About Me

Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?

Sebagai guru yang banyak buat aktiviti hands-on dengan murid sebelum nih, saya rasa janggal gila bila nak mengajar dengan berdiri saja kat depan budak, pastu bagi lecture. Serius rasa pelik sangat.
Kelas saya patutnya budak dok berkeliaran sana sini, wat aktiviti dalam group, kongsi barang dan buat hasil kerja sama-sama. Tapi semuanya tidak selepas pandemik!
Beberapa hari dah berlalu, dengan keterbatasan pergerakan (social distancing) saya yakin, budak pon bosan dengan saya, saya pon bosan dengan budak. Response kurang oii.. 😝
Jadi hari nih saya cuba sket, aktiviti #PAK21 dengan keterbatasan yang ada. Memang challenging! Masih tercari pendekatan yang terbaik nak penuhi norma baharu.
Meh saya cerita sket apa yang saya buat dengan mereka hari nih.
Lepas remapping balik tajuk yang saya nak run dulu, hari nih saya pesan budak bawak pembungkus makanan. Tajuk makanan. Dari sana mereka kena kenalpasti sendiri apa maklumat yang kena ada pada pembungkus makanan tu. (Inkuiri)


Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?


Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?

Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?

Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?

Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?

Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?

Pembelajaran Abad 21 #PAK21 Dan Pasca Pandemik. Adakah Guru Kita Bersedia?


Bila dah senaraikan maklumat, mereka kena share dengan rakan sebelah dan kenal pasti apa yang sama dan tak sama antara yang dicatat oleh mereka. Dan kena pikir juga kenapa ada yang sama dan tak sama. Masa nih Budak dah kena decide apa maklumat yang patut ada, dan paling penting kenapa maklumat tu kena ada.
Time nih, kelas yang sunyi sepi terus jadi meriah depa dok sembang (bincang). Seronok rupanya budak kalau ble peluang bercakap.
Kemudian saya mintak murid ramai-ramai kongsikan apa dapatan perbincangan mereka dan putuskan sebenarnya apa maklumat yang wajib ada pada sesuatu label makanan.
Lepas tu mereka senaraikan plak bahan yang digunakan untuk pembuatan makanan, dan kenal pasti apa tujuan bahan tersebut dimasukkan. Dari sana depa kelas kan kepada jenis bahan Kimia yang digunakan dalam makanan.
OK. Lesson learnt hari nih, #PAK21 masih boleh dijalankan ikut norma baharu, tapi perlu disesuaikan. Cabaran utama dia adalah keterbatasan murid dan kemahiran guru.
Slow-slow cuba adapt dan adopt dengan norma baharu. Ayuh guru-guru Malaysia, we can do it! 💪🏻 @ Smk Jerlun

Catat Komen

0 Ulasan