.

.

KARTiKEL

Khamis, 11 September 2014

Permohonan Kemasukan ke Tingkatan 4 Maktab Tentera Diraja MTD Tahun 2015

Tawaran permohonan kemasukan ke tingkatan 4 Maktab Tentera Diraja (MTD) bagi sesi tahun 2015 sudah dibuka. Bagi pelajar Tingkatan 3 2014 yang berminat untuk menjadi Putera MTD, anda bolehlah tengok syarat dan cara memohon seperti di bawah.


Permohonan Kemasukan ke Tingkatan 4 Maktab Tentera Diraja MTD Tahun 2015


Syarat Kemasukan
1. Warganegara Malaysia
2. Jantina - Lelaki
3. Tinggi minimum - 152 sm
4. Berat minimum - 40.5 kg
5. Body masa index (BMI) - 18 hingga 27
6. Ukuran dada 74 sm (biasa) dan 79 sm (tarik nafas)
7. Penglihatan - baik dan tak rabun warna. Jika berkacamata, tidak melebihi 6/12
8. Sihat tubuh badan dan tidak berpenyakit yang boleh memudaratkan diri jika melakukan aktiviti lasak.
9. Memperolehi sekurang-kurangnya 7A (termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains) di dalam PT3 2014
10. Keutamaan diberi kepada pelajar yang aktif sukan, muzik, kelab, persatuan dan unit beruniform
11. Calon-calon yang layak akan dimaklumkan status permohonan mereka melalui khidmat pesanan ringkas (SMS)
12. Hanya calon yang berjaya dalam temuduga akan ditawarkan mengikuti pengajian bagi tingkatan 4 di MTD tahun 2015.



Cara Memohon
1. Permohonan kemasukan adalah melalui pengisian borang secara online melalui laman web http://www.rmc.edu.my


Permohonan Kemasukan ke Tingkatan 4 Maktab Tentera Diraja MTD Tahun 2015


2. Tarikh tutup permohonan adalah pada 15 November 2014
3. Sebarang pertanyaan sila hubungi, Sel Pemilihan MTD di talian telefon 03-89465565/03-89655562.


Selamat berjaya untuk adik-adik yang berminat memohon. ;)


12 ulasan:

  1. Terima kasih kerana share info ini. Amat berguna buat anak2 saudara saya

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Maaf Fahmi.. buat masa sekarang blom ada lagi
      Kalau ada nanti cikgu share ye

      Padam
    2. assalam. saya minat nak masuk MTB ni.. jadi .. saya nak mintak tolong cikgu ejaz saya masuk dalam MTB nie.. kalau cikgu setuju mesej no ni 0199036547/01126929968

      Padam
  3. cikgu saya dah masuk web tersebut tp xde borang permohonan pun?

    BalasPadam
  4. cikgu........saya dah isi borang tuu...dan die kate nama dan kata laluan sudah diberi tapi......bile saye check takde ape pon..knape ye???

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum... kenapa laman web MTD tu error.. tak boleh nk isi form..
    tq

    BalasPadam
  6. tp kawan saya masuk maktab tentera keputusan pmr dy 3a ja....mcm mna tu ?

    BalasPadam
  7. KENAPA TIADA PENGAMBILAN PEREMPUAN EK

    BalasPadam
  8. Assalam , cikgu saya dh isi borang utk ke mtd 2016 tapi saya tak isi borang itu sepenuhnya. Sebab ada masalah teknikal semasa saya isi borang. Page tu kata ic dah didaftarkan tetapi bahagian B , C dan D saya tak isikan lagi. Bila saya daftar semua dia kata ic dah didaftarkan

    BalasPadam
  9. minta pencerahan jika dilihat kepada syarat kelayakan untuk masuk MTD perlu mendapat 7A termasuk bm,bi,sn dan mt.Contoh jika seseorang pelajar itu mendapat 7A termasuk bm,sn,mt,bi lisan tetapi tidak A bagi bi ujian menulis,adakah itu telah memenuhi syarat kelayakan untuk masuk MTD.Sekian

    BalasPadam