.

.

KARTiKEL

Rabu, 16 April 2014

Format PT3 Bagi Subjek Matematik (Ujian Bertulis)

Berikut adalah format Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi subjek Matematik (Ujian Bertulis)


Format PT3 Bagi Subjek Matematik (Ujian Bertulis)

Penerangan
Tugasan memerlukan murid untuk memberikan respon  secara bertulis dalam bentuk ujian objektif atau subjektif.

Tempoh
Dua jam

Konstruk
Pengetahuan, Kefahaman dan Kemahiran
Kaedah Penskoran
Analitik

Bentuk Ujian
Objektif atau subjektif

Jenis Item
Respon terhad / berstruktur / objektif pelbagai bentuk

Tajuk
Tugasan dibangunkan dalam lingkungan sukatan pelajaran tingkatan satu hingga tiga

Pelaksanaan
Berjadual dan dalam tempoh yang dibenarkan

Pemeriksaan
Dilakukan oleh guru berpandukan panduan penskoran

Mode
Murid memberikan respon secara individu


Bagi memahami PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) dengan lebih lanjut, boleh baca artikel mengenai Jadual dan Pelaksanaan PT3. Rujuk juga jadual pelaksanaan PT3 supaya dapat bersedia lebih awal.

Bagi format untuk subjek lain, boleh baca kat artikel Format PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3).


113 ulasan:

  1. boleh guna calculator ke???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh tiada masalah

      Padam
    2. Alhamdulillah.. :)

      Padam
    3. tak boleh

      Padam
    4. hanya pen sahaja.pemadam pun tak benar

      Padam
    5. tak bolehkah???

      Padam
    6. oh ya tak boleh...

      Padam
    7. Kau pergi mampus!!!!

      Padam
    8. jangan mencarut!

      Padam
    9. pegi mati!! kalkultor pon tkleh gune?? mcm cilaka

      Padam
    10. ape mncrut nim...dh mmng peraturan dia cm tu...cm tu lhh

      Padam
    11. Xpyh nk over sgt la..
      Format mcm ni pon dh okey .
      Buat bertenang sdh la..jgn nk mencarut bkn2!!!!!!! :(

      Padam
    12. Dah dah, asalkan ada jawapan sudah, takdek peraturan macam tu

      Padam
    13. tak boleh pakai kalkulator ker??

      Padam
    14. kenapa sakai sangat peraturan PT3......ramai budak merana sebab tak boleh jawab soalan ni, diorang semua nak kan PMR.....UPM jangan nk fikir pasal negara jer, nak naikkan nama negara kononnyer letak PT3 ni....budak-budak sengsara nak menjawab nyer.....so harap fahamlah UPM N negara Malaysia yang dicintai

      Padam
    15. format pt3 yang baru!! boleh guna kalkulator,pensel,pemadam,pembaris,jangka lukis,jangka sudut, n protektor!! takde format yang mengatakan tak boleh guna kalkulator n pemadam!!

      Padam
  2. ada contoh soalan tak

    BalasPadam
  3. setakat sekarang belum ada.. kalau ada, nanti saya cuba kongsikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu boleh x tolong sharekn lnk contoh instrumen matematik pt3?

      Padam
    2. macam mana ya?

      Padam
    3. cikgu,bolehkah mengguna kalkulator?

      Padam
    4. entahlah

      Padam
    5. Inshaallah boleh..
      Buat bertenang..

      Padam
    6. mcm susah je

      Padam
  4. aslkm , ea klau bole tlg bg bah cnth soalan maths ya ? tyou

    BalasPadam
  5. cikgu ada tip tak

    BalasPadam
  6. untuk sekarang blom ada.. kalau ada nanti cikgu kongsikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahahahahaha sangat gembira T~T

      Padam
    2. oi kamu cakap apakah?

      Padam
    3. Eh?kenapa? kau marahkah?

      Padam
    4. ya saya marah!!! kamu apa ?
      kalamkah??

      Padam
    5. be calm everyone...... let see Italy or uraguay who will win

      Padam
    6. yaya,I SUPPORT Italy. Balotelli the best!!!!!

      Padam
    7. No , Suarez is better. I think uraguay will win with 2-1. Hooray!! lalalalalalalalalalala.I think Uraguay will win this world cup .which team do u support??

      Padam
    8. Brazil the best! ALthough i dont like Fred and Marcelo. I love Neymar!!!!

      Padam
    9. Neymar macam b*bi

      Padam
    10. eii ape ni...x baik ckap b*bi.....cikgu x ajr pon kn..eii puk kang..

      Padam
  7. satu kertas sahaja ke?

    BalasPadam
  8. ada berapa soalan ?

    BalasPadam
  9. Pepeiksaan setengah tahun hampir menjelang....tapi saya masih tertanya-tanya dan tercari-cari contoh soalan... Sila/tolong bantu

    BalasPadam
    Balasan
    1. mulut awak jaga sikit.jangan merlampau-lampau

      Padam
    2. betulla tu.sini banyak murid-murid,jgn balas benda tk senonoh tak elok

      Padam
    3. saya form1 boleh tak saya tahu nanti kertas math ada paper 1 utk pt3

      Padam
  10. bole guna kolkulator kaa .. ? jika bole bls okayy ?

    BalasPadam
  11. betul2...saya tak tau bentuk soalan nak bg kepada pelajar...rasanya boleh guna kalkulator kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. bleh gna kokulator sbb mmng sah mk jwab tnpa kokulator

      Padam
    2. masa PMR pon x boleh bawak kalkulator.rasa nya kalau PT3 tak boleh bwk kalkulator pon takde masalah sbb saya form 5 buat addmath xde kalkulator masih boleh buat.kalo kalkulator pun nak cek jawapan..kalau dh buat latihan selalu,pejam mata pon dh boleh jwb~ percayalah~

      Padam
  12. Can We Use Calculator ? :))

    BalasPadam
  13. agak2 .. brape soalan yang perlu dijawab dan adakah semua nya subjektif ? tiada objektif ??

    BalasPadam
  14. Ada 13 soalan. Soalan nya lebih kurang seperti matematik tambahan ( add math ) yang menggabungkan beberapa asas topik matematik dalam 1 soalan
    Cikgu firdaus ( Mac Learning Centre )

    BalasPadam
  15. nk tanya bleh ?.. soalan math mcm mana ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mcm soalan math la...yg sye dgr..dy ade 10 soalan..1 soalan sepuluh markah..

      Padam
  16. cikgu ada tips soalan tak????
    klu ada tlng kongsi cepat sikit???
    trm kash cikgu???

    BalasPadam
  17. dari manakah kita boleh mendapat contoh soalan PT3 untuk matematik?

    BalasPadam
  18. dia ada ujian secara lisan x?

    BalasPadam
  19. sya nk soalan math cikgu

    BalasPadam
  20. assalam. ckg, smua soalan math subjektif ke? and exam ni mark dia kira mcm mna?

    BalasPadam
    Balasan
    1. campur obj n subjk (k1 n K2) sekali.

      Padam
  21. blh guna kalkulator. saya juga mencari2 kalau ada mana2 sekolah yg buat soalan spt yg c. firdaus katakan. boleh kita kongsikan.

    BalasPadam
  22. contoh soalan dah keluar kat laman web LPM

    BalasPadam
  23. Cikgu boleh saya tahu matematik hanya mengandungi soalan subjektif sahaja ke atau kedua-dua?? Ini adalah kerana contoh kertas soalan PT3 Matematik hanya mengandungi 20 soalan subjektif dan setiap satu soalan diberi 10 markah.

    BalasPadam
  24. Hi nak tanya . sekarang soalan soalan dah mula keluarkan Cikgu?? Boleh share x siket. Tq

    BalasPadam
  25. cikgu sample soalan PT3 xde ka??lau ade t cikgu share kan ...TQ

    BalasPadam
  26. Assalamualaikum..
    Instrumen Contoh bagi semua subjek - boleh refer kat laman web Lembaga Peperiksaan Malaysia dan klik pada Pentaksiran Tingkatan 3
    http://web.moe.gov.my/lp/index.php?option=com_content&view=article&id=1185:instrumen-contoh&catid=117:instrumen-contoh-

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya dah cube tapi xde

      Padam
    2. ada dah. saya dah print bagi kat budak.

      Padam
  27. CIKGU TOLONG KONGSIKAN CONTOH SOALAN.

    BalasPadam
  28. CIKGU DARI MANA BOLEH DAPAT CONTOH KERTAS SOALAN SAINS PT3

    BalasPadam
  29. sya x faham la pasal PT3 ni... mcm susah je..... cikgu ada contoh soalan x???

    BalasPadam
  30. cikgu boleh buat contoh soalan PT3 tak ?

    BalasPadam
  31. cikgu dari manakah saya boleh dapat contoh soalan pt3...

    BalasPadam
  32. pt3 is a system that make the students over stress.
    they are very uncomfortable with this system.
    homeworks, pbs, lisan, kelas tambahan, pt3 geo dan sej, pt3 peperiksaan bertulis, pt3 trial, pt3 ujian ...
    haiiiiihhh :/

    BalasPadam
  33. saya masih bingung laa

    BalasPadam
  34. saya selaku plajar yg akan mnghadapi pt3 pun masih risauu,,haiyaa

    BalasPadam
  35. adakah markah lisan dimasukkan dalam slip keputusan peperiksaan

    BalasPadam
  36. kenapa susah sangat soalan pt3 ni? soalan ala ala spm.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu ... sangat susah .......

      Padam
  37. susah juga soalan pt3 nie ...............

    BalasPadam
  38. 90% akan dapat A sebab ??????

    BalasPadam
  39. susah betul..... pt3

    BalasPadam
  40. mcm mna cra menjwap peperiksaan

    BalasPadam
  41. mcm mna,ada kah ujian online...hanya praktis je..

    BalasPadam
  42. saya rasa pmr lebih mudah dri pt3

    BalasPadam
  43. cgu tlong paparkn cnth2 soalan math,spya kmi lbh b'sdia dri awl...agr nanti kmi xklam-kbut nk bt ulangkji...

    BalasPadam
  44. Boleh guna kalkulator.

    BalasPadam
  45. TAIK CALCUlATOR XLEH GUNE?? KIMAK PT3

    BalasPadam
  46. budak remaja skrg memang tak dah maruah.maaf form 1 lagi

    BalasPadam
  47. form 1 punya pt3 macam mana?

    BalasPadam
  48. baik takpayah guna kalkulator baru smart

    BalasPadam
  49. cikgu boleh bwk masuk kertas formula x??

    BalasPadam
  50. Lalalalala

    BalasPadam
  51. boleh bagi tips untuk matematik pt3

    BalasPadam
  52. i don't get this

    BalasPadam
  53. I tooo nervous for now bcoz its my pt3....., OMG!!!!

    BalasPadam
  54. Dont talk about neymar like shittt.ok he always the best 4 ok..understand guys....brzil the wonderful thats it my neymar...if u think its non of ur bisnez ok.....

    BalasPadam
  55. Gila. PT3 bikin murid mati. Nasib baik aq sekolah swasta. Confirm masuk aliran sains. (*¯︶¯*)

    BalasPadam
  56. Boleh guna calculater. And guna pen untuk menulis. Just banyak buat latihan and afal formula penting.

    BalasPadam
  57. hope i got 8A in pt3 2015 insyallah....

    BalasPadam
  58. macam susah je :'(

    BalasPadam
  59. ala...senang je...kalo soalan PMR saya boleh skor 98% ,ape lagi PT3..korg yang menduduki PT3 kena la cuba untuk sahut cabaran.btw,ketas PT3 senang sangat... PMR pon kalkulator x boleh bwk...rilek sudah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. macam nie lps PT3 saya send soalan yg saya ingat tgk kau blh jawab ke x

      Padam
  60. slalu dlm subjek matematik tajuk apa masuk ??

    BalasPadam
  61. Mate pt3 2015 susah bangat? Nk kata susah tak susah tp 2 jam yg diperuntukkan sgt tak adil utk murid. Kesian murid target A Mate tp masa tak smpt. Ckgu buat pun ambil masa yg lama. Kalau nak adil kan dedahlah soalan2 kbat sblm exam sebenar. Dedah yg berleluasa. Sedeh tgk calon2 pt3 sedey sbb tak cukup masa. Cikgu2 semua sek patut didedahkan pelbagai pattetn soalan pt3.😒😒😒😒

    BalasPadam
  62. Jk saya tidak sempat menjwb 3 soalan matematik pt3 adakah peluang untuk dapat A

    BalasPadam
  63. Jk saya tidak sempat menjwb 3 soalan matematik pt3 adakah peluang untuk dapat A

    BalasPadam
  64. saya ting 2. saya mahu apakah maksud sudt berkaitan dgn rentas lintang dan garis selari

    BalasPadam