KARTiKEL

Isnin, 25 Mac 2013

PBS | Contoh Kerja Tugasan Murid Untuk PBS Sains

Ruangan ini saya sediakan untuk memberi sedikit panduan dan juga contoh bagaimana menyediakan tugasan seperti yang diperlukan dalam Pentaksiran Berasaskan Sekolah PBS. Tugasan yang diberikan mengikut Tahap Band tersebut juga mungkin boleh diberikan dalam pelbagai bentuk seperti esei, folio, buku skrap, pembentangan, pertunjukan slaid dan lain-lain. Harus juga diingat, bagi setiap tugasan, kadang-kadang bentuk persembahan bahan adalah berbeza antara satu sama lain, tapi kehendak guru adalah tetap sama.




Saya akan cuba senaraikan contoh dan panduan dalam menyiapkan tugasan tersebut di bawah. Sila semak dari masa ke semasa bagi kemaskini yang terkini. Adik-adik pelajar juga boleh request pada bahagian komen di bawah. Selamat Mencuba!


Contoh kerja murid tugasan untuk PBS Sains

TINGKATAN 1 

Masih dikemaskini


TINGKATAN 2



 


BAB 2 | B6D1E1
BUKU SKRAP : Alatan Untuk Mengatasi Had Deria Penglihatan dan Pendengaran






BAB 2 | B6D2E1
ESEI : Amalan Pemakanan Yang Betul Untuk Mengelak Obesiti Dalam Kalangan Murid



 


BAB 2 | B6D2E1
ESEI : Kebuluran : Definisi, Punca dan Langkah Untuk Mengatasinya






BAB 2 | B6D2E1
JADUAL : Rancang Gizi Seimbang Dengan Senarai Kalori Makanan Seharian Kita




BAB 2 | B6D2E1
MENU : Contoh Menu Makanan Seharian Bagi Pelajar Lelaki 14 Tahun Yang Normal Aktivitinya





BAB 2 | B6D2E1
ESEI : Adab Makan Yang Menepati Sensitiviti dan Kepercayaan Agama di Malaysia







BAB 4 | B6D3E1
BROCHURE : Interaksi Dalam Ekosistem : Kepentingan Interaksi, Kawalan Biologi dan Peranan Fotosintesis






BAB 5 | B6D4E1
INFO : Pencemaran Air : Definisi, Kaedah Pengawalan Pencemaran, Pembersihan Air dan Cara Penjimatan Penggunaan Air






BAB 9 | B6D5E1
INFO : Membina Model Permainan Yang Stabil Dengan Menggunakan Bahan Kitar Semula



 

BAB 10 | B6D6E1
INFO : Membina Model Yang Menggunakan Prinsip Tuas






130 ulasan:

  1. Nama saya ialah Nur Hamizah binti Ahmad.Kawan-kawan sya ialah Nur Arasyiah,Vironica Mera dan Cambellie Chendu.Kami pelajar dari SMK ST.LUKE,SRI AMAN.Cikgu kami menyuruh kami membuat presentation di sekolah.Kami berminat dengan blogger Cikgu Hailimi tentang PBS SAINS.Oleh itu, kami mengambil beberapa maklumat tentang Alatan Untuk Mengatasi Had Deria Pendengaran Dan Penglihatan dari blogger Cikgu Hailimi.Sampai di sini sahaja ulasan saya dan kawan-kawan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dipersilakan.... TQ sebab sudi singgah blog cikgu.. Datang lagi yer.. ;)

      Padam
    2. moga dpt ilmu bersama

      Padam
    3. saye pun tk brape nk fhm tntang deria pendengaran dan penglihatan dari blogger cg.blh jls kn lagi tk..tu je...salam dri saye...

      Padam
  2. Saya salah seorang ibu kepada pelajar tingkatan 2 well i think this is a good blog where students can get much information and guide for science subjects. Well done and Keep up Cikgu!

    BalasPadam
  3. terima kasih puan atas sokongan.. saya hanya berusaha yg termampu untuk kebaikan anak Malaysia... inshaAllah, semoga terus ada kekuatan dalam mencurahkan ilmu.. terima kasih skali lg puan.. ;)

    BalasPadam
  4. Bolehkah cikgu memberi contoh folio tingkatan 2(makanan dan amalan pemakanan)kerana saya dan rakan-rakan menghadapi kesukaran untuk membuat folio ini.Terima kasih.

    BalasPadam
  5. boleh tak bagi soalan yang lebih mengkhusus dan lengkap, sebab saya pun kadang2 tak faham dengan kehendak orang yang bertanya.. ;)
    sebab ada pelajar yang kena buat esei dan ada yang kena buat folio (bergantung kepada guru masing2).. terima kasih yer

    BalasPadam
    Balasan
    1. syaffiqah dan dhia3 Mac 2014 1:54 PTG

      berikan contoh karangan unit piawai sekarang

      Padam
  6. CIKGU...... B4D8E1 , saya tak tahu buat ..boleh ajar saya tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya juga tak tau buat B4D8E1!!!!! CIKGU! TOLONG AJAR! TERIMA KASIH YA!!!!!

      Padam
  7. Sayadr sek.men.keb.taman seraya..sy nk ucap kan terima kasih kpd cikgu kerana ckg memberi idea dan mempermudahkan sy utk membuat buku skrap sains Band 6....selepas sy bace contoh buku skrap yg ckg buat..,byk idea yg terlintas di fikiran saya,sbb td ckg sy melaksanakan Band6D1E1...mlm nie sy buka google utk mencari maklumat utk deria had pendengaran&penglihatan,tiba sy ternampak blogger cikgu,nie mempermudahkan sy utk melaksanakan buku skrap...terima kasih cikgu,sy akn mengenang jasa ckg...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih sebab sudi jadikan blog cikgu nih sebagai rujukan.. ;)

      Padam
  8. thanks gkgu coz da bg mklumat yg b'guna:)

    BalasPadam
  9. cikgu flio makanan dan amalan pemakanan ni kna bwat esei ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bergantung kepada kehendak cikgu masing-masing.. Sebab ada juga yang nak dalam bentuk esei, buku skrap, folio, powerpoint, video, dan macam-macam bentuk lagi.. Cuba tanya cikgu adik untuk lebih kepastian..

      Padam
    2. ok trima ksih

      Padam
    3. cikgu kepentingan mkn mknn brkhasiat untuk memastikan pertumbuhan normal 2 camna?

      Padam
  10. Assalamualakum cikgu ... sye dr skolh smk sungkai ... boleh x cikgu bagi ulasan tentang kepentingan makan makanan berkhasiat ... sye x berape paham soalan ini . terima kasih cikgu !

    BalasPadam
  11. wslm Ina..
    mengenai kepentingan makan makanan berkhasiat, dah tentu lah banyak kelebihan jika makan makanan berkhasiat. Maksud berkhasiat adalah berfaedah.. berfaedah kepada tubuh badan jika kita makan. Apa contohnya?. Seperti makan nasi atau roti. Kenapa makan nasi boleh bagi khasiat kepada kita?.. sebab nasi ada karbohidrat yang fungsinya membekalkan tenaga kepada kita. Sama juga dengan daging. Daging mempunyai protein yang fungsinya untuk membantu tumbesaran kita. Jika kita makan makanan yang tidak berkhasiat, sudah tentulah pertumbuhan diri kita akan jadi terbantut. Kalau kekurangan garam mineral pula, mungkin kita boleh ditimpa penyakit malnutrisi.

    BalasPadam
  12. cikgu,bolehkah kepentingan makan makanan berkhasiat tu buat dlm artikel..?kalau dlm rtikel bolah tk cikgu bagi contoh??

    BalasPadam
  13. CIKGU,boleh tak bagi contoh folio B6D2E1?

    B6D2E1-buat folio dalam tajuk "MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN"





    BalasPadam
    Balasan
    1. scooby.. contoh yang disediakan di atas memang pun B6D2E1.. cuma dalam bentuk terpisah.. sebab ada sekolah yang pisahkan tajuk2 dia tuh, jadi sebab tuh saya buat camtuh. Kalau cikgu kamu mintak kesemua tajuk dalam "Makanan dan Amalan Pemakanan", maka kamu kena buat semua tajuk di atas yang berlabel B6D2E1.. ;)

      Padam
    2. betul,CIKGU!Tapi saya nak contoh folio sebagai petunjuk kepada folio saya!

      Padam
    3. maksud kamu bentuk format nye ker?.. inshaAllah saya akan cuba usahakan.. ;)

      Padam
  14. boleh tak cikgu bagi tahu saya tentang peranan fotosintesis,kitar karbon dan kitar oksigen dalam mengekalkan ekosistem yang seimbang.

    BalasPadam
  15. bolehkah cikgu jelaskan peranan fotosintesis,kitar karbon dan kitar oksigen dalam mengekalkan ekosistem yang seimbang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh rujuk link kat bawah nih yer

      <a href="http://www.cikguhailmi.com/2013/05/fotosintesis-faktor-yang-diperlukan-dan-kepentingan.html" title="Peranan fotosintesis, kitar karbon dan kitar oksigen</a>

      Padam
  16. cikgu boley x beri saye contoh spesies,populasi,komuniti,habitat dan ekosistem yg ade di padang sekola.....

    BalasPadam
  17. B3D11E1 kena buat macam mana cikgu?saya x berapa nak faham cara nak buatnya.

    BalasPadam
  18. B3D11E1 kena buat macam mana cikgu soalnya cikgu saya suruh buat dalam bentuk esei jadi saya x berapa nak faham cara nak buatnya

    BalasPadam
  19. Cikgu untuk B4D8E1 kan kena buat folio tentang kajian lapangan .Itu macam mana ye!!!!!!!!.

    BalasPadam
  20. Cikgu Hailmi... yg bab 2 B6D2E1 tu tkde ke?... esei yang bertajuk 'Makanan dan Amalan Pemakanan'.
    Thanks...^_^

    BalasPadam
  21. boleh guna link di bawah sebagai panduan.. ;)
    http://www.cikguhailmi.com/2013/05/rancang-pemakanan-seimbang-seharian-dengan-senarai-kalori-makanan.html

    BalasPadam
  22. tingkatan 1 x de?

    BalasPadam
  23. terima kasih cikgu kerana memberi info

    BalasPadam
  24. assalamualaikum ckg...
    trngkn cara organisma hdup saling bersandaran dgn organisma hdup yg lain...harp ckg dpt mmberi jwpnnye scpt mngkin...

    BalasPadam
  25. Terima kasih banyak-banyak cikgu , blog cikgu ni banyak membantu saya dalam menyiapkan band sains ni. Harap cikgu dapat teruskan lagi . Terima Kasih cikgu .
    - Sabah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih atas dorongan.. ;) InshaAllah akan cikgu usahakan lagi selagi termampu

      Padam
  26. terima kasih sebab memberi sedikit penerangan ini..terima kasih sekali lagi....

    BalasPadam
  27. terima kasih sebab memberi sedikit penerangan ini..terima kasih sekali lagi.... saya dapat membuat PBS dengann senang...terima kasih banyak -banyak....

    BalasPadam
  28. terima kasih gak sarafin sebab sudi jadikan blog cikgu sebagai rujukan.. ;)

    BalasPadam
  29. terima kasih atas maklumat ini :D

    BalasPadam
  30. cikgu.. saya nk mnta tlong.. bleh tak cikgu bg contoh makanan berserta jumlah kalori untuk setiap golongan.. contoh nya:
    kanak kanak
    jumlah kalori=8400
    dan bg contoh makanan untuk bg kalori tu cukup .. untuk sehari pun tak pe..\
    please cikgu.. cikgu sains saya tu cerewet skit.. dah brapa kali dia reject sy pya kargn. da mcm putus asa je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hasmira.. ok sekejap yer.. saya cuba usahakan.. macam dah jumpa bahan yang betul dah nih.. ;) jap ek

      Padam
  31. cikgu . . bleh tk cikgu tlg ajarkan sye mcm mne nk buat yg B4D8E1 BAB 4 ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dear Anonymous.. untuk B4D8E1 tuh, kajian lapangan adalah berbeza mengikut kefahaman dan kehendak guru-guru. Ada yang wat dalam bentuk lembaran kerja dan juga laporan aktiviti. Sila rujuk dengan guru masing-masing untuk kepastian.. ;)

      Padam
  32. BAB 2 | B6D2E1
    buat salah satu tajuk atau semua tajuk?

    BalasPadam
  33. rindu amai belajar sains ngau ngaga pbs sains

    BalasPadam
  34. cikgu, untuk pbs form 1 ade x?

    BalasPadam
  35. Cikgu, contoh buku skrap untuk bab 8 xde ke cikgu?? Saya kena buat.. hmm..

    BalasPadam
  36. assalam terima kasih cikgu sebab mewujudkan blog ini dan membantu para pelajar yang mengambil pbs.. saya ingin memohon kerjasama cikgu untuk memberi idea bagi membina model bab 9 dan 10...cikgu kan kreatif..jadi saya memohon setulus hati untuk meminta idea, pendapat dan pandangan cikgu untuk membina model ini..saya mengharapkan idea dan pandangan yang lain dari yang lain dan kreatif dari cikgu.. melalui blog cikgu ini saya dapat buat research lebih awal untuk membuat pbs band6.. juteaan terima ksih ya cikguu !!!! saya harapkan jawapan yang secepat mungkin :)

    BalasPadam
  37. Cikgu macam mane nak buat laporan kapal tingkatan 1?

    BalasPadam
  38. Cikgu macam mane nak buat laporan kapal tingkatan 1?

    BalasPadam
  39. nak buat forum macam mane..ajar la

    BalasPadam
  40. Cg,yang B6D5E1,boleh tak cikgu bagi contoh pembinaan model lain, i mean selain dari kereta ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang tingkatan 2 punya

      Padam
    2. Boleh .. tak jadi masalah.. selagi ianya model permainan..

      Padam
    3. oh , terima kasih cikgu

      Padam
  41. assalamualaikum cikgu..sy dan rakan2 sy kene buat presentation dkt sekolah,dan tajuk project kami adalah pencemaran air B6D4E1..cikgu ade tak rujukan or papeje lah yg boleh membantu sy buat project ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg tingktn 2 punye

      Padam
    2. kepada Anonymous.. kamu boleh cuba search pada ruangan yang disediakan.. memang ada banyak bahan yang boleh digunakan sebagai rujukan untuk topik tersebut.. Selamat mencuba

      Padam
  42. Terima kasih cikgu...:-)...

    BalasPadam
  43. salam cikgu boleh tolong bagi contoh pantun dua kerat pencemaran air

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maklumat dh ada kat link di bawah ini
      http://www.cikguhailmi.com/2013/07/pbs-b6d4e1-pencemaran-air.html

      Harap saudara/i boleh cuba hasilkan pantun tersebut..
      Boleh tanya juga cikgu Bahasa Malaysia untuk panduan..
      Selamat mencuba!

      Padam
  44. salam cikgu . boleh tak bagitau macam mana nk buad penerangan tentang konsep kestabilan ? saya tak faham sangat pasal tajuk kestabilan nie . harap cikgu boleh tolong .

    BalasPadam
  45. wslm.. inshaAllah, nanti malam jika ada kesempatan cikgu siapkan entri pasal kestabilan.. ;)

    BalasPadam
  46. Salam cikgu Norhailmi. Tahniah cikgu begitu sabar melayan kerenah anak murid cikgu. Saya pula mohon dibenarkan mengambil dan menggunakan bahan b6 sains t2 milik cikgu untuk panduan anak murid dan PnP saya. Saya ni cikgu lama 50+. Tak kreatif seperti cikgu.Semoga kebenaran ini menjadi ilmu bermanfaat yang berterusan pahalanya dan kejayaan berganda untuk cikgu, anak-anak murid cikgu serta sekolah cikgu di dunia dan akhirat . Amiin...

    BalasPadam
  47. Salam cikgu.. Terima kasih sudi singgah ke blog saya ni. Saya persilakan cikgu dan anak murid untuk gunakan ilmu dalam blog saya nih. Memang untuk dikongsi sekadar seadanya saya. Semoga juga boleh memberi manfaat kepada cikgu dan anak murid.. ;)

    BalasPadam
  48. Jazak Allahu khairan kathira

    BalasPadam
  49. Jazak Allahu khairan kathira

    BalasPadam
  50. terima kasih kerana telah memudahkan saya untuk membuat kerja ini

    BalasPadam
  51. cg boleh tak ajar macam mana nak buat yang kapal selam tu

    BalasPadam
  52. cikgu pbs tingkatan 1 belum adw lagi kw cikgu

    BalasPadam
  53. cikgu soalan untuk hot x dw ke cikgu?

    BalasPadam
  54. B4D17E1 buat macam mana

    BalasPadam
  55. B4 BUAT MACAM MANA.

    BalasPadam
  56. B4D18E2 BAB 9BUAT MACAM MANA.

    BalasPadam
  57. B4D18E2 BAB 9 BUAT MACAM MANA.

    BalasPadam
  58. Eh ,, cekgu takde yang pasal jambatan tuh ke ? And artikel uh ?

    BalasPadam
  59. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  60. nme sye zul.... sye ske blog cekgu. pelbgai mklumat yg sye dpt. sye dri smk subang. smua kwn 2 sye tnye dri mne sye dpt mklumt ni?? sye ckp sye dpt dri blog cekgu hailmi. akhirnye.. smpai skang rmai member sye cri mklumat psl sains kat blog cekgu je... so.. TQ from us...

    BalasPadam
  61. terima kasih Zul sebab tolong promote untuk kawan2 juga.. inshaAllah cikgu akan kongsikan lebih banyak maklumat menarik mengenai Sains kat sini.. ;)

    BalasPadam
  62. terima kasih, cikgu.. alhamdulillah siap.

    BalasPadam
  63. Salam ckgu...mtk tlg ajar sy ttg bab 4 b6d3e1 dlm bntuk bku skrap...ad xcntoh bku skrap..group sy kne bt prsntion..tp xdpt nk bt n cri mklmat trprnci...hrap ckgu dpt bntu sy n kwn2 sy serta pguna blok ini...sy sgt mhrapkn bntuan ckgu....

    BalasPadam
  64. utk b6d3e1 maklumat lengkap dah disediakan.. cuma tidak dalam bentuk buku skrap... selamat mencuba yer

    BalasPadam
  65. assalamualaikum, cikgu... sya nk minta tlg mcm mana nk buat B4D17E1... BAB 8..

    BalasPadam
  66. Hanis Auni SMK DUAM15 Oktober 2013 10:49 PTG

    cikgu, terima kasih dengan blog yang cikgu buat ni... saya sudah lebih faham sekarang

    BalasPadam
  67. b4d8e1 form 2 nk buat camne ?? boleh x cikgu bagi contoh .. xfaham langsung nk buat camne ..

    BalasPadam
  68. assalamualaikum, cikgu.. saya hafizi.. sya nk minta tlg, bleh x ajarkan saya untuk buat B4D17E1...

    BalasPadam
  69. tingkatan 1 masih takda..alamak..B6D6E1 kena hantar isnin ni!

    BalasPadam
  70. tak ada Tingkatan 1 ???

    BalasPadam
  71. Saya amanda.mcmmna nk buat model untuk prinsip tuas

    BalasPadam
    Balasan
    1. tpikan klw buat tong smpah okey k0wt..
      ada dlm rujukan buku pbs... senang sangat dan mudah dpt band..

      Padam
  72. cikgu saya amat meminati blogger yang cikgu sediakan buat kami semua (batch pertama PBS)..
    tapikan cikgu untuk tingkatan 3 tahun hadapan tidak ada ke???

    BalasPadam
  73. banyak jugala kerja pbs untuk tahun hadapan yang harus dibuat sewaktu cuti sekolah..

    BalasPadam
  74. Untuk cuti nih mungkin Izwani dah boleh kumpul maklumat Band 6 dari blog cikgu..
    Jadi tahun depan, cuma tunggu nak murnikan lagi jer tugasan-tugasan tersebut.. Semoga cemerlang cikgu doakan untuk Izwani!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. thanks cikgu...
      kami pelajar MRSM sering menggunakan blogger cikgu utk rujukan dari masa ke semasa..

      Padam
  75. cikgu,bleh tlg bgi cnth2 mengaitkn adab makan yg menepati sensitiviti dan kepercayaan agama??jenuh sye cari,tp x dpt2..sye pljr mrsm terendak,melaka..mitak tlg sgt2 cikgu..terima kasih^_^...

    BalasPadam
  76. Ada idea tak cara nak buat model respirasi sains tingkatan tiga B6D1E1...tksh

    BalasPadam
  77. terima kasih cikgu kerana menyediakan panduan kepada murid-murid

    BalasPadam
  78. terima kasehh cikgguu YESSS!!!

    BalasPadam
  79. terima kasih cikgu atas kerjasama cikgu kepada murid form 3 pada tahun ini

    BalasPadam
  80. cikgu the best !

    BalasPadam
  81. cikgu form 3 punya x de ke???

    BalasPadam
  82. Thanks cikgu krn wak blog ni,boleh jugak sy kongsi maklumat dgn rakan-rakan sy di sekolah nanti.

    BalasPadam
  83. cikgu nanti jika ada maklumat tentang PBS sn yang lain jgn lupa kongsi dgn kite org.

    BalasPadam
  84. esei makanan dan amalan pemakanan takde ke

    BalasPadam
  85. ada... sila search dulu yer.. ;)

    BalasPadam
  86. Cikgu...saya seorang pelajar RK dari SMK Idris Shah,Gopeng..Saya sering gunakan blog cikgu sebagai rujukan saya...Boleh saya minta tantang PBS Tingkatan 3...Terima Kasih...Segala kesulitan amat saya kesali!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thank you Venosh... semoga bermanfaat yer.. ;)

      Padam
  87. Thanks cikgu.
    maklumat yg cgu berikn sangat bagus dan brguna kpada saya and rakan2.
    Tinggal copypaste je maklumt and type,da siap.haha.. ;D

    BalasPadam
  88. kepentingan makan makanan berkhasiat x dak ka cikgu ?

    BalasPadam
  89. boleh cuba search terlebih dahulu dalam blog ini..;)

    BalasPadam
  90. Saya nak buat folio sians tajuk makanan dan amalan pemakanan . saya tak berapa faham sangat ni . hehe . -suhana-

    BalasPadam
  91. Alisya Nur Bismin26 Mac 2014 2:41 PTG

    Assalamualaikum cikgu. Saya nak ucapkan jutaan terima kasih kerana info2 di blog cikgu ini banyak membantu saya. saya perlu membuat brosur mengenai amalan pemakanan dan info2 dri cikgu sedikit sebanyak membantu saya. terima kasih cikgu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Alisya.. inshaAllah semoga bermanfaat yer.. ;)

      Padam
  92. cikgu terime kasih .. science form 3 bab 4 xde ke ? hehe

    BalasPadam
  93. sama-sama shah.. ada.. sila buat carian dulu dalam blog ini yer

    BalasPadam
  94. assalamualaikum cikgu, saya pelajar ting. 3 dri sek. men. keb. perempuan sandakan sabah.. saya sengaja bertanya d cni,, supaya ckgu dpt balas komen saya secepat mungkin. cikgu, bolehkah ckgu tolong JELASKAN secara terperinci tentang PT3??? tolong lah cikgu,, saya sangat risau dan stress gila.. klu ckgu dapt terangkan ble la saya membuat persiapan.. saya clueless,, klu ckgu tahu harap ckgu dapat bantu saya.. kerjasama drpd ckgu amatlah dihargai . terima kasih ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Diyana.. inshaAllah cikgu akan cuba kongsikan sedikit maklumat awal yang cikgu tahu pasal PT3. Tapi kalau nak panduan yang lengkap, cikgu bgtau awal, cikgu pun memang tak tahu.

      Padam
  95. ba baiklah cikgu ,,, makaseh ya cikgu,,

    BalasPadam