About Me

Format PT3 Bagi Subjek Bahasa (Ujian Lisan - Bertutur)

Berikut adalah format Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi subjek Bahasa (Ujian Lisan - Bertutur)


Format PT3 Bagi Subjek Bahasa (Ujian Lisan - Bertutur)

Penerangan
Tugasan memerlukan murid untuk memberikan respon  secara lisan

Tempoh
10 - 30 minit

Konstruk
Kemahiran mendengar dan bertutur
Kaedah Penskoran
Analitik atau holistik

Jenis Item
Respon terhad / respon terbuka / objektif pelbagai bentuk

Tugasan
Tugasan dibangunkan dalam lingkungan sukatan perlajaran tingkatan satu hingga tiga

Pelaksanaan
Berjadual dan dalam tempoh yang dibenarkan

Pemeriksaan
Guru memberi skor semasa ujian dijalankan secara individu

Mode
Murid memberikan respon secara individu


Bagi memahami PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) dengan lebih lanjut, boleh baca artikel mengenai Jadual dan Pelaksanaan PT3. Rujuk juga jadual pelaksanaan PT3 supaya dapat bersedia lebih awal.


NEW! Sila rujuk juga Manual Am Pelaksanaan Ujian Bertutur PT3 bagi mendapatkan info yang lebih jelas mengenai bagaimana ujian ini dijalankan.  5/8/2014


Bagi format untuk subjek lain, boleh rujuk di artikel Format PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3)

Catat Komen

120 Ulasan

  1. Selamat menjayakan PT3

    BalasPadam
    Balasan
    1. haizzzzz,tomorrow want ujian bertutur ......

      Padam
    2. shittt man,hahah

      Padam
    3. esok dh mula buat percubaan lisan BM.. adooo..

      Padam
    4. esok dh mula buat percubaan lisan BM.. adooo..

      Padam
    5. MAAFKAN SAYE..........................

      Padam
    6. MAAFKAN SAYE..........................

      Padam
  2. Cikgu!! You're very helpful :D

    BalasPadam
  3. adui.....nervous sya membaca blog ni tak lma lgi pt3....haha apa apa pun good luck kepada rakan2 yg akan take part dalam pt3 nti.....no pain,no gain....

    BalasPadam
    Balasan
    1. sape rakan awak........hahahhahahaahahahah

      Padam
    2. sape rakan awak........hahahhahahaahahahah

      Padam
    3. saye kawan dia

      Padam
  4. ya ALLAH . gane lha nak jawab PT3 kekg . susahh nye . .

    BalasPadam
  5. camne nak buat PT3 ni!tak paham

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun tak faham how 2 pass the pt3 exam?????????????????????????????????????please help me

      Padam
    2. bantal saje

      Padam
    3. giler kau mau bantai . tapi, ye x ye jgk kan.. susah gila weh. bkn susah. but, still ndak fhm .

      Padam
    4. tau xpew...bgai nak gile jwbnye....huh!

      Padam
    5. ishhhhh!!!!!!!!

      Padam
    6. pahang menang liga super malaysia...hahhhahahahahahha

      Padam
    7. pahang menang liga super malaysia...hahhhahahahahahha

      Padam
  6. serius talk !! susah gilee ><

    BalasPadam
  7. Balasan
    1. tak de yang susohnye, kamu yang x bijak

      Padam
    2. hg bijak arr?

      Padam
  8. Nak contoh contoh tajuk....senang nk cup nnti

    BalasPadam
    Balasan
    1. -keremajaan
      -keluarga
      -masyarakat
      -alam sekitar
      dan lain-lain.

      Padam
    2. kalu xsilap KPM dh tukar tema bru....

      Padam
  9. Sy X faham psl PT3 inilah

    BalasPadam
  10. walaupun dah dengar taklimat pasal Pt3 ini tapi masih X fahamlah.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. betoi tu cikgu terang pon pening kepala

      Padam
  11. Rabiatul Adawiyah suhaimi11 Julai 2014 8:45 PTG

    Arrrrr ! Tolong sahe tkfaham lagy pasal PT3 Sejara kejap cikgu ckap lain kejap lain , mcm mne niy sye nk buat?







    .

    BalasPadam
  12. sye tidak berapa faham tentanh pt3 ni ,,

    BalasPadam
  13. Boleh cikgu sertakan video tak ? saya mahu melihat bagaimana dan cara percakapan dan juga persoalan yang diterima nanti . Mohon balas ye cikgu

    #smkdse

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf. Saya sendiri pun tak tahu camana konsep ujian ini diadakan. Boleh rujuk dengan Cikgu Bahasa yang telah menghadiri kursus mengenai perkara ini.

      Padam
    2. Okay cikgu .

      Padam
    3. cikgu apa kata kita berasa gementar apabila ujian bertutur ini diadakan

      Padam
  14. knp pelajar tahun 1999 je ada masalah.PT3

    BalasPadam
  15. SAKIT KEPALA PASAL PT3 DAN PBS

    BalasPadam
  16. Hi cikgu masa ujian lisan bm nanti kena cakap untuk berapa lama seorang...?
    Ade x cth video...?
    Terima kasih... :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. xde contoh video.. tapi kalau dah ada maklumat yg lebih terperinci, saya akan cuba usahakan.. ;)

      Padam
  17. cikgu,,boleh cikgu sertakan cara2 ujian mendengar dan bertutur ni??

    BalasPadam
  18. Takkan cikgu kat sekolah tak buat demo/ contoh perlaksanaan lagi kat pelajar-pelajar mereka. Pelik bin ajaib. 12 Ogos ni ujian mendengar PT3 BM seluruh Malaysia. 13 Ogos BI pula.

    BalasPadam
  19. Balasan
    1. tajuk/tema ikut yang Lembaga bagi, tanya cikgu sek awak semua cikgu dh g taklimat.

      Padam
  20. Semakin dekat PT3, semakin sakit hati aku.

    BalasPadam
  21. satu kumpulan 4 atau 5 org . satu orang dlm setiap kumpulan kena bercakap 3 minit . betul tk cikgu ? tyra(smkbtho2KL)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu! Markah dinilai secara individu.

      Padam
  22. cikgu boleh tk bagi contoh-contoh ujian lisan nanti

    BalasPadam
  23. saya tak faham :( good luck form 3 students!

    BalasPadam
  24. hari mula ujian bertutur...
    mcm mna ni....
    cara berckp pun sya tak thu... ;(

    BalasPadam
  25. yee hari ini mula ujian bertutur,saya penat cuba
    cakap bahsa english semalam

    BalasPadam
  26. Saya mengharapkan pt3 ni membawa murid kearah kejayaan.. :)

    BalasPadam
  27. salam,cikgu apkah instrumen terkini pt3 bahasa melayu ujian lisan,harap cikgu boleh donwloadkan untuk kami,

    BalasPadam
  28. besok ada ujian bertutur .. bm
    susah lah ..

    BalasPadam
  29. Saya sebenarnya malu lha .

    BalasPadam
  30. esok ujian bertutur. wish me luck cikguhailmi

    BalasPadam
  31. Why3? batch 99 slalu mcm ni. pbs la..pt3 la..
    Cikgu,swktu ujian bertutur,boleh tk saye bwk bebrapa point2 penting2 dlm satu krtas. Point2 yg saya buat tu saya buat disana bole tk? utk mngelakkan dripada lupa isi2. ? pls reply.

    BalasPadam
  32. hmm...tolong sye....pt3 susahhh.....hmmm.....cmne nihhhh.,..ujian mndgr n lisan tuhhh.....boley bgtau x??

    BalasPadam
  33. cikgu, pengenalan untuk ujian bertutur tu cemana? means nak mulakan ayat waktu bercakap dgn pentaksir ? reply asap

    BalasPadam
  34. esok saya ade ujian bertutur bahasa english.OMG!

    BalasPadam
  35. Nasib baik LA sy captain he he mudah jadi captain niy kasi soalan je markah individu lagi senang huhuhu
    #spotan jela

    BalasPadam
  36. hari isnin ade ujian bertutur...cikgu boleh bagitahu sye apa tajuk yang akan ditanyakan ? i hope sir will help me ! :)

    BalasPadam
  37. hari ahad ade ujian bertutur hope saya berjaya

    BalasPadam
  38. macam mana kalau tersalah cakap nanti habis laa...

    BalasPadam
  39. slm,ckgu ada x tema tajuk lisan pt3 .

    BalasPadam
  40. ujian bertutur english mcm mana ?xfhm

    BalasPadam
  41. Salam cikgu tlg terangkan bagaimana markah d ambil oleh pemeriksa kpd pelajar yg membuat pt3 ni.

    BalasPadam
  42. Terima Kasih . Wish me luck

    BalasPadam
  43. Macam mana nak mulakan percakapan ? Gugup .

    BalasPadam
    Balasan
    1. ucap selamat kpd pentaksir/guru baru mulakan pembentangan. dgn cara tu, awk tak rasa gugup dah.

      Padam
  44. Contoh soalan dia macam mana ?

    BalasPadam
  45. cgu boleh bagi tema dan tajuk kecil?

    BalasPadam
  46. camne supaya tak gagap erk?

    BalasPadam
  47. nak tanya ni, cmner kiter nak thu yg kita dpt gred a dlm ujian lisan yer? & ujian mendengar pun termasuk dlm ujian lisan ker? & kalau nak kire markah tu cma tambahkan ae? terima kasih

    BalasPadam
  48. omg dah tak lama dah nak pt3....

    BalasPadam
  49. next year pt3 , harap tk tukar format dh !!

    BalasPadam
  50. pt3..........ssahnyerrr

    BalasPadam
  51. hari jadi saya bila pt3 ujian bertutur hu hu hu..... :,(

    BalasPadam
  52. Menggeletar kaki aku nk jawab PT3 nie dooo...

    BalasPadam
  53. Assalamualaikum, cikgu terima kasih sebab tolong dan doakan kejayaan oral test kami -1317

    BalasPadam
  54. pishang dohh , meshron ah

    BalasPadam
  55. Huhu rmainye kata susah haha Saya ni batch PT3 yg ke -2 harap² bole buat :)

    BalasPadam
  56. cikgu..cikgu cikgu... mr konalepe here...

    BalasPadam
  57. that true.....really

    BalasPadam
  58. i want to ask you..how to buat bm bertutur? I hope i get 11A in pt3 insyaallah..

    BalasPadam
  59. hafizuddeen ocoq...that true?

    BalasPadam
  60. sari... selamat mlm

    BalasPadam
  61. noyyyyyyyyyy pala

    BalasPadam
  62. apa tajuk perbincangan dan tema ujian lisan bertutur bahasa melayu 2015...terlupa pulak

    BalasPadam
  63. Jika Ada contoh soalan .........
    Lagi bagus ...
    Nanti senang
    Cikgu..... B-)

    BalasPadam
  64. wish me luck for tomorrow :3

    BalasPadam
  65. Esok ujian lisan bi... nervous gilaaa

    BalasPadam
  66. Kalau kat ujian bertutur, dia tanya pasal tema seperti pencemaran alam sekitar,apa yg kita kena jawab. kita kena jwb pasal punca ke kesan ke langkah?? kita kena buat semua tu masa ujian bertutur ke kita kena pilih satu je tajuk macam kesan pencemaran alam sekitar? Please sesiapa yg tahu berikan jawapan secepat mungkin..

    BalasPadam
  67. Kalau.ujian.bertutur, nak cerita pasal apa? Explain tntg tajuk.. tapi nak advantage or disadvantage

    BalasPadam
  68. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  69. Kalau.ujian.bertutur, nak cerita pasal apa? Explain tntg tajuk.. tapi nak advantage or disadvantage

    BalasPadam
  70. esok nak buat ujian bertutur..!!!

    BalasPadam
  71. Why tahun ni cepat sangat!!!! Esok ujian lisan bertutur BM!!!!

    BalasPadam
  72. hebatnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

    BalasPadam