About Me

Kepentingan Menderma Darah

Manusia mungkin kehilangan banyak darah akibat pendarahan yang berlebihan. Pendarahan yang berlebihan ini mungkin berpunca daripada kecederaan ataupun penyakit. Jadi, darah tersebut perlulah digantikan melalui pemindahan darah. Apabila perkara ini berlaku, maka beberapa perkara perlu diambil kira seperti kesesuaian darah penderma dengan darah penerima.

Kepentingan Menderma Darah

Antara syarat lain bagi penderma darah adalah seseorang itu mestilah sihat, berat melebihi 50kg dan berumur antara 17 hingga 60 tahun. Seseorang itu boleh menderma sehingga 0.5 liter darah pada satu-satu masa. Derma darah terakhir juga adalah sekurang-kurangnya 90 hari sebelum.

Walaubagaimanapun, ada beberapa faedah yang berkaitan dengan kepentingan menderma darah.

1. Boleh menyelamatkan nyawa seseorang
Bagi orang-orang yang berisiko tinggi kehilangan darah seperti akibat kemalangan dan juga ibu yang melahirkan anak, darah yang didermakan adalah sangat penting. Dalam keadaan kecemasan seperti itu, mereka sangat memerlukan darah yang banyak dalam kadar yang segera. Sudah tentu pada saat kecemasan itu, jika tiada bekalan darah yang didermakan, proses ini akan menyulitkan lagi keadaan pesakit. 


2. Boleh membantu seseorang dengan penyakit yang berkaitan dengan darah
Derma darah juga penting dalam membantu pesakit yang menghidap penyakit yang berkaitan dengan darah. Antara penyakit yang berkaitan dengan darah adalah hemofilia, anemia dan talasemia yang berkaitan dengn sel darah merah. Manakala penyakit kegagalan sumsum tulang dan leukimia pula adalah penyakit yang berkaitan dengan platlet.

Mereka ini sangat memerlukan darah bagi menjalani kehidupan biasa seperti kita. Tanpa bekalan darah yang berterusan, maka perkara ini boleh mengundang maut kepada pesakit. Justeru itu, darah yang diderma adalah sangat penting.


Catat Ulasan

69 Ulasan

  1. ALHAMDULILLAH ... akhirnya dapat penyelesaian untuk membuat PBS SAINS

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni memang kepentingan menderma darah ke sebab saya ada kerja folio sains

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. thank you taikoo!!

    BalasPadam
  3. thank u for information

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum cikgu,,bkn ke syarat menderma darah ni berat dia melebihi 50kg kann?

    BalasPadam
  5. TERIMA KASIH ATAS MAKLUMAT DIATAS. SELESAILAH TUGASAN PBS YG MELAMBAK.

    BalasPadam
  6. terima kaseh cikgu syer dpt selesaikan tugas sains yg diberikan oleh guru sains form 3 smk tanjung pauh.......azrul akmal

    BalasPadam
  7. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  8. bukan ke berat badan sekurang-kurangnya 45 kg

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya ianya 50kg...

      Padam
    2. Sebenarnye 45kg.. kawan saya 47kg boleh je derma

      Padam
  9. terima kasih sbb blog ni dh jadi rujukan saya sejak saye tingkataan 1 lagi

    BalasPadam
  10. Terima kasih atas bantuan dan info yg diberikan. Ia amat memudhkan
    saya.

    BalasPadam
  11. TERIMA KASIH.SELESAI JUGA PBS YANG MENYUSAHKAN INI......

    BalasPadam
  12. terima kasih cikgu! maklumat nih sangat membantu saya untuk menyiapkan PBS pasal darah nih. dah siap dah pun. tinggal hantar je. semua nih berkat pertolongan blog cikgu ni lah. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK CIKGU HAILMI! :-D

    BalasPadam
  13. Terima Kasih cikgu sebab ada maklumat mcm nie...thanksss cikgu

    BalasPadam
  14. Terima kasih sangat.di sebabkan cikgu helmi kerja saya yang diberi oleh guru saya siap dengan cepat dan kemas.terutama sekali segala maklumat yang diperlukan ada dalam senarai semak pbs cikgu helmi.

    BalasPadam
  15. Minta kebenaran untuk ambil isi...
    Terima kasih.. :)

    BalasPadam
  16. fuhh..letih ler cari..mujur ada..trima ksih cikgu..

    BalasPadam
  17. Trima kasih cikgu . . Kalau nda mklumat nhe , nda siaplah PBS saya \(^.^)/

    BalasPadam
  18. terbaik lah cikgu.cikgu telah nemudahkan saya...

    BalasPadam
  19. dari form 1 lagi pakai website ni ^.^ gempakkkkk

    BalasPadam
  20. Blog ni memang terbaikkkkk :D

    BalasPadam
  21. wahh terima kasih cikgu hailmi .. disebabkan cikgu punye blog nie pbs band 6 nie jadi mudah untuk saye .. tak de lha pikir susah je nak dptkan band 6 nie .. terbaikkk !

    BalasPadam
  22. tenkiu cikgu for the information. Thanks a lot.

    BalasPadam
  23. thank you teacher, you've helped a lot, i appreciate it o(≧v≦)o~~

    BalasPadam
  24. thanks........................................

    BalasPadam
  25. tq for the maklumat .......

    BalasPadam
  26. THANKS...THIS INFORMATION IS VERY MEANINGFUL 4 ME & ENABLE ME TO COMPLETE ALL ASSIGNMENTS..@%^&**

    BalasPadam
  27. terimas cikgu HAILMI.. maklumat yang diberi sangat berguna.. :D

    BalasPadam
  28. siap pun bps sains for band six alhamdulilah . thanksyou cikgu hailmi :D

    BalasPadam
  29. cikgu bukan ke berat badan tidak melebhi 45kg.....

    BalasPadam
  30. Berat badan mesti melebihi 50kg.. Sila rujuk buku teks.. ;)

    BalasPadam
  31. terima kasih cikgu boleh saya dapat isi

    BalasPadam
  32. Senang keje sbb dah ad blog ni....tk pyh nk pkir dah psl band 6

    BalasPadam
  33. thanks......c'gu. i appreciate ur help. smoga ALLAH memberkati kehidupan c'gu. AMIN............

    BalasPadam
  34. terima kasih cikgu
    cikgu telah banyak membantu

    BalasPadam
  35. Terima Kasih atas maklumat Cikgu...

    BalasPadam
  36. Tq for the information sir!!!...

    BalasPadam
  37. 情報先生ありがとう!

    BalasPadam
  38. SYUKRAN DI ATAS PERKONGSIAN YG BANYAK MANFAAT NI. SAYA TIDAK MEMILIH UNTUK COPY KESEMUANYA TETAPI SAYA HANYA AMBIL SEBHAGIAN SAHAJA .INI KERANA SEMUARAKAN SAYA AMBIL DARIPADA LINK NI JADI SAYA INGINKAN KELAINAN.TAPIKESELURUHANNYA , SAYA BERTERIMA KASIH DI ATAS KESUDIAN BERKONGSI . TANPA KEWUJUDAN BLOG INI MAKA TAK DAPATLAH SAYA RUJUKANBAGI MENYIAPAKAN TUGASAN YANG KIAN HARI MENGGUNUNG ITU . JAZAKALLAH YA MUALLIM :))))

    BalasPadam
  39. Tahniah sebab ada usaha untuk meng'kreatif'kan isi kandungan.. Maklumat dan info cikgu bagi ini hanyalah sebagai rujukan.. Usahakan sedikit untuk buat penambahan.. INshaAllah hasil anda terbaek.. ;)

    BalasPadam
  40. cikgu ada 2 je ker kepentingan menderma darah ?

    BalasPadam
  41. X CUKUP LARH !! :(

    BalasPadam
  42. Terima kasih cikgu Hailmi

    BalasPadam
  43. THANKS A LOT..........

    BalasPadam
  44. thanks... saya copy info ni untuk slide f3 ya?

    BalasPadam
  45. Thank God, had already completed the work that was given by my teacher at school. Thanks to the help of my teacher Hailmi very grateful. :) once again, Thank You so much !

    BalasPadam
  46. terima kasih cikgu atas maklumat yang telah diberikan

    BalasPadam
  47. Thanks. Comments. Porfect. Fudan Edu Coll.


    Ayrıca Juul için
    JUUL Fiyat Sipariş Ver

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account
    it. Look advanced to more added agreeable from you!


    iQos 3 Duo
    IQOS SOlid

    JUUL
    Juul Pod
    Ayrıca Juul için
    Elektronik Sigara Pod

    BalasPadam
  48. Hello
    Please i just took up macaw breeding as a hobby after my mom passed away because they were her favorite birds. Despite the fact that they are very intelligent, am finding it very difficult getting them to mate.
    For any information CLICK HERE QUAKER PARROT FOR SALE.THANKS

    BalasPadam
  49. Hello, PoppersTR olarak en orijinal ürünlerinin satışını yapıyoruz.
    https://poppersturkey.com

    Poppers Türkiye

    BalasPadam
  50. Türkiye'nin en seçkin Elektronik sigara İnceleme sitesi https://vapebak.com
    Vapebak.com site içerisinde IQOS modellerini inceleyebilirsiniz.

    BalasPadam