About Me

20 Filem Best Tentang Guru dan Pendidikan

Sebagai guru, maka jika ada filem atau movie yang berkaitan dengan kisah guru dan pendidikan, pasti ini masuk dalam list untuk wajib tonton. Ada beberapa daripada filem ini sangat lah menarik untuk ditonton, dan meninggalkan kesan yang cukup mendalam. Rasa macam nak saja jadi seperti watak dalam filem tersebut.


20 Filem Best Tentang Guru dan Pendidikan
20 Filem Best Tentang Guru dan Pendidikan


Maka saya senaraikan 20 filem terbaik mengenai guru / pendidikan yang saya cadangkan lebih ramai guru untuk menonton, supaya kita boleh sama-sama ambil inspirasi. Banyak juga antara yang disenaraikan merupakan kisah benar. Jom kita tengok.1. Teacher's Diary (Thailand)
Filem mengenai kisah seorang guru lelaki yang baru ditugaskan untuk berkhidmat di sebuah sekolah jauh di pedalaman. Penuh keboringan, satu-satunya peneman guru ini adalah sebuah diari tinggalan seorang cikgu perempuan yang juga pernah bertugas di sekolah ini. 

 
Teacher's Diary (Thailand)
2. To Sir With Love (Omputih)
Mengisahkan seorang guru yang berdepan dengan remaja sukar dikawal di sekolah baharunya. Menjadi guru di sekolah terbuang seperti itu, guru tersebut berhadapan dengan banyak kesukaran. Berjayakah beliau mendidik anak-anak nakal tersebut?


To Sir With Love3. Laskar Pelangi (Indonesia)
Filem ini diadaptasi daripada sebuah novel yang cukup meruntun jiwa pendidik. Mengisahkan perjuangan 10 murid di sekolah kawasan pedalaman yang jauh dari kota, dengan dua orang guru yang sangat menginspirasikan. Saya recommend cerita ini untuk ditonton! Lagu soundtrack dia pun semua sangat best!


Laskar Pelangi
 

4. Freedom Writers (Omputih)
Filem ini diangkat daripada sebuah kisah benar, mengenai seorang guru muda bernama Erin Gruwell. Berhadapan dengan kumpulan pelajar yang bermasalah, motivasi beliau berjaya memberi inspirasi kepada muridnya untuk bertoleransi sesama mereka, dan melanjutkan pelajaran. 


Freedom Writers
 


5. Dead Poet Society (Omputih)
Filem ini dilakonkan oleh pelakon hebat, Robin Williams dengan penuh gaya sekali. Menjadi guru Sastera, bukan lah halangan untuk beliau menggunakan pendekatan yang cukup dekat dengan pelajar beliau yang semuanya lelaki. 


Dead Poet Society
 


6. Taare Zameen Par (Hindi)
Filem lakonan Aamir Khan ini rasanya cukup dekat dengan guru Malaysia. Mengisahkan kisah seorang guru, yang berdepan dengan pelajar yang 'bermasalah', sehingga lah guru tersebut mengenalpasti punca sebenar masalah pelajar tersebut. Guru Pendidikan Khas sesuai sangat tengok.


Taare Zameen Par7. Adiwiraku (Malaysia)
Mengisahkan mengenai cikgu muda, Cheryl Ann Fernando dengan cabarannya di sebuah sekolah kampung di Kedah. Cabaran dan kejayaan anak-anak di SMK Pinang Tunggal ini menjuarai pertandingan Choral Speaking digarap dengan baik dan penuh penghayatan.
Filem adaptasi kisah benar dari Malaysia ini juga memenangi Anugerah Filem Terbaik 2017. 


Adiwira ku8. 3 Idiots (Hindi)
Ini satu lagi cerita hebat lakonan Aamir Khan. Mengisahkan persahabatan 3 orang sekawan yang digelar 'Si Bodoh' kerana cara berfikir mereka yang berbeza. 


3 Idiots
 
9. Aishah : Biarkan Kami Bersaudara (Indonesia)
Filem dengan tema keagamaan ini mengisahkan seorang guru yang mengajar di sebuah sekolah jauh dari desanya, di komuniti yang jauh berbeza darinya. Menjadi guru atas wasiat bapanya, dapatkah Aishah menunaikan janji kepada bapanya?


Aisyah Biarkan Kami Bersaudara
 

10. Great Teacher Onizuka (Jepun)
Great Teacher Onizuka atau lebih dikenali sebagai GTO ini memang sudah popular menerusi siri manga nya. Kisah cikgu dengan niat pelik, tapi akhirnya menjadi guru yang lucu dan juga berjaya memberi inspirasi kepada anak muridnya.


Great Teacher Onizuka
 

11. The Glove (Korea)
Filem Korea ini sangat menyentuh perasaan. Berapa kali saya dah tonton, tapi tetap boleh mengalirkan air mata.  Kisah bagaimana sekumpulan pelajar pekak dan bisu yang struggle untuk berlatih dan menyertai pertandingan besbol untuk daerah mereka. Sekalipun penuh dengan kekurangan, semangat mereka akhirnya menyentuh hati coach mereka yang pada mulanya langsung melihat sebelah mata.


The Glove12. Chalk and Duster (Hindi)
Filem ini adalah lakonan hebat Juhi Chawla dan Shabana Azmi mengisahkan kisah dua orang guru yang menyentuh perasaan. Kesungguhan dan minat mereka terhadap kerjaya mereka mendorong mereka untuk buat yang terbaik. Dugaan datang apabila, pentadbiran mengganggu urusan mereka.


Chalk and Duster


13. Dangerous Mind (Omputih)
 Filem lakonan Michelle Pfeiffer ini mengisahkan seorang Marine yang menjadi guru di sebuah sekolah gangster. Tengok bagaimana coolnya cikgu perempuan nih mengawal anak-anak muridnya yang ganas. Cikgu kat sekolah di bandar, sila tonton untuk ambil inspirasi.


Dangerous Minds14. Beyond the Blackboard (Omputih)
Filem TV ini adalah kisah perjuangan guru muda yang berdepan dengan ketakutan dan prejudis terhadap kanak-kanak homeless / gelandangan, sebelum beliau sendiri yang menjadi inspirasi kepada anak-anak tersebut untuk make a difference!


Beyond the Blackboard


15. The Ron Clark Story (Omputih)
Filem ini merupakan adaptasi kisah benar Ron Clark, guru di kampung yang ditukar ke sebuah sekolah dengan cabaran terbesar, disiplin paling teruk. Apa yang beliau buat dan mampukah beliau mengatasi masalah tersebut? 


The Ron Clark Story16. Suck Me Shakespeer (German)
Kisah lucu mengenai seorang pencuri yang terpaksa menjadi guru kerana terperangkap di sebuah sekolah.


Suck Me Shakespeer17. Lean on Me (Omputih)
Filem mengena perjuangan seorang pengetua sekolah yang berusaha bersungguh-sungguh bagi memastikan sekolah nya berada dalam keadaan yang terbaik. Lakonan hebat oleh Morgan Freeman.


Lean on Me
 

18. Black (Hindi)
Filem lakonan hebat Amitabh Bachan dan Rani Mukherjee ini mengisahkan kisah seorang gadis buta dan pekak, dan hubungannya dengan guru yang kemudiannya menghidap sakit Alzheimer. 


Black
 
19. Blindside (Omputih)
Kisah sedih mengenai perjuangan seorang anak homeless dan trauma yang kemudiannya dibela oleh seorang wanita yang sangat penyayang. Perjuangan mereka sehingga anak homeless tersebut menempa kejayaan sehingga menjadi pemain American Football. Lakonan hebat Sandra Bullock dan Quinton Aaron.


The Blind Side20. Cikgu Limau Kasturi (Malaysia)
Saya masukkan juga drama legend ini sebagai Filem Guru Wajib Tonton atas kehebatan cerita ini dalam meninggalkan kesan kepada ramai orang, termasuk saya. Dilakonkan oleh Harun Salim Bachik, watak cikgu di pedalaman yang penuh dengan kejujuran dan sikap sebenar seorang pendidik. Generasi yang belum sempat tonton, sila cari kat Youtube ok.


Cikgu Limau Kasturi

 
Demikianlah 20 filem terbaik mengenai guru dan pendidikan yang sempat saya senaraikan. Ada yang dah saya tonton, dan selebihnya sudah pasti dalam senarai menunggu untuk ditonton. Ada lagi filem best yang tak masuk senarai? Jom komen kat bawah !
Catat Ulasan

16 Ulasan

 1. Gokusen. Macam GTO juga, diadaptasi dari siri manga. Seorang guru wanita yang berlatarbelakangkan keluarga yakuza dan terpaksa menyembunyikan identiti sebenarnya. Dia diminta mengajar kelas belakang yang sangat nakal & mempunyai masalah disiplin.

  BalasPadam
 2. cikgu limau kasturi memang win. siapa tak tengok sila cari balik cerita ni

  BalasPadam
 3. terima kasih cikgu hailmi..guru juga perlukan inspirasi dan motivasi disaat dirinya lemah

  BalasPadam
 4. Boleh share link untuk tonton filem ini?

  BalasPadam
 5. Hichki...cerita hindustan..rani mekherjee ..pun best

  BalasPadam
 6. Filem box office tamil Raatchasi best sangat. Kisah bagaimana seorang guru besar baru berdepan dengan sekolah korup. PK1 rasuah. guru2 tak masuk kelas. budak2 terbiar.

  BalasPadam
 7. Yg ke-21 akak tgh tggu Aziz M Osman typing ni... "Seribu batu ke Geneva, selangkah ke masa depan" cerita cikgu Hailmi. Hehehe

  BalasPadam
 8. Tambah lagi :

  - The Triumph
  - The Miracle Worker

  BalasPadam
 9. Gridiron Gang - Mengisahkan seorang guru mampu mengubah pelajar juvana yg bermasalah, mmpunyai kes berat. menjadi orang yg baik.

  BalasPadam
 10. CIKGU HAILMI JANGAN LUPA TENGOK SUPER 30 LAKONAN HRITIK ROSHAN!!!!! GENIUS DAN SGT HEBAT JALAN CRITA.APAPUN GURU JGN MENGALAH DAN RSA TERBEBAN DENGAN APA YG DILALUI

  BalasPadam
 11. Executive-Education.id is a person teacher provider site in Jabodetabek that is just about to help parents to seek out tutors for their kids according to their wishes... visit https://privatmurah.vercel.app/les-privat-bsd-city-murah.html for more details

  BalasPadam
 12. Very best plus Cheapest Jabodetabek Exclusive Training, the workers and tutors come to your home, fixed your personal analysis routine and will choose any arena connected with analysis ... click https://privat-jabodetabek.netlify.app/les-privat-setiabudi.html for further

  BalasPadam
 13. Maybe you will discover a cheaper fee versus the table above, be certain again with regards to the qualifications of your teacher / Kindergarten teacher recommended for your requirements ... click for more information https://lesprivat-exed.blogspot.com/2022/03/les-privat-setiabudi-1-terbaik.html

  BalasPadam