.

.

KARTiKEL

Isnin, 17 November 2014

NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan

Pada 14 dan 15 November yang lalu, telah berlangsung satu karnival yang berkaitan dengan e-Learning atau pu juga dikenali sebagai e-Pembelajaran di Shah Alam Convention Centre. Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan ataupun NUCeL2014 itu dianjurkan Kementerian Pendidikan Malaysia, MEIPTA dan juga UiTM.


NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan
NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan

Saya sebenarnya agak berminat dengan konsep yang cuba diketengahkan. Sesuai dengan apa yang saya juga praktikkan dalam kelas, maka pembelajaran abad ke-21 ini memang sesuatu yang sangat saya nantikan. Nak juga saya lihat kaedah, teknologi dan apa-apa yang berkaitan dengan e-Pembelajaran yang sesuai dan boleh dipraktikkan lagi dalam pdp saya.

Saya tiba di SACC pada jam lebih kurang 1.30 petang. Sementara menunggu satu lagi majlis bermula, maka saya meninjau dulu ke dalam dewan bagi mencari bahan yang menarik. Di depan kaunter pendaftaran, kelihatan susunan beg dan majalah yang diberi percuma kepada pengunjung. Di pintu masuk dewan saja sudah ada beberapa booth yang dibuka.


NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan


Booth pertama yang saya singgah adalah booth UPSI. Rasanya daripada Unit ICT UPSI. Di sini, segala medal dan piala yang telah dimenangi oleh pihak universiti ini dipaparkan di bahagian depan meja. Virtual campus learning system. Begitulah namanya. Tapi saya tak pasti sangat bagaimana sistemnya beroperasi. Sekadar tengok sepintas lalu.


NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan

NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan


Kemudian saya singgah di booth sebelahnya. Di sini, saya berada lebih lama, sebab tertarik dengan gajet yang ditonjolkan. Gajet berupa tablet itu adalah buatan syarikat Malaysia, dan beroperasi dengan menggunakan OS berasaskan Linux, iaitu Chevna. Yang menariknya mengenai Chevna ini adalah OSnya adalah sangat stabil, merupakan gabungan ala-ala android dan iOS (apple) dan yang paling penting adalah mesra pendidikan. 


NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan
Orang-orang penting di sebalik penghasilan Chevna.

Selain daripada itu, Chevna ini juga boleh digunakan di desktop bagi menggantikan Windows. Disebabkan tujuannya dihasilkan adalah untuk pendidikan, maka perisian dan apa yang ada dalam tu, semuanya lebih mencirikan pendidikan. Nak tahu yang lagi best? Sebab Chevna ini boleh didapatkan secara percuma! Walauweh.. sapa tak nak kan?. Boleh jimatkan banyak kos pembelian dan juga kos kemaskini. Terbaik!


Kemudian saya bergerak lagi ke kawasan sekitar dalam dewan. Secara jujur, banyak booth yang dibuka adalah secara ala kadar. Hanya dengan banner, sedikit poster dan penerangan mengenai apa produk yang dihasilkan oleh universiti mereka. 


NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan

NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan

NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan


Petugas yang ada juga tidak bersikap proaktif dalam menerangkan apa yang mereka hasilkan. Lebih kepada hanya tunggu jika ada respon daripada pengunjung dan juga lebih banyak berbual sesama mereka sendiri. Sedangkan mereka yang datang berkunjung, dah tentu mahukan sesuatu daripada karnival tersebut yang boleh diaplikasi bila kembali dari sana. 


Kemudian saya beralih ke bahagian luar dewan. Di sini juga banyak dipamerkan produk-produk yang berkaitan dengan e-Pembelajaran. Ada yang kita pernah dengar, ada juga yang tidak. Sesuatu yang baru boleh dipelajari. 


NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan

NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan

NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan


Di sini saya tertarik dengan satu booth yang mempamerkan satu screen besar. Yang bestnya, sebab screen tersebut boleh disentuh, dilukis, dan macam-macam lagi. Kiranya screen tersebut berfungsi seperti sebuah tablet besar yang boleh bertindak menggantikan papan hitam dalam kelas. Tablet besar ini dipanggil 'Samsung Interactive Board'.


Samsung Interactive Board
Samsung Interactive Board - papan hitam alaf 21

Serius teruja bila saya tengok Samsung Interactive Board ini. Kalau pasang sebiji dalam kelas, memang macam-macam perkara boleh buat. Samsung Interactive Board ini juga boleh bertindak sebagai screen untuk sambungan dari gajet kita yang diakses daripada laptop, atau desktop, atau tablet, atau juga dari telefon pintar. 

Best! Cuba bayangkan, jika kita masuk kelas, hanya perlu bawak tablet atau smartphone saja dah boleh mengajar dengan sangat interaktif! Betul-betul pembelajaran alaf 21. ;)


Cuma yang menjadi masalah pada saya, hanyalah harganya saja. Disebabkan ianya adalah teknologi baru dan terkini, maka harga nya pun juga agak 'terkini' jugak lah. Namun sekolah-sekolah kaya, swasta, antarabangsa yang mempunyai banyak sumber kewangan, saya syorkan anda beli 1 (banyak lagi bagus) untuk digunakan dalam makmal sekolah anda. Berebut budak nak menjawab soalan kat 'papan hitam baru' nih nanti!


NUCeL2014 : Karnival e-Pembelajaran Universiti Peringkat Kebangsaan
Majlis penutupan NUCeL2014 yang berlangsung di pentas yang cantik ini

Jam dah menunjukkan pukul 4. Maka selepas selesai mendengar penjelasan daripada petugas di sini, saya terus bergerak ke tempat majlis seperti yang dinyatakan.  Pengembaraan saya di NUCeL2014 ini berhenti di sini.  Banyak juga ilmu baru yang saya pelajari, terutamanya yang berkaitan dengan e-Pembelajaran. Yang nak tahu apa tujuan 'sebenar' saya ke NUCeL2014 nih, boleh teruskan membaca kisah saya dalam entri terbaru. ;)



0 Kata-kata Bijak Pandai:

Catat Ulasan