.

.

KARTiKEL

Khamis, 7 November 2013

Soalan SPOT Sejarah SPM 2013 (Analisis Terkini!)

Selepas meneliti dan membuat sedikit analisis ringkas daripada tajuk dan topik yang patut diberi fokus penting untuk subjek Sejarah SPM 2013, serta mengambil kira beberapa pandangan dan pendapat daripada komen perkongsian yang diperolehi dalam entri tersebut, maka saya nak kongsikan dengan anda semua, hasil dapatan saya. 

Soalan SPOT Sejarah SPM 2013 (Analisis Terkini!)

Kaedah saya mudah sahaja. Kumpulkan kesemua topik target daripada sumber sebanyak mungkin (1 entri blog + 1 analisis percubaan negeri + 3 komen perkongsian pembaca). Kemudian padamkan tajuk-tajuk yang berulang. Fokus tajuk saya tentulah pada entri yang saya kongsi dan analisis soalan percubaan negeri lain (negeri terengganu, kedah, pulau pinang, perak, n9, johor, kelantan). Maka ini lah hasilnya!

Saya bahagikan kepada 2 bahagian iaitu WAJIB AMBIL TAHU dan HARUS AMBIL TAHU. Bahagian WAJIB AMBIL TAHU bermaksud paling banyak dikongsikan daripada 5 sumber tersebut. Manakala bahagian HARUS AMBIL TAHU pula diperolehi daripada kesemua sumber, tetapi mungkin boleh juga diberi perhatian.
  

WAJIB AMBIL TAHU
Tamadun (Peningkatan Tamadun : Ekonomi, Pendidikan, Perundangan)
Tamadun Hwang Ho
Kerajaan argaria dan maritim Asia Tenggara (Funan, Kedah Tua, Srivijaya)
Zaman Gelap Eropah
Kedatangan Islam dan Pengaruhnya
Khalifah (Abu Bakar, Umar, Ali)
Sistem pentadbiran barat,
Dasar Pendidikan (Falsafah Pendidikan Kebangsaan)
Warisan Kesultanan Melayu Melaka
Negara Bangsa Malaysia
Pembandaran di Tanah Melayu
Pembentukan Malaysia awal abad ke19
Hijrah
Pembukaan Kota Mekah
Pembentukan Kerajaan Islam di Madinah 622M
Piagam Madinah
Nasionalisme di Tanah Melayu abad ke-20 (Islah, Akhbar, Majalah, Novel)
Dasar Perpaduan (Bahasa, Kebudayaan, Sukan)
Hubungan serantau Malaysia (ASEAN dan ZOPFAN)
  

HARUS AMBIL TAHU
Pakatan murni (bab 5)
suruhanjaya reid,
isi perjanjian persekutuan TM,
perlembagaan/makhamah/pilihan raya,
rukun negara,
sistem ahli,
Perang Dunia Kedua
Adat Pepatih
Peranan Tulisan Jawi
Laporan Barnes 1950
Hulagu Khan
Viking
Hukum Kanun Melaka
Malayan Union
Proses Dekolonisasi British
Raja Berpelembagaan
Zaman Pemerintahan Pericles
Perjanjian Hudaibiyah
Zaman Neolitik & Sistem Barter
Zaman Jahiliah 


Bagi bahan berguna untuk Sejarah SPM Kertas 3 (Tema Umum: Malaysia dan Hubungan Serantau), boleh download Nota dan Contoh Jawapan kat SINI. InshaAllah berguna!!

Semoga perkongsian ini dapat membantu.. Jangan lupa untuk kongsikan juga dengan rakan-rakan anda yang lain. Ilmu, lagi banyak kita kongsi.. lagi banyak kita dapat.. inshaAllah!

44 ulasan:

  1. terima kasih cikgu hailmi...cikgu memang terbaik.. doakan yg terbaik untuk batch 96 :D

    BalasPadam
  2. Trima ksih cikgu..sgt2 menolong kami > _ < tq33333

    BalasPadam
  3. sejarah senang aje nak score. tapi kena rajin membaca la. haha..

    BalasPadam
  4. sangat bermakna ni bagi saya . saya hargai ni cikgu , terima kasih . doakan saya dapat jwb kertas sejarah dgn betul . salam dr sabah

    BalasPadam
  5. terima kasih cikgu.sgt membntu

    BalasPadam
  6. terima kasih. doakan kejayaan saya. saya akan buat yang terbaik.

    BalasPadam
  7. terima kasih.. :)

    BalasPadam
  8. thanks cikguu :) :*

    BalasPadam
  9. wahidddddddddddd

    BalasPadam
  10. all da best yer buat semua calon..
    mudah-mudahan tips ini membantu..

    BalasPadam
  11. thankyou cikgu .sgt membantu :)

    BalasPadam
  12. spot kerajaan Abbasiyah, jemaah kelantan, gerakan islah, jata, bendera jugak..

    BalasPadam
  13. Terima kasih cikgu. Ia sgt membantu!

    BalasPadam
  14. Terima kasih cikgu. Ia sgt membantu!

    BalasPadam
  15. drpd skit ke byk..
    baik ckp bce suma.tension je

    BalasPadam
  16. terima kasih cikgu. moga sy dpt jwb dgn baik untk kertas sejarah ni.

    BalasPadam
  17. TERIMA KASIH . :)

    BalasPadam
  18. Terima kasih banyak cikgu :) doakan yg terbaik utk batch 1996 2013 :)

    BalasPadam
  19. Terima kasih cikgu, mudah-mudahan berguna.. Doakan yg cemerlang & terbaik buat kami dalam SPM :) ...

    BalasPadam
  20. apa itu viking dan hulagu khan ? x prnaj baca pon :/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Viking dalam chaper 9 form 4 hulagu khan I rasa bab 7 ke lapan form 4 ttg pengislaman

      Padam
  21. aku dah la tak baca apa apa lagi ni,ini pun baru bangun tido,mamai lagi ni.bila aku bangun tido terjumpa pulak tajuk spot ni,bila aku tengok aku x tahu apa pun,jadi aku akan fokus kannye malam ni,kalaw tak keluar tajuk ni mmg cantik.apa apa pun thanks...

    BalasPadam
  22. sanggup stay up sampai sekarang becoze terjumpa tajuk spot ni .

    BalasPadam
  23. cikguuuuuuuu tolong kamiiiiiiiiiiiiiii

    BalasPadam
  24. alhamdulillah, dengan ada nye blok2 seperti ini akan lebih membantu kami....dan kemungkinan besar yang harus di ambil tahu itu mungkin akan keluar salah satu....insyaAllah.....check list balik tu....seterusnya, jeling2 sikit ke zaman reformation or renaissance....ia bukan bergantung pada nasib tapi ia bergantung kpd bnyak mana
    tajuk yg anda kuasai....

    BalasPadam
  25. Terima kasih cikgu

    BalasPadam
  26. terima kasih cikgu... tapi susah nak mark tajuk kat buku sebab terabur... hehehe ape ape pun terima kasih....

    BalasPadam
  27. terima kasih!!!! ^^

    BalasPadam
  28. jgn stres2... relaks kawan2ku.. (walaupun xpenah jumpe XD) baca jela ape yg korang mampu mlm ni.. da last minute.. jgn stay up lbih pukul 12.. nanti ganggu pulak utk kita jawab esok.. ape2 pon caiyok batch 96!

    BalasPadam
  29. goodluckkk .
    tamadun hwang ho mmg pastilahh masukk :D

    BalasPadam
  30. haha..,pakat gelabah smua..baca-2

    BalasPadam
  31. Huh.... Masih lagi dok baca sejarah.. Bnyk lg topik x baca nie... BTW thanks cikgu... Doakan kami semua #batch96

    BalasPadam
  32. sya mewakili plajr2 yg bca blog ni ... hehehe .... ada la kuar skit2 ... tq tq tq tq tq tq to admin .... peace ..

    BalasPadam
  33. ha3.. terima kasih.. sekadar perkongsian..
    semoga beroleh kejayaan yer!

    BalasPadam
  34. Assalamualaikum Cikgu. Wow perkongsian yg sangat berguna. Saya seorang guru pelatih yang mngambil Sejarah sebagai minor dan skrng sya mngajar tuisyen utk budak form 5. Risau sya dgn diorng sbb most of them mmg x pernah lulus Sejarah. Insyaallah melalui prkongsian cikgu ni sya akan usaha sebaik mngkin utk guide diorng. Thanks cikgu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Cikgu Atiqah.. Semoga ada ilmu yang bermanfaat

      Padam
  35. cikgu boleh tolong update kan tak untuk spm 2014

    BalasPadam
  36. Cikgu Assalamualaikum cikgu, untuk 2014 ada tak? D:

    BalasPadam