.

.

KARTiKEL

Selasa, 24 Jun 2014

Tugasan Geografi Bagi PT3 2014

Bahan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi mata pelajaran Sejarah (21) dan Geografi (23) boleh dimuat turun melalui pautan di bawah mulai 23 Jun 2014 - 19 Julai 2014.

23 - Geografi (Arahan Guru)  
23 - Geografi (Arahan Murid)


Bahan Tugasan PT3 Bagi Subjek Geografi
 

Tugasan Murid

Calon dikehendaki menjalankan kajian kes tentang kejadian / isu pencemaran alam sekitar (air, udara, bau, tanih) yang berlaku di sekitar tempat tinggal / kawasan sekolah calon.


Kajian tersebut hendaklah merangkumi perkara berikut :

2.1 Konsep dan takrifan pencemaran alam sekitar yang dikaji

2.2 Faktor atau punca kejadian pencemaran alam sekitar tersebut

2.3 Kesan kejadian pencemaran tersebut kepada manusia dan alam sekitar di tempat kawasan kajian.

2.4 Mencadangkan langkah-langkah mengurangkan pencemaran alam sekitar tersebut.


Hasil tugasan calon tidak kurang daripada 300 perkataan.


Bagi sebarang rujukan format dan bentuk rencana, boleh rujuk dengan download 23 - Geografi (Arahan Murid)

Bagi yang inginkan tips dan panduan menyiapkan tugasan Geografi PT3, boleh klik link di sini Tips dan Panduan Lengkap Tugasan Geografi PT3 2014 HOT! 

Semoga berjaya!




198 ulasan:

  1. Terima kasih ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama sama
      boleh minta nmb

      Padam
    2. TERIMA KASIH BANYAK2

      Padam
    3. thanks sooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo....much may god bless you.

      Padam
    4. nak buat apa...all is fair...what to do...kena buat jugak............

      Padam
    5. TERIMA KASIH SAYANG SAYANG CIKGU HAILMI TERIMA KASIH

      Padam
    6. THANK YOU

      Padam
    7. Bagi Contoh Tugasan Lar !

      Padam
  2. terima kasih ini memang sangat baik !

    BalasPadam
  3. Terima kasih ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. i love u

      Padam
    2. heiiiii ... bersayang sayang plak dalam niyyhh , menyampah aku ..

      Padam
    3. btulllllll2

      Padam
    4. i love u ckigu hailimi

      Padam
  4. syukran...ye,,

    BalasPadam
  5. tugasan PT3 geo dan sejarah memang bagi serentak ke semua skolah kat Malaysia ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalammualaikum,awak terbaik.

      Padam
    2. dekat skola saya sejarah die buat hari selepas kite buat GEO

      Padam
    3. APA LU CAKAP NI

      Padam
  6. Calon dikehendaki menjalankan kajian kes tentang kejadian / isu pencemaran alam sekitar (air, udara, bau, tanih) yang berlaku di sekitar tempat tinggal / kawasan sekolah calon.

    Perlu pilih salah satu jenis pencemaran atau buat kajian tentang keempat empat jenis pencemaran yang dinyatakan ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hanya pilih satu dari keempat-empat tu

      Padam
    2. salah satu

      Padam
    3. huhh , terima kasih ... sy trtanya tnya tntng ini ..

      Padam
    4. Owhh . Terima kasih banyak banyak ! :) Cikgu Hailmi memang TERBAIK !

      Padam
    5. macam nak buat?please teach me how to do?pleaseeeeeeeeeeee?any 1 can help me?

      Padam
    6. terima kasih

      Padam
  7. Kena buat rencana jugak ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat karangan seperti yang termaktub

      Padam
  8. cikgu ada tak CONTOH SOALAN PLEASE..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hoalohhhhhhhhhhhhhhhhhhh

      Padam
    2. kita yang jadi perintis pt3,jawapan kita lah yang akan jadi kertas contoh lepas ni

      Padam
  9. Cikgu tlong lah bgi CONTOH JAWAPAN sebagai rujukannkami calon2 PT3 PLEaSe..

    BalasPadam
  10. thank you!

    BalasPadam
  11. halo Mahu tulis perhargaan ke tidak?

    BalasPadam
  12. The exam is very difficult!sej!。。GEO also be right。。。

    BalasPadam
  13. thanks....but very difficult exam

    BalasPadam
  14. this exam is very difficultly ,,
    i can do but i cant think how should i do .

    BalasPadam
  15. bdk form 3 thn ni mmg kesian sgt..
    nk kne bt keje khusus plk..
    geo n sej mmg ssh..
    any idea untk keje khusus x??

    BalasPadam
    Balasan
    1. kite jadi bahan kajian plakk , bahan eksperimen negara

      Padam
  16. kajian kes niey tulis dalam bentuk karangan ke atau laporan???

    BalasPadam
  17. ni karangan ke ape ?

    BalasPadam
  18. Cikgu, kalau nak buat borang soal selidik, kena tulis tgn ataupun boleh print?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 100% harus menggunakan hasil tangan :)

      Padam
    2. wajibkha buat tu soal selidik??

      Padam
  19. thanks sgt . it helps me a lot , cikgu :) youre the best

    BalasPadam
  20. boleh letak gambar ke utk kerja kursus... cnthnya sprti pencemaran udara, boleh tak letak gmbr asap knderaan sbgai punca pncmrn udara

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu saya ckp letak gambar tak mempengaruhi markah. tapi kalau you nk letak , letaklah

      Padam
    2. cikgu sya ckp klau nak letak gmbar kena gambar tempt kejdian tu ,for example ,tmpt kejadian tu kat kelantan ,jgn ambik gambr kt selngor lak .must gmbar kat lekelantan .asli gitu

      Padam
    3. thx..... ingtkn cari dry internet tdi....

      Padam
    4. DIGALAKKAN meletak bahan grafik . :)

      Padam
  21. geografi lebih senang dri sejarah, sejarah pelik2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya ke......? geogarafi senang..?.

      Padam
  22. susah tu tidak .. tpi lebih kpd mnyakitkan hati sbb format lmbat tahu .. lngsung tiada ltihan .. kesian batch 99 ..

    BalasPadam
  23. thanks....

    BalasPadam
  24. x de contoh jawapan ke?sbb saye x phm langsung mcm mane nak buat bende ni.

    BalasPadam
  25. cikgu macam mane nak mulekn...mean's mcm mne nk start cari maklumat nii..

    BalasPadam
  26. cikgu , pilih satu pencemaran sje ke ? atau nak hurai kempat-empatnya ?

    BalasPadam
  27. cikgu sye x fhm ag nk buat mcm maner PT3 nim...bleh tak klu cikgu tlg ajarkan...1 hari bulan nim nk hntr dh bhn2 sej n geo dkt cikgu...

    BalasPadam
  28. Kesian bdk form3 kena buat kerja khusus geo and sej

    BalasPadam
  29. terima kasih...

    BalasPadam
  30. format die macam mana? kang nnti esok nk kne buat format masih xtau. buat nk tuumbuk je muka orng tuh. harap terasa kalau dah terbaca.(faham2 lah aq cakap kat sapa nih) kaya tpi xdak otak

    BalasPadam
  31. masuk penjara weii

    BalasPadam
  32. Sumber rujukan nak tulis tangan jga ke?? Xble taip je?

    BalasPadam
  33. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  34. untuk bahagian takrifan, saya perlu berikan konsep pencemaran alam sekitar atau pencemaran yang telah saya pilih( contohnya pencemaran air)?

    BalasPadam
  35. Terima Kasih,saya ucapkan.

    BalasPadam
  36. bestnya...teringat zmn skol dulu time subject geografi :)

    BalasPadam
  37. Buat dlm bntk ape??karangan atau dlm bntk point buat mcm buku skrap keke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat dlm bentuk rencana

      Padam
  38. Bagi lah cintoh mcm mana nak buat. Please !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. bkn stiap sekolah mmg ade buat bengkel cr nk buat rencana.sekolah saya ade buat~th lh skit2.tp mmg payah.mcm bdk uni rasernye

      Padam
    2. sekolah aku x da pun.. ni pertama kali kena buat rencana.

      Padam
  39. sej and geo kne buat dlm bntuk rencana smua kew ..?

    BalasPadam
  40. Please Sir,explain to me what should i do T^T

    BalasPadam
  41. Lebih 300 patah perkataan ? aduhaii .. bertulis pulak tuh ! 1 july dah start !!

    BalasPadam
  42. terima kasih...

    BalasPadam
  43. kene buat karangan ke ? Laaaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. x la.. rencana..

      Padam
  44. nak format :((((

    BalasPadam
  45. CIKGU TOLONG AMBIL PERHATIAN !!!!!! Saya tidak jumpa definisi PENCEMARAN BAU,, jadi saya sangat berharap agar cikgu dapat menolong saya.... (Secepat mungkin jika boleh)

    BalasPadam
    Balasan
    1. amik la tajuk laen buat .. jgn susahkan diri .. tajuk pencemaran bau ni area dia limited sikit.

      Padam
  46. Good luck batch 9's ! :D
    Chaiyokk ;*

    BalasPadam
  47. Semoga semua calon bersedia dari segi bahan, sumber dan sebagainya.

    BalasPadam
  48. cikgu, pilih salah satu contoh pencemaran ke atau keempat-empat pencemaran tu?

    BalasPadam
  49. Cikgu please bagi jawapan seepat mungkin :(((((

    BalasPadam
  50. aduiii..kje ape lg ni srabut lh btw,xpe ini smua mngajar sya brusaha dan brdkari dlm mmproleh mklmat....chayo2 pt3

    BalasPadam
  51. nak tanya. Perlu ke nak masukkan gambar ke dalam tugasan tersebut?

    BalasPadam
  52. adui.. pening nya-.-

    BalasPadam
  53. tolonglah bantu saya.. saya pening nk buat mcm mne

    BalasPadam
  54. you're the best!

    BalasPadam
  55. Cikgu.... kene buat buku skrap ke??? / karangan
    n bleh tolong ajarkn care nk cari maklumat...

    BalasPadam
  56. sapa free ,, jom bincang pt3 sama-2 .. add facebook (nabil_salamon@yahoo.com) ... share-2 jawapan.

    BalasPadam
  57. nasib baik ade.. boleh dijadikan panduan..

    BalasPadam
  58. ade contoh jawapan tak,maksud saya dlm soalan lain

    BalasPadam
  59. Pehh. Gila gempak PT3 nih.

    BalasPadam
  60. knpa susah sngat nie ?

    BalasPadam
  61. pening nyer pt3....

    BalasPadam
  62. tak tawuu lerhhh , nie bkan bgi senang niie .nie bgi stress pda para pelajarr jeer.

    BalasPadam
  63. mandau gila!!!! dsbbkan oleh pt3

    BalasPadam
  64. kenapa lah susah sgt. kita ni ibarat tikus putih la. hmmm pening nya dgn pt3 ni

    BalasPadam
  65. Cikgu faktor atau punca ? cikgu ada tak ?

    BalasPadam
  66. macam mana pengagihan kerja? anyone please explain.

    BalasPadam
  67. hahahahahahahahahahaha

    BalasPadam
  68. ala makin susah zaman skarang

    BalasPadam
  69. terima kasih daun keladi

    BalasPadam
  70. Assalamualaikum, xde contoh ke untuk kami semua nak rujuk. Saya tak faham nak buat macam mana ni!!Yang rencana tu nak buat dekat bahagian mana?maksudnya kalau instrumen suruh cari punca, kita kena huraikan dalam bentuk rencana lah ye?

    BalasPadam
  71. cikgu saya tak fhm soalan lagi sekali boleh ajar

    BalasPadam
  72. alaa ,. macam x faham jer ..

    BalasPadam
  73. Fighthing for 2 weeks ni ... dh dpt idea dh...thnk cikgu

    BalasPadam
  74. napa lpa bgi 2mnggu je sat sngd mna ckup..hmm kna brusha sbaek mngkn

    BalasPadam
  75. spa 2 yg dh phm bole tlong ajr fifi nah nie fb fifi (afifie nabila) hrp bole tlong..plese

    BalasPadam
  76. semua isi2 ni kena buat dalam bentuk rencana mcm sejarah ke? ataupun dalam bentuk peta minda?

    BalasPadam
  77. ni kene wat dalam bentuk karangan biasa ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. a ah ,,, saya tertanya tanya jugak

      Padam
  78. Bagi siapa yg tak paham kena buat mcam mana , sila tengok Arahan murid tu.

    BalasPadam
  79. yg ni mcm karangan ker ? masih pening lagi

    BalasPadam
  80. Apakah definisi pencemaran bau?? saya terkeliru dengan definisi pencemaran bau dengan udara..terima kasih

    BalasPadam
  81. Kepada calon PT3 semua, jika mahukan maklumat tambahan, boleh juga rujuk di blog saya. Terima kasih.

    BalasPadam
  82. Ni dalam bentuk karangan ke folio?

    BalasPadam
  83. Thank Youhh !

    BalasPadam
  84. adakah bentuk rencana sejarah sama dgn rencana geografi ? seperti , menulis tajuk,pengenalan,kepentingan,faktor,cabaran,langkah2,rumusan dan rujukan ? dan harus menyatakan FAKTA,HURAIAN seta CONTOH ? TQ :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. oooo satu lagi . apa yg d mksdkan dgn carta alir ? bagaimana utk mula menyatakan carta alir ?

      Padam
  85. PT3 CAM BODOH!!!
    SAYA TINGGAL KAT BATU 11 LEKIR PERAK

    BalasPadam
  86. buat mcm karangan biasa ka??

    BalasPadam
  87. x ready lg laa pt3 geo n sej...hr ni dah start..nooo

    BalasPadam
  88. cikgu,sya kurang fhm tntang 'soal selidik'??

    BalasPadam
  89. terangkan sikit tntg pt3 geografi nie

    BalasPadam
  90. ada contoh borang soal selidik x ?

    BalasPadam
  91. adoh pning la cm ny

    BalasPadam
  92. Ni bukan Pentaksiran Tingkatan 3 ni. Ni Pening Tingkatan 3...

    BalasPadam
  93. Salam. Apakah maksud carta alir?

    BalasPadam
  94. maaf bertanya. saya masih lagi tak faham kerja kursus ni.. boleh tak cikgu terangkan?

    BalasPadam
  95. cikgu , tips panduan untuk GEO pt3 tak ada ke ? kami LANGSUNG tak faham dan ragu2 nak buat . TT__TT ...

    BalasPadam
  96. geo takde contoh mcm sej ke ? pls help me thankyou 😊

    BalasPadam
  97. kena buat keempat2 tu ke???

    BalasPadam
  98. cara menghuraikan.. tanya saja.. mungkin boleh buat contoh tapi saya tak tiru.. cuma nak fahamkan saja...

    BalasPadam
  99. pelajar sekolah1 Julai 2014 11:21 PTG

    Karangan geografi tu kena ade brape isi?? Plezz help me..

    BalasPadam
  100. Cikgu boleh bantu saya, saya tak fahman ttg grafik dengan gambar/foto dsb. Mesti menyedia grafik bersama dengan gambar atau salah satu daripadanya.


    BalasPadam
  101. CIKGU BOLEH BERI CONTOH TENTANG CARA UNTUK BUAT PERANCANGAN ?

    BalasPadam
  102. Assalamualaikum cikgu, saya nak mintak izin gunakan laman web cikgu ni sebagai panduan saya. saya juga nak tanya, pt3 ni kan nak ada list rujukan kita, jadi laman web cikgu ni boleh diasukkan dalam list ke? sbb ada syarat mengatakan tak boleh tiru hasil kerja org lain. sekian

    BalasPadam
  103. susahnyer pt3

    BalasPadam
  104. cikgu, saya baru sempat gunakan tips panduan lengkap geo tu tak sampai 40 minit pon. tetibe je dia kata laman web ni tak wujud. macam mana ni cikgu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya langsung ta dapat tengok . sebab dea ckp tak wujud . yg HOT tu kan ?

      Padam
  105. terima kasih

    BalasPadam
  106. cikgu saya nak tanya ckit..boleyh bagi hurain ckit tak tentang punca2 pencemaran udara

    BalasPadam
  107. knapa lh ada pt3????

    BalasPadam
  108. muhammad amirul hakimi3 Julai 2014 11:11 PG

    tension siot buat pt3 nih...
    huhuhux...

    BalasPadam
  109. best kowt pt3 seejarah...aq ada nenek yang comel...

    BalasPadam
  110. pt3 ohh pt3 ......

    :P

    BalasPadam
  111. muhammad amirul hakimi3 Julai 2014 11:14 PG

    hare punya afdzan...bajet lawa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. x baik kata dkat cikgu sendiri...x berkat pt3 nnti...

      Padam
    2. siape yg mengate cikgu tue??dose...

      Padam
  112. kalau tak letak takrifan pencemaran tu takpe ke?

    BalasPadam
  113. Boleh tak bagi 6 soalan soal selidik untuk pencemaran bau... Tq so much... Love u

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronok lah... Tapi susah juga.. Tak ape... Apa pun kita dapat selesaikan... Yakin diri

      Padam
    2. hmmm betul betul betul amin.....

      Padam
  114. Balasan
    1. bau tu dlm tema pencemaran udara kan ?

      Padam
  115. no worries :) ..utk tak stress, just imagine yg rubrik tugasan kta ni krangan biasa yg perlu mklmat selengkapnya .. skg ni tugas kta cri bhan sbnyk mngkn dri mna2 sumber .. cri key point dlu .. bru snang .. kmpul bhan bnyk2 bru rujuk kat cikgu, nty snang cikgu bgi trang apa yg kurang atau prlu tmbh ..

    # 7A,8A form3 2014

    BalasPadam
  116. Aduhai..ni la tg baut saya makin syg dgn menteri pendidikan...hhuhuhuhu "-_-

    BalasPadam
  117. thanks a lot . tapi cikgu suruh amik tema pencemaran air . bila search internet , kebanyakannye untuk pencemaran udara , tu yg susah sikit .

    BalasPadam
  118. Harap ni dapat membantu para pelajar untuk menyiapkan tugasan mereka dengan sempurna

    BalasPadam
  119. Cikgu pt3 mesti ade borang soal selidik,rumusan,dan bahan grafik tue je kan??

    BalasPadam
  120. assalamualaikum cikgu ktew kena wat folio ke rencana ni??stress ah PT3 ni...bagai nk pecah otak !ergh :'(

    BalasPadam
  121. pencemaran alam sekitar pun boleh guna kan, cikgu??

    BalasPadam
  122. macih cikgu sbb membntu

    BalasPadam
  123. thank you cikgu..

    BalasPadam
  124. pt3 ni mudah..saya tinggal nak buat draf akhir je..insyallah pass with flying colour..

    BalasPadam
  125. Haha . Tq cikgu hailmi . Dy jaa yg menyokong kita dari zaman pbs sampai skrang .. tq so much ^_^

    BalasPadam
  126. Nk jadual kerja

    BalasPadam
  127. apakah rujukan daripada buku?

    BalasPadam
  128. terima kasih

    BalasPadam
  129. cikgu ade buat untuk sejarah tak ?
    yang mengenai kesenian?

    BalasPadam
  130. Tugasan ni actually kena tulisan tangan atau bertaip????

    BalasPadam