.

.

KARTiKEL

Khamis, 16 Januari 2014

PBS Sains Tingkatan 1 : Senarai Tugasan Band 6

Bagi memudahkan urusan adik-adik pelajar menyiapkan tugasan PBS Sains Tingkatan 1, terutamanya bagi Band 6, maka saya kumpulkan kesemua tajuk di sini. Ada 7 tugasan Band 6 yang perlu disiapkan untuk tingkatan 1. Entri ini lengkap dengan soalan dan juga senarai semak bagi membantu adik-adik pelajar memahami kehendak tugasan dan juga lengkap beserta contoh. Semoga menjadi panduan yang berguna dan dimanfaatkan oleh kita bersama. Sila SHARE dengan kawan-kawan lain juga ya! Rujuk juga dari masa ke semasa bagi update terkini.. ;)


PBS Sains Tingkatan 1 : Senarai Tugasan Band 6


B6D1E1
Membahaskan masalah yang mungkin timbul sekiranya unit piawai tidak digunakan melalui pelbagai bentuk komunikasi


B6D2E1
Membincangkan mengenai mengapa manusia adalah organisma yang kompleks dalam pelbagai bentuk persembahan


B6D3E1
Membuat penyelesaian masalah dengan mengaplikasikan konsep ketumpatan dan timbul tenggelam dalam bentuk prototaip

B6D4E1
membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk persembahan mengenai :
 kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar
 amalan guna semula dan kitar semula bahan
 kepentingan memulihara sumber tenaga
 penggunaan dan pengurusan sumber tenaga yang cekap


B6D5E1
membuat pembentangan dalam pelbagai bentuk persembahan mengenai :
 pencemaran udara
 kesan pencemaran udara
 cara mengekalkan udara supaya bersih dan


B6D6E1
menjelaskan melalui penulisan kreatif mengenai :
 mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga,
 cadangan tentang cara-cara penggunaan tenaga secara cekap


B6D7E1
menghuraikan dalam pelbagai bentuk persembahan bagi beberapa penyelesaian masalah mengenai prinsip pengembangan dan pengecutan jirim dalam kehidupan harian


47 ulasan:

  1. Assalam cikgu hailmi...cikgu ada buat buku ke untuk aktiviti Band 6 ni. Kalau ada saya nak beli. Saya wahida, form 1.

    BalasPadam
  2. Salam.. maaf yer Wahida. Buat masa sekarang blom ada saya buat buku mengenai aktiviti untuk Band 6 ini. Jika Wahida perlukan maklumat, Wahida boleh rujuk kat blog saya nih yer.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf cikgu, nak ganggu sekejap... KEPELBAGAIAN KAEDAH PEMBENTANGAN--menggunakan overhead projector (OHP)
      --menggunakan PowerPoint
      --menggunakan tayangan video
      --menggunakan carta dan pos

      semua maklumat ini tak ada ke??

      Padam
    2. maklumat semua ada.. cuma kena buat dan hasilkan dalam bentuk powerpoint atau tayanagn video atau carta.. terserah kepada kreativiti kamu yer.. semoga berjaya

      Padam
    3. salam cikgu. saya nak tanya kesimpulan aktiviti 5.6 drpd a hingga f tingkatan 1 buku teks.cikgu boleh tolong jawabkan tak?

      Padam
    4. salam.cikgu.bagaimana hendak membuat mindmap..
      apakah ciri2 bentuk mind map bgi soalan ini??

      Padam
  3. terima kasihlah cikgu hilmi cikgu telah banyak membantu saya dalam pbs ini kalau boleh caikgu kasi lah sekali band band yang lain ya #terima kasih cikgu

    BalasPadam
  4. cikguuu apa unit for meter

    BalasPadam
  5. cikgu saya nak tanya...mana langkah mengatasi masalah unit piawai

    BalasPadam
    Balasan
    1. apaaaaaaaaaaaaaaaaaa???????????

      Padam
    2. adelah kat atas atas tu cube cari lek lok

      Padam
  6. cikgu apa cara mengatasi masalah unit piawai yg tidak sama?

    BalasPadam
  7. cikgu!!!maklmat tntang kburukAN DN KBAIKAN apabial mnggunakn unit pngukuran nyg tidak sama???plz..yq

    BalasPadam
  8. saya first time buat nie takut tak jadi pulak

    BalasPadam
  9. harap harap jadi dahlah kena guna pen drive nak buat band 6 sains

    BalasPadam
  10. rasika...........................................cikgu macam mana ni

    BalasPadam
  11. cikgu bagaimana nak menyelasaikan B6D3E1 ? tq

    BalasPadam
  12. cikgu x tau nk jwb soalan saya ka??? jawab;a..

    BalasPadam
  13. apakah kebaikan unit piawai?

    BalasPadam
  14. cikgu bagaimana nak selesaikan B6D1E1

    BalasPadam
  15. cikgu apa maksud pemeliharaan dan pemuliharaan?????

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pemeliharaan lebih kepada usaha kita menjaga sumber yang ada supaya tidak pupus / musnah

      Pemuliharaan adalah usaha memulihkan semula sumber yang dah hampir musnah / pupus dan menjaganya supaya terus dapat digunakan dengan cara yang bijaksana..

      Padam
    2. itu semua salah

      Padam
  16. cikgu saya nak maklumat mengenai amalan guna semula dan kitar semula,boleh cikgu kasi?
    sebab kat atas tu cikgu kasi maksud pemeliharaan dan pemuliharaan je...
    oh ya,saya ain form1

    BalasPadam
  17. as'salam cikgu ......guru kami menyuruh kami membuat B6D4E1 tapi kenapa saya hanya dapat buka maksud sahaja .....yang lain tidak dapat dibuka ...???

    BalasPadam
  18. asalam cikgu...apakah maksud zarah-zarah yang lebih jelas dan apakah http???

    BalasPadam
  19. cikgu maaf mengganggu , sy nk tanya selain drpd tisu epitelium , tisu penghubung , tisu otot dan tisu saraf... ade tak lagi tisu selain daripada tisu tisu yg sy sebutkan tadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada kut.......................

      Padam
  20. cikgu,mane maklumat untuk bab 10:penerokaan angkasa lepas???

    BalasPadam
  21. Cikgu, boleh beri contoh2 model untuk b6d3e1

    BalasPadam
  22. cikgu sya nk tengok amalan guna semula dan kitar semua turr..tpi x leg tekan..sy amat memerlukan maklumat tu,,sy wan

    BalasPadam
  23. kebaikan ?

    BalasPadam
  24. cikgu sye hrp cikgu tambah kan beberapa perkara supaya hamba ALLAH yang mengunjungi blog ini akan lebih memahami & cepat memahami ...........^ - ^

    BalasPadam
    Balasan
    1. beres boh!!!!!!!!!!!

      Padam
  25. SALAM CIKGU SAYA NAK TANYA TENTANG MAKLUMAT

    -mengapa kita perlu memulihara sumber tenaga
    -cadangan tentang cara-cara penggunaan sumber tenaga secara cekap
    -kepentingan memulihara sumber tenaga penggunaan dan pengurusan sumber tenaga cekap

    BalasPadam
    Balasan
    1. sye pun tidak tahu

      Padam
  26. Cikgu apakah kepentingan memlihara sumber tenaga????
    kat atas cikgu hanya bagi soalan sahaja.....

    BalasPadam
  27. *memulihara
    maaf...

    BalasPadam
  28. cikgu apakah kepentingan memelihara sumber tenaga

    BalasPadam
  29. kena buat folio tak?

    BalasPadam
  30. cikkgu kenapa tidak boleh tekan amalan guna semula dan kitar semula bahan

    BalasPadam
  31. kenapa B6D6E1 x boleh ditekan?? mcm mne saya nak buat...

    BalasPadam
  32. assalamualaikum....cikgu....boleh cokgu terangkan kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan

    BalasPadam
  33. Cikgu says nak mati boleh cikgu to long
    Kasih kaedah

    BalasPadam