About Me

80 Hari di Korea : Hari 61 (Lawatan ke Daegu Hanggyo Confucian Academy)

Hari ini pula selepas habis sekolah kami bergerak ke Daegu Hanggyo Confucian Academy. Ini merupakan sebuah sekolah lama yang berfungsi sebagai Akademi Konfucius yang menyediakan pendidikan kepada anak-anak kenamaan suatu ketika dahulu. Namun kini Daegu Hanggyo ini berfungsi sebagai venue majlis perkahwinan bagi masyarakat Korea yang mahukan perkahwinan tradisional Korea.

Kawasan nya tak lah besar mana. Tapi disebabkan taman dan juga masa yang betul untuk melawat (autumn), maka Daegu Hanggyo ini nampak sangat cantik. Dengan senibina lama Korea dan warna-warna autumn yang menyelubungi kawasan ini, memang sesuai sangat akademi ini dijadikan sebagai venue majlis perkahwinan. Romantik gitu.

Saya dan guru mentor hanya berjalan di sekitar dan melihat kawasan di dalam kompleks tersebut. Tak banyak sangat aktiviti yang boleh dilakukan. Kecuali bagi yang berminat nak melihat perkahwinan tradisional Korea, boleh lah melawat ke sini pada hari Sabtu setiap minggu. Jika ada masa, saya akan ke sini lagi untuk melihat sendiri majlis perkahwinan tradisional Korea tersebut!


Catat Ulasan

0 Ulasan