.

.

KARTiKEL

Khamis, 30 Januari 2014

Semakan Status Ujian Kompetensi ICT KPM

Masih ingat lagi dengan Ujian Kompetensi ICT yang telah diadakan kepada guru-guru oleh Kementerian Pendidikan Malaysia pada tahun lepas? Sekarang anda sudah boleh membuat semakan status ujian kompetensi ICT anda.

Semakan Status Ujian Kompetensi ICT KPM


Saya sudah dan Alhamdulillah BERJAYA mencapai tahap kompetensi ICT seperti yang dikehendaki. Bagi membuat semakan anda hanya perlu memasukkan Nombor Kad Pengenalan sahaja. 

Boleh buat semakan di sini : 


Dalam semakan status tersebut akan dinyatakan samaada anda melepasi tahap kompetensi ICT atau pun tidak. Juga disertakan beberapa maklumat asas perkhidmatan anda bagi memastikan status tersebut adalah kepunyaan anda. 

Namun, tidak dinyatakan pula apa-apa tindakan atau apa yang bakal menanti mereka yang TIDAK melepasi tahap kompetensi. Sekalipun pada masa awal ujian tersebut diadakan, ada juga bunyi-bunyi yang mengatakan guru yang tidak melepasi tahap kompetensi akan dihantar berkursus ICT. Itu belum pasti. Walaubagaimanapun, sama-sama lah kita nantikan. 

Semoga berjaya!

26 ulasan:

  1. Telus ke ujian tu...ada guru yang suruh guru lain tolong jawab...bagi je no i/c..gerenti lulus..makcik2 blh lulus klu mcm tu...sebabnya aku x lulus...memang aku x pandai bab2 komp pun...aku tahu guna je...apa2 pun...aku tunggu je...apa tindakan seterusnya...klu kena g kursus pun bagus juga...ada org nak sponsor kursus komp...bagus tu...blh tambah ilmu dlm bidang komp...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Btul2...klu ade kursus ict lg bgus....sy pn x lpas....guna kom,org tnye bt ni bt tu,mmg blh....blh dktakn,terrer la..hihihi..tp bab mnjwb sokln blh plk x lps....huhuhu..tp,tggu je la ape agk nye bg yg x lulus ni,,,

      Padam
  2. perkara2 cam tu, memang boleh dipertikaikan.. tapi kita sangka baik lah ye cikgu.. anggap ini (kalau ada kursus) pun sebagai langkah nak tambahbaik diri dan profesionalisme kita sebagai guru. Yang menipu tu, diorang ler rugi selamanya.. Saya pun kalau diberi peluang, nak juga pegi kursus camtu.. pasti akan ada ilmu baru yg kita boleh belajar.. ;)

    BalasPadam
  3. Saya gagal.Tapi yang best tu yang gagal akan diberi kursus ICT. I'm looking forward for this ICT course.Saya memang bertuah jika ada kursus untuk yang gagal.

    BalasPadam
  4. sy plak dah la xlulus...check result plaks masuk lam sek lain....hayyaaa..musykil btol...tgk komen mcm best plak yg xlulus nie erk..dpt g kursus...weeeee~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam rakan guru,sayajuga kandas,yg sedih tu kawan2ada yg minta jawab juruteknik kom, apa taknya luluslah.

      Padam
    2. Ada guru yang langsung tak pernah pegang computer boleh lulus, apa hal?

      Padam
  5. Ramai guru suruh pakar komputer menjawab soalan ada pula dapat jawapan dan terus mjawab .ujian ini adalah satu ujian yang tidak bkesan,jika boleh sediakan tempat
    dan masa yang sama utuk menjalani ujian tersebut !

    BalasPadam
  6. Ada guru memberi jwpn yang sama,tetapi satu lulus ,yang satu lagi x lulus ,adakah ujian ini adil bg guru-guru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebetulan masa menjawab soalan didapati soalan saya sama dengan kawan saya dan saya memberitahu jawapan kepada kawan tersebut...yang musykilnya kawan saya tu lulus tapi saya gagal....

      Padam
  7. suami ajar sy...tp sy x lulus dia lulus

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam, jgn sedih saya juga kandas sbbnya skema sangat kawan2 tu ada yg tolong jawab. Ada2aje. Dunia punya cerita.

      Padam
  8. Saya pun X lulus, Tapi Kalau secara practical atau amali saya boleh buat Tapi Kalau soalan ict dlm bentuk soalan mcm tak practical sebab penggunaan ict adalah lebih logik secara practical la...klau jwb soalan begini ramai lah boleh jwb kerana suruh kwn jwb kan. Adakah ini telus? Setahu saya yg lulus tu X pandai ict pun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu.sebenarnya ramai guru yang meminta guru ict tolong jawabkan.sebab itulah ramai yg lulus dan berjaya.kalau nak kira telus memang tidak telus kerana guru yg tidak pernah guna komputer pun boleh lulus.Apa kata buat ujian seperti menjawab soalan ptk dahulu.Dengan cara sebegini barulah boleh diuji tahap kecekapan seorang guru dalam ict.

      Padam
  9. Ada juga nak buat blog sendiri dlm v-lefrog pun X pandai lagi, hairan juga boleh lulus ujian kompetensiict.ini mesti kes tiru atau kwn jaw ab kan ya...hanya Allah je yg maha men get a hug. Tapi tak apalah ini hanya utk dunia semata -mate.

    BalasPadam
  10. Waktu jawab memang yakin lulus sbb aku confiden...siap kasi member lagi jawapan. Last2 bila keluar result..x melepasi tahap..tp aku ok jer walaupun semua member lulus...kalau dpt kursus ict ni memang anugerah sbb dah lama aku minta...ibarat doa dah termakbul....

    BalasPadam
  11. Assalammualaikum wbt.
    Terima kasih kalau ada kursus ICT ni sebab banyak lagi perkara yang saya tidak tahu.
    Saya memang menanti-nantikan kursus ICT yang terkini. :)

    BalasPadam
  12. Sampai hari ini saya tak percaya kepada kesahihan keputusan, Guru data pun boleh tak lulus. Yang tak ada di sekolah (cuti) pun boleh lulus

    BalasPadam
  13. tak pe jom kita berkursus..biarla dorang

    BalasPadam
  14. kpm kalu nak buat..buatla elok2 realibility and validity...saya tak tahu ada sijil sebab tulis kat situ survey...baik sangka jer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun baru check result..x lulus jg. yg musykil, saya ajar suami dan bagi jawapan..tp dia lulus saya pula x..ada tu nak buka email pun x pandai blh plk lulus ujian ni..bersangka baik je la.huhu

      Padam
  15. macamna nak tahu nama peserta kursus kopetensi yang layak dapat gi kursus tu

    BalasPadam
  16. sy pilih tarikh kursus 1/4 2014 tapi surat belum terima lagi macam mana nak tahu kita dapat ke tak kursus tu ye..saya dah call tapi bpg tiada jawapan

    BalasPadam