.

.

KARTiKEL

Rabu, 5 November 2014

Soalan SPOT Kimia SPM 2014

Saya kongsikan beberapa tajuk penting yang boleh diberi perhatian untuk soalan SPOT Kimia SPM 2014. Bahan ini adalah diperolehi daripada pelbagai sumber. Pembaca digalakkan untuk menggunakannya dengan bijak. Nama pun dah soalan Ramalan. Belum tentu keluar, belum tentu masuk. Cuma mungkin boleh jadi sedikit panduan berguna untuk membantu pelajar dan guru dalam mendapatkan hasil yang terbaik. InshaAllah!


Soalan SPOT Ramalan Kimia SPM 2014



Soalan Ramalan Kimia SPM 2014

Kertas 2
1. Formula empirik Kuprum(II) oksida (maksud formula empirik, penyediaan gas H2, mengeringkan gas H2)
2. Konsep mol (pengiraan berasaskan persamaan kimia), Warna bahan, Ujian mengenal gas
3. Proses Sentuh dan Proses Haber yang menghasilkan ammonium sulfat | Polimer
4. Pembentukan ikatan Kovalen (CCl4)
5. Perbezaan asid lemah dan asid kuat berdasarkan nilai pH | Definisi
6. Sebatian karbon (alkohol), asid karboksilik -> ester (ciri-ciri fizikal)

Esei
1. Garam : Plumbum(II) karbonat + asid nitrik -> X + gas Y + H2O
     (ujian mengenalpasti ion Pb2+ dan ujian kimia untuk CO2 (karbon dioksida)
2. Haba penyesaran
3. Kadar tindakbalas : Mangkin | Teori Perlanggaran
4. Elektrokimia


Kertas 3
1. Takat lebur | Eksperimen Naftalena
2. Kadar tindakbalas : Saiz
3. Logam oksida dalam Kala 3
4. Sel kimia (elektrolitik dan voltaik)
5. Kekonduksian elektrik
6. Aloi / Logam tulen
7. Peneutralan




Semoga sama-sama beroleh manfaat!

* Pemilik blog tidak bertanggungjawab atas apa-apa tindakan dan perbuatan yang terhasil daripada bahan dalam entri ini. Pertimbangan anda adalah amat penting ketika menggunakan bahan ini. 

12 ulasan:

  1. Balasan
    1. soalan ramalan je.. tapi harapnya membantu lah ye

      Padam
  2. Balasan
    1. INshaAllah.. boleh share jugak dengan budak2 CN.. ;)

      Padam
  3. Spot2 jgn tak spot...nanti ape2 kluar pun mesti sporting ye..

    BalasPadam
  4. Last minute...spot dari sumber atau kat member2 yg blh dipercayai sahaja...

    BalasPadam
  5. ha3.. ini pun sekadar ramalan saja.. dapat dari sumber whatsapp.. saja kongsikan

    BalasPadam
  6. Cikgu berape peratus, cikgu yakin ramalan itu keluar dalam SPM

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf Syazli.. tak dapat cikgu nak nyatakan peratusannya..
      Untung sabut tenggelam, untung batu timbul.. ;)

      Padam
    2. Terima kasih banyak2 Cikgu Hailmi atas perkongsian soalan ramalan Kimia SPM 2014....saya amat menghargai perkongsian itu... Bagaimana pula dengan soalan ramalan BIOLOGI SPM 2014? Cikgu boleh bantu tak?? Terima kasih sekali lagi ...

      Padam
    3. Cikgu Hailmi ada mana2 sumber drp whatsapp tak? TK

      Padam
    4. TQ Wu Siew Yong.. untuk Biologi, maaf.. cikgu tak ada sumber...

      Padam