.

.

KARTiKEL

Rabu, 16 April 2014

Format PT3 Bagi Subjek Sains (Ujian Bertulis)

Berikut adalah format Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi subjek Sains (Ujian Bertulis)


Format PT3 Bagi Subjek Sains (Ujian Bertulis)

Penerangan
Tugasan memerlukan murid untuk memberikan respon  secara bertulis dalam bentuk ujian objektif atau subjektif.

Tempoh
Dua jam

Konstruk
Pengetahuan, Kefahaman dan Kemahiran

Kaedah Penskoran
Analitik atau holistik

Bentuk Ujian
Objektif atau subjektif

Jenis Item
Respon terhad / respon terbuka / berstruktur / objektif pelbagai bentuk

Tajuk
Tugasan dibangunkan dalam lingkungan sukatan perlajaran tingkatan satu hingga tiga

Pelaksanaan
Berjadual dan dalam tempoh yang dibenarkan

Pemeriksaan
Dilakukan oleh guru berpandukan Panduan Penskoran

Mode
Murid memberikan respon secara individu


Bagi memahami PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) dengan lebih lanjut, boleh baca artikel mengenai Jadual dan Pelaksanaan PT3. Rujuk juga jadual pelaksanaan PT3 supaya dapat bersedia lebih awal.

Bagi format untuk subjek lain, boleh baca kat artikel Format PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3).


47 ulasan:

  1. cikgu, ada tak contoh instrumen?

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf cikgu.. blom ada.. yang pasti unsur KBAT akan dimasukkan..
      nanti kalau ada bahan, saya cuba kongsikan

      Padam
    2. Nisbah soalan senang:sederhana:susah = 2:3:5

      Padam
    3. Nisbah soalan senang:sederhana:susah = 2:3:5

      Padam
    4. tak apa cikgu, dan terima kasih

      Padam
    5. Harap dapat tolong nama saya aizat

      Padam
  2. Cikgu, adakah PT3 masih dalam bentuk ujian seperti PMR ? maksudnya pelajar masih duduk peperiksaan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau mengikut kefahaman, begitu lah lebih kurang.. sebab ada ujian bertulis kan..

      Padam
    2. Cikgu boleh berikan whatsapp cikgu nombor sebab saya nk minta tolong saya lemah dalam sains dan cuba bangkit harap cikgu terima

      Padam
  3. sume pelajar 3f masuk tanjung rambutan......dah nak gila pikirkan pasal pt3

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy bersetuju bab tu .

      Padam
  4. esok 28/4/2014 bermula ujian pertengahan tahun...jadi saya dah bersedia dengan soalan sains..semua soalan HOTS bgi sains saya dah dapat..harap2 saya dapat jawab 100%

    BalasPadam
  5. cikgu jangan lupa share format soalan kbat. saya nak try buat latihan

    BalasPadam
  6. PPT bulan mei ni guna format PT3 ke?

    BalasPadam
  7. today is exam first day for pt3 .

    adoii... susah lah

    BalasPadam
  8. cikgu, ujian skola same dgn format dgan pt3?

    BalasPadam
  9. cikgu banyak banu

    BalasPadam
  10. cikgu, boleh share soalan KBAT? kitorang nak test otak boleh atau tidak lawan pt3 ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh download di laman web Lemabga Peperiksaan..
      atau pun tunggu sehingga cikgu upload masuk sini lah ye.. ;)

      Padam
  11. can u share the format about pt3 with me

    BalasPadam
  12. biar betol...Kementerian memperkenalkan PT3 tanpa mempersiapkan dahulu bahan dan format teknikalnya...

    BalasPadam
  13. Bukan adakah sudah buku2 PT3 dalam pasaran? Bagi ujian bertulis BM, ada 100 markah, 25 tatabahasa, 30 komsas, dan 45 karangan. Soalan tatabahasa dan komsas melibatkan soalan-soalan KBAT seperti mengesan kesalahan dan ramalan.. Soalannya nampak setaraf dengan PISA tahun ni..

    Terdapat 9 soalan;
    1) Soalan 1 - 3 tatabahasa
    2) Soalan 4 - 7 komsas
    3) Soalan 8 dan 9 Karangan

    BalasPadam
  14. benci pt3 nih .
    haihh

    BalasPadam
  15. soalan sejarah ngan geografi lagi susah...

    BalasPadam
  16. tinggal 3 hari sahaja lagi saya nak menghadapi percubaab pt3...

    BalasPadam
  17. habis laa..esok ada percubaan PT3

    BalasPadam
  18. Dah tu..APA masalahnye

    BalasPadam
  19. aku tak berapa pandai dalam karangan bahasa melayu . boleh tak cikgu tolong i dengan format pt3 ?

    BalasPadam
  20. sekarang i belajar form 2 .next year they still will continue this format aa ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kemungkinan masih format yang sama.
      Tetapi ada juga kebarangkalian untuk berubah.

      Padam
  21. susah la...pt3 ...asl la PMR tkde :(

    BalasPadam
  22. ckgu mcam mana nak buat ulasan pt3 ? rasa bodoh lha ckgu !

    BalasPadam
  23. mcam mne ckgu ?

    BalasPadam
  24. Siapa yang buat paper pt3 sains? Sekolah atau kementerian?

    BalasPadam
    Balasan
    1. soalan disediakan oleh lembaga peperiksaan.. sekolah akan bertanggungjawab pasang dan cetak, kendali semua

      Padam
  25. mkm encik bolehsaya mnta format soalan pt3 yang baharu

    BalasPadam
  26. Asslamualaikum cikgu
    soalan paling susah yang macam mana rasanya?

    BalasPadam
  27. sains guna dia bahasa?

    BalasPadam
  28. tetapi cikgu sekarang format baru sains pt3 2016 betul atau tidak

    BalasPadam
  29. tetapi cikgu sekarang format baru sains pt3 2016 betul atau tidak

    BalasPadam
  30. cikgu ,,saya tak faham lah macam mana kristal kuprum sulfat boleh jadikan gel warna biru

    BalasPadam