.

.

KARTiKEL

Rabu, 16 April 2014

Format PT3 Bagi Subjek Bahasa (Ujian Bertulis)

Berikut adalah format Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi subjek Bahasa (Ujian Bertulis)


Format PT3 Bagi Subjek Bahasa (Ujian Bertulis)

Penerangan
Tugasan memerlukan murid untuk memberikan respon  secara bertulis dalam bentuk ujian objektif atau subjektif.

Tempoh
Dua jam

Konstruk
a. Pengetahuan dan kefahamam tentang sistem bahasa
b. Kemahiran aplikasi bahasa
c. Kemahiran kreatif aprisiasi (membaca dan menulis)

Kaedah Penskoran
Analitik atau holistik

Bentuk Ujian
Objektif atau subjektif

Jenis Item
Respon terhad / respon terbuka / objektif pelbagai bentuk

Tajuk
Tugasan dibangunkan dalam lingkungan sukatan perlajaran tingkatan satu hingga tiga

Pelaksanaan
Berjadual dan dalam tempoh yang dibenarkan

Pemeriksaan
Guru memberi skor semasa ujian dijalankan secara individu

Mode
Murid memberikan respon secara individu


Bagi memahami PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) dengan lebih lanjut, boleh baca artikel mengenai Jadual dan Pelaksanaan PT3. Rujuk juga jadual pelaksanaan PT3 supaya dapat bersedia lebih awal.

Bagi format untuk subjek lain, boleh baca kat artikel Format PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3).


66 ulasan:

  1. Satu perkongsian yang menarik cikgu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. InshaAllah.. mudah2an ramai yang dapat manfaat nanti.. tak yah nak pening2 kepala sangat

      Padam
    2. SAYA SEBENARNYA BERSIMPATI KEATAS GURU-GURU DAN MURID-MURID DIZAMAN PERSEKOLAHAN ZAMAN SEKARANG. ASYIK ASYIK BERTUKAR. YANG JADI MANGSA ADALAH ANAK ANAK KITA.TAPI TAHAP PENDIDIKAN KITA MASIH DITAKUK LAMA, ADA JUGA YANG SAYA JUMPA MURID TINGKATAN 3, TAK FASIH MEMBACA ... TERUTAMANYA BAHASA INGGERIS.

      Padam
    3. yeh betulxx2

      Padam
    4. mmg btul....bahasa inggeris mmg susah

      Padam
    5. bahasa inggeris x susah. masalahnye ialah murid2 generasi ni, tak nak belajar.

      Padam
    6. Tapi sy susah nk faham bahase inggeris

      Padam
  2. assalamualaikum cikgu, nanti ada tanya soalan komsas tak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. cikgu tak pasti.. kalau ada info nanti cikgu kongsikan yer..

      Padam
  3. Salam sejahtera Cikgu, sekarang ni dah ada sample soalan PT3 ni tak? Saya cari di kedai buku, semua tak ada

    BalasPadam
  4. Salam sejahtera... buat masa sekarang blom ada. kalau ada maklumat nanti cikgu kongsikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih, cikgu. Saya amat berharap cikgu dapat memberikan banyak tunjuk ajar dan berkongsi maklumat mengenai panduan penandaan karangan secara menyeluruh ( tahap pt3). Setakat ini, saya masih belum mahir dan lemah dalam menguasai panduan penskoran Lembaga Peperiksaan. Saya sangat berharap cikgu boleh memberi kriteria-kriteria yang diperlukan untuk menentukan tahap karangan cemerlang sehingga ke tahap penguasaan minimun. Contohnya, karangan tahap kepujian apakah yang perlu saya teliti dan cari dalam karangan tersebut. Maklumat

      Padam
    2. Cikgu cuba usahakan mohon bahan daripada rakan guru yang mengajar subjek BM.. ;)

      Padam
  5. tq cikgu hailimi..perkongsian yg cukup membnatu bg sy yg mempunyai anak yg akan ambil PT3 ni..tq2

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ Puan Ain.. semoga bermanfaat.. ;)

      Padam
  6. Saya mencari format soalan BI...cikgu ada info?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat sekaran belum ada info cikgu..
      Kalau ada nanti saya kongsikan.. ;)

      Padam
    2. format seluruh saya tak pasti tapi literature component akan datang....iaitu the railway childrens

      Padam
  7. Kenapa KPM macam lembap je pasal PT3 ni ye. Tak penting kot. Sebab di kampung kami ada budak kaki ponteng dan tak ambil PMR tahun lepas pun boleh masuk tingkatan 4. Kalau tak penting tak payah test-test tingkatan 3 ni terus je masuk tingkatan 4. Tak membazir duit kerajaan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tpi klau takde test pljr yg krg cerdik pun kene bljr kimia,bio dan sbgainya nnti diorg plak yg pening

      Padam
  8. slm. cikgu, terdapat beberapa persoalan yang bermain di fikiran saya sebagai waris yang mempunyai anak yang akan menduduki PT3. persoalannya adalah:
    1) kemanakah data online SPPBS tahun 2013?
    2) jika guru mengajar subjek mata pelajaran tanpa mengetahui bagaimana bentuk soalan, adakah para guru tidak mengajar teknik menjawab soalan kepada anak-anak kami ibu bapa?
    3) adakah pembaharuan yang dibentuk dalam tempoh 2 bulan ini dapat menjamin masa depan pelajar batch 2014?
    4) mengapa guru malaysia mengikut pembaharuan KPM iaitu PT3 yang akan merosakkan anak bangsa pada tahun 2014 ini?
    5) pada pandangan cikgu, adakah PT3 ini akan merapatkan jurang perbezaan pendidikan diantara masyarakat bandar, luar bandar dan pedalaman?

    BalasPadam
  9. Saya mencari format B. Inggeris.... Dalam Tutor Utusan Malaysia ada disertakan contoh bolehkah itu dianggap soalan PT3. Mengapa belum mendapat taklimat mengenai PT3 ini...Macam tak serius je PT3

    BalasPadam
  10. apakah format bagi PT3 sains

    BalasPadam
  11. terima kasih atas perkongsian itu cikgu.... inshyallah saya akan berjaya juga,

    BalasPadam
  12. contoh karangan ulasan pt3 belum ada di internet, tolong bantu saya utk tau format karangan ulasan pt3

    BalasPadam
  13. ade tak contoh instrumen??

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum,,, saya sudah lihat contoh soalan PT3... kemusykilan saya bahagian mana soalan novel dimasukkan ...

    BalasPadam
  15. Salam, soalan berkaitan novel pula belum kelihatan dalam susun atur kertas peperiksaan. Mohon, disuluhkan kemusykilan kami.... tiga (3) novel sukar ditekankan dalam jangka masa yang hanya tinggal 2 atau 3 bulan. Kasihan lah anak didik kita yang telah bertungkus-lumus mengkaji teks-teks tersebut...

    BalasPadam
  16. Sukatan Pelajaran tidak berubah...hanya penilaian sahaja yang berubah..oleh itu, KOMSAS, Tatabahasa, Pemahaman, dan Penulisan tetap akan ada dalam PT3 bagi contoh bahasa..cuma, penilaian sahaja yang berbentuk berjadual, bukan pemusatan lagi..aspek yang dinilai tetap sama iaitu kemahiran membaca, mendengar, bertutur dan menulis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tp seeloknya komsas dikurangkan novel dan antologinya kerana soslan y ditanya bkn byk pun....xlogik dengan jumlah soalan yang akan disoal. Jsd para guru boleh tumpu sepenuhnya untuk memahirkan pelajar untuk mengkaji setiap aspek komsas tersebut..adakah itu lbh baik...untuk 3 thn hanya peruntukan 1novel dan 1 antologi sudah memadai....
      U

      Padam
  17. Terimakasih Cikgu. Satu blog yang begitu berinfomasi bagi ibubapa seperti saya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ jugak puan Norazmah sebab melayari blog saya.. ;)

      Padam
    2. Thankz ckgu atas information nie..information nie sgt bermakna bg sy..

      Padam
  18. Assalamualaikum Cikgu . contoh ulasan utk PT3 ad x ? .

    BalasPadam
  19. cikgu, terima kasih atas pertolongan. sekiranya dapat tips lagi sangat bagus!!!

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum cikgu , terima kasih ats prkongsian yg brmanfaat .. Cikgu ada simple math x ?

    BalasPadam
  21. blog cikgu ini ialah blog pelajaran yang terbaik.terima kasih

    BalasPadam
  22. Assalamualaikum cikgu, Klu blh share cara format u jawab ulasan pun ok jgk...

    BalasPadam
  23. Cikgu,bukan ke PT3 tiada soalan objektif.. keseluruhan adalah subjektif..

    BalasPadam
  24. I ingin pt 3 ni senang utk dpt a

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum....Pertamanya terima kasih cikgu. Saya sendiri pun rasa sgt2 bersyukur terjumpa dgn blog cikgu ni krn saya tidak berapa faham sangat dgn PT3 ni. Info yg diberi banyak dapat saya memahami dan membantu saya utk membantu perbincangan dan pembelajaran anak saya di rumah. Mudah2an cikgu dpt membantu dgn memberi sebrg info atau bantuan2 p[embelajaran lain di masa akan datang.

    BalasPadam
  26. it's easy to get a
    .... hope u will.......

    BalasPadam
  27. dulu kita rajin bertungkus lumus utk belajar, mengulangkaji pelajaran , dll . .sbb dulu kita semua nak bersaing dalam kelas klau ade exam. tpi skrg xde lg. mcm x bez nak bersaing .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jgn mcm 2 .. kta x boleh putus asa untk mencpai kejayaan....

      Padam
  28. F u c k ur breast

    BalasPadam
  29. I am very nervous for my pmr

    BalasPadam
  30. i think the test is hard

    BalasPadam
  31. Terima kasih cikgu, atas perkongsian anda...

    BalasPadam
  32. this year form 3 students are lucky to sit for first and easy pt3 exam

    BalasPadam
  33. sebagai ibu bapa walau apa pun pandangan ,kami amat bimbang dan risau dengan pencapaian anak2 yang bakal menduduki PT3 ini. Nak dikatakan mereka bersusuah payah or sesibuk abang2 or kakak2 PMR yang lalu...tak nampak pun...macam tak ada apa2 yang berlaku....walau apa pun kami mendoakan semua calon2 PT3 di Malaysia diberi kesenangan menjawap peperiksaan mereka dan beroleh kejayaan.Andai PT3 yang pertama ini membuahkan kejayaan yang cemerlang...walaupun pada awalnya tidak tahu bagaimana peperiksaan itu... ianya menjadi satu aras untuk para pendidik, ibubapa dan anak2 untuk menjadi lebih cemerlang lagi...doa ini jua saya titipkan untuk anakanda saya yang juga calon PT3 2014..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah puan atas kecaknaan puan terhadap pendidikan anak.
      InshaAllah sama2 kita mengharapkan yang terbaik untuk mereka.
      Saya doakan juga anak puan berjaya mendapat keputusan cemerlang untuk PT3 ini. Amin!

      Padam
  34. Assalamualaikum Cikgu Hailmi & ibubapa sekelian. Anak saya tidak hadir utk menjalani ujian mendengar BM smlm-lelah kuat. Soalan saya:
    1- adakah anak saya akan dapat buat ujian ulangan,
    2- jika tidak dapat, bagaimana perkiraan markah utk BM ini, adakah diambil kira ketiga-tiga ujian, bertulis, mendengar + lisan.
    3- apakah skor markah utk mendapat A.
    Apa2 pun PT3 ni adalah perkara baru utk anak2 kita. Diharap Lembaga Peperiksaan tidak terlalu rigid dalam menangani PT3 ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Puan.
      Saya cadangkan lebih baik puan rujuk Unit Peperiksaan di PPD yang berdekatan bagi bertanyakan hal ini supaya mendapat maklumat yang lebih jelas.

      Padam
    2. Ya, terima kasih Cikgu.

      Padam
  35. assalamualaikum,ckg hilmi..bagaimana nak jawab soalan pt3 untuk sains supaya dapat markah penuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.. InshaAllah nanti saya kongsikan Tips Menjawab sains Pt3 dalam bentuk video dan bentuk entri.. Tunggu yer ;)

      Padam
  36. saya rasa anda perlu selitkan lebih banyak maklumat

    BalasPadam
  37. Im nervous fo my final exam,,,OMG!!!

    BalasPadam
  38. kenapa kami dibuat sebagai uji kaji kamu :(
    kembalikan lah soalan PMR semula.. supaya kami mudah menjawab soalan .. ;''(
    saya turut berasa bimbang akan keputusan pelajar yg dikelas bawah.. pasti mereka tidak dapat keputusan yg mereka impikan... mereka iaitu sahabat saya pasti akan berasa sedih.. ibu bapa mereka juga pasti memarahi anak-anak mereka walaupun ibu bapa tidak tahu konsep PT3.. kalau sudah begini nasib kami.,. tidak mengapa lah.. doakan supaya kami berjaya.. hope you will pray for me
    # Exam PT3
    # Batch 1999
    doakan kejayaan kami

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum,boleh saya dapat info sdikit cara-cara mmbuat karangan bhsa inggeris dengan mudah dan ringkas..

      Padam
  39. Terima kasih, cikgu. Saya amat berharap cikgu dapat memberikan banyak tunjuk ajar dan berkongsi maklumat mengenai panduan penandaan karangan secara menyeluruh ( tahap pt3). Setakat ini, saya masih belum mahir dan lemah dalam menguasai panduan penskoran Lembaga Peperiksaan. Saya sangat berharap cikgu boleh memberi kriteria-kriteria yang diperlukan untuk menentukan tahap karangan cemerlang sehingga ke tahap penguasaan minimun. Contohnya, karangan tahap kepujian apakah yang perlu saya teliti dan cari dalam karangan tersebut.

    BalasPadam