About Me

Kejohanan Sofbol MSS Sarawak 2014

Sekali lagi saya berpanasan di padang untuk sofbol pada tahun ini. Kali ini untuk Kejohanan Sofbol MSS Sarawak 2014 (Peringkat Negeri) yang berlangsung di Daerah Mukah, bermula daripada 14-16 Mei. Sepanjang penyertaan saya dalam dunia sofbol di Sarawak, ini kali kedua Mukah jadi tuan rumah. Kali pertama adalah pada tahun 2012, di mana Sibu muncul tempat Ketiga.

Pasukan Sibu seperti biasa, dibarisi oleh pemain dari SMK Luar Bandar No.1 Sibu, SMK Bukit Lima dan SMK Sibu Jaya. Disebabkan prestasi yang tidak membanggakan pada tahun lepas, maka hanya 1 pasukan sahaja boleh dibawa bertanding. Maka kami pilih pasukan L18, berbanding P18. Banyak faktor dipertimbangkan termasuk ketiadaan guru pengiring perempuan dan urusan menjaga pemain.


Disebabkan jadual yang tidak menentu dan beberapa kali pindaan, maka tempoh untuk latihan pusat hanya lah untuk 3 4 hari sahaja. Terpaksa masa sesingkat itu digunakan dengan sebaik mungkin untuk menyesuaikan sesama pemain, membaiki dan menambahbaik kemahiran pemain dan juga merancang beberapa taktikal dan strategi. Walaubagaimanapun, semuanya berjalan dengan baik dan lancar tanpa sebarang masalah.

Maka pada hari Selasa (Cuti Wesak) kami bertolak ke Mukah. Oleh sebab jarak Sibu ke Mukah tidak lah terlalu jauh, maka perjalanan bermula pada jam 2 petang. Sampai di Mukah pada jam 4.30 petang. Terus menginap di Hotel Sarina yang agak berdekatan dengan tempat venue, SMK Mukah.

Selesai semua barang dipunggah dari van dan kereta, maka kami bergerak ke padang bagi membolehkan pelajar membuang sket rasa gementar semasa pertandingan nanti. 

Sebelah malam pula diadakan sesi penentuan kumpulan dan jadual bagi semua pasukan yang hadir yang dipengerusikan oleh Cikgu Mah-Mhad Zul Kennedy dari SMK Pending, Kuching selaku Pengerusi Teknik Sofbol Sarawak.

Wakil daripada pasukan Sibu, dihadiri oleh Cikgu Achmaed Ckhalifh, Cikgu Jerry Morris Unong dan saya sendiri.

Bagi kategori L18, Sibu dijadualkan dalam Kumpulan B bersama pasukan Naib Johan tahun lepas, Kuching dan pasukan baru mencuba nasib iaitu Bintulu. Manakala Kumpulan A pula terdiri dari Johan tahun lepas, Miri, pasukan Betong dan Mukah.


Hari 1
Perlawanan pertama kami adalah menentang pasukan baru Bintulu. Sekalipun pasukan dari Bintulu ini (dari SMK Baru Bintulu) baru menyertai semula MSS Sarawak sejak sekian lama, namun kami tetap memberi perhatian yang penuh dalam mempersiapkan pasukan Sibu. Jangan sesekali pandang rendah dengan pasukan lawan! Itu yang saya selalu pesan kepada semua pemain.Segalanya berjalan seperti yang dirancangkan. Pasukan Sibu berjaya mengalahkan pasukan Bintulu dengan skor, 6-3.


Beberapa kelemahan yang kelihatan dengan jelas pada pasukan Sibu cuba diperbaiki bagi menghadapi satu lagi perlawanan genting pada hari esok, iaitu menentang pasukan Kuching.


Hari 2
Perlawanan hari kedua diteruskan pada sesi pagi menentang pasukan Kuching. Pasukan Kuching merupakan Naib Johan peringkat negeri pada tahun lepas. Dah tentu lah lebih besar cabaran yang terpaksa pemain-pemain ini galas.


Saingan berakhir dengan skor 5-3, buat kesekian kalinya Kuching mengalahkan Sibu. Memang tak ada luck langsung. Mungkin jugak budak dah awal-awal dah 'kalah bulu' setiap kali berdepan dengan Kuching.

Dengan berakhirnya perlawanan Sibu-Kuching juga telah melayakkan kedua-dua pasukan untuk mara ke pusing separuh akhir, menentang jagoan dari Kumpulan A iaitu Betong dan Miri.

Perlawanan pada petang diteruskan dengan pertandingan Separuh Akhir yang pertama iaitu, antara Sibu menentang Betong. Sekalipun pada mulanya pemain sedikit gementar apabila berdepan dengan juara kumpulan A, namun sikap rileks dan bersahaja mereka berjaya memberi hasil terbaik.Disebabkan tidak meletakkan harapan yang tinggi, tiba-tiba pulak pemain Sibu dapat bermain dengan bagus. Fielding dapat dikawal dengan kemas, sehingga akhirnya berjaya menang kepada Betong dengan skor 14-6. Sesuatu yang memang tak dijangka!

Sekaligus kegembiraan ini juga bermakna pasukan Sibu melayakkan diri ke pusingan Akhir buat pertama kalinya sejak tempoh 8 tahun sofbol diperkenalkan di Sibu!


Sebelah malamnya pula, kesemua pengurus dan jurulatih daripada setiap Bahagian dijemput bagi membincangkan pemilihan pemain yang akan mewakili Sarawak ke Kejohanan Sofbol MSSM di Pulau Pinang pada cuti sekolah nanti.

Perbincangan dilakukan dengan baik dan penuh toleransi oleh semua pengurus dan jurulatih demi memikirkan atas semangat kesukanan sofbol yang tinggi.


Hari 3
Hari penentuan bagi perlawanan akhir Sibu menentang pasukan Miri. Pasukan Miri merupakan Johan pada tahun lepas, dan pasti akan cuba mengulanginya lagi pada tahun ini. 


Sementara itu, pasukan Kuching berjaya mengalahkan pasukan Betong pada perlawanan penentuan tempat ke-3 dan ke-4 pada sebelah paginya.


Manakala perlawanan akhir adalah pada sebelah petang. Venue perlawanan juga ditukar ke Padang MRSM Mukah, bersekali dengan acara penutupan yang berlangsung di tempat yang sama.

Perlawanan akhir bermula lebih awal, namun kemudiannya dihentikan bagi Acara Perasmian oleh PPD Mukah. Kemudian perlawanan disambung kembali.

Ternyata pasukan Sibu bukanlah lawan bagi pasukan Miri yang jauh lebih berpengalaman dan mempunyai taktikal yang lebih banyak. Pasukan Sibu hanya sekadar mampu memberi saingan, tetapi untuk mengalahkan masih banyak yang perlu dipelajari.
Namun, itu satu pengalaman yang baik untuk kami, pasukan SIbu. InshaAllah di masa akan datang, akan diperkemaskan lagi jentera pasukan sofbol Sibu, supaya dapat bersaing dengan pasukan utama lain.Walaupun kalah di peringkat akhir, namun saya tetap berpuas hati dengan pencapaian pemain sofbol Sibu pada tahun ini. Ini kali pertama kami ke Final, dan juga merupakan pencapaian terbaik setakat sekarang. Berikan Sibu sedikit lagi masa, untuk kami teruskan persaingan kami ini... Selepas itu, he3...

Di sebalik semua cerita sofbol sepanjang 3 hari di Mukah, ternyata semangat kesukanan itu lebih jauh mengatasi segalanya. Semangat juang pemain dan juga kesungguhan mereka patut lah kita raikan dengan sewajarnya.

Malah saya juga mengambil peluang ketika kejohanan sebegini untuk mengukuhkan hubungan antara rakan-rakan jurulatih dan guru-guru dari hampir semua Bahagian Sarawak yang aktif dengan sukan sofbol. Bukan selalu berpeluang untuk berjumpa dengan mereka.


Peluang ini juga saya ambil ucapkan sekalung tahniah kepada pasukan Sibu atas kejayaan yang kita raih pada tahun ini. INshaAllah kita cuba lebih 'ganas' lagi tahun depan!


p/s: Suka dengan beberapa player sofbol dari Bahagian lain yang tak sombong nak datang menegur sapa dengan cikgu-cikgu dari Sibu nih.. Tak dilupa, player dari SMT Sejingkat Kuching yang sempat jadik umpire masa mereka main di Sibu bulan April lalu. Terbaik aih!


Catat Ulasan

0 Ulasan