.

.

KARTiKEL

Isnin, 20 Januari 2014

Mengapa Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks?

Persoalan yang menarik kan?. Mengapakah manusia organisma yang kompleks? Jom kita jawab sama-sama persoalan ini.

Mengapa Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks?

Badan manusia terdiri daripada berbillion-billion sel. Maka, pengkhususan sel adalah penting, iaitu bermaksud setiap sel mempunyai fungsi dan peranan yang tersendiri. Oleh kerana setiap jenis sel menjalankan fungsi yang tertentu, ini dinamakan pembahagian kerja.

Pembahagian kerja antara sel, tisu, organ dan sistem akan memastikan manusia dapat berfungsi dengan lancar dan cekap.

Manusia juga merupakan organisma yang unik. Sebabnya? Manusia adalah berbeza daripada organisma lain dan mempunyai otak yang kompleks.

Mengapa Manusia Adalah Organisma Yang Kompleks?

Otak yang kompleks ini dapat membezakan perkara yang betul dan salah. Selain itu, otak juga mampu mencipta dan melakukan banyak fungsi khusus. Dan yang paling hebat, tentulah kerana otak kompleks ini menyebabkan manusia untuk mampu bercakap dan berkomunikasi antara satu sama lain dengan menggunakan bahasa.


44 ulasan:

  1. cikgu..saya ada soalan nk tnya bleh x ckgu tlong jwab ...apa fungsi bagi sel darah putih?? lgi satu..apakah organ terbesar yang terdapat dalam badan manusia??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sel darah putih berfungsi untuk melawan jangkitan kuman dalam badan.

      Organ terbesar yang ada pada badan manusia adalah KULIT

      Semoga membantu.. ;)

      Padam
    2. pandai gila cikgu....

      Padam
    3. 66 jaha 6

      Padam
  2. trima kasih cikgu semoga allah balas segala jasa cikgu..:)

    BalasPadam
  3. cikgu,saya ada satu soalan...apa fungsi sel tulang? tu je..hehe

    BalasPadam
  4. cikgu boleh bagi mklumat yg lbih x pasal manusia adlh organisma yg kompleks??? i wish you can help me.. :)

    BalasPadam
  5. cikgu,nak tanya apakah yang akan berlaku sekiranya salah satu sistem gagal berfungsi salam bentuk sketsa

    BalasPadam
  6. maaf,dalam bentuk sketsa

    BalasPadam
  7. cikgu apakah objektif manusia ialah organima kompleks .boleh tolong huraikan ??????

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. Thanks cikgu maklumat ini sangat bantu sya

      Padam
  9. Cikgu sya nk tnya beberaapa soalan.. Soalan ni mmg cikgususah nk jawab..
    Kenapa kami perlu buat pbs ? Dan kenapa perlu adanya pbs ni ? Apa tujuannya ?
    Kalau cikgu pandai cikgu jawab ..

    BalasPadam
  10. cikgu sya nk tnya Mengapakah manusia merupakan organisma kompleks?

    BalasPadam
    Balasan
    1. jawapan bagi soalan ini dah ada kat atas..
      cuba baca dan fahami.. ;)

      Padam
    2. Ntah ko ni jawapan ade kt ats tanye lgi knape manusia kompleks

      Padam
  11. Saya kene buat band 6 nie...X ckp lahhrr... :(

    BalasPadam
  12. Cikgu,organisma dan sel manusia tu sama ataupun tidak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syamil, organisma adalah benda hidup (manusia, haiwan, tumbuhan ..
      Sel pula merupakan sebahagian daripada benda hidup..
      Macam nak bina rumah (manusia), mesti kena ada bata (sel) kan?.. ;)

      Padam
  13. cikgu ada ke teks ucapan untuk tajuk ini

    BalasPadam
  14. cikgu tolong saya buat PBS sains dan link kan gambar gambar jenis jenis sel ,tisu , sistem, organ dan organisma

    BalasPadam
  15. Boleh bagi kesimpulan .harap cikgu balas .

    BalasPadam
  16. semoga jasa baik cikgu berkongsi ilmu ini dapat memberi keberkatan kepada cikgu.... TERIMA KASIH CIKGU....

    BalasPadam
  17. masukkan kesimpulan boleh tak cikgu.... trima kasih

    BalasPadam
  18. Salam...tolong berikan saye kesimpulan cikgu....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. HOHOHO MERRY CHRISTMASS

      Padam
  19. Cikgu,apakah kesimpulan bagi tajuk manusia ialah organisma yang kompleks??

    BalasPadam
  20. cikgu..kesan yang akan berlaku jika organisma kompleks tiada dalam badan manusia??

    BalasPadam
  21. thanks ckgu...blog ni dah byk bntu saya siapkn PBS

    BalasPadam
  22. Thank . dpat mmbantu tuk ciapkan pbs skolah

    BalasPadam
  23. Tahniah!! Semoga bermanfaat yer semua ilmu

    BalasPadam
  24. cikgu boleh tolong bagi kesimpulannya?

    BalasPadam
  25. cikgu apa kesimpulannya untuk manusia adalah organisma yg kompleks ??...tlg saya cikgu cepat...!!

    BalasPadam
  26. cikgu apa kesimpulannya untuk manusia adalah organisma yg kompleks ??...tlg saya cikgu cepat...!!

    BalasPadam
  27. cikgu adakah dlm jantung ada sel???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Trimas bnyk2 cikgu untk bantu sy membuat kerja pbs sy

      Padam
  28. cikgu saya ambil cikgu pnya isi untuk lakukan power point untuk dibentangkan di dalam kelas.cikgu x marah kan

    BalasPadam
  29. cikgu apa akan jadi jika badan kita tidak ada organisasi sel

    BalasPadam
  30. cg sye nk tnye apakah kesimpulan bgi tajuk ini

    BalasPadam
  31. Assalam... Apa Hemoglobin tah merah)u cikgu (dar

    BalasPadam
  32. Cikgu apakah kesan yang berlaku jika badan manusia tidak mempunyai pengkhususan sel.

    BalasPadam