Semalam saya berkongsi tentang salah satu pendekatan yang kerap saya gunakan untuk pasca PKP, iaitu project-based learning.

Masa awal persekolahan dibuka, saya selaraskan semula sukatan, sesuai dengan mood murid. Jadi tajuk yang boleh buat aktiviti menarik, kebetulan tajuk belakang sket. Maka saya awalkan, tajuk Teknologi Pemprosesan Makanan tu dulu.

Sebagai contoh untuk aktiviti tajuk ini, saya minta murid untuk aplikasikan satu teknologi pemprosesan makanan yang mereka belajar. Proses itu kemudiannya di rakam dalam bentuk video dan dikongsi dalam group WhatsApp kelas.




Projek individu. Ada yang buat jeruk, ikan kering dan sebagainya.

Tapi serious terkejut dengan hasil video murid. Kreatif baq ang! Tak caya, sila tengok satu-satu yang saya kongsi. Macam-macam style ada, dan macam biasa kebanyakannya tu tertarik dengan konsep #tiktok dan lagu-lagu feymes tiktok. Yeayyy.. Hidup Tiktok!

Paling penting pada saya, murid dapat sampai idea mereka dengan berkesan. Komunikasi dan kreativiti yang bermakna.

So guru di luar sana pon Cuba lah. Pasti anda pun akan terkejut dengan hasilnya nanti! @ Smk Jerlun