.

.

KARTiKEL

Ahad, 22 Jun 2014

Contoh Soalan PT3 [DOWNLOAD]

Saya kongsikan contoh soalan instrumen bagi PT3 (Pentaksiran Tingkatan 3) yang akan mula digunapakai pada tahun 2014. Terdiri daripada 15 subjek, seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik, Sejarah, Geografi, Pendidikan Islam, KHB dan subjek bahasa lain.


DOWNLOAD Contoh Soalan INstrumen PT3




Boleh download contoh soalan dengan klik link di bawah


4shared
[9.9mb]



Secara ringkasnya, boleh dikatakan ada perubahan pada bentuk format soalan pada tahun ini untuk subjek yang masih mengekalkan Ujian Bertulis.

Soalan banyak menerapkan konsep KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi), dengan style soalan panjang-panjang dan mengaitkan dengan kehidupan seharian. Pelajar perlu, memahami pernyataan, menganalisa dan kemudian baru memberikan jawapan yang sesuai.

Jawapan boleh jadi lebih daripada satu, tetapi perlu disokong dengan alasan yang munasabah dan bersesuaian dengan maklumat yang diberi dalam soalan.

InshaAllah, ada kesempatan saya akan cuba kongsikan petua dan tips menjawab soalan berbentuk seperti ini. Guru-guru yang ada tips juga boleh kongsikan tips dan petua anda di bawah. Nanti saya compile kan dalam satu entri khas. Kalau ada bahan nak dishare, boleh emel ke miecaprio@yahoo.com . Terima kasih!

Untuk pelajar, Selamat Maju Jaya!








80 ulasan:

  1. Balasan
    1. asallammualaikum
      boleh tolong cari satu kesalahan tatabahsa
      selain masalah sosial, seminar itu turut membincangkan tentang masalah pengangguran

      Padam
    2. Men...kan sudah bermaksud tentang so tak perlu tentang dlm ayat tu

      Padam
  2. Berbanyak terima kasih kerana berkongsi maklumat di Blog ini.....

    BalasPadam
  3. Terima kasih cikgu. Cikgu, ada skema jawapan tak?

    BalasPadam
  4. Tq teacher because help me

    BalasPadam
  5. ada skema jawapan tak cikgu?

    BalasPadam
  6. Assalam .. cikgu ,, susah sngat ke ?

    BalasPadam
  7. Cikgu soalan pt3 d'sediakan oleh sekolah ke?

    BalasPadam
  8. masukan ulasan anda

    BalasPadam
  9. CIKGU MACAM MANE NAK BUAD MENGHURAKAN FAKTOR PERPADUAAN KAUM ???? TOLONG PLEASE

    BalasPadam
  10. PT3 sangat susah

    BalasPadam
    Balasan
    1. sangat sangat membebankan kankankan

      Padam
  11. CIKGUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU, TOLONG SEDIAKAN CONTOH JAWAPAN KERJA KURSUS GEOGRAFI LEH TAK???

    BalasPadam
  12. mne cont0h jwapann ???

    BalasPadam
  13. nak contoh jawapan please cikgu....

    BalasPadam
  14. saya dh mula pening kepala

    BalasPadam
  15. Org tnya tu jawap la oii..hampehh tul

    BalasPadam
  16. cikgu. .kalau kita ambil contoh2 dari contoh 2 yg disediakan boleh ke?? nanti orang yg memeriksa kertas tu x potong markah ke?? saya risau lah . makin negara maju. .makin susah . .

    BalasPadam
  17. tq:)
    it's helpful

    BalasPadam
  18. Kami perlukan skema jawapan :(

    BalasPadam
  19. cikgu tolong jawab soalan kami

    BalasPadam
  20. jawabla!!!!please..

    BalasPadam
  21. Cikgu...percubaan ujian pt3...
    Adakah skolh yg berikan soalan??

    BalasPadam
  22. jazakallahu khairan kasira

    BalasPadam
  23. Cikgu utk pt3 buku pun dah sampai ke Paskaran cikgu belum dapat contoh soalan ke!!?

    BalasPadam
  24. thanks utk soalan maths pt3. bole sy dptkn skema jawapan? sy tidak pasti dgn pemarkahan sbb skola sy x buat lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya .. sya pun tdk pasti dgn jawapan sya

      Padam
  25. susah sngt ke nk jawab apa yg diorang tnya.

    BalasPadam
  26. SALAM AIDILFITRI SEMUA,......JANGAN LUPA PUASA 6 HARI DI BULAN SYAWAL

    BalasPadam
  27. Harap dapatlah buat yg terbaik utk pt3 ni. Tapi tkut jugak klau soalan tu ssh.

    BalasPadam
  28. Terima kasih...!!!!

    BalasPadam
  29. susah betul pt3 apa salah kami di bect 1999[2014]

    BalasPadam
  30. cikgu sampel ujian mendengar tuk BM ada tak...lau ada boleh share?

    BalasPadam
  31. berikan penerangan dan contoh soalan ujian mendengar boleh cikgu... cara jawab dan format menulis jawapannya

    BalasPadam
  32. TERIMA KASIHHHHHH

    BalasPadam
  33. TERIMA KASIH CIKGU

    BalasPadam
  34. THIS IS VERY HELPFUL 4R US N THANK YOU SIR OR TEACHER .
    FROM BY CAPITAL.....................................................
    I GET 6 A IN PT 3 THIS YEAR 222000111444
    AGAIN ISAID THANKYOU.............................

    BalasPadam
  35. cikgu..kalau ader soalan bocor share2 la ckit cikgu..sye tgk soalan contoh nie pun dh susah dah..hmm..tpi sye akn buat yg terbaik..tpi kalau cikgu dpat soalan bocor share2 ckit tau..terima kasih cikgu

    BalasPadam
  36. Mcmana mo download..

    BalasPadam
  37. Bkh share tips utk tackle soaln 10-14 yg ala kbat...

    BalasPadam
  38. Cikgu , saya perlukan skema jawpan bgi pt3 math bgi memeriksa smula tntg jwpn saya. Saya tk tau jwpn yg saya buat ni btol ke tidak. harap maklum ,

    BalasPadam
  39. terima kasih cikgu ..

    BalasPadam
  40. adakah pt3 nie susah ...kenapa pelajar pt3 semua tekanan dengan pt3....

    BalasPadam
  41. cikgu hailmi saya nak tanya yang download tu betul ke tu pt3 soalan yang sebenar? sama serasi dgn pt3

    BalasPadam
  42. saya ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada cg kerna menyedikan ruangan ini

    BalasPadam
  43. Cikgu . PT3 ni memang payah kan . PT3 menggunakan soalan yang aras tinggi kan ?? #EYKA NABIEYLA

    BalasPadam
  44. yaa realy....very very difficult.

    BalasPadam
  45. Thanks teacher

    BalasPadam
  46. Sir can i have an example paper that was done or the question which cum in pt3...sir dont need to give every questions but half plzzzzzzzzz....i need it....im scared n nervous to think the pt3 paper...hope sir will help me..sir plz give me half of the questions paper as a example......pt3 most difficult for me sir,hope u can help me...if i get A's in half papers

    BalasPadam
  47. Im ready to hands off.......:)

    BalasPadam
  48. soalan bocor pt 3 ada x

    BalasPadam
  49. Mana ada bocor

    BalasPadam
  50. Jom add wechat saya- ziadcool123.
    Nanti kita boleh bincang2 kat wechat.
    hihihi

    BalasPadam
  51. hesh soalan pt3 niy macm soalan SPM . sakit betulll !

    BalasPadam
  52. all the best PT3 .. :)

    BalasPadam
  53. senior saya teringin nak tengok soalan pt3 nie macam mana .. bila saya bagi dia tengok dan dia kata "sokay lah korang dah didedahkan dengan format SPM"
    dia kata sebijik macam soalan SPM ..

    BalasPadam
  54. alhamdulilah,,kajian kes bagi sejarah saye dapat A,manakala geografi saye dpat B

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah Nurkhadijah! Buat yang terbaik plak untuk PT3 nanti yer

      Padam
  55. sgt bermakna~

    BalasPadam
  56. cikgu,bagaimana hendak dapat markah 85 ke atas dalam subjek sains?Adakah fakta SAINS tu perlu kita hafal?

    BalasPadam
  57. Cikgu,boleh saya tanya apa maksud inferens itu sebenarnya dan macam mana nak jawap soalan inferens???Harap cikgu dapat beritahu...

    BalasPadam
  58. Hi Cikgu,
    ada perubahan format Kertas PT3 (Ujian Bertulis) bagi subjek sains dan matematik pada tahun 2016?

    BalasPadam
  59. ermm kalau bagi saye kami akan beri apa yg diaorang nak

    BalasPadam