan yg keluar mcm mana.

    BalasPadam
  10. cikgu x boleh ka tolong tunjukkan soalan sekali dgn grafik???kami batch pt3 taun nii memang pning sangat...x tau format

    BalasPadam
  11. baguslah cikgu

    BalasPadam
  12. kepada anak-anak murid sekalian yang disayangi..
    bukannya cikgu taknak tunjuk bentuk soalan..
    tapi sebenarnya sampai kini para guru masih tercari-cari bentuk format soalan pt3 yang betul dan rasmi
    harap bersabar
    inshaAllah kalau dah ada ketetapan, nanti cikgu kongsikan di sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baiklah cikgu :) terima kasih kerana membantu kami.

      Padam
  13. Saya pening juga... ada bahan share lee

    BalasPadam
    Balasan
    1. x paham langsung!!!

      Padam
  14. khb kene lulus klw x x dapat nak masuk sekolah vokasional dan juga sains dan math at least 8 pelajaran kene lulus

    BalasPadam
    Balasan
    1. 8 pelajaran ? ermm tk fhm la bkn ke ada 6 subjek je sekarang

      Padam
    2. pelik jugak aku ngan mamat nih...

      Padam
    3. Rasa-rasanya 8 subjects tu: BM-BI-Maths-Sc-Pend.Islam-KH-Geog-Sejarah....

      Padam
  15. sekarang ni kh semua subjekif. saya dah buat dekat sekolahh ..susahh juga.. klau tak buat latihann memang susahh nk jawab contoh mcm saya ha ha ha :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang begitu cikgu, murid-murid cikgu terpaksa berhempas pulas dalam 3 bulan ini untuk PT3.... Sepatutnya PT3 sudah mula disebarkan oleh semua guru-guru yang mengajar KHB....

      Padam
  16. Secara umumnya, jian bertulis KH adalah berbentuk

    1. Objektif pelbagai bentuk - supply type and select type
    2. Berstruktur
    3. Respon Terhad


    BalasPadam
  17. Terdapat 2 bahagian dalam satu kertas KHB

    bahagian A - 1-20 soalan
    bahagian B - 1-4 soalan

    BalasPadam
  18. ada sapa2 yang dh buat soalan latihan khb format pt3? tolong share

    BalasPadam
  19. setahu saya khb format pt3 semua dalam bentuk subjektif dalam tempoh 2 jam

    BalasPadam
    Balasan
    1. maksud objektif di atas adalah merujuk kepada soalan yang telah diberi pilihan jawapan. contoh macam soalan label dan soalan padankan. itu dikira sebagai soalan objektif, sebab jawapan diberi.

      Padam
  20. Model KHB pt3 susahh.

    BalasPadam
  21. Assalamualaikum....kami pelajar2 MRSM pun tgh sibuk buat persiapan,,siang mlm,,mlm siang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.. usaha tangga kejayaan..
      Buat yang terbaik yer

      Padam
  22. assalamualaikum.. soalan pt3 dlm objektif n subjektif.. soalan sume ikut silibus.. klu baca buku kh tu n fhm n tnya cikgu yg mna xfhm naik soalan mcm mna pon korg boleh buat.. jgn pening kepala pikir mcm mna..mcm mna.. yg pntg baca buku tu bgi fhm..xfhm tnya cikgu.. soalan sume ikut buku teks..

    BalasPadam
  23. assalammualaikum.....nasib form 3 tahun ni ler,kena ujian pt3

    BalasPadam
  24. Assalamualaikum cikgu. Mohon untuk pertukaran soalan KHB (KT dan ERT).. Saya dari kedah. http://zafikstory.blogspot.com

    BalasPadam
  25. Sir,i think u have to give a lot of mesage 4 us...plz sir its times up...we juz got 1 week plzzzzzzzzzzzzzzzzzz.............i think sooooo hehe..im tooafraid to c my pt3 😔

    BalasPadam
  26. untuk makluman semua contoh soalan boleh semak dengan penerbit alaf sanjung, mereka telah keluarkan satu buku rm 4.95. tajuk nya. kertas model pt3 kemahiran hidup bersepadu. boleh call terus kat no nih 03-89410411. sekadar berkongsi

    BalasPadam
    Balasan
    1. aku nak beli buku ni.. tapi no pengedarnye tak tahu

      Padam
  27. Ade soalan KHB tak cikgu ? genjiiiii

    BalasPadam