.

.

Jumaat, 26 Januari 2018

Cara Download Video Dari Facebook

Penggunaan Facebook sebagai platform perkongsian mendorong lebih ramai guru untuk berkongsi video menarik di laman FB. Kadang-kadang video yang dikongsi sangat rare dan sangat sesuai digunakan untuk pengajaran dan pembelajaran. Maka saya kongsikan cara untuk guru download video daripada laman Facebook.


Langkah 1
Download apps yang sesuai untuk download video dari Facebook. Ada banyak pilihan di Playstore, tapi saya pilih "Video Download For Facebook" by Manuel Catalan.


Sebabnya, apps nih mudah digunakan, tak banyak iklan mengganggu dan rating kat Playstore pun boleh tahan bagus. Lagipun, apps ini yang pertama diperkenalkan kat saya! ;)


Langkah 2
Sesudah download dan install pada telefon pintar anda, boleh lah terus klik untuk buka. Paparan dia memang simple gila. Sedap mata memandang.



Langkah 3
Untuk mencari video yang nak didownload dari Facebook, boleh lah tekan butang FIND VIDEO. Nanti dia akan keluar laman Facebook anda macam biasa. Tapi melalui apps ini lah.



Langkah 4
Boleh scroll dan pilih video yang anda nak download. Atau nak lebih mudah, terus pergi ke butang search pada bahagian atas FB, dan mulakan carian kat page mana video tu berada.



Langkah 5
Bila dah jumpa video, mudah je. Terus klik, nanti akan naik pilihan untuk PLAY atau DOWNLOAD. So tekan DOWNLOAD. Nanti dia akan terus download video tersebut.




Langkah 6
Selesai download, video tu akan terus terpampang pada bahagian gallery video yang sudah didownload. Dah takyah susah-susah nak cari.



Langkah 7
Langkah akhir, cuma pilih jer video mana yang nak dimainkan. Klik macam biasa, nanti video akan dibuka dengan player kegemaran anda. Selamat berhibur!

Video paramesium oleh Cikgu Ayu Yunus

Semoga perkongsian saya ini membantu lebih ramai guru mendapat bahan bantu mengajar yang lebih baik dan berkualiti untuk digunakan dalam bilik darjah. Semoga membantu!


3 ulasan:

  1. Thanks cikgu atas perkongsian..

    BalasPadam
  2. Kalau nak download video yg sdg live kat fb bagaimana caranya

    BalasPadam