About Me

Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 09/14 (Control Centre)

Hari nih kami diberi peluang untuk masuk ke CERN Control Centre dan tengok sistem komputer yang ada di CERN.

Sebab banyak sangat data yang dikutip sehingga ke tahap PB (Peta bytes) maka sistem dia pun mesti lah kena mantap jugak kan.

Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 09/14 (Control Centre)





Dan rupanya unit nih jugak banyak menyumbang kepada kemajuan ICT dunia. Antaranya adalah teknologi touch screen 1972 dan WWW pada tahun 1990.

Salah satu bahagian mempunyai hubungan terus dengan ISS, International Space Station untuk data langsung, sebab kat sana pun diorang ada detector untuk kesan kewujudan primary particles yang wujud di luar atmosfera. @ Centre Européen De Recherches Nucléaires






Catat Komen

0 Ulasan