.

.

KARTiKEL

Selasa, 1 April 2014

Syarat Kelayakan Masuk Tingkatan 6 Tahun 2014/2015

Selepas keputusan SPM dikeluarkan, maka penentuan hala tuju pelajar akan mula dapat ditentukan. Banyak pilihan sambung belajar yang ada, termasuklah naik ke Tingkatan 6. Di sini, saya sediakan syarat kelayakan masuk Tingkatan 6 mengikut seperti panduan yang disediakan pada tahun 2013 sebagai rujukan. Jika ada perubahan, saya akan kemaskini entri ini dari masa ke semasa. Semoga berjaya!


Syarat Am
1) Lulus SPM - Kepujian BM
2) Umur 17 - 20 tahun (21 bagi calon mengulang) pada 1.1.2014


Syarat Khusus
1) Jurusan Sains


Syarat Kelayakan Masuk Tingkatan 6 Tahun 2014/2015 aliran sains



2) Jurusan Kemanusiaan


Syarat Kelayakan Masuk Tingkatan 6 Tahun 2014/2015 aliran kemanusiaan


3) SMK Agama


Syarat Kelayakan Masuk Tingkatan 6 Tahun 2014/2015 aliran SMK Agama

Bagi membuat pengiraan dengan menukarkan gred kepada unit, boleh rujuk jadual di bawah. Tetapi ingat yer... Mata gred adalah bagi 3 subjek terbaik sahaja!


Panduan pengiraan mata gred unit untuk naik tingkatan 6

Walau apa pun pilihan anda, cikgu doakan anda berjaya. Ingat! Tiada jalan mudah bagi sesuatu kejayaan. Harus berusaha keras, bagi menggapai impian jika ini pilihan anda. Selamat maju jaya! ;)

211 ulasan:

  1. semoga berjaya kepada semua pemohon.

    BalasPadam
  2. INshaAllah.. sama2 kita doakan.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Umur 21 boleh dftar stpm kat sekolah tak?

      Padam
  3. terima kasih

    BalasPadam
  4. salam cikgu...camna nak tau kita dapat tawaran atau tidak ke tingkatan enam?

    BalasPadam
  5. assalamualaikum... bg kemasukan tingkatan 6 2014/2015 kena mohon ke???

    terima kasih..

    BalasPadam
  6. kalau tak salah saya, secara automatik bagi yang layak dan menepati syarat.. calon yang dapat matrik takkan disenaraikan.. semoga berjaya yer..
    kalau tak da dalam senarai, boleh buat rayuan lepas tu

    BalasPadam
  7. Sya azlin aliran sastera. Sya mndpt kptsn spm 1A3A-1B1B+2C+1D
    Agak mna yg layak n sesuai mlh berbaloi utk sya berbanding stpm or ipta??
    Tlg bgi thu mne yg baik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Azlin
      Jika azlin merasa masih boleh belajar dengan baik dan sifat rajin yang tinggi, boleh cuba STPM.. sebab nak masuk Tingkatan 6, dengan sistem yg baru, sangat lah perlu pelajar yang memang komited dan tidak lagi main-main. Maknanya penuh keazaman untuk masuk universiti..

      Kalau IPTA, Azlin ada kelebihan dari segi tidak terikat sangat dengan undang2 sekolah.. sudah berada di alam universiti.. masih memerlukan kerajinan.. Tapi jika ke IPTA dgn keputusan SPM, maknanya Azlin hanya layak untuk memohon kursus Diploma.. berbanding STPM yang mana Azlin boleh terus mohon Ijazah nanti..

      Buat lah pilihan yang terbaik untuk Azlin yer.. Semoga berjaya cikgu ucapkan ;)

      Padam
    2. Boleh sya tahu sistem STPM cmne dlm tmph 1thn 6bln?

      Padam
    3. Cikgu pun kurang pasti sangat dengan sistem STPM yang baru nih.. mungkin boleh rujuk dengan cikgu tingkatan 6 terus ;)

      Padam
  8. Cikgu saya amirah,sy nak tnya klau jumlah matagred sy 19..adakah saya layak tuk tingkatan 6 sains..sy sblum ini merupakan pelajar aliran sains..sy harap ckgu balas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Amirah.. untuk aliran Sains mesti tak lebih 18.. tapi kalau Amirah nak juga aliran Sains, mungkin boleh buat rayuan pindah aliran.. kalau tak ramai, mungkin dipertimbangkan. semoga berjaya yer

      Padam
    2. Tapi ada bayaran kan cikgu kalau tukar jurusan? Sy harap cikgu balas

      Padam
    3. saya pula x nak aliran sains!b4 ni spm mmg saya pure sains punya aliran tapi saya x ambik biologi....saya ambil account.dan saya x pernah bercita cita nak sambung in science stream pon,,haih~cam mana nih?

      Padam
  9. Assalamualikum, saya nak tanya dia jika keputusan math lagi baik daripada add.math dia akan kira math atau add.math bagi pengiraan gred itu. Dia akan kira yang lebih bagus atau yang kurang bagus. terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.. kalau tak salah cikgu, mesti lah dia akan ambil yang lebih bagus.. sebab pengiraan unit tu, adalah bagi 3 subjek terbaik

      Padam
  10. asssalamualaikum cgu, kalau pelajar dari sekolah Vokasional boleh sambung STPM ke? sebab pelajar SMV hanya mengambil 8 mata pelajaran. 6 subjek asas,2 lagi subjek kemahiran. kalau boleh,aliran apa yang sesuai cikgu ? terima kasih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam cikgu.. rasanya boleh kot kat tak guna sistem yang baru mcm KV sekarang nih.. boleh apply kursus kemanusiaan yang tawarkan subjek macam Ekonomi, Pengajian Perniagaan dll.. Semoga berjaya yer Adrieanie!

      Padam
    2. oh,terima kasih cgu :) kurusus kemanusiaan tu ada peluang sambung dalam bidang perguruan ke cgu ?

      Padam
    3. dah tentu boleh jadi cikgu Andriannie kalau pun ambil kursus kemanusiaan.. cikgu doakan semoga Andrianie berjaya yer!

      Padam
  11. Salam cg,18 unit utk aliran sains tu nak kena campur unit semua subjek yg dinyatakan?
    Harap dpt dibalas :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam syasya.. 18 tu campuran subjek daripada kumpulan yang berbeza.. boleh rujuk jadual di atas, untuk subjek dan kumpulan nya

      Padam
    2. ok,trima ksih cg.tpi x brapa fhm la dengan apa yg dimaksudkan dngn "Tidak lebih 18 unit bagi 3 matapljaran(tiap-tiap satunya hndaklah dlm kmpulan yg berlainan dri kmpulan2 brikut)"..a lil' bit confuse.

      Padam
  12. terima kasih,cikgu hailmi.atas information yg cg bagi...

    BalasPadam
  13. assalamualaikum.. sye nk twu bila tawaran kemasukan tingkatan 6
    akan dikluarkan

    BalasPadam
    Balasan
    1. keputusan dah kluar.. boleh semak di laman web KPM

      Padam
  14. ckgu sye nk twe ble twaran ke tgkatn 6 tahun 2014 akn kluar...

    BalasPadam
  15. cikgu, saya nak tanya adakah kita perlu memohon untuk ke tingkatan 6?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidak perlu, Asalkan menepati syarat am anda layak masuk ke tingkatan 6

      Padam
  16. Cikgu saya dapat 19 unit dan saya dari aliran sains. Tetapi saya mahu ke aliran sastera di Tingkatan 6. Adakah saya akan mendapat surat tawaran ke Tingkatan 6?

    BalasPadam
  17. 1A- 1B+ 2C+ 1C 1D 1E 1G . . layak tak masuk ke tingkatan 6?.. BM sya lulus kpujian atas...Science A- english B+ ??. . Layak tak masuk?.. please reply teacher.. help me T_T

    BalasPadam
  18. apa khabar cikgu... blh saya tahu bila surat tawaran form 6 akan keluar? ataupun bila buka skolah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. keputusan dah kluar.. boleh semak di laman web KPM
      mendaftar pada pertengahan mei

      Padam
  19. salam satu Malaysia semua :) cikgu,saya baru check tdi tawaran tingkatan enam dan dapat aliran kemanusiaan.jadi saya sangat bingung hendak ambil subjek apa .. bantulah saya supya saya dapat.ke arah menjadi seorang guru :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada masalah aliran apa pun..
      jika anda dapat keputusan cemerlang semasa STPM (3.0 ke atas) peluang untuk ambil kursus perguruan adalah cerah..

      Padam
  20. Salam cikgu..sy nak bertanya bg pihak adik sy..jika adik saya bersetuju utk menerima tawaran kemasukan ting.6..adakah permohonan upu yg telah dibuat akan terus diproses @ ianya salah satu sahaja..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam... masih sebab ianya berasingan..
      semoga berjaya yer

      Padam
  21. salam cg . nak buat rayuan tukar jurusan camne ?

    BalasPadam
  22. salam. cikgu.. saya nak tnye sikit cikgu... result SPM adik saya E1+C2+D2+G4 teruk sangat...saya nak minta pendapat cikgu.. ape jalan yang terbaik untuk adik saya... mohon dibalas cikgu..terima kasih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. maaf sket sebab lambat reply.. ;)
      kalau result yang macam tu, saya cadangkan adik memohon sambung belajar dalam bidang kemahiran di Kolej Komuniti / Institut Kemahiran Belia IKBN / Institut Latihan Perindustrian ILP / Institut Kemahiran Mara IKM dan banyak lagi seperti Akademi CIDB, CIAST, Pertanian dan lain-lain yang berkaitan dengan kemahiran.. INshaAllah ada rezeki di sana kalau tak dalam bidang akademik.. Selamat mencuba yer.. Cikgu doakan berjaya jugak yer! ;)

      Padam
    2. salam cikgu saya nak thu boleh ke terima keputusan bm dgn sejarah dpt E utk masuk form6 nnti atau masuk kemahiran sahaja tolong cikgu saya pening nie ?

      Padam
  23. Salam cikgu. Sekiranya saya ingin menukar jurusan dari sains ke kemanusiaan
    Apakah yang saya perlu lakukan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Raihan Rosanizan

      Yang pertama, cikgu cadangkan mendaftar dulu di sekolah yang tersebut.
      kemudian jumpa guru kaunseling di sekolah tersebut bertanyakan prosedur tukar jurusan. Akan ada Ujian Psikometrik dan isi borang.. Keputusan akan diumumkan kemudian..

      Padam
  24. Assalamualaikum cikgu . Jika tarikh kita dftar tu terus masuk persekolahan kehh ? Ada tak kemasukkan bulan enam/tujuh untuk mask tingkatan enam ni ?

    BalasPadam
  25. salam..nak tanye pendapat cikgu..form 6 @ uitm dlm diploma yang mane 1 lagi bagus ?

    BalasPadam
  26. boleh tak kalau saya dah masuk form 6..pastu kalau ade tawaran ke uitm..saye keluar dari form 6 ..then masuk uitm terus ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh....tapi kira bazir dah berhabis yuran, pakaian dan peralatan...kenapa la kemasukan ke form 6 tidak di leawatkan @ selepas result UPU kluar..?

      Padam
  27. maaf. cikgu saya nak tanya' boleh tak saya masuk t.6 sedangkan nama saya tiada dalam senarai lagipun saya tak boleh masuk sebab saya sekolah swasta.

    BalasPadam
  28. form 6 - human resource lagi senang dari aliran sains ..yeke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. jika Shikin mempunyai asas yang baik untuk subjek Sains, saya rasa tak jadi masalah jika nak teruskan dalam aliran Sains..

      Padam
    2. Cikgu, sya pljr spm 2015...and sya nk tnya..layak kah msuk form 6 klo result sya dpt D dlm sbjk BI...yg lain ok...

      Padam
  29. Salam cikgu , saya dapat form 6 aliran sains , boleh cikgu terangkan kebaikan form6 daripada yg lain ?

    BalasPadam
  30. assalamaualaikum cikgu. untuk ambil STPM di KISAS wajib ambil Bahasa Arab ke ?
    terima kasih .
    -atif-

    BalasPadam
  31. Assalamualaikum cikgu . Jika tarikh kita dftar tu terus masuk persekolahan kehh ?

    BalasPadam
  32. Salam cikgu. Sekarang dah tentu May 5 untuk pergi ke sekolah untuk register form six tetapi bilakah perlu pakai uniform pergi ke sekolah untuk mula belajar ??
    Please reply me TT thank you very much cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bergantung kepada sekolah.. ada yang nak melapor pun wajib pakai baju seragam sekolah.. Boleh tanya kawan-kawan yang dah sedia ada di sekolah tersebut.. Tak pun telefon tanya pihak pentadbiran sekolah.. Selamat berTingkatan 6 yer Chan Yanyong.. ;)

      Padam
  33. form 6 yg mane pakai baju casual,,tak payah pakai uniform sekolah ?

    BalasPadam
  34. form 6 aliran sains memang susah ! tension laa

    BalasPadam
  35. selamat malam cikgu saya ada pertanyaan tentang kemasukan ke tingkatan 6 ini adakah keputusan saya ini layak masuk ke tingkatan 6 ( 1A- 2B 2C 1D 2E) :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. bergantung kepada subjek dan keputusannnya
      dah boleh buat semakan Tawaran Tingkatan 6 di laman web KPM

      Padam
  36. salam cikgu. sy nura. sekiranya sy tak mahu masuk tingkatan 6, mahu menunggu upu dah sekiranya tawaran upu sy tak dapat, apa yang perlu sy buat ?

    BalasPadam
  37. Cgu..macam mana nak mendapatkan surat tawaran kemasukan tingkatan 6 secara online..??sebab saya akan mendaftar lewat..

    BalasPadam
  38. asalamualaikum cikgu ,mcm mana nak mohOn tngKatan6 ??hope ckgu balas .plez

    BalasPadam
  39. selamat malam cikgu,saya jurusan kemanusiaan tetapi tingkatan5 saya ambil pendidikan seni visual ,dalam tingkatan 6 tiada subjek seni,saya juga tidak minat perakauanan,pengajian perniagaan dan ekonomi,saya hanya boleh pilih geografi,sejarah dan bahasa melayu...tapi cikgu tingkatan 6 tidak menggalakkan ambil subjek tersebut kerana subjek yang perbezaan dan menggalakka ambil subjek yang kurang sama,apa yang harus buat?

    BalasPadam
  40. sya tk dpt twaran masuk tktn 6 .tapi sya dh pun mbuat rayuan..mcm mna sya tau rayuan sya tu dluluskan atau tdak? adakah tarikh trtentu kputusan rayuan msuk tktn 6 itu diumumkan?..

    BalasPadam
  41. awak tinggal di mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kota kinabalu sabah

      Padam
  42. Assalamualaikum cikgu, sya ada masalahsikit tentag pelajaran dan saya harap cikgu boleh bantu saya .. bole sye dpatkan emel cikgu ?

    BalasPadam
  43. Assalamualaikum cikgu, sya ada masalahsikit tentag pelajaran dan saya harap cikgu boleh bantu saya .. bole sye dpatkan emel cikgu ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam... Nur Afiqah boleh hubungi cikgu melalui miecaprio@yahoo.com

      Padam
  44. Bilakah mula sekolah sekiranya saya membuat rayuan ke form6

    BalasPadam
  45. salam cikgu...saya ditawarkan ke T.6,tetapi saya masih belum melaporkan diri atas sebab-sebab tertentu...adakah saya diterima sekiranya saya melaporkan diri selepas tamat cuti pertengahan penggal ini??harap dibalas,.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam cikgu...saya ditawarkan ke T.6,tetapi saya masih belum melaporkan diri atas sebab-sebab tertentu...adakah saya diterima sekiranya saya melaporkan diri selepas tamat cuti pertengahan penggal ini??harap dibalas,.....

      Padam
    2. salam.. lebih baik saudara/i rujuk terus dengan sekolah di mana sepatutnya adik-adik mendaftar.. dapatkan khidmat nasihat daripada unit tingkatan 6, dan jangan lupa juga nyatakan masalah dan alasan adik yer..

      Padam
  46. SALAM..SY NK TNYE..SY NK MOHON RAYUAN KE TING. 6, TP SY NK ALIRAN KEMAKNUSIAAN. BOLEH KE.. SY DPT TAWARAN MATRIX SAINS.. RESULT SAINS SY BIO-C+ KIM-C ADDMATH-D S.PERTANIAN-B+ MCM MN YER

    BalasPadam
  47. salam cikgu boleh ke saya masuk ke tingkatan 6 dengan keputusan spm 1b+,1c+,2c,3d,1e,1g.bm saya credit.

    BalasPadam
  48. Assalamualaikum cikgu , saya nak tau keptusan saya tak seberapa memberangsangkan tapi lulus semua , saya cuma dapat 2 kepujian termasuk BM , kalau saya buat rayuan agak2 ataupun pendapat cikgu saya diterima atau pun tak ? saya nak tau . . terima kasih . .

    BalasPadam
  49. Assalammualaikum cikgu . Alhamdulillah saya dapat FORM SIX tapi dalam aliran sains . saya berharap sangat saya dapat tukar ke aliran kemanusiaan . Bolehkah cikgu ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.. Fatin boleh terus rujuk guru kaunseling dan Guru Penolong Kanan F6 kat sekolah yang Fatin belajar.. Nyatakan sebab dan ada kena ambik ujian kerjaya sket.. Inshaallah berjaya

      Padam
  50. assalamualaikum cikgu...nama sy tidak tersenarai dlam tawaran msuk ke form 6 2014...adakah bleh sy buat rayuan? sy dpat 4 kredit.. BM C+ PI C+ SAINS C+ KESUSASTERAAN MELAYU C.. dan saya juga tdak tahu mcam mana untuk mmbuat rayuan tersebut....harap cikgu reply...sbb tarikh tutup rayuan 31 Mei ni...trima kasih.. :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Azril boleh buat rayuan.. kalau boleh rujuk terus dengan sekolah berkenaan. jumpa dengan PK Tingkatan 6 bagi mendapatkan maklumat yang lebih tepat.. Semoga berjaya yer!

      Padam
  51. Cgu..chell nk tau ...adakh nma sy masih lg tsnrai dlm 6 ..sbb sya km

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sbb chell blm dftr lg bln 5 msa tu...tp nk dftr bln 6 ini...adakh sya mc bpluang mdftr lg..arap cgu blas

      Padam
    2. chell boleh terus berhubung dengan sekolah tersebut.. mungkin masih ada peluang.. cuba tanya mereka

      Padam
  52. Pemastautin tetap layak ke masuk form 6? Result dia okay.. banyak A

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya ok kot.. cuba tanya terus dgn pihak sekolah yg berdekatan

      Padam
  53. salam cikgu.saya dari keluarga yang kurang berkemampuan.saya ingin bertanya adakah di tingkatan 6 nanti diberikan biasiswa kepada mereka yang kurang berkemampuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam...

      Ya.. ada biasiswa untuk pelajar tingkatan 6.. INshaAllah boleh dapat tu..
      Lagipun ada juga baucer buku yang akan diberikan..

      Kemiskinan bukan alasan untuk tidak berjaya!
      Teruskan berusaha yer dik..

      Padam
  54. Assalamualkum cikgu, saya aliff haikal dr besut, trg. Cikgu, adakah saya masih boleh msuk ting 6 pada masa ini..?? Adakah sudah trlewat.? Harap2 cg dpt bntu saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.. cadangan cikgu, baik aliff terus menghubungi pihak sekolah yang mana telah menawarkan ting6. inshaAllah jika ada rezeki, ada lah peluang aliff untuk sambung belajar lagi.

      Padam
    2. Terima kasih bnyak cikgu.. satu prkara lagi, dimana prlu saya ambil surat tawaran t6 ya..??? Sbb saya belum print surat itu.

      Padam
  55. Salam cikgu,saye nk tanye kalau masuk form6 tanpa surat tawaran boleh x? Sbbnye saye dh terlambat nk print surat tawaran. Harap cikgu sudi reply. .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. boleh terus hubungi pihak sekolah tersebut bagi bertanyakan hal. INshaAllah ada peluang lagi tu.. selamat berjaya!

      Padam
  56. Cikgu...boleh tanya x tentang tukar jurusan?saya ialah aliran sains dan telah memohon tukar ke aliran kemanusiaan..tetapi permohonan aku gagal..ada x cara utk saya teruskan aliran kemanusiaan krn sya memang berminat dlm aliran kemanusiaan..

    BalasPadam
  57. Saya skrang brada di aliran sains.bleh x sya tukar ke perakaunan.terima kasih

    BalasPadam
  58. Saya cadangakan adik2 rujuk terus dengan Penolong Kanan Tingakatan 6 di sekolah masing2.. InshaAllah mereka ada penyelesaian yang lebih meyakinkan.. ;)
    Semoga berjaya yer..

    BalasPadam
  59. Terima kasih cikgu:)

    BalasPadam
  60. Selamat sejahtera cikgu.Saya buat rayuan STPM 2014.saya cuma ada 2 credit 5 lulus sahaja.BM-d, Sej-e, Mt-e, Sn-d, Bi-d ,Seni visual-b ,Pendidkan Moral-c.Ini keputusan saya pada tahun spm 2013.tapi saya tidak dapat tawaran ke ting 6 dan saya telah membuat rayuan STPM di sekolah saya dan menghantar sijil-sijil kokurikulam dan lain lainnya.Cikgu boleh saya tau,adakah saya dapt lulusan atau gagalan ke rayuan STPM 2014.Boleh saya dapat tempat ke ting 6,saya amat sangat2 nak masuk ke ting 6 dan belajar bersungguh2 sangat.Saya juga telah duduk peperiksaan SPM 2014(ULANGAN) dan ambil subjek Bahasa melayu untuk dapatkan kepujian.Jika saya tidak dapat diluluskan Rayuan STPM,apa yang saya harus buat,jika saya dapat kepujian dalam SPM 2014(ULANGAN).Tolong saya jelaskan kepada say cikgu.Tolong sangat Cikgu.

    BalasPadam
  61. salam
    kat mane ye saya bleh tau sekolah yg menawarkan tingkatan 6 aliran agama?

    BalasPadam
  62. Assalamualaikum cikgu, saya suhairi. Saya nak tanya tentang kemasukan tingkatan 6, saya sebenarnya telah ditawarkan masuk ke tingkatan 6 tapi saya tidak melapor diri kerana saya mendapat tawaran masuk uitm, tapi saya telah menarik diri dari uitm atas sebab tertentu, saya nak tanya kalau saya hendak membuat rayuan masuk ke tingkatan 6 pada tahun 2015/2016 dengan mengunakan keputusan spm 2013 boleh atau tidak. Harap maklum. Terima kasih

    BalasPadam
  63. Assalamualaikum cikgu.. saya nak minta bantuan.. saya telah membuat rayuan ke tingkatan 6 2014 tetapi saya tidak berjaya.. fmly saya mengharapkn saya untuk masuk tingkatan 6 .. saya telah ditawarkan ke politeknik tetapi fmly saya adalah org yg susah dan tak mampu untuk mendaftar di IPTA/IPTS.. atas dasar tersebut saya faham situasi yg fmly saya hadapi.. saya tidak pernah meletakkan punca kemiskinan adalah halangan untuk berjaya.. walaupun org lain meletakkan tingkatan 6 pilihan terakhir untuk smbg bljr tetapi saya meletakkan pilihan utama saya adalah tingkatan 6.. sbb yuran tingkatan 6 tidak lah begitu mahal .. keputusan SPM saya mendapat 5 kepujian termasuk BM,MATEMATIK,SAINS,PENDIDIKAN ISLAM,SEJARAH.. skrg saya dah tak tahu nk smbg bljr kt mana lg.. saya nak sgt masuk tingkatan 6.. adakah saya masih mempuyai peluang lg jika saya cuba untuk bertemu pihak sekolah yg menawar kn tingktan 6 dan merayu di sekolah tersebut?? saya tak tahu nak kongsi kn masalah saya nie kat siapa lg.. sbb saya dh cuba hubungi pihak KPM tetapi tidak angkat.. saya amat memerlukan bantuan cikgu.. mohon pencerahan dan bantuan.

    BalasPadam
  64. salam..cikgu saya nak tanye...semasa form 6 aliran agama..bila sambung buat ijazah dalam bidang lain..cth dalam bidang managment.satu lagi..diploma graphic design ada ke ijazah?

    BalasPadam
  65. salam...cikgu, saya dah dapat tawaran utk ke tingkatan 6 pada bulan april lepas...tapi saya tak pergi utk pendaftaran...sekarang dah bulan 6, boleh ke saya pergi daftar utk tingkatan 6 ? bagaimana caranya ?

    BalasPadam
  66. Salam..cikgu, sya nak tanya klau umur kita dah 23 tahun adakah masih boleh mengulang stpm? keputusan stpm 2011 sya x baik baru sekarang nak terfikir nak ulang stpm. Boleh kah tu cikgu? Maaf lah ye tanya soalan ni tapi sya betul2 nak tau klau masih ada peluang..

    BalasPadam
  67. salam .. cikgu,saya adalah lepasan spm 2013.,tetapi saya berumur 19 pada tahun ini.kerana saya mengulang dua kali pada tingkatan 4..saya telah ditawarkan ke tingkatan 6 tetapi gagal menghadirkan diri pada pendaftaran sehinggalah tarikh pendaftaran untuk peperiksaan penggal 1 ditutup..
    soalan saya..
    adakah pada tahun depan saya masih boleh meneruskan pelajaran ke tingkatan 6..?
    oleh kerana pada tahun depan saya berumur 20?
    #please help me

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam.. cikgu cadangkan lebih baik anda rujuk dengan PK Tingkatan 6 sekolah yang berdekatan. InshaAllah mereka lebih ada info yang diperlukan.. semoga berjaya yer

      Padam
  68. ASSALAM..
    cikgu kalau pljar klahiran 1996 namun ingin memohon utk tahun 2015/2016 boleh ke? Utk calon lambat masuk f6. Boleh buat prmohonan baru ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. cuba dulu mohon.. inshaAllah kalau ada rezeki tak ke mana. Selamat mencuba yer

      Padam
    2. Salam. Saya juga mempunyai masalah yg sama. Boleh ke cikgu masuk terus sem2 kalau terlepas peperiksaan sem1 ?

      Padam
  69. Assalamualaikum... Saya calon SPM tahun ini... Belajar dalam bidang sains... Tapi saya totally tak minat... Saya minat law... Cikgu sekolah saya suruh masuk form 6... Jadi saya nak tanya subjek apa yg saya boleh ambil dekatform 6 untuk masuk law

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.. yer, saya setuju dengan cikgu kamu.. masuk form 6 pastu ambik subjek kemanusiaan macam sejarah.. inshaAllah boleh menghala jurusan undang-undang. kalau nak lebih jelas, tengok syarat kemasukan ke bidang berkenaan..

      Padam
  70. selamat sejahtera cikgu,saya ingin masuk tingkatan 6 dan ingin mengambil prinsip perakaunan kerana saya dari aliran sains bolehkah saya masuk akaun di tingkatan 6 kerana saya tiada maklumat tentang tingkatan 6 saya tidak ingin masuk aliran sains lagi .Terima kasih ,cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam sejahtera Wallace.. saya rasa tak ada masalah untuk Wallace keluar dari aliran Sains semasa tingkatan 6. Cuma Untuk memasuki aliran Prinsip Perakaunan, mungkin pihak sekolah / guru akan mempunyai sedikit halangan, memandangkan Wallace tak pernah ambik Prinsip Perakauan. Prinsip Perakauan juga merupakan subjek yang agak tough. Tak mudah. Mungkin mereka bimbangkan Wallace tak dapat belajar dengan baik. Tapi cikgu cadangkan Wallace berbincang dengan pihak sekolah di samping menunjukkan minat dan prestasi yang bagus dalam Prinsip Akaun. Mungkin mereka boleh pertimbangkan.. Good luck yer!

      Padam
  71. slm cikgu....peringkat dploma perubatan lepasan spm bagi aliran sastera ada x ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. tak pasti pula saya Azwani.. soalan Azwani kurang jelas.. kalau dapat bagi info, mungkin ada yang boleh membantu.. ;)

      Padam
  72. Salam cikgu, kalau subjek sains tak kredit, boleh masuk kelas sains untuk form 6 tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Nora... tak pasti pula saya.. kena rujuk dengan guru tingkatan 6, sebab kelayakan nya ada syarat dan kiraan tertentu..

      Padam
  73. Salam cikgu. Saya berumur 19 tahun, adakah saya layak untk memohon ke tingkatan 6?harap cikgu dapat memberi jawapan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Ain.. rasanya lebih baik Ain rujuk terus dengan pusat tingkatan 6 tersebut untuk maklumat lanjut. Cikgu kurang ada mklumat pasal tingkatan 6 nih.. ;)

      Padam
  74. cikgu saya priya a/l raman
    keputusan spm saya 3 crediit dan 6 lulus dan 3 gagl semuanya 12 matapelajaran aliran sains. bm,moral,tamil credit. yg gagl pula kimia,sejarah,matematik tambahan. yg lain lulus. ada apa2 cara ke untuk menjadi cikgu.. saya teringin sgt nk jd cikgu. disebabkan masalh kluarga saya tidak dapt belajar btl2. cikgu boleh tolong tak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai priya..
      jika mahu menggunakan SPM, saya rasa mungkin susah sket memandangkan keputusan yang kurang memuaskan.
      cikgu cadangkan priya sambung ke peringkat STPM, kemudian dapatkan result yang baik, dan mohon kursus perguruan peringkat universiti.
      Semoga berjaya priya!

      Padam
  75. salam cikgu .saya muhd arham , pelajar MaktabMahmudAlorSetar,Kedah.boleh tak saya dapatkan syarat kemasukan STAM ke KISAS sesi 2015 ? saya berhasrat sgt nk teruskan pengajian di kisas . Terima Kasih Cikgu

    BalasPadam
  76. assalam cikgu, sy pljar lepasan SPM mcm mne sy nak memohon ke tgkatan 6?

    BalasPadam
  77. Cikgu,bolehkah saya ulang memohon ke tingkatan 6 melalui internet? umur 19

    BalasPadam
  78. salam . cikgu saya nak Tanya , kalau saya dapat bahasa melayu A . saya akan terpilih tak ?

    BalasPadam
  79. Cikgu nak tanya kalau keputusan seperti nie ada peluang dapat masuk tingkatan 6 tak: BM -D , BI - C , PM - C , SN - B , MM- D , PD - D, BT - B , PSV - B, SJ - D

    BalasPadam
  80. Assalamualaikum. Sekadar ingin tahu. Jika keputusan SPM seperti berikut : BM - C, BI - G, PI - D, SEJ - E, MATH - E, SC - D, GEO - E, PSV -C & EA -G, adakah berpeluang untuk memasuki ting 6. Mohon pencerahan.

    BalasPadam
  81. salam, cikgu. nak tanya. kalau bm c+, bi e, math D, sjrh & sains C, pi B, ea & addmth G , acc E. layak tak mohon?

    BalasPadam
  82. Asslamualaikum . Saya mndapat 4 kepujian dalam spm tahun ini . Bm (c) sej(c) PAI (c) sains(c) Bi (e) math (e) pdagangan (e) . Tetapi saya mmpunyai 1 (T) iaitu PSV . adakah saya layak untuk ke tingkatan 6 ? Mohon pencerahan

    BalasPadam
  83. salam cikgu , saya shima ,saya nak tanye kalau result spm saye BM(C+) BI(D) PI(B) SJ(C) MT(D) SN(A-) ADDMT(G) PD(C) PA(C) macam ni boleh ke mohon ke form 6 ? sebub saye rase peluang saya untuk sambung ke IPTA sangat tipis. harap balas

    BalasPadam
  84. salam cikgu , saya nak Tanya kalau result spm saya BM(A) BI(E) SEJARAH(C+) P.ISLAM(C+) MATH(E) P.SENI(C) SASTERA(D) ERT(D) SAINS(D) . Result macam ni boleh tak saya dapat tawaran ke tingkatan 6 ?

    BalasPadam
  85. Bahasa Melayu lulus tinggi boleh dapat tingkatan 6 ke..?

    BalasPadam
  86. klau dpat cukup2 18unit ckgu ad pluang tak untuk aliran sains??

    BalasPadam
  87. Saya dapat 13 unit...bagaimana nak tahu bahawa kits dapat Stpm ke tidak?

    BalasPadam
  88. Saya dapat 13 unit...bagaimana nak tahu bahawa kits dapat Stpm ke tidak?

    BalasPadam
  89. Cikgu hailmi ,aku ni memang nak minta pertolongan daripada cikgu.aku ni spm2014 dapat 1c untuk bm dan 1c+untuk sains dapat keh masuk pergi ke stpm 2015?

    BalasPadam
  90. Assalamualaikum.. Saya nak tanya.. Masa saya pmr dulu saya ambik arab tapi masa spm saya tak ambik arab.. Boleh ke saya masuk form 6 di kisas ataupun smap labu ataupun di mana2 smka ? Mohon penjelasan

    BalasPadam
  91. Bila tarikh mohon stpm untuk lepasan spm 2014

    BalasPadam
  92. assalamualaikum cikgu..sye cukup syarat untuk sambung tapi saye ade gagal subjek lain..yg gagal tu ade effect ke ? means die tngok cukup syarat je ke atau spm secara keseluruhan ? layak tak ? mohon jelaskan cikgu ..terima kasih..

    BalasPadam
  93. cikgu saya nak bertanya saya spm 2015 saya dapat bm-A.sj-A.moral-A-mth-b,bi-c.akaun-c+,dan fz,bio.kimia-d,addmth-e..adakah saya berpeluang nak dpt form 6

    BalasPadam
  94. Assalamuaikum cikgu...saye nk tanye adakah saya layak untuk mohon k tgkatan6 krana kputusan peperiksaan saya bru ni agak merunsingkan..BM dan SJ sye dpt B+ manakala BI,FZ,BIO sye dpat D, PAI sye dpat A-, math dapat B dan addmath saye dpat G....mohon dibalas...terima kasih

    BalasPadam
  95. Satu lagi kimia saye dpt E..

    BalasPadam
  96. kpd sahabat sekalian. Maklumat penting. Tolong bagitahu kpd semua lepasan SPM, siapa yg dpt paper BI and MATH gred D, sila daftar utk paper JULAI krn jika anda tidak mengulang, anda serta merta tidak layak masuk ke universiti walaupun mendapat pointer tinggi di matrik/STPM krn syarat utama skrg minimum BI and Math gred C. Bagi pelajar lepasan SPM 14 sabak bernam, boleh daftar di pusat koko, sabak bernam pada 17.3.2015 dan bawa duit secukupnya.cikgu betul ke ulasan ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul ke?tapi sebenarnya nak sambung degree bukan guna pointer ke? sbb apabila kita mengambil asasi/matrik/stpm kita dh bleh skip diploma dan sambung degree dengan kelayakan POINTER 3.00 keatas...

      Padam
  97. Hello I'm Emy here....I got Biology B, Chemistry C, Physics C+ , Mathematics A-,
    Add Maths D...will I get the chance to do form 6 in aliran sains...please do reply....THANK YOU SOOO MUCH

    BalasPadam
  98. selamat tengahari , cikgu .
    biology B , chemistry B , physics D, mathematics A , add maths C+, keputusan ini boleh tak masuk ke tingkatan 6 aliran sains? harap balas . terima kasih.

    BalasPadam
  99. Cikgu, I'm pure science student and I only got 6a 3b... Can I pursue my study in stpm?

    BalasPadam
  100. Salam sejahtera...Cuma nak tanya pendapat cikgu berhubung dengan anak buah saya. Dia mendapt KT dalam semua mata pelajaran kecuali BM. Bolehkah dia sambung belajar ke ting 6 dan ambil BM Julai..Tlg terangkan kpd saya..
    .

    BalasPadam
  101. assalamualaikum cikgu kalo stpm bape subjek nk kena amik..setahu saya 5 subjek je kena amik kn...bolh saya tahu subjek perdagangan ada x setiap 5 subjek tu

    BalasPadam
  102. Cikgu saya dapat 19 unit dan saya dari aliran sains. Tetapi saya mahu ke aliran sastera di Tingkatan 6. Adakah saya akan mendapat surat tawaran ke Tingkatan 6?

    BalasPadam
  103. Cikgu kalau bm d? subjek lain semua b... bm je teruk.. agak2 kalau buat rayuan dpt tak? kalau amik spmu, exam dia bulan july, tapi kemasukan stpm sebelum bulan july kan?..mcm mana eh? boleh ke masuk lambat stpm?

    BalasPadam
  104. cg saya hibis SPM taun lepas minat nk amek f.6 tapi saya from Thailand ..
    boleh x cg cadangkn kt mane sekolah yg menawarkan f.6 aliran sains and good

    BalasPadam
  105. Cikgu saya safurah ..saya nak tahu lebih lanjut tntang klas sastera..adakah kputusan 1-A4B+ 1B1C+1C1D
    Layakkah saya mengambil sastera?

    BalasPadam
  106. cikgu nama saya prema...saya dah habis spm..saya nak ambil stpm..tapi saya dapat D dalam bahasa melayu...Boleh ke????

    BalasPadam
  107. Cikgu,english saya dapat D dalam spm,bolehkah saya masuk form six??

    BalasPadam
  108. Cikgu,english saya dapat d dalam spmm ,bolehkah saya masuk form six??

    BalasPadam
  109. salam cikgu, saya dah cek menggunakan sms mengenai kelayakan masuk tingkatan tuh, tapi saya tak layak, mcm mna ya tuh cikgu? mereka suruh sy bwat rayuan, tpi sy tdk tahu mcm mna..
    bleh cikgu tolong?

    BalasPadam
  110. Assalamualaikumm nak tnye sikit.. Klau kite ditawarkan untuk msuk stpm.. Then kite tekan terima dgn tawaran trsebut.. Ade effect ape2 x untuk permohonan upu yg bakal keluar??

    BalasPadam
  111. Cikgu,mata gred saya 13 dalam jurusan sains tapi dapat tawaran kemanusiaan.Saya nak masuk jurusan sains.Subjek yang lulus atas cuma kimia sahaja.Boleh tak buat rayuan tukar jurusan.

    BalasPadam
  112. Cikgu , Kalau Saya Tak masuk form 6 Dan menunggu keputusan politeknik .. boleh kah? Ada APA APA efect akan tawaran ke politeknik kah Kalau tak masuk form 6?

    BalasPadam
  113. assalamualaikum cikgu...sy nk tnya stpm dpt jurusan kemanusiaan tapi sy nk tukar ke jurusan sains boleh dk?tlg bagi pendapt cikgu...terima kasih

    BalasPadam
  114. Hello cikgu,saya dpt t6 jurusan sains....tapi
    saya nak ambil mata pelajaran maths S,maths T,physics dan juga pengajian am..sbb saya minat engineering.....so...boleh x saya tolak chemistry atau wajib kena ambil dalam jurusan sains!!!
    Terima Kasih!!

    BalasPadam
  115. AS'Salam CIKGU..
    1. sy ingin bertnya sedikit.. sy dah genap umo 19thn tpi sy bru nk daftar utk stpm pd thun ini..agak2 umo mcm sy nie layak lg ke daftar stpm utk thun ini ?

    2. sy dari sklh aliran ugama tpi ingin bertukar ke aliran sekolah mnengah proses pertukaran tu akan ambil msa berapa hari ye ??

    BalasPadam
  116. Salam cikgu. Sye dpt tawaran ke form6. Nktye Samada sesebuah sek memainkan peranan utkpelajar berjaya atau dua2 skali.....pelajar n sekolah. Mohon pencerahan..tq

    BalasPadam
  117. salam cikgu,saya pelajar aliran sains peringkat spm. result cukup makan je dlm subjek sains. saya dh kira pointer. tidak melebihi 18 point tp kna offer aliran kemanusiaan. saya mnat sangat dgn aliran sains nih. boleh tak saya tukar aliran? apa alasan yg munasabah kalau nak tukar aliran?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tapi kena jumpa dengan guru kaunseling untuk tukar jurusan kalau ada tempat boleh tukar

      Padam
  118. Salam cikgu saya nak tnya saya nak buat rayuan ke form 6 ..dgn result ini boleh ke dpt form 6 .bm D bi D Sej D .sains c. Pndidk islam c . Pnddk sni visual B...dan yg lain D lulus atas ..tiga kredit shja bolh dpt ke ..saya nak jurusan kemanusian .. mohon balas

    BalasPadam
  119. Cikgu klu nk buat rayuan masuk tingkatan 6 kne ade result spm terkini ke? Klu guna keputusan spm tahun 2013 bole ke?

    BalasPadam
  120. Assalamualaikum...
    saya nak tanya...
    saya telah mengambil Form six...
    dan keputusan saya tidak memuaskan...
    kalau saya nak sambung balik atau pun ambil balik form six boleh atau tidak???
    sebab Umur dah 21...

    BalasPadam
  121. Hi cikgu Hailmi..masih ada peluang untuk belajar STPM ke?saya sangat minat belajar STPM..Tetapi tarikh telah pun ditutup..Boleh tolong saya ke cikgu..?

    BalasPadam
  122. assalamualaikum cikgu saya nak tanya boleh ke amik stpm kalau spm cuma dapat 4 atau 5 kedit sahaja ???? kawan saya ni pelajar diploma farmasi di kolej swasta so dia nak sambung stpm sebab dia bukan aliran sains, lepas stpm dia nak sambung ijazah sarjana muda farmasi

    BalasPadam
  123. Assalamualaikum Sir, saya berumur 25 tahun. Saya berhasrat untuk belajar di sekolah kerajaan bagi tingkatan 6 tahun hadapan. Bolehkah? Jika boleh, bagaimana cara formal untuk memohon? Mohon petunjuk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. kalau dah berumur 25 tahun, saya cadangkan saudara ambil STPM sebagai calon menumpang.. kalau untuk belajar di sekolah kerajaan saya tak pasti pula prosedurnya.. Boleh rujuk PPD atau JPN terdekat utk makluman

      Padam
  124. Assalamualikum cikgu dimana saya boleh dapatkan borang untuk mendaftar STAM di Kisas?? untuk kemasukan 2016..Respon dari Cikgu amat saya Harapkan. Terima Kasih.

    BalasPadam
  125. assalamualaikum cikgu kalau saya nak aliran sains dekat u tapi saya aliran sastera dan saya guna sijil stam boleh tak?

    BalasPadam
  126. assalamualaikum cikgu kalau saya nak aliran sains dekat u tapi saya aliran sastera dan saya guna sijil stam boleh tak?

    BalasPadam
  127. ASSALAMUALAIKUM CIKGU,kalau ambil jurusan kemanusiaan semasa stpm.di universiti nanti apa bidang yang saya boleh ambil

    BalasPadam
  128. Assalamualaikum cikgu ... saya mendapat 2b 1c+ 1c 3d 1g ... 1g itu adalah Mata pelajaran BI .. blh kah saya menyambung ke tingkatan 6?

    BalasPadam
  129. aslmkm... cikgu nk tnya ni..
    gred yg saya dpt MT A, KIMIA D, FIZIK D, BIO D
    jadi dpt kah saya masuk
    ke ting 6 jurusan sains ???

    BalasPadam
  130. Salam cg kalau dpt 4 kredit dpt x msk tg 6...

    BalasPadam
  131. cikgu kalau saya mohon rayuan untuk masuk aliran sains ting6 lepas atau tidak sbb gred mata saya 22 . terima kasih

    BalasPadam
  132. Salam cikgu. Kwn saya bm dye tdk melepasi kredit(kepujian) cikgu. So boleh tak dye nak mohon masuk stpm.

    BalasPadam
  133. assalam ckgu, sya nak tnya. klau bm sya cma dpt D boleh tak masih sya apply untk form6. sbb sya ada 5 subjek yg krdit. tq

    BalasPadam
  134. Kalau dapat 1b2C yg lain D..dapat ke masuk form 6??

    BalasPadam
  135. Salam cikgu kalau saya dapat untuk SPM 2015(1B+,1C+,3C,2D,2G) G untuk Math dan ekonomi boleh saya masih dapat STPM dan saya daripada aliran sastera

    BalasPadam
  136. Harap cikgu dapat balas balik

    BalasPadam
  137. sya umur 20 tahun ..boleh tak saya memohon??laman web apa ek nak mohon??

    BalasPadam
  138. sya umur 20 tahun ..boleh tak saya memohon??laman web apa ek nak mohon??

    BalasPadam
  139. Assalamualaikum cg bagaimana hendak kira matagred sbb saya belajar di sekolah agama dan amek jurusan sains sosia??

    BalasPadam
  140. Salam cikgu, kalau gagal math dalam spm boleh ke sambung form 6?
    Dah kalau selepas menghabiskan form6 dan mahu memohon ke universiti, adakah pihak universiti masih melihat keputusan spm? Kerana keputusan saya yang lain ok cuma gagal dlm math

    BalasPadam
  141. Salam cikgu,spm 2015 sy dapat 1A 2B+ 2B 2C+ 2D,tetapi bm sy dapat D. Saya ingin masuk jurusan kemanusiaan dan point sy 10. Adakah sy layak kemasukan f6?

    BalasPadam
  142. assalamualaikum ckgu.. apa subjek yg patut saya ambil untuk mnjdi sorg guru math skiranya sy mmsuki ke tg6..? trima kasih ckgu

    BalasPadam
  143. Assalamualaikum cikgu saya pelajar lepasan spm 2014.saya menerima tawaran tingkatan 6 pada tahun 2015 tetapi saya menolak atas masalah peribadi.bolehkah saya memohon kembali pada tahun 2016 dan bagaimana caranya?

    BalasPadam
  144. Cikgu,sy dpt 1A-6B+1B1E dlm spm dgn aliran sastera.tp knpa sy tdak layak ke f6,sedangkn kawan sy result rendah pd sy dpt..harap cikgu blas ye

    BalasPadam