About Me

Ujian Makanan [video]

Ujian makanan adalah ujikaji yang dijalankan bagi menguji kehadiran sesuatu bahan dalam satu sampel makanan. Ada banyak ujian makanan. Namun dalam entri ini hanya difokuskan kepada 4 jenis ujian makanan sahaja, iaitu Ujian Iodin, Ujian Lemak, Ujian Benedict dan Ujian Millon. Jom tonton video di bawah untuk melihat bagaimana ujian tersebut dijalankan.


Ujian Iodin
Ujian Iodin digunakan bagi menguji kehadiran KANJI dalam sampel makanan. Caranya adalah dengan menitiskan beberapa titisan larutan Iodin ke dalam sampel. Sekiranya sampel berubah menjadi biru gelap atau biru kehitaman, maka sampel tersebut memang mengandungi kanji. Jika tiada perubahan, maka sampel tersebut tidak mengandungi kanji.Contoh makanan yang boleh digunakan bagi menguji kanji adalah air nasi, roti dan ubi.


Ujian Lemak
Ujian lemak mempunyai 2 kaedah. Kaedah pertama adalah dengan menggunakan kertas turas. Titiskan beberapa sampel makanan ke atas kertas turas dan sekiranya terdapat tompokan lutsinar, maka sampel terbukti mengandungi lemak. 

Kaedah kedua pula adalah dengan menggunakan etanol. Sampel dicampurkan dengan sedikit larutan etanol. Jika sampel makanan mengandungi lemak, maka kita akan dapat satu emulsi lemak.Contoh makanan yang boleh digunakan bagi menguji lemak adalah minyak masak, dan marjerin.


Ujian Benedict
Ujian Benedict digunakan bagi menguji kehadiran GLUKOSA dalam sampel makanan. Caranya adalah dengan mencampurkan sampel dengan larutan Benedict yang berwarna biru. Kemudian campuran tadi dipanaskan dalam kukus air. Sekiranya sampel mengandungi glukosa, maka larutan akan berubah menjadi mendakan merah bata.


Contoh makanan yang boleh digunakan bagi menguji glukosa adalah air gula.


Ujian Millon
Ujian Millon digunakan bagi menguji kehadiran PROTEIN dalam sampel makanan. Caranya adalah dengan mencampurkan sampel dengan Reagen Millon. Campuran tadi kemudiannya dipanaskan dalam kukus air. Sekiranya sampel mengandungi protein, maka larutan akan berubah menjadi mendakan merah bata.


Contoh makanan yang boleh digunakan bagi menguji protein adalah albumen, dan putih telur.Jutaan terima kasih kepada pelajar yang telah membantu saya dalam menjayakan video Ujian Makanan ini. Mereka adalah Charry Fresly, Vivian dan juga Roderick. Semoga anda mendapat manfaat daripada video ini yer.. ;)

Catat Ulasan

22 Ulasan

 1. TQ3.. mudah2an membantu semua pelajar yer.. ;)

  BalasPadam
 2. sangat2 membantu pelajar... good job cikgu!

  BalasPadam
 3. saya mohon share...sangat membantu murid...

  BalasPadam
 4. dipersilakan.. mudah2an membantu pelajar.. ;)

  BalasPadam
 5. Untuk menguji kehadiran glukosa, ada tak larutan lain yang boleh digunakan selain larutan Benedict?

  BalasPadam
 6. Tq..cikgu hailmi..cikgu saya pernah bagitau tntng ni dgn video cikgu,good job

  BalasPadam
 7. cikgu apakah larutan yg boleh digunakan untuk menguji kanji selain larutan iodin??

  BalasPadam
 8. assalam..cikgu,apa yang terjadi kalau beberapa titis larutan iodin ditambah kepada larutan tepung gandum?

  BalasPadam
 9. Slm cikgu. Knp mesti menggunakan air kukus utk menguji glukosa dan protein? Knp tak panas kan je terus ye? Blh tlg jelaskan?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam cikgu.saya juga nak tahu, kenapa mesti menggunakan air kukus untuk menguji protien dan glukosa ya?

   Padam
  2. Salam. Sy cikgu nurul. Maybe ni jwpnnya.
   Utk mengelakkan larutan glukosa n protein dr musnah akibat pemasanasan langsung dan seterusnya tidak memberikan kesan...

   Padam
 10. Bagaimanakah anda dapat menentukan kelas makanan yang terdapat pada sampel makanan yang berbentuk serbuk??Bole sesiape yg tau jwpn nye tolong jawab��

  BalasPadam
 11. Sesuatu cecair makanan dititiskan pada sekeping kertas. Didapati satu tompok lut cahaya terbentuk pada kertas itu selepas pengeringan. Kenal pasti kandungan cecair makanan itu.

  Makanan itu mengandungi ______ .
  cikgu, ape jawapannya ya ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mengapakah pemanasan secara kukus air digunakan dan tidak secara terus untuk ujian Millon dan ujian Benedict??

   untuk mengelakkan campuran dalam tabung uji daripada_______.

   Padam
 12. cikgu,saya nak Tanya..kenapa bila kita lakukan ujian millon,perubahan boleh berlaku pada sampel makanan-jadi merah bata.apa puncanya?

  BalasPadam
 13. kenapa bila kita lakukan ujian biuret,sampel makanan berlaku perubhn-warna pink keunguaan.apa puncanya?

  BalasPadam
 14. mohon penjelasan cikgu dengan segera,terima kasih

  BalasPadam
 15. mohon pinjam video utk video pdpr saya cikgu. tqvm

  BalasPadam