.

.

KARTiKEL

Khamis, 7 Februari 2013

Sel Haiwan dan Sel Tumbuhan

Sel merupakan unit asas bagi semua organisma. Sel juga boleh wujud dalam bentuk dan saiz yang berbeza. Oleh sebab saiz sel yang sangat kecil, jadi sel hanya boleh dilihat dengan menggunakan mikroskop. Sel boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu SEL HAIWAN dan SEL TUMBUHAN.

Memahami sel haiwan dan sel tumbuhan sel pipi sel bawang
 SEL HAIWAN
Terdiri daripada nukleus, sitoplasma dan membran sel
Mempunyai bentuk yang tidak tetap
Saiz yang lebih kecil
Contoh sel : Sel pipi manusia


Memahami sel haiwan dan sel tumbuhan sel pipi sel bawang
 SEL TUMBUHAN
Terdiri daripada nukleus, sitoplasma, membran sel, dinding sel, vakuol, kloroplas
Mempunyai bentuk yang tetap
Saiz yang lebih besar
Contoh sel : Sel Bawang  


10 ulasan:

  1. teringat zaman sekolah masa belajar sains dulu :)

    BalasPadam
  2. mesti ingat laghik kan time kena korek pipi nak ambik sampel letak bawah mikroskop?.. ha3 part tuh lah yang cikgu paling suka sakat budak...

    BalasPadam
  3. Fungsi dia sama kan cikgu macam NUKLEAS mengawal semua aktiviti sel sitoplasma Tempat dimana proses kimia berlaku=menyimpan makanan dalam bentuk bahan terlarut,

    BalasPadam
  4. ataupun fungsi sel diantara sel haiwan dan sel tumbuhan ni laain2?????????

    BalasPadam
  5. HUHUH ,,cikgu update lah cepat sikit cegu assignment sye kne antar lagi 2hari,, huahua sye hnye phm nota cegu aje ,,huahua
    bantulh sya♥

    BalasPadam
    Balasan
    1. apasal BM salah hah?!

      Padam
  6. aahhhh....kene wat PBS

    BalasPadam
  7. ASAL TAKDE BLOG YANG ADA BAHAGIAN2 MIKROSKOP DALAM BM Dx
    Saya tingkatan 3 so takde teks ting. 1 in bm :'|

    BalasPadam
  8. BUUUUUUUUUUUUU

    BalasPadam