.

.

KARTiKEL

Ahad, 7 Julai 2013

Pengalaman Ngeri Blog CiKGUHAiLMi Kena Remove

Alhamdulillah terlebih dahulu nak ucap sebab blog nih dah dapat kembali beroperasi seperti biasa. Memang melalui saat-saat yang mendebarkan sehari ini untuk tempoh sepanjang 8 bulan blog CiKGUHAiLMi ini beroperasi. Mana taknya, buka jer blog hari nih, terus dapat notis 'BLOG NOT FOUND' dari Google! Memang nervous giler babeng, sebab tak ada pengalaman mendebarkan yang macam nih. Dah ler baru jer join benda-benda blogging nih.. Mesti ler gelabah yang tidak terhingga. Tak tahu apa nak buat dan konpius tak tahu plak kenapa diremove blog ilmiah ini. Nak kata ada bahan-bahan terlarang, rasanya tak ler kot.

Pengalaman Ngeri Blog CiKGUHAiLMi Kena Remove

Pastuh habis ler semua rakan-rakan blogger dari Group Denaihati Network, saya cuba mintak tolong. Itu belum termasuk dengan blogger-blogger yang memang dah ada dalam senarai rakan-rakan FB! Alhamdulillah ramai juga yang respond dengan pertanyaan gabra saya tuh. Antaranya ialah Syukri Tahir, Ikram Baharum, Acik a.k.a Mohd Izahar Sabtu, Uzu a.k.a Emas Putih II, Denaihati Ilhamku, Nabila Biela, Hanny Abdullah, Nurmujahidah Ismail, Mohd Syaifuddin. TERIMA KASIH tak terhingga kerana sudi membantu!

Beberapa link tutorial seperti di bawah ini dicuba. Dan akhirnya, tunggu punya tunggu, pada jam 11.00 malam tadi, blog CiKGUHAiLMi ini kembali beroperasi seperti biasa! Wah! Seronot nyer!!

Tutorial 1 : http://www.duniashida.com/2011/10/tutorial-blog-has-been-removed-cara.html
Tutorial 2 : http://yatiememories.blogspot.com/2011/11/blog-kena-remove-atau-not-found.html

Lega rasa bila blog terchenta nih dapat dibuka semula. Sayang jugak dengan segala kandungan bahan yang ada dalam blog nih. Yer lah, bukan senang nak buat semua bahan tuh semula, sebab dah takde rujukan atau backup kat mana-mana. 

Apapun, terima kasih banyak-banyak sekali lagi kepada semua yang sudi membantu. Teruskan menyokong blog CiKGUHAiLMi yer.. ;)


25 ulasan:

  1. hoho..dah dapat balik. tahniah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ3.. tak sabar nak berblogging balik nih.. ;)

      Padam
  2. apa punca blog cikgu hailmi kena remove

    BalasPadam
    Balasan
    1. ntah ler Azrul Haqim.. tup3 sedar2, bukak pagi tadi dah tak dapat dah.. seharian mencuba.. tapi skang dah ok.. ;)

      Padam
  3. Alhamdulillah..akhirnya dapat balik kan. Ada nangis tak tadi..hehehe. Kalau sis bukan setakat nangis..meraung sekali. Pernah terjadi sekali tapi pasal domain, itupun kawan blogger jugak membantu..semalaman tak tidur jugak lah...

    BalasPadam
  4. yer.. memang syukur sangat sis.. TQ jugak yer sebab sudi menolong pe yang patut! Terbaek lah! ;)

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. TQ jugak acik sebab bersusah payah tolong tadik ;)

      Padam
  6. Ini pernah berlaku kepada saya juga beberapa tahun lepas.
    Sebabnya saya rasa, Blogger fikir saya seorang spammer kerana saya post banyak comment di banyak blog.

    Aku hantar email kepada blogger &, dalam masa 24 jam, kembalilah blog saya seperti asal.
    Aku faham perasaan awak. Memang ngeri & rasa amat amat sayang. Hampir nak nangis.

    BalasPadam
    Balasan
    1. HU3.. memang ngeri sebab fikirkan artikel-artikel yang kita dah siapkan tuh..

      Padam
  7. kdg2 xjelas knpa blog kene remove? google og blogger.com mslh? Alhamdulillah...dah okay..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pelik dan hairan kenapa kena remove.. nak kata ada bahan terlarang, dah double check memang xdek.. Anyway, alhamdulillah sebab dah okey semuanya.. ;)

      Padam
  8. lepas nie kena la selalu backup blog yer....

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang kena backup.. serik dah kena camnih..

      Padam
  9. Alhamdulillah. memang panik bila kena macam ni. rasanya maybe ada masalah di bahagian domain kot sebab biasanya kalau company domain tu tukar dns/server baru, semua domain di bawahnya shut down seketika. cuba tanya dgn pihak domain.

    BalasPadam
  10. TQ Innanie.. ada juga saya tanya dengan pihak domain, tapi diorg punya feedback ok sebab diorang takada buat perubahan pada masa sekarang.. Apa pun Alhamdulillah sebab dah kembali normal.. ;)

    BalasPadam
  11. bguslah semua dh ok...ramai yg ckp, google akan remove blog yg byk spam...kalo nak approve komen dlm spam, pastikan komen tu bukan komen yg berlin =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh.. thanks for the info nabila.. slalunya komen yang dalam spam, slalu delete terus.. tapi ada gak yng bukan spam masuk sana..

      Padam
  12. Balasan
    1. hak3... lawak lah cikgu khairul.. maner ader peminat pong ;)

      Padam
  13. Thanks! :'3
    http://koxtau.blogspot.com/2013/07/ya-allah-rasa-nak-menangis-akuuuuuu.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama .. harap blogger yang lain pun boleh dapat ilmu n tak ler segabra saya nih bila jadik hal2 camnih.. ;)

      Padam