About Me

Kena Scam Rupanya! Pengajaran Dari Kisah Azhar Ali, Budak NASA

THINK BEFORE YOU SHARE

Kisah adik Azhar Ali, "Budak NASA", barang kali boleh jadi satu kisah pengajaran terbaik bagaimana masyarakat kita masih perlu dididik untuk klik dengan bijak.




Bermula dengan viral di Twitter kerana dikatakan menang Pertandingan merekacipta spacesuit sampai ditawarkan biasiswa oleh NASA, diberi pujian oleh warga netizen termasuk PM, Menteri MOSTI dan Menteri Pengajian Tinggi, dikecam netizen sebab dakwa belajar Fizik lagi hebat dari belajar Biologi, hingga lah di buat research oleh warga netizen, yang kemudiannya didapati banyak kecelaruan dan akhirnya hari nih, dia sendiri yang mengaku ditipu dan terlibat dengan scam. Tapi orang dah tak caya, sampai netizen kata, surat tu semua pon dia sendiri yang edit. 🤦🏻‍♂️

...

Speechless abam nak komen dik oi. Konsep sekarang, ramai yang "share first, story later".




Cumanya abam nak ajar satu teknik bila kita berdepan dengan perkara-perkara tak pasti di media sosial nih, sebelum kita simply share saja semua benda. Konsep dia mudah jer, iaitu THINK!

T - Is it True?
H - Is it Helpful?
I - Is It Inspiring?
N - Is it Necessary?
K - Is it Kind?

OK lepas semua soalan nih, sila lah share dengan gembira. Semoga kita jadi warga Digital yang lebih bertamadun. Amin!

Cikgu Hailmi,
Angkasawan Freelance

Catat Komen

3 Ulasan

  1. Tak faham sebenarnya ni.. sebenarnya budak ni dapat biasiswa Nasa atau x?? Xpa nanti sy cari jawapannya dulu

    BalasPadam
  2. Ada kata semua tu fake je. Dia photoshop sendiri lepas tu kata dia kena scam. Macam mana tu?

    BalasPadam