About Me

Kawalan Biologi : Kebaikan dan Keburukan

Kawalan biologi adalah kaedah bagi mengawal populasi haiwan perosak dengan tanpa menggunakan racun serangga (bahan kimia). Kebiasaannya, interaksi mangsa-pemangsa digunakan sebagai kawalan biologi di Malaysia. 

Kawalan Biologi : Kebaikan dan Keburukan

Sebagai contohnya, burung hantu dan ular digunakan untuk memburu dan memakan tikus di ladang kelapa sawit. Contoh lain adalah seperti memelihara ikan dalam kolam bagi memakan jentik-jentik.


Kawalan Biologi : Kebaikan dan Keburukan
Burung hantu dipelihara di ladang sawit untuk memakan tikus


Kawalan Biologi : Kebaikan dan Keburukan
Kumbang Ladybird memakan afit, perosak tumbuhan


Kawalan Biologi : Kebaikan dan Keburukan
Ikan guppy dipelihara dalam kolam untuk memakan jentik-jentik


Kawalan Biologi : Kebaikan dan Keburukan
Ular dipelihara di ladang sawit untuk menangkap tikus


 Kebaikan Kawalan Biologi
a) Murah dan tidak perlu mengeluarkan kos yang tinggi
b) Selamat digunakan tiada kesan sampingan
c) Tidak mencemarkan alam sekitar
d) Tidak mendatangkan kesan buruk kepada organisma lain kecuali perosak

 

Keburukan Kawalan Biologi
a) Memerlukan masa yang lebih lama
b) Sukar dikawal kerana melibatkan organisma hidup
c) Perlu perancangan dan pengurusan yang lebih teliti


Catat Komen

74 Ulasan

  1. Kawalan secara alami ini lebih bersifat kepada NATURAL FRIENDLY.

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Cg pleasee wasap saye,saye nak tnye soalan

      Padam
  3. Teringat zaman-zaman sekolah dulu pulak. Hihi..

    BalasPadam
  4. TERBAIK LAH CIKGU..BAND 6 TERUS..HAHAHAHAH..

    BalasPadam
  5. Cikgu lain kali terbitkan pul macamana nk wt B6D2E1 ni dlm rtikel ye..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. inshaAllah.. saya akan usahakan.. ;)

      Padam
    2. uina lawak lah.. sy pun leh dpat band 6 ne joe... tankxx cikgu.. :) btw... i think we are the same age right???

      Padam
    3. cikgu macam mana mangsa pemangsa

      Padam
  6. kalau nak jelaskan mcm mane ye?

    BalasPadam
  7. thanxx.. cikgu.. lw cam ne kte leh dpat band 6 ne.. x ler.. band 7 trus.. hehhe :) kye bru form 2 dah mcm form 5 dah hohoh

    BalasPadam
  8. kat mane lagi leh cari keburukan biologi

    BalasPadam
  9. saya tak tahu buat PBA ini

    BalasPadam
  10. saya nak tahu apa itu pba

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan PBA tapi PBS!!

      Padam
    2. Pentaksiran Berasaskan Sekolah...itulah PBS

      Padam
  11. senang betul bwad pbs kalau cam ni

    BalasPadam
  12. nak banyak lagi information......

    BalasPadam
  13. tolong bagi bnyk lg kebaikan dan keburukannya..:)

    BalasPadam
  14. ckgu..tlong bagi banyak lagi ... ^ - ^

    BalasPadam
    Balasan
    1. hmm...tolong la nk isi banyak nie.. :(

      Padam
  15. ckgu....tq sgt...kitorang dh lulus.....

    BalasPadam
  16. terima kasih cikgu.........

    BalasPadam
  17. alhamdullilah....syukron nk mualin....hehehehe

    BalasPadam
  18. thnx for your information.. #OhMyEnglish#....hahahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. speaking la plak...hehehhe..gurau jew

      Padam
    2. dengki la tu... anyway thnx banyak2..

      Padam
    3. hmmm...tq2 cikgu :)

      Padam
    4. yer.. sama-sama..
      jangan gaduh2 k.. ;)

      Padam
  19. sebenarnya kitaorang nie kawan cikgu...sajew

    BalasPadam
  20. cikgu..tolong bg bnyk cikit isi.. :(

    BalasPadam
  21. yeah dah dpt isi....terima kasih cikgu..:)

    BalasPadam
  22. terima kasih saya dah dapat maklumat ........

    BalasPadam
  23. sama-sama.. semoga semua beroleh manfaat.. ;)

    BalasPadam
  24. Terima kasih, Cikgu. Dapat juga saya siapkan Band 6 saya. Alhamdulillah..... >_<

    BalasPadam
  25. Sama-sama.. Terima kasih sbb jadikan blog cikgu sbeagai rujukan.. ;)

    BalasPadam
  26. ini untuk kawalan biologi untuk pertanian ke eh?

    BalasPadam
  27. err... mcm mne nk wat dlm bntuk forum ek?? it's hardla.. :'(

    BalasPadam
  28. isi tak cukup,cikgu??

    BalasPadam
  29. 21 April, ma birthday :D nice info :)

    BalasPadam
  30. hak3.. nice Izzah.. hepi besday awal k!

    BalasPadam
  31. makasi cikgu:-) alhamdulilah pbs pon hmpir siap

    BalasPadam
  32. cikgu syuhadah8 Mei 2014 1:25 PTG

    Mohon kebenaran menggunakan sedikit isi kandungan nota cikgu dlm PdP saya..terima kasih kerana nota cikgu banyak membantu sya membuat ABM

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dipersilakan cikgu Syuhadah.. inshaAllah dapat manfaat bersama.. ;)

      Padam
  33. Terima KAsih cikgu...nota cikgu ni mmg berguna untuk buat PBS

    BalasPadam
  34. its easy to understand . ringkas dan padat. tq cikgu hailmi :)

    BalasPadam
  35. Saya x faham ttg keburukan biologi

    BalasPadam
  36. nothing to say , btw thanks cikgu !

    BalasPadam
  37. Thanks but kalau boleh, translate lah ke english. senang nak copy paste ;)

    BalasPadam
  38. cikgu..boleh berikan huraian tentang kebaikan dan keburukan biologi??saya harap cikgu dpat membantu saya..terima kasih cikgu..:)

    BalasPadam
  39. 10q cikgu hailmi saya tlah lepas band 6

    BalasPadam
  40. Maklumat yg berguna utk semua orang... cantekkk.....

    BalasPadam
  41. TQ, ckgu,sbb brkongsi ilmu!

    BalasPadam
  42. tq tapi takde penerangan ke cg?

    BalasPadam
  43. Cikgu,,ada ke kawalan biologi untk bunga rafflesia

    BalasPadam
  44. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  45. cikgu terima kasih banyak-banyak nota diberi oleh cikgu sangat bermakna

    BalasPadam
  46. Nak tnya,apakah maksud agen kawaln biologi

    BalasPadam