.

.

KARTiKEL

Sabtu, 9 Mac 2013

Permohonan Jawatan Pensyarah Kolej Matrikulasi Gred DG44 (KM Kelantan & Sarawak)


GURU | Permohonan Jawatan Pensyarah Matrikulasi Gred DG44 (KM Kelantan dan Sarawak)

Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia menawarkan jawatan kosong bagi pegawai - pegawai perkhidmatan pendidikan di Kolej Matrikulasi Kelantan dan Kolej Matrikulasi Sarawak.
Syarat-syarat umum permohonan adalah seperti berikut :


SYARAT-SYARAT:
1. PPPS (GURU DI BAWAH KPM ) GRED DG 44 SAHAJA
2. TELAH MENGAJAR SUBJEK 3 TAHUN BERTURUT
3. PRESTASI MELEBIHI 85 % 3 TAHUN BERTURUT-TURUT
4. BEBAS TINDAKAN TATATERTIB/SPRM/PINJAMAN TEGAR
5. DIPERAKUI OLEH KETUA JABATAN/SEKOLAH

SUBJEK PENGKHUSUSAN BAGI KOLEJ MATRIKULASI KELANTAN:
KIMIA
FIZIK
BIOLOGI
MATEMATIK
B.INGGERIS
SAINS KOMPUTER
EKONOMI
PERAKAUNAN
PENGURUSAN PERNIAGAAN
PENDIDIKAN ISLAM
KEMAHIRAN DINAMIKA
KOKURIKULUM

SUBJEK PENGKHUSUSAN BAGI KOLEJ MATRIKULASI SARAWAK:
KIMIA
FIZIK
BIOLOGI
SAINS KOMPUTER
MATEMATIK
B.INGGERIS
KOKURIKULUM
KEMAHIRAN DINAMIKA
PENDIDIKAN ISLAM

Borang permohonan  dan Lampiran boleh dimuatturun di sini.

Tarikh tutup permohonan : 22 MAC 2013

Untuk pertanyaan lanjut:

03-88844043/88844074/88844067/0388844008 -
Pn. Norshahida bt Md Nayan / Pn. Norasfazura bt Abd Samah / En. Mustafa Kamil b Sulaiman

36 ulasan:

  1. yup Aiman.. sebab KM Kelantan dan Sarawak tuh baru nak buka untuk sesi ambilan budak2 matrik kali nih.. Sebab tuh KPM perlukan ramai guru untuk banyak subjek.. ;)

    BalasPadam
  2. masih dg 41....x berpeluang lagilah...

    BalasPadam
  3. sabar menanti.. masa anda akan tiba.. tapi untuk makluman, tahun lepas ada Bahagian Matrikulasi keluarkan iklan perjawatan untuk pensyarah DG41.. so kena selalu tengok iklan ye.. ;)

    BalasPadam
  4. saya nak tahu iklan pensyarah dg41 nak tengok kat mana ye??????
    thank you

    BalasPadam
  5. selalunya akan diiklankan dalam laman web Kementerian Pendidikan Malaysia, macam tahun lepas. Kalau tak pun, mungkin boleh tengok terus dalam website Bahagian Matrikulasi.. ;)

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum. ..saya berminat tp baru perasan iklan ni...masih leh apply tak.saya nak mohon cwgn kuching sarawak.fyi saya guru kimia mrsm DG44...leh apply tak?

    BalasPadam
  7. Wslm.. saya tak pasti nak jawab. Cuma saya dapat katakan, dalam syarat permohonan ada juga dinyatakan guru di bawah KPM.. rasanya cikgu MRSM tak di bawah KPM kan?. lagi pun tarikh tutup pun dah lepas. tapi apa pun saya rasa mungkin puan boleh cuba telefon pihak Bahagian Matrikulasi untuk lebih penjelasan.. Semoga berjaya ya.. ;)

    BalasPadam
  8. Ok..inshaAllah. ..nanti saya call.terima kasih utk info ye.

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum bang.. nk tnya kolej nie p.a stream n s.c stream ka? mohon pnjlsan.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm.. saya tak pasti lah pulak sama ada KM Sarawak dan Kelantan ini ada menawarkan kursus pe.. cuma sepanjang pengetahuan saya, kebiasaannya akan ada kedua-dua aliran.. kecuali aliran Teknikal, sebab mulai 2013 nih dah ada buka KM khusus untuk Teknikal di Kedah dan Pahang. ;)

      Padam
    2. Oww.. sy ad mntk matrik klate nie.. sy pom dk dkt p.puteh jgak.. naik motor pom smpai kt matrik 2.. ok la bang.. thx 4 da impo.. :D

      Padam
  10. baru tgk iklan ni...dah terlepas...blh cuba mohon lagi ke?

    BalasPadam
  11. rasanya dah tak dapat.. sebab dah kuar semakan untuk calon-calon yang berjaya dipanggi temuduga.. mungkin lain kali boleh cuba lagi.. ;)

    BalasPadam
  12. assalamualaikum..bila lagi akan keluar iklan jawatan kososng ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm.. tak dapat nak dipastikan lah pulak bila nak dibuka nya lagi permohonan untuk pensyarah matrikulasi nih.. tapi kebiasaannya dalam Semester kedua ini lah.. Tunggu yer .. ;)

      Padam
  13. asaalamualaikum..sm mane nk mohon pensyarah matrikulasi sy dh pg bhgn matrikulasi tp x de pn link utk permohonan pensyrh.. semester kedua ble akan dibuka permohonan baru bg pensyrh ye

    BalasPadam
  14. waalaikumsalam cikgu maizah.. bagi permohonan pensyarah matrikulasi, selalu nya ada iklan dan tempoh tertentu.. iklan tak keluar pada setiap masa, mungkin bergantung pada kekosongan.. selalu-selalu lah menjenguk laman web bahagian matrikulasi untuk info terkini.. selamat mencuba!

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam cikgu hailmi..saya hidayah..nk tye kalau bukan basic dari kalangan guru blh tak apply untuk pensyarah matrik? cthnya mcm lepasan ijazah.,thank you cikgu ^_^

      Padam
    2. saya tak pasti lah plak. Tapi selalunya setakat saya dengar mesti mempunyai diploma / ijazah pendidikan.. Lagipun Bahagian Matrikulasi nih masih di bawah seliaan Kementerian Pendidikan Malaysia.. Mohon Hidyah bertanya kepada Bahagian Matrikulasi untuk makluman lanjut.. ;)

      Padam
    3. Bila lagi nak buka jwtn pensyarah matrikulasi kat sarawak.

      Padam
  15. kalau bukan guru atau tiada ijazah dalam pendidikan, boleh tak apply jadi pensyarah matrikulasi/politeknik/kolej komuniti?

    BalasPadam
  16. kesian fresh graduate.. kalau dulu fresh graduate boleh apply jadi lecturer kat matrik. skang dah xleh. huhu

    BalasPadam
  17. assalam, bila agaknya pengambilan pensyarah matrikulasi sarawak? ada temuduga? bila?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. tak saya pasti pulak bila iklannya akan keluar.. selalunya bergantung kepada kekosongan dan subjek yang tertentu.. inshaAllah saya akan kongsikan jika ada iklan keluar

      Padam
  18. salam.....ada tak kekosongan jawatan pensyarah ekonomi di KM Kedah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. Halida bleh rujuk dengan Bahagian Matrikulasi KPM..

      Padam
  19. assalam..sy nak bertanya graduan sarjana pendidikan teknikal dan vokasional pengurusan dari upm bole apply tak jawatan pensyarah matrikulasi. saya tiada kelulusan kpli or dpli. macam konfius..becoz my dgree from others faculty. tq respon me ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam... tak pasti plak saya.. sebab dariapda pengalaman sbeelum2 nih semuanya saya jumpa yg ada Ijazah Pendidikan atau pun Diploma Pendidikan (KPLI/DPLI).. mungkin boleh ajukan terus kepada Bahagian Matrikulasi, KPM.. Semoga berjaya yer.. ;)

      Padam
  20. matrikulasi kelantan tiada unit bahasa Mandarin?hanya ada unit bahasa Inggeris?

    BalasPadam
  21. Tahun 2015 ada kekosongan pensyarah maths d kelantan x??

    BalasPadam